Prva spomladanska solata

Kliknite na video pod tekstom in prisluhnite njenemu nasvetu.

Izbira sorte in tipa solate je stvar okusa

Izbira sorte in tipa solate je prepuščena posamezniku ali širši skupnosti. Med mehkolistnimi sortami so najbolj poznane Majska kraljica in Atrakcija, ki ju lahko sejemo istočasno, pridelek pa dozori v tedenskem presledku. Sejemo in sadimo tudi Ameriško rjavko. Mehkolistne solate sejemo spomladi marca in aprila, zadnji rok za setev je od sredine aprila do konca aprila. Ponovno jih sejemo tudi jeseni, ker v poletnem času rade uidejo v cvet.

Bolj priljubljene so krhkolistne solate

Slovenci najbolj obožujejo krhkolistne sorte solat med katere uvrščamo Braziljanko, Bistro, slednjo uvrščamo med prezimne sorte in jo lahko sejemo in sadimo celo leto. Zelo priljubljena je tudi Leda in Ljubljanska ledenka.

Vsekakor so spomladi in poleti primerni tudi rozetasti oz. gentile tipi solat, ki ne naredijo glav, ampak samo rozeto, ki jo režemo v kateri koli fazi rasti in potem še naprej polnijo glave. Režemo jih tudi, ko že bežijo v cvet.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Pravilna sadilna razdalja za mehkolistne in krhkolistne solate

Solato in druge vrtnine je najbolje saditi s pomočjo vrvice in metra. Če solato sejemo in sadimo v vrste, lažje nadzorujemo plevele, rastline imajo več časa za razvoj, solate se tudi ne pretegnejo. Sadimo jih vsaj na 30 cm medvrstne razdalje, enaka razdalja velja v vrsti, tako je nasad zračen, solata pa zdrava.

Rozetasti tip solate sadimo nekoliko bolj narazen, vsaj 40 cm med vrstami. Miša Pušenjak svetuje, da jo sadimo v trikotnik, tako je razdalja lahko tudi nekoliko manjša. Razdaljo sajenja solate povečamo tudi v rastlinjaku, saj tam raste bolj bujno.

Kaj lahko sadimo in sejemo s solato?

Solata je skoraj z vsemi vrtninami dobra soseda in ima zelo malo neugodnih oz. slabih sosedov. Pazimo, da jo ne sejemo in sadimo v bližino peteršilja. Spomladi prostor med vrstami izkoristimo za setev redkvice, tako imamo tla zelo hitro zakrita, kar je v spomladanskem času zelo pomembno. Namesto redkvice lahko sejemo tudi rukolo.

Sadimo jo lahko tudi izmenično s korenčkom, ko solato porežemo, na tem mestu posadimo por. Tako por skrijemo med korenje. Poleti jo umestimo v bližino visokega fižola, ki ji nudi potrebno senco, saj ji poletna vročina ne ugaja.

V mesecu maju, ko sadimo paradižnik in papriko jo sadimo v vmesni prostor, saj sadike plodovk sadimo dovolj narazen, da solata lepo uspeva. V prvih vročih poletnih dneh je paradižnik že dovolj velik, da solati nudi potrebno senco, ki ji zelo ugaja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Prva spomladanska solata

 1. Breda Arnejšek

  Zelo, zelo koristno. Nikjer pa nisem zasledila kdaj je bolje saditi, zjutraj ali proti večeru. Polg tega me zanima kako je z zalivanjem pravkar posajene solate. Eni pravijo, da je treba takoj bogato zaliti, drugi pa, da je treba en dan počakati, da se rastlina umiri v novi zemlji.

  Hvala za pomoč,
  Breda

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni, če je zemlja suha najprej zalite sadilno jamico nato pa po sajenju še sadiko. Če je suša sadite proti večeru in dobro zalivajte vsak dan zgodaj zjutraj in zvečer. Izbirajte nekoliko manjše sadike in koreninsko grudo pomočite v pripravek morskih alg, da spodbujate močno rast korenin. Okopavajte redno, da dvigujete kapilarni dvig vode. Uporabljajte zastirko. Za letos se bo treba dobro pripraviti.

   Reply
 2. Vanja

  Dober dan.

  Včeraj sem posadila sadike solat in sem naredila kot zastirko s cipresami vmes med solatami zaradi zaščite pred kopanjem mačkov.

  Ali ima lahko solata okus po cipresah? Tega si namreč ne želim.

  hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni ga. Vanja, tega žal ne moremo potrditi, ni pa cipresa primerna za zastirko, odstranite cipresne vejice in uporabite slamo, drobljeni miskant, če želite zastirko iz organske snovi. Predvsem pa se najbolje obnesejo mešani posevki. Solato sadite med zelje, nadzemno koleribico, glavnati ohrovt, kasneje paradižnik.

   Reply
 3. Vanja

  Hvala, a zanimalo me je samo če se bo solata navzela vonja po cipresi.

  Cipreso sem že odstranila zaradi sigurnosti.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *