Predpomladansko škropljenje sadnega drevja

Kako se opravila pravilno lotimo nam v kratkem video prispevku pojasni strokovnjak za sadno drevje Matjaž Maležič – Sadna drevesnica Studenec.

Zakaj škropimo in katera sredstva uporabimo?

Uporabimo sredstva na osnovi bakra. Z njimi razkužimo sadno drevje in tako preprečimo primarne glivične okužbe. Omenimo naj eno vidnejših bolezni – breskovo kodravost, ki jo povzroči gliva ob brstenju.

Za zatiranje škodljivcev uporabimo oljne pripravke. To so pripravki na osnovi ogrščice in mineralna olja. Ta olja naredijo okoli jajčec ali prvih škodljivcev tanek fin sloj okoli dihal kar jih zaduši.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobn brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Kdaj je optimalen čas škropljenja?

Breskvein nektarine škropimo z pripravli na osnovi bakra preden se brsti odprejo.

Proti breskovi kodravosti škropimo z pripravki na osnovi bakra preden se brsti odprejo.

 

Ta čas je v fenofazi napenjanja brstov, tik pred brstenjem.

Vsa škropljenja opravimo vedno proti večeru ali zjutraj. Čebele takrat niso več aktivne in tudi veter nam ne povzroča težav pri nanosu škropiv.

Mešanje sredstev

Bakrene pripravke lahko mešamo z oljnim pripravkom na osnovi ogrščičnega olja. Mineralnega olja ne mešamo z bakrenimi sredstvi.

mesanje pripravkov

Mešamo najprej škropiva v obliki praha in nato dodamo škropiva v obliki tekočine. Kadar želimo mešati insekticide in fungicide hkrati, v manjši skodelici predhodno opravimo škropilni test.

Če se sredstva med seboj sesirijo škropiv med seboj ne mešamo, temveč škropimo z vsakim posebej.

Škropljenje marelic proti cvetni moniliji

Marelice med cvetenjem škropimo proti cvetni moniliji. Cvetno monilijo povzroča gliva, ki vstopi preko cveta. Cvetne vejice se nato posušijo in tisto leto se od pridelka marelic lahko poslovimo. Zaporedne okužbe z cvetno monilijo lahko v nekaj letih privede tudi do propada dreves!

Škropimo v cvet z sredstvi, ki niso škodljiva za čebele. Škropimo zgodaj zjutraj ali proti večeru, da čebel ne motimo pri opraševanju.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Predpomladansko škropljenje sadnega drevja

  • Matej

   Pozdravljeni.
   Ali je v času, ko so brsti že odprti in so že vidni cvetni popki, prepozno za škropljenje z oljnimi in bakrenimi pripravki? Lahko naredim več škode kot koristi?
   LP Matej

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni g. Matej, treba je paziti glede časa škropljenja glede na fenofazo razvoja rastline, mogoče nam pošljete kakšno fotko.

    Reply
 1. Roman

  Vse lepo in prav, vendar bi včasih lahko tudi poimensko predlagali s katerimi pripravki se škropi. Ali pač to ni mogoče zaradi reklame za določena podjetja kateri zdelujejo te pripravke.
  Hvala in lep pozdrav

  Reply
 2. zlatka kuzner

  Zanima me s katerimi pripravki poškropiti slive proti črvivosti ploda in kdaj .Vsako leto imam problem z to zadevo. Najlepša hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   uporabite lahko vabe proti slivovemu zavijaču. Za pripravke se oglasite v najbližji kmetijski apoteki, kjer vam bodo svetovali.

   Lep pozdrav!

   Reply
 3. Francka

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima za škropljenje sadnega drevja proti črvivosti jabolk. v lanskem letu je bilo vse črvivo in je popadalo z drevje že pred zorenjem. Mi prosim lahko svetujete kako naj ravnam, da bo tega čim manj.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.
  Francka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *