Kako smo pripravili odličen domač kompost v manj kot treh mesecih?

Kliknite na video za ogled nasveta. 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup AKTIVATORJA KOMPOSTA z efektivnimi mikroorganizmi (primerno za EKO vrtnarjenje).
KLIKNITE TUKAJ za več informacij in naročilo naravnega sredstva proti škodljivcem EM – 5 
(primerno za EKO vrtnarjenje).

Primer uporabe komposta z efektivnimi mikroorganizmi pri paradižniku

V desni vrsti nasada paradižnika je samo po dveh tednih opaziti očitno razliko v rasti in rodnem nastavku. Tudi levo vrsto smo po fotografiranju dognojili s kompostom, ki smo ga pripravili s pomočjo efektivnih mikroorganizmov.

KOMPOST-Z-DODANIMI-MIKROORGANIZMI

Zaostanek v rasti se v praksi do konca vegetacije zmanjša. Desna vrsta paradižnika je v poizkusu razvila eno etažo več plodov kot leva.

Zaključili smo, da je tak način uporabe komposta primeren za osnovno gnojenje pri sajenju, kot pri dognojevanju.

Klasičen kompost pripravimo v samo treh mesecih

aktivator-komposta- efektivnimi- mikroorganizmi

Odličen domač kompost je pripravljen v samo treh mesecih, če na vsako novo organsko plast komposta (10 do 15 cm) posujemo aktivator komposta z efektivnimi mikroorganizmi. To naredimo tako, kot bi sejali travo. Če ima kompostni kup spodaj odprtino, lahko spodnji del gotovega komposta sproti uporabljamo. Pri dodajanju efektivnih mikroorganizmov ni potrebno mešati kompostnega kupa.

Eno pakiranje aktivatorja komposta z efektivnimi mikroorganizmi je primerno za pripravo 1 m³ klasičnega komposta.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup AKTIVATORJA KOMPOSTA z efektivnimi mikroorganizmi (primerno za EKO vrtnarjenje).
KLIKNITE TUKAJ za več informacij in naročilo naravnega sredstva proti škodljivcem EM – 5 
(primerno za EKO vrtnarjenje).

Hitrejši klasičen način in pokrivanje s slamo

Če domač kompostni kup potresemo z efektivnimi mikroorganizmi in ga pokrijemo s slamo je kompost pripravljen v dobrih dveh mesecih. Priporočam, da kup organskih odpadkov zmešamo z efektivnimi mikroorganizmi. Priporočljivo je, da kompostni kup pred pokrivanjem zalijemo z veliko zalivalko vode.

Kako pripravimo kompost v manj kot enem mesecu?

Priprava komposta v zaprtem sistemu brez zraka je mogoča v manj kot enem mesecu. Kompost zbiramo v zrakotesnem kompostniku, zaprtem sodu ali drugi manjši posodi (»hobok«), ki jo lahko zapremo.

Pri posodi je treba urediti drenažo, da odvečna voda odteka. To najlažje naredimo tako, da en »hobok« postavimo v drugega, ki mu na dnu naredimo luknje. Enako lahko naredimo tudi s sodom.

Tako pripravljena zmes se fermentira 3 tedne, nato se posoda odpre. Trdno fazo lahko vkopljemo v vrt 10 do 15 cm stran od rastlin in jih tako pognojimo. Če gnojila ne uporabimo ga enostavno dodamo na obstoječ kompost.

Tekočo fazo, ki predstavlja gnojilo pustimo v posodi in uporabimo za zalivanje (1/5 redčimo z vodo). Polijemo jo lahko tudi po klasičnem kompostne kupu.

EM-bokashi-kompostiranje

Zeleni svet priporoča:

Domač kompost je črno zlato za vsak vrt. S pomočjo efektivnih mikroorganizmov ga boste v vrtu uporabljali že po 3  mesecih o začetka kompostiranje. Za optimalen domač pridelek PRIPOROČAMO NAKUP vsaj 2 do 3 izdelkov, ki ju prejmete po pošti in plačate po povzetju. Tako boste pridelali odličen domač kompost 3 X/leto in ga uporabili za nove setve in sajenja.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup AKTIVATORJA KOMPOSTA z efektivnimi mikroorganizmi (primerno za EKO vrtnarjenje).
KLIKNITE TUKAJ za več informacij in naročilo naravnega sredstva proti škodljivcem EM – 5 
(primerno za EKO vrtnarjenje).

Eno pakiranje aktivatorja komposta z efektivnimi mikroorganizmi je primerno za pripravo 1 m³ klasičnega komposta.

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Kako smo pripravili odličen domač kompost v manj kot treh mesecih?

 1. INES

  S KATERM GNOJILOM NAJ ZALIVAM ROŽE DA BODO LEPO CVETELE IN RADA BI VEDELA KAKO SE NEGUJE ROŽO DIPLANDENIJA KAKŠEN PROSTOR RABI VODO IN LEGA

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, uporabljajte le kakovostna gnojila, najbolje vodotopna v prahu. Dipladenija potrebuje sončen prostor z zmernim zalivanjem. zemla se lahko med dvemi zalivanji nekoliko osuši.

   Reply
 2. Maja

  Pozdravljeni, kako je v tem primeru z bananinimi olupki, olupki citrusov, plevelom? Se lahko dodajajo na tak kompost ali raje ne?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni nič od tega kar navajate ne sme na kompost, izjemoma nadzemni deli enoletnih plevelov , v kolikor ne semenijo. Če plevelov ne ločite med seboj jih raje vržite v kontejner za zelene odpadke.

   Reply
 3. Božo Verbič

  Vse lepo in prav! Ko pa sem že želel oddati naročilo za 3 izdelke, pa sem opazil, da je poštnina skoraj toliko kot en izdelek! In takoj me je minilo, da bi naročil. Zato mi zaupajte v katerih trgovinah se da kupiti ta izdelek.
  Na trgu obstaja več izdelkov, ki imajo podobno nalogo pri predelavi komposta kot ta izdelek. Toda odločil sem se za Vašo ponudbo, a ne s tako ceno dostave!

  Reply
 4. marjetka

  Spoštovani g.Božo. Oprostite, da dodam par besed. Poštnine so res visoke. Jaz naročam EM preko spletne trgovine Micronatura d.o.o., cena in poštnina sta enaki. Žal. Nas je več, ki to uporabljamo in naročimo skupaj, poštnino si delimo. Morda pa poskusite navdušiti še koga in poštnina bo nižja. Je pa zlata vredno. Široko uporabno. Preizkusila sem več EM izdelkov, ne samo posip.
  Glede agrumov in banan pa so deljena mnenja stroke. LP, Marjetka iz Maribora

  Reply
 5. Lojze

  g.Davor Špehar–Na vas se obračam za nasvet, kako uničiti neverjetno število -upam da boste razumeli za kakšne škodljivce gre–ličink majskih hroščev -v velikem številu se pojavijo tudi na travnikih ,pašnikih v travni ruši. V kompostu so v glavnem ostanki z vrta, žive meje, sadnih dreves, rož obdelanih z drobilcem vej. Kompostu dodajam vse primerne ostanke iz gospodinjstva, pepel, saje, posušeno travo, papir itd. Vsa leta do sedaj sem našel le posamezne škodljivce, letos pa je to število preseglo vse meje, Prosim za odgovor.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *