Zimska solata in nasveti za setev, dobre sosede, gnojenje, …

S setvijo solate v jesenskem času zapolnimo gredice, da ne ostanejo prazne. Tako vzgojimo doma pridelano solato, ki vsebuje veliko več vitaminov in mineralov. Z malo truda in dobre volje boste z jesensko setvijo ali sajenjem pridelali odlično prvo spomladansko solato.

Čas setve solate, presajanje, redčenje, okopavanje

Zimsko solato lahko sejete več terminih. Prvič jo lahko sejete od sredine septembra dalje. Zagotovo boste uspešni, če krhkolistne sorte sejete v sredini septembra in prvem tednu oktobra, mehkolistne pa konec septembra in v sredini oktobra. Včasih je uspešna tudi kasnejša setev. Vse je odvisno in dolgoročne napovedi vremena, saj v hladni jeseni sejemo hitreje, kot v topli.

setev zimska solata

Zimsko solato v jesenskem času sejemo v več terminih.

V hladnem oktobru priporočamo, da zimsko solato sadite s pomočjo sadik. Izbirate lahko med več sortami. Sajenje opravite v suhem vremenu in pred močnejšim jesenskim mrazom. Spremljajte tudi dolgoročno vremensko napoved in prilagodite setve vremenu.

Okopavanje bo lažje, če zimsko solato sejete v vrste

Solato ponavadi sejete povprek, če jo boste sejali vrste naj bodo 30 cm narazen. Tako jo boste spomladi lažje okopali  z nihajno motiko in razredčili. To storite, ko so tla primerna za obdelavo in se ne oprijemajo orodja. Po redčenju naj bo razdalja v vrsti cca. 30 cm. Če prezimne sorte solate ne boste sejali jeseni, jih lahko tudi spomladi do začetka aprila.

Solata in dobri sosedje ter priprava gredice

Dobri sosedje solate so špinača, por, repa, blitva, čebula, zelje, cvetača, ohrovt, črna redkev, drobnjak, jagode, meta, korenček, beluši, sladki komarček, zelena in pastinak. Solate ne sejemo poleg peteršilja.

Gredice, ki so rahle in so bile poleti pokrite z zastirko najlažje pripravimo z Nihajno motiko Pepa. Tako ohranimo vlago in mikroorganizme v tleh ter zelo hitro pripravimo gredice na setev zimske solate.

Za tla, ki so zbita, težka uporabimo Ruske vile Premium, ki omogočajo globje rahljanje tal. Delo opravimo takrat, ko se zemlja ne oprijem orodja in obutve. Orodje je še posebej primerno za ženske in starejše vrtnarje ter vse, ki imate težave s križem. 

Setev solate in Nihajna motika Pepa

Tla, ki so rahla in so bila poleti zastrta z zastirko najlažje okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

Ruske vile Premium

Ruske vile Premium in jesenska priprava grede na težkih tleh, ki so primerno vlažna in se posledično lepo drobijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Zimska solata potrebuje redno gnojenje

Gredice kjer bo uspevala solata ali druga listna zelenjava zmerno obogatite s kompostom (1 L/m2) ali  organskim gnojilom, ki ga lahko kupite v trgovini. Če slabo raste ji dodajte nekaj komposta. Gredice kjer gojite solato ne gnojite s hlevskim gnojem. Včasih je dovolj, če tla samo okopljemo in razrahljamo.

Bolezni in škodljivci solate

Težav z boleznimi (solatno plesen) ne bo, če ne boste sejali in sadili pregosto. Pazite tudi, da jo ne gnojite preveč.

Koreninske uši in pogosto gnitje solate so znak, da na vrtu gnojimo preveč. Če imamo težavo s polži tla okoli solate obdajte z zastirko iz listov bezga, gozdne praproti in pokošene bele gorjušice. Težave na solati lahko povzročajo tudi strune in voluhar.

Spravilo, shranjevanje in zimska zaščita

Zimske krhkolistne sorte v toplejših krajih prezimijo brez težav, v hladnejših krajih bolje prezimijo, če jih zaščitite. Pobiramo jih v spomladanskem času, ko oblikujejo lepe glave. Pregoste setve redčimo in si pripravimo okusno domačo solato.

Zimske solate na vrtu nikoli ne pokrivamo, če jo sejemo pravočasno. Najbolje prezimi solata, ki ima pred hujšim mrazom razivih 4 do 6 listov. V primeru pokrivanja bo povrhnjica listov manj čvrsta in se lahko zgodi, da bo rastlina spomladi bolj občutljiva na plesen.

Zgodaj spomladi pridelamo tudi velike, čvrste glavice, zimske krhkolistne ali mehkolistne solate. Zimska solata bo spomladi hitro ušla v cvet, ko se dan daljša, če je ne pojemo dovolj hitro.  

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


22 komentarjev na “Zimska solata in nasveti za setev, dobre sosede, gnojenje, …

 1. janez gerkman

  Prosim,če navedete še imena zimskih salat,katere so najbolj “hvaležne” za pridelavo in jedi

  Hvala lepa !!

  Lp J.G.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   mi imamo najraje Vegorko in Zimsko rjavko, zelo dobra pa je mehkolistna Nansen, so tudi druge, kot so: Posavka, Zimska rjavka in Bistra.

   Reply
 2. Stane

  Kaj moram napisat pod zahtevek”napiši naslom email” dejansk email ali postni naslov.Ko napišem poslji mi odgovori z rdecim”napačni email”.LP!

  Reply
 3. Jana

  Pozdravljeni,
  Za boljšo prezimitev se solato direktno pokrije s kopreno, in preko tega da še tunel prekrit s pvc ali je dovilj da je zimska koprena na tunelu? In po potrebi še smrečje.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jana zimske solete ni treba prekrivati. Če jo gojite v rastlinjakih za jesensko-zimsko pobiranje lahko prekrijete dvojno kakor omenjate.

   Reply
 4. Darinka

  Pozdravljeni! Katero solato lahko sejem februarja v rastlinjak. Najbrž je prepozno za zimsko solato. Ali bi bila bolje berivka in ledenka ali je za njiju še prezgodaj? Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Darinka, sejete spomladanske solate, sorte vam bodo ponudili na semenskih oddelkih v kmetijskih trgovinah, sejete tudi solato berivko. Zagotoviti je treba le optimalne temperature za kaljenje semen.

   Reply
 5. Jože

  Pozdravljeni,
  Naredil sem visoko gredo in tudi tunel za gor, tako da je hkrati topla greda. Od zgodnje pomladi do sedaj smo imeli izvrstno solato, tržaški radič pa se vedno lepo raste in ga režemo. Kdaj in kaj posejem in posadim, da bo solata tudi jeseni in pozimi.
  Lep, pozdrav,
  Jože

  Reply
 6. JOSIP

  Spoštovani,
  hvala za odlična vrtnarska navodila.
  Mene pa zanima, zakaj mi je POSAVKA že sedaj (2 tedna po presaditvi) “pobegnila” v cvetno deblo? Sicer mi je prejšnja leta tudi, toda nikoli tako masovno in tako hitro.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav JOSIP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Josip, hvala za spodbudne besede, posavka je bila nekoliko prezgodaj sajena, bilo je tudi zelo vroče, zato je šla v cvet. Zdaj je najbolje solato pojesti in ponovno saditi.

   Reply
 7. Maja

  Pozdravljeni. Zanima me, ali lahko solate, kot sta posavka, endivja, in radič nabiramo postopoma, tako da obtrgujem zunanje liste. Ali so to tiste vrste solat, ki bi jim to škodilo pri oblikovanju glav. Hvala za odgovor. Maja

  Reply
 8. Miha

  Pozdravljen!
  Ali obstajajo tudi solate za rastlinjake, ki so postavljeni višjih legah. Nadmorska višina nad 800 metrov.
  Lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *