Presajanje orhidej in rez po cvetenju

Za nasvet o gojenju orhidej smo se posvetovali pri strokovnjaku Tomažu Jevšniku.

Presajanje orhidej

Vsaj leto ali dve po nakupu orhideje le-te ni treba presajati, saj je substrat, v katerem raste, še dovolj dober. Po tem času pa je presaditev nujna, ker začnejo koščki lubja razpadati. Lubje tako izgubi svojo zračno strukturo in preprečuje dihanje korenin.

Posledica je odmiranje korenin, kar vodi v mlahavost listov in propad rastline. Falenopsise presadimo v isti lonček, ki smo ga predhodno razkužili. Če je rastlina res velika, uporabimo lonček z 2 ali 3 centimetri večjim premerom.

Substrat za orhideje

Substrat za orhideje

Nasvet. Pri presajanju uporabljamo specializiran substrat za orhideje, nikakor pa ne presajamo orhidej v navadno zemljo za lončnice. Presajamo jih vse leto, izogibamo pa se le obdobju, ko rastlina cveti.

📧 KLIKNITE TUKAJ  in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno vrtnarsko darilo.

Rez orhidej po cvetenju

Rez je namenjena odstranitvi odcvetelega cvetnega stebla in nikakor ne spodbudi ponovnega cvetenja rastline. Tudi če ne bomo odrezali ničesar, bo falenopsis ponovno zacvetel, če le ima dovolj energije.

Cvetno steblo lahko odrežemo tudi nižje, pri drugem ali tretjem kolencu, kar pa ne priporočamo, saj bomo tako odrezali velik del sočnega tkiva, ki vsebuje tudi nekaj vlage in hranil.

Nasvet: orhideje gnojimo v primerjavi z drugimi lončnicmi z zelo nizkimi koncentracijami gnojila.

Kako pravilno presadimo orhidejo?

zdrave-korenine

1. Orhidejo pred presajanjem temeljito zalijemo, nato pa jo previdno vzamemo iz lončka in pri tem pazimo na nežne koreninske vršičke. Če je treba, lonček razrežemo s škarjami.

razrahljamo-substrat-korenin

2. Star substrat previdno odstranimo s korenin in zavržemo. To je glavni namen presajanja, saj je star substrat zelo verjetno že močno preperel in ne omogoča več dihanja korenin.

3. Odstraniti moramo tudi vse mrtve dele korenin. To so suhe ali gnile korenine, ki jih prepoznamo po tem, da so na otip mehke in votle. Vse čvrste korenine, kljub temu, da nimajo zelenega koreninskega vršička, moramo ohraniti.

napolnimo-loncek-substratom

4. Očiščeno rastlino namestimo v lonček tako, da bodo v njem vse zdrave korenine, tudi tiste, ki so pred presajanjem visele iz lončka. Rastlino obsujemo s svežim substratom. Zapolnimo vse prazne prostore v lončku in substrat rahlo potlačimo, da takoj temeljito zalijemo.

5. Ko odpade zadnji cvet, lahko odrežemo tisti del cvetnega stebla, kjer so bili cvetovi, ker je steblo opravilo svojo funkcijo. Če se je cvetno steblo popolnoma posušilo, ga lahko odrežete v celoti, saj iz njega ne bo več zraslo steblo. Rastlina bo pognala novo cvetno steblo iz osnove, ko bo dovolj močna.

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


26 komentarjev na “Presajanje orhidej in rez po cvetenju

 1. bibi

  poz je zelo poucno in zanimivo vendar imam eno vprasanje imam kr neki orhidej, vendar ze nekaj casa ne cvetijo jih redno zalivam in gnojim listi so tudi zelo lepi, tako da listi rastejo in jih je kr veliko zraslo vendar ni stebla in cvetov .Kaj narediti. hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Razlogov je lahko več, predlagamo, da preberete vse članke o orhidejah in jim zagotovite ustrezno svetlobo, prostor in oskrbo.

   Reply
 2. skender podrimqaku

  jaz rad vedu kje se sadi rodenodedrom na sence al na sonce mota bit hvalla lep pozdrav iz kosova

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, rododendrone sadimo v polsenčno lego zjutraj in proti večeru naj imajo nekaj sonca. Sadimo jih pod krošnje večjih dreves, primer bori in hrasti in v kislo ter vlažno zemljo. Več preberite v članku o kisloljubih rastlinah na portalu. Lep pozdrav!

   Reply
 3. Sabina Klancnik Fijavz

  Pozdravljeni,

  zanima me zakaj so vsi cvetovi na steblu orhideje ovenjeni ?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   cvetovi orhidej odpadajo zaradi naslednij razlogov : prepih, bližina zrelega sadja, cigaretni dim, prezalita rastlina.

   Reply
 4. ALENKA

  Moje orhideje lepo cvetijo, hvala za nasvet o presajanju imam 4 vse lepo cvetijo 🙂

  Reply
 5. katjuša

  Krasni nasveti!
  Moja orhideja je na steblu po rezu (po cvetenju), pognala novo mlado orhidejo-z listi in koreninami. Kako jo nasaditi?
  Hvala,
  Katjuša

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Temu pojavu rečemo keiki. Počakajte da požene nova orhideja vsaj nekaj korenin, nato jo previdno odrežite z matične rastline in posadite v substrat za orhideje.

   Reply
 6. sandra

  zdravo.. ali lahko orihidejo presadim ko cvete? ker sem videla da so korenine začele gnilit v lončku in me skrbi da bojo listi oveneli, ali mi kaj priporočate hvala.

  Reply
 7. Snežka

  Dober dan, tudi meni so po zalivanju naglo odpadli cvetovi. Kako pravilno zalivamo in gnojimo orhideje? Hvala za vaš odgovor in poučen članek o negi orhidej

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ja če jih predolgo držimo v vodi ali pozabimo zalivati je hitro narobe. Prav tako je treba paziti na zimski prepih.

   Reply
 8. Laura

  Hvala za odlične nasvete in tudi za odgovore ostalim komentatorjem, ki so imeli podobna vprašanja, kot bi jih postavila sama. Pozdrav

  Reply
 9. MiniDeja

  Pozdravljeni,
  Hvala za odlicne nasvete glede nege orhidej.
  Zanima me pa kaj priporocate, ko se na orhideji pojavi volnata us? Kaksno skropivo? Kako postopat dalje s tako orhidejo?
  Hvala za odgovor in uspesno se naprej!

  Reply
 10. Brigita

  Pozdravljeni im malo orhidej v res zelo majhnem lončku ki pa že odkar sem jo dobila cvet oz ze tretjič v tem času. Rada bi jo presadila v večji lonček a se nov cvet naredi ko stari se ni odcvetrl. Hvala za nasvet

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *