*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Naravno škropljenje proti ušem, pršicam in kaparjem

Kliknite na video za ogled kratkega nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev naravnega pripravka na osnovi navadne ogrščice, ki deluje proti različnim škodljivcem na na sadnih in okrasnih rastlinah.

Kaj naredimo pred EKO škropljenjem?

Najprej preverimo brezhibno delovanje škropilnice. Očistimo šobe in ostale vitalne dele, ki se največkrat zamašijo in onemogočajo učinkovit nanos škropiva. Ne pozabimo si nadeti zaščitnih rokavic in ostale zaščite, če je v navodilih predpisana.

Kdaj in kako škropimo spomladi?

Predpomladansko škropljenje na sadnem drevju opravimo v času napenjanja brstov. Dnevna temperatura naj bo okoli 10 ºC. Oljno sredstvo na osnovi navadne ogršcice ustvari okoli škodljivca, ličink ali jajčec nepropustno plast (film), ki ga zaduši in uniči.

Breskvein nektarine škropimo z pripravli na osnovi bakra preden se brsti odprejo.

Napenjanje brstov breskve.

Predpomladansko škropljenje je pomembno

S predspomladanskim škropljenjem preprečimo prerazmnožitev škodljivcev že v začetku njihovega razvoja. Tako bistveno zmanjšamo njihovo škodo v kasnejšem obdobju rasti.

Z ukrepom bomo zatrli prvi pojav škodljivcev, zato bodo rastline bolj zdrave in bo posledično pridelek večji in kakovostnejši. Učinkovito varstvo in redno kontrolo bom nadaljeval na vrtu tudi med letom.

Kako ustavimo uši na jablani?

Na jablanah so vsako leto prisotne listne uši. Uši zavirajo rast, deformirajo in zmanjšajo listno površino ter prenašajo viruse. Zvijanje listov zmanjšuje zdravo listno površino in posledica je slabši pridelek.

jablanova mokasta uš

Jablanova mokasta uš.

Jajčeca listnih uši je potrebno ustaviti v predpomladanskem obdobju od fenofaze brstenja do stadija mišjega ušesa. Ukrepamo s pripravkom na osnovi navadne ogrščice, ki deluje tudi na uši. Za listne uši so dovoljena 3 tretiranja.

Zdaj je čas, da ukrepate proti kaparju

Ameriški in vejičasti kapar še vedno predstavlja nevarnost za jablane. Ravno tako kot uši jih v zgodnje pomladanskem času škropimo s 3% koncentracijo navadne ogrščice (30ml pripravka navadne ogrščice / L vode).

Škropljenje jablane.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev naravnega pripravka na osnovi navadne ogrščice, ki deluje proti različnim škodljivcem na na sadnih in okrasnih rastlinah.

Kako zmanjšamo pojav pršic?

S predpomladanskim škropljenjem jablan preprečimo tudi prerazmnožitev zimskih jajčec rdeče sadne pršice. Zimska jajčeca pršic škropimo v času zimskega mirovanja s 3% koncentracijo (30 ml sredstva / L vode).

Rdeča sadna pršica

Rdeča sadna pršica ©AdobeStock

 

Za zatiranje zimskih stadijev je potrebno le eno škropljenje. Zimska jajčeca sadne pršice so rdečkaste barve in jih na veji opazimo s prostim očesom.

Črna češnjeva uš je zelo agresivna

Na češnjah in višnjah je nujno zatiranje črne češnjeve uši. Zelo pomembno je, da s pripravkom na osnovi navadne ogrščice škropimo ob prvem pojavu uši in pred zvijanjem listov. Češnje in višnje prvič škropimo v fazi napenjanja brstov, drugič pred cvetenjem in tretjič po cvetenju.

Češnjeva uš.

Proti listnim ušem in pršicam škropimo tudi breskve in nektarine, kjer uničujemo jajčeca listnih uši in pršic.

Zakaj je treba ustaviti napad uši?

Škropljenje breskve s pripravkom na osnovi navadne ogrščice, razvojna faza napenjanja brstov.

 

Uši se po olistanju naselijo na spodnjem delu lista. S sesanjem sokov izčrpavano rastlino, zavirajo rast mladih poganjkov in deformirajo listno površino. Posledično zmanjšajo rodni volumen krošnje in z zvijanjem listne površine oslabijo zdravo listno površino, ki je nujna za zdrav pridelek.

Murvov kapar, češpljev kapar, slivova mokasta uš, češpljev brstni zavijač

Breskve na določenih območjih napada tudi murvov kapar. V fenofazi napenjanja brstov pri slivah in češpljah uničujemo zimska jajčeca listnih uši in pršic, češpljevega brstnega zavijača ter češpljevega kaparja.

Mokasta slivova uš.

Zelo agresivna je slivova mokasta uš, ki s sesanjem popolnoma ustavi v rasti mlada drevesa. Mladi poganjki na starejših drevesih se ob prerazmnožitvi mokaste listne uši ustavijo v rasti in sušijo.

Rdeči in črni ribez škropimo proti listnim ušem Ribezovo uš pogosto zamenjamo za bolezen

Na vrtovih se najpogosteje pojavijo rumene ribezove listne uši ter male ribezove uši. Listne uši zatiramo v fazi brstenja (pred olistanjem). Tako pri rdečem ribezu po olistanju preprečimo mehurjaste rdeče tvorbe na zgornji strani listov pod katerimi opazimo rumene ribezove uši.

ribezova uš

Znaki prisotnosti uši na ribezu. Mehurjaste tvorbe na listih zaradi uši na spodnji strani listov.

ribezova uš

Na spodnji strani listov se nahajajo rumene ribezove uši.

Ribezu nevarni škodljivci so ameriški kaparji, ter druge vrste kaparjev na katere smo pozorni v predpomladanskem času. Na spodnjem delu vej opazimo kaparja kot okrogle ščitke temno sive barve velikosti do 2 mm.

V fazi napenjanja brstov do brstenja škropimo napadene grme. Uporabimo pripravek na osnovi navadne ogrščice.

Preprečite prerazmnožitev škodljivcev na vinski trti

V času napenjanja brstov škropimo vinsko trto proti kaparjem in ameriškim škržatkom. Uporabimo oljno sredstvo na osnovi navadne ogrščice v 2% koncentraciji (20 ml pripravka na osnovi navadne ogrščice / L vode). Dovoljeno je le eno tretiranje za zatiranje zimskih stadijev.

Ne pozabimo na okrasne rastline

Škropimo tudi uši na vrtnicah.

Škropljenje proti škodljivcem opravimo tudi na okrasnih rastlinah. V obdobju napenjanja brstov poškropimo okrasne grmovnice, kjer povzročajo škodo predvsem listne uši, kaparji in drugi škodljivci.

Poškropimo vrtnice, bezgove grme, španski bezeg in ostale cvetoče grmovnice.

Tabela1: Optimalni termini za ukrepanje proti škodljivcem na sadnih in okrasnih rastlinah.

prenesi tabelo PDF

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev naravnega pripravka na osnovi navadne ogrščice, ki deluje proti različnim škodljivcem na na sadnih in okrasnih rastlinah.

Kako deluje sredstvo na osnovi navadne ogrščice?

Pripravek na osnovi navadne ogrščice.

 

Z naravnim pripravkom na osnovi navadne ogrščice delujemo proti različnim insektom in pršicam.

Oljna obloga škodljivcem zamaši dihalne poti in povzroči zadušitev. Rastline temeljito poškropimo tako, da škodljivce zadanemo tudi v težje dostopnih delih rastlin (lubje, razpoke …).

To naredimo tako, da rastlino močno poškropimo, tako da škropivo kaplja od rastline. Rastlino dejansko “operemo” s pripravkom na osnovi navadne ogrščice.

Pravilna uporaba pripravka na osnovi navadne ogrščice

Pripravek na osnovi navadne ogrščice moramo vedno uporabiti v priporočenih odmerkih (koncentracijah) in v optimalnem terminu, ki je predpisan za posamezne rastline. Tako se izognemo poškodbam rastlin, ki bi nastale ob napačnem ravnanju.

Pripravek na osnovi navadne ogrščice moramo vedno uporabiti v priporočenih odmerkih.

S pripravkom na osnovi navadne ogrščice ne škropimo, ko so dnevne temperature nad 25 ºC ob direktni sončni osvetlitvi. Škropimo vedno zjutraj ali zvečer. Priporočamo, da v času cvetenja rastlin ne škropimo, ker lahko poškodujemo cvetove.

Nekoliko bolj občutljivi so tudi mladi listi. Oljni pripravkek na osnovi navadne ogrščice ni nevaren čebelam in drugim koristnim organizmom.

Sredstva na osnovi navadne ogrščice ne mešamo z drugimi pripravki

Mešanje sredstva na osnovi navadne ogrščice ni predvideno. Kadar želimo mešati pripravke proti škodljivcem in boleznim v manjši skodelici predhodno opravimo škropilni preizkus. Najprej mešamo škropiva v obliki prahu in nato dodamo škropiva v obliki tekočine.

Če se sredstva med seboj sesirijo škropiv med seboj ne mešamo, temveč škropimo z vsakim posebej. Pripravka na osnovi navadne ogrščice ne mešamo s pripravki na osnovi bakra, ki delujejo proti boleznim. Če bi pripravka zmešali bi se sesirila, zato s pripravki na osnovi bakra škropimo ločeno.

Zeleni svet priporoča:

Za vitalne rastline brez škodljivcev je treba poskrbeti v predpomladanskem obdobju. Proti škodljivcem začnemo škropiti v času pred brstenjem, ko se brsti začnejo napenjati.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev naravnega pripravka na osnovi navadne ogrščice, ki deluje proti različnim škodljivcem na na sadnih in okrasnih rastlinah.

Če so vam naši nasveti všeč, jih posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem. Omogočamo vam tudi cenovno ugodno vrtnarjenje.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Naravno škropljenje proti ušem, pršicam in kaparjem

 1. Helena

  Pozdravljeni!
  Zelo dober članek za naravno spomladansko škropljenje. Zanima me, s čim pa kasneje škropimo. Meni se na breskvi in slivi tudi kasneje pojavijo uši. Pa še nekaj. To škropivo lahko zamenjam z bakrenim pripravkom?
  Že jutri gremiskat škropivo, saj želim svojim otrokom postreči z čimbolj zdravim sadjem. Hvala vam.
  Helena

  Reply
 2. Janez

  Helena, to ni nič druga kot plačljiva reklama.

  Škoda, da koristni nasveti zapadejo pod pljačljivost.

  Kot vidiš, moraš kupit vse živo, zemljo, razne dodatke, … ni da ni, da boš pet solat vzgojila.

  Tale fant, ki mu plačajo in servirajo, pa se seveda smeji. Kako pa se nebi?

  Žalost!

  Reply
  • Zdravko

   Res je, ampak nasvet je dobronameren in koristen. Treba je malo tudi med vrsticami brati, oziroma lahko si vsak po svoji izbiri kupi olje tudi od katerega drugega proizvajalca. Na trgu je kar nekaj proizvajalcev belega olja na bazi oljne ogorščice. Na primer Frutapon. Za breskve je morda že prepozno ampak za druge koščičarje in pečkarje svetujem da dodate obvezno fungicid na bazi bakra (bakrov oksid, bakrov hidroksid i.t.d.). Jaz osebno uporabljam Champion (bakrov hidroksid) ki je manj fitotoksičen če se uporabi v kasnejših fenofazah ali Nordox (bakrov oksid). Pri Nordoxu je potrebno paziti da ni pretečen rok trajanja, ker se po pretečenem roku trajanja ne raztopi v vodi.

   Reply
 3. Janez

  A ne bi tale fantič napisal jasno, da se mu servira vse pred nos, da nič od tega ne plačuje, Da je tole reklama, za katero se mu plača???

  Za afner guncat je res piročno? Ima otroček vse servirano?
  Lahko nabija o nekih lončkih, pripravkih, ….
  Za pet solat?
  Naj naumi nekaj brezplačno, ne pa takole preseravanje.

  Reply
 4. marjetka

  Vau. Šokirana (še vedno) sem nad nami Slovenci. Ob takih odgovorih in pripombah se daleč zrcali naša faušija, majhnost, ozkost, privoščljivost, nerazgledanost, nekorektnost…??? Vedno se sami odločimo kaj in kje bomo kupili. Imam svojo pamet in se sama odločam v zvezi s svojo denarnico. In zakaj bi pljuvala po nekom, ki me je morda spomnil, kar bi sama pozabila?
  Morda ni naključje, da slovenska gledališča pogosto uprizarjajo Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski?!
  Namesto, da bi se podpirali, se pustili en drugega na miru, si naredili dobro namesto slabo, večno tolčemo en po drugem. Sodimo o drugih, pa v resnici pojma nimamo kaj počnemo.
  Zelo mi je žal, da sem na to naletela tudi tukaj. Med vrtičkarji. To bi naj bili ljubitelji narave, vsega živega, tudi ljudi?! Eh
  Marjetka iz Maribora

  Reply
 5. Klara

  Na limoni imam drobne rdeče zivalice. Zanima me naravno skropivo kajo ga uničiti. Hvala

  Reply
 6. marjetka

  Pozdravljeni,
  pravkar sem preverila ponudbo tega izdelka v vaši trgovini, pa ga nisem našla. Sem nerodna ali ga ni oz. je samo v spreju?

  LP, Marjetka

  Reply
 7. zdenka kegel

  Pozdravljeni!
  Danes se na paradižniku v rastlinjaku opazila bele uške ali pršice. Kako se jih lahko znebim? Morda bi pomagalo pršilo iz sode,vode,olja in detergenta, ali pa morda iz mleka in vode.

  LP in hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Zdenka, uporabite priporočen pripravek in poškropite. Najverjetneje po opisu gre za rastlinjakovega ščitkarja. Pripravke dobite v bolje založenem vrtnem centru, kjer vam bodo svetovali pooblaščeni svetovalci. Škodljivca prej tudi slikajte in pokažite. pršilo iz sode, mleka in vode ne pomaga proti temu škodljivcu.

   Reply
 8. anita

  Pozdravljeni
  Na kaki drevesu se je pojavil škodljivec …bele pikice po zgornji strani listov in vatasti zapredki…. sem skropila z biotip floralom naravnim insekticidom. Iz kakija se je vse to razlezlo na kivi, limone limete pomarančo. Škropila sem pred enim tednom nisem ravno prepričana da je kaj zaleglo. Kaj storiti?

  Lp Anita

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, predlagamo, da se vse glede glede bolezni in škodljivcev ali drugih znakov težav, posvetujete v kmetijski apoteki (Zadruge, večji vrtni centri), kjer vam odgovorna in pooblaščena oseba svetuje strategijo varstva in ostale rešitve, če obstajajo. Tako dobite vse na enem mestu. Predložite jim še vzorec ali foto.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *