*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Presajanje orhidej in rez po cvetenju

Presajanje orhidej

Vsaj leto ali dve po nakupu orhideje le-te ni treba presajati, saj je substrat, v katerem raste, še dovolj dober. Po tem času pa je presaditev nujna, ker začnejo koščki lubja razpadati. Lubje tako izgubi svojo zračno strukturo in preprečuje dihanje korenin.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Posledica je odmiranje korenin, kar vodi v mlahavost listov in propad rastline. Falenopsise presadimo v isti lonček, ki smo ga predhodno razkužili. Če je rastlina res velika, uporabimo lonček z 2 ali 3 centimetri večjim premerom.

Substrat za orhideje

Substrat za orhideje

Nasvet. Pri presajanju uporabljamo specializiran substrat za orhideje, nikakor pa ne presajamo orhidej v navadno zemljo za lončnice. Presajamo jih vse leto, izogibamo pa se le obdobju, ko rastlina cveti.

Več nasvetov v knjigi: Orhideje “Gojenje tropskih orhidej”KLIKNITE TUKAJ.

Rez orhidej po cvetenju

Rez je namenjena odstranitvi odcvetelega cvetnega stebla in nikakor ne spodbudi ponovnega cvetenja rastline. Tudi če ne bomo odrezali ničesar, bo falenopsis ponovno zacvetel, če le ima dovolj energije.

Cvetno steblo lahko odrežemo tudi nižje, pri drugem ali tretjem kolencu, kar pa ne priporočamo, saj bomo tako odrezali velik del sočnega tkiva, ki vsebuje tudi nekaj vlage in hranil.

Nasvet: orhideje gnojimo v primerjavi z drugimi lončnicmi z zelo nizkimi koncentracijami gnojila.

Kako pravilno presadimo orhidejo?

zdrave-korenine

1. Orhidejo pred presajanjem temeljito zalijemo, nato pa jo previdno vzamemo iz lončka in pri tem pazimo na nežne koreninske vršičke. Če je treba, lonček razrežemo s škarjami.

razrahljamo-substrat-korenin

2. Star substrat previdno odstranimo s korenin in zavržemo. To je glavni namen presajanja, saj je star substrat zelo verjetno že močno preperel in ne omogoča več dihanja korenin.

3. Odstraniti moramo tudi vse mrtve dele korenin. To so suhe ali gnile korenine, ki jih prepoznamo po tem, da so na otip mehke in votle. Vse čvrste korenine, kljub temu, da nimajo zelenega koreninskega vršička, moramo ohraniti.

napolnimo-loncek-substratom

4. Očiščeno rastlino namestimo v lonček tako, da bodo v njem vse zdrave korenine, tudi tiste, ki so pred presajanjem visele iz lončka. Rastlino obsujemo s svežim substratom. Zapolnimo vse prazne prostore v lončku in substrat rahlo potlačimo, da takoj temeljito zalijemo.

5. Ko odpade zadnji cvet, lahko odrežemo tisti del cvetnega stebla, kjer so bili cvetovi, ker je steblo opravilo svojo funkcijo. Če se je cvetno steblo popolnoma posušilo, ga lahko odrežete v celoti, saj iz njega ne bo več zraslo steblo. Rastlina bo pognala novo cvetno steblo iz osnove, ko bo dovolj močna.

Zeleni svet priporoča:

Še več nasvetov za uspešno gojenje orhidej najdete v odlični knjigi:
Orhideje “Gojenje tropskih orhidej” – KLIKNITE TUKAJ.

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


24 komentarjev na “Presajanje orhidej in rez po cvetenju

 1. bibi

  poz je zelo poucno in zanimivo vendar imam eno vprasanje imam kr neki orhidej, vendar ze nekaj casa ne cvetijo jih redno zalivam in gnojim listi so tudi zelo lepi, tako da listi rastejo in jih je kr veliko zraslo vendar ni stebla in cvetov .Kaj narediti. hvala

  Odgovori
 2. skender podrimqaku

  jaz rad vedu kje se sadi rodenodedrom na sence al na sonce mota bit hvalla lep pozdrav iz kosova

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, rododendrone sadimo v polsenčno lego zjutraj in proti večeru naj imajo nekaj sonca. Sadimo jih pod krošnje večjih dreves, primer bori in hrasti in v kislo ter vlažno zemljo. Več preberite v članku o kisloljubih rastlinah na portalu. Lep pozdrav!

   Odgovori
 3. katjuša

  Krasni nasveti!
  Moja orhideja je na steblu po rezu (po cvetenju), pognala novo mlado orhidejo-z listi in koreninami. Kako jo nasaditi?
  Hvala,
  Katjuša

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Temu pojavu rečemo keiki. Počakajte da požene nova orhideja vsaj nekaj korenin, nato jo previdno odrežite z matične rastline in posadite v substrat za orhideje.

   Odgovori
 4. sandra

  zdravo.. ali lahko orihidejo presadim ko cvete? ker sem videla da so korenine začele gnilit v lončku in me skrbi da bojo listi oveneli, ali mi kaj priporočate hvala.

  Odgovori
 5. Snežka

  Dober dan, tudi meni so po zalivanju naglo odpadli cvetovi. Kako pravilno zalivamo in gnojimo orhideje? Hvala za vaš odgovor in poučen članek o negi orhidej

  Odgovori
 6. Laura

  Hvala za odlične nasvete in tudi za odgovore ostalim komentatorjem, ki so imeli podobna vprašanja, kot bi jih postavila sama. Pozdrav

  Odgovori
 7. MiniDeja

  Pozdravljeni,
  Hvala za odlicne nasvete glede nege orhidej.
  Zanima me pa kaj priporocate, ko se na orhideji pojavi volnata us? Kaksno skropivo? Kako postopat dalje s tako orhidejo?
  Hvala za odgovor in uspesno se naprej!

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.