Polži na vrtu in kako jih uspešno zatiramo

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Polži na vrtu bodo z našim nasvetom lažje pregnani

Nasvet o ukrepanju proti polžem je zelo obširen in uporaben, zato priporočamo, da poslušate celoten posnetek. Tako podrobnih in praktičnih navodil ne najdete v nobeni knjigi ali spletnem zapisu. Do popolnega nasveta vas loči samo en klik na zgornji zvočni posnetek.

Proti polžem s pobiranjem in pastmi

Miša Pušenjak svetuje, da polže v zgodnjih jutranjih urah redno pobirate, tako je škoda manjša. Na vrt jim pod deske nastavite vabe v obliki narezanega krompirja ali jabolk, ki jih imajo zelo radi. Uspešno jih lovite tudi na sveže pivo. Kozarec s pivom napolnite samo do polovice.

Polži težko prelezejo prepreke na vrtu

Na vrtne poti nasujete kremenove peske, ob mejnih področjih s travnikom posujte apno, ki nikakor ne sodi v vrt, pomaga tudi groba žagovina. Med preprekami so zelo uporabne bakrene ali pocinkane plošče, ki učinkovito omejijo dostop polžem v vrt. Ta zelo dober način varstva pred polži je običajno za ljubitelje vrtnarjenja drag. Nekoliko cenejša rešitev je uporaba starega pocinkanega žleba, ki je odslužil svojemu osnovnemu namenu. Iz tal naj gleda dobrih 20 cm.

Proti polžem lahko uporabite tudi inovativno rešitev, ki deluje 24 ur na dan.
👉 KLIKNITE TUKAJ za električno ograjo proti polžem StopSnails (dolžine 6, 18 ali 30 m).

Nad polže nikoli s soljo

Soli v zelenjavnem vrtu ne uporabljamo saj ta zelo negativno vpliva ne mikroorganizme v tleh, ravno tako kot apno. Polži, ki na vrtu prečkajo področje s soljo v vrtu najprej odloži vsa jajčeca in se razmnoži, to pa vsekakor ni dobro. Običajno se polž, ki prečka področje s soljo močno slini, skrije in ponavadi ne pogine.

polž lazar na solati

Polži imajo veliko naravnih sovražnikov

Za oceno dejanskega učinka uspešnosti naravnih sovražnikov in ostalih metod, priporočamo poslušanje zgornjega zvočnega posnetka. Med naravne sovražnike uvrščamo ježa, belouške, slepce, krastače, tudi kos pohrusta kakšnega polža.

Celo krt včasih poje polža, čeprav mu tako kot ostalim naravnim sovražnikom ne gre ravno v slast. Na kmetijah so zelo uporabne indijske tekačice, ki jih uvrščamo med race in pojejo samo polže, zelenjavno pa pustijo pri miru.

Polže odganjajo tudi cvetlice, domači pripravki in zastirke

Timijan na robnih gredicah ob šibkejšem napadu polžev nekoliko pomaga. Tudi ognjič, kapucinke, kalifornijski mak in druge cvetlice, ki jih omenja naša sogovornica v posnetku, so v manjši meri uspešni. V pogovoru z Mišo Pušenjak smo spoznali, da smo s cvetlicami uspešnejši, če polžem v vrtu preprečimo razmnoževanje, drugače ne pomagajo veliko.

Poparek iz pobranih polžev odganja preživele živali. Uporabimo ga običajno na mejnih področjih, goščavah, kjer se polži skrivajo čez dan. Čebula in česen negativno vplivata na polže, tudi zastirka iz bezga in praproti preprečuje dostop polžem na vrt. Zastirko iz bezga obnavljamo tedensko. Pomaga tudi bela gorjušica.

👉 KLIKNITE TUKAJ za električno ograjo proti polžem StopSnails (dolžine 6, 18 ali 30 m).

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Kupljena sredstva proti polžem

Miša Pušenjak opozarja, da polže na vrtu omejujemo z vsemi ekološkimi metodami, če ne gre drugače uporabimo kupljena sredstva proti polžem. Izbiramo le ekološko registrirane kupljene pripravke, ki niso strupeni.

Strupenih pripravkov se izogibamo, saj ob zaužitju, takih vab polž takoj pogine, pogine lahko tudi ptica, če je takoj pojedla polža in tudi mačka ali pes, ki po poginu poje ptico.

Pri trosenju takih pripravkov na gredice moramo biti previdni. Če ne pazimo na karenco jih lahko zaužijemo tudi sami, saj iz tal preidejo v rastlino.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


19 komentarjev na “Polži na vrtu in kako jih uspešno zatiramo

  • Dejan

   V kakšenm smislu misliš glede bakrenega orodja?
   Da jih z bakreno motko po glavi al v vezi z elektro magnetnim poljem, ki se vzpostavi tekom leta preko vrta?

   Reply
  • Brane

   Živjo! Zanima me, če tudi bakreni trakovi (2-3cm) okrog vrta kaj pomagajo.
   Hvala,lp Brane

   Reply
 1. mirjana

  Ali imajo ti polži naravnega sovražnika?
  Ali je katera domača živalca, ki bi se z njimi “sladkala”? Mislim na race.
  Hvala za odgovor in lep sončen dan vam želim
  Mirjana

  Reply
  • sabina

   Preverjeno so uspesne race INDIJSKE TEKACICE. Glede na lastne izkusnje, so tudi edino uspesno sredstvo za zatiranje. Pa smo poskusili ze marsikaj. Edino kar je pomembno za te race, morajo imeti vedno blizu vodo. Dovolj je kaksna nizka velika posoda.

   Reply
 2. Viljem

  Pozdravljeni slišal sem, da nastaviš bananine olupke in polži se zbirajo na teh olupkih in jih je lažje poloviti in seveda uničit. lp.

  Reply
 3. sabina

  Edino kar res ucinkovito pomaga so race indijske tekacice. Odrasla stane 20 eur. So pa fine tudi zato ker v vrtu ne gredo na vrtnine.

  Reply
 4. Milena

  Velikih rdečih polžev v vrtu nimam, male belo-sive, ki so tudi požrešni kadar jih je dosti pa smo uničili po deseti uri zvečer z nabadanjem na ošiljeno jekleno žico. Sedaj nam pa pomaga tudi krastača, ki smo jo nevede prinesli iz gozda skupaj s suhim listjem.
  Milena

  Reply
 5. aljoša

  Oj. Naredil sem test. Iz njive sem pobral 4 polže in jih dal na karton. Okili dve sem v krogu posibal žagovino, okoli dveh pa mivko s peskom. Neboste verjeli. Vsi so sli preko. Tako da ne verjamem v taksno zatiranje.

  Reply
 6. tamara

  Zdrobljena jajčna lupina okoli gredic in pa tisti strup v obliki zrnc v modri barvi.. probajte mogoče pomaga

  Reply
 7. Lidija

  Preverjeno pomaga:
  instant polento nasuj na kupčke v vrtu, kjer hodijo polži. Polži jo pojedo in poginejo.

  Reply
 8. maja

  Tudi jaz ne vem več kaj bi jih še lahko zaustavilo. Pri meni ne pomaga noben pesek in nobena ovira, letos mi plezajo po fasadi do rož. Pojedli so mi že ne vem koliko škatel za polže pa še vedno nič. Sedaj pa jih pobiram in dajem v vedro, notri pa imam meglijo in malo vode pa ne pride nobeden več ven. Pa še vedno jih ne zmanjka…

  Reply
 9. danica

  Jaz jih pa pridno pobiram vsako jutri in zvečer.
  Dajem jih v steklen kozarec v katerega dam pest soli vsi polži se utekočinijo.
  Prisegam na edino stvar in to je pobiranje vsako jutri in zvečer.
  Danica

  Reply
 10. Metka

  Meni lansko leto uspelo obvarovati zeleno solato in jagode pred polži. Sicer jih pobiram v posodo. Ob frezanju sem posula po vrtu kavno usedlino, pa se kasneje okrog rastlin. Čez čas jo dež izpere, zato obnovim posip in jim očitno smrdi. Tudi letos to prakticiram, le usedline mi primanjkuje. Upam, da komu koristi.

  Reply
 11. Dragica

  Pozdravljeni,
  zanima me karenca pri Metarex Inov.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Dragica Uderman

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *