Pritlikava debeloplodna malina za majhne vrtove, atrije, balkone in terase

Debeloplodna lončna malina za sladokusce v mestu in na podeželju

Rastlina je vzgojena za gojenje v loncu na terasi ali balkonu. Posadimo jo lahko tudi v manjši atrij ali vrt z malo prostora. V tem primeru lahko raste v zemlji. Po izkušnjah sodeč je pridelek na vrtu ali v atriju večji, rastlina je tudi nekoliko bolj razraščena. Še vedno pa ohranja pritlikavo in kompaktno rast.

Debeloplodna lončna malina v loncu na terasi. Foto: Volmary GmbH

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.

Poganjki pritlikave debeloplodne lončne maline (lat. Rubus idaeus ‘Summer Lovers®Patio Red’) so brez trnov, zato jih otroci z veseljem obiskujejo in se sladkajo z velikimi aromatičnimi plodovi.

Glavne lastnosti debeloplodne lončne maline:

 • odlikuje jo kompaktna in pritlikava rast
 • primerna za balkone, terase, atrije in manjše vrtove
 • aromatični okus in trdoživost

Kako sadimo in gojimo nizke užitne rastline v posodi?

Predlagam, da izberete posodo, ki je od lončka v katerem ste kupili sadiko širša za 4 do 5 prstov. Rastline v naslednjih letih po potrebi presadimo v večji lonec. Debeloplodni lončni malini v primeru sajenja v posodo dodamo 1/5 kisle zemlje, ki jo zmešamo z navadno zemljo za rože ali vrt. Na dnu posode poskrbimo za drenažo s pomočjo glinopora. Lonec z leti prilagodimo širini razraščanja.

Posajena debeloplodna lončna malina v primerno velik lonec.

Rastline, ki so gojene v posodah lahko sadimo celo leto. Najbolj se obrestuje jesensko in spomladansko sajenje. Izogibamo se sajenju v zmrznjeno zemljo in sajenju v primeru poletne vročine (nad 30 °C).

Debeloplodna pritlikava malina, cvetenje, rez, oskrba in pobiranje pridelka

Okusni in aromatični plodovi debeloplodne lončne maline. Foto: Matic Sever

 

Debeloplodna lončna malina cveti od maja do avgusta. Rastlino zelo radi obiskujejo čmrlji, čebele, in ostali opraševalci.

Plodove prvič obiramo že v mesecu juliju, plodovi pa so temno rdeči in stožčaste oblike. Rastlina je enostavna za vzdrževanje in potrebuje malo oskrbe.

Kompaktno rastoča in nizka malina rodi na poganjkih tekočega leta, zato jo ob koncu zime lahko porežemo do tal in bo pridelek zagotovljen. S plodovi se sladkamo v juliju, avgustu in septembru.

Višina, širina in razdalja sajenja za debeloplodno lončno malino

V višino lahko v posodi zraste največ do 80 cm. V atriju v ugodnih pogojih tudi do višine 1 m. V atrijskem vrtu jo sadimo jo na razdaljo 90 cm. V širino se razrašča približno 60 do 80 cm.

Najboljše se počuti na sončni legi, vlažni in dobro propustnih tleh. Uspeva tudi v posodah z vlažno in dobro odcedno zemljo.

Zalivanje in gnojenje rastlin med letom

Rastline v posodah redno zalivamo. To še posebej velja za vroče in sušno poletje, ko so potrebe po vodi največje. Spomladi jih dognojimo z dolgodelujočimi gnojili, ki imajo počasno sproščanje in poskrbimo, da je rastlina dalj časa enakomerno preskrbljena s hranili. Dognojujemo jih lahko tudi s tekočimi organskimi gnojili.

Zeleni svet priporoča:

Pritlikava debeloplodna malina je primerna za majhne vrtove, atrije, balkone in terase. Odlično se počuti, če jo posadimo v posodo ali direktno v zemljo. Med letom ne potrebije posebne oskrbe. Tudi rez je povsem enostavna in jo lahko opravi vsak vrtičkar.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Pritlikava debeloplodna malina za majhne vrtove, atrije, balkone in terase

 1. Ljerka

  Pozdravljeni,
  komaj sem dobila email o tej zanimivi malini in že je ni na zalogi.
  Zanimalo bi me, če se bo zaloga obnovila.

  Vnaprej zahvaljujem,

  Ljerka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljerka,

   teh malin je povsem zmanjkalo tudi možnost donaročil ni možna, za letos žal te ponudbe ne bo več, zato je ponudba na trgovini umaknjena, da ne moti. Se potrudimo zopet spomladi.

   Reply
 2. Barbara

  Živjo,

  malino sem posadila kar v vrt, upam, da ji vreme pozimi ne bo škodilo. Ali jo porežem že to jesen do tal, ali jo do naslednjega leta pustim?

  Hvala,
  Barbara

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Barbara, malino porežite šele spomladi do zemlje. Hvala za naročilo, želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

   Reply
 3. Drago

  Pozdravljeni.
  Kje in kdaj lahko naročim ali rezerviram nakup treh sadik pritlikave debeloplodne maline.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 4. Aleš

  Pozdravljeni. Zanima me kako je z dobavljivostjo sadik pritlikave debeloplodne maline.
  Hvala in lep pozdrav.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *