*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zimska solata in nasveti za setev, dobre sosede, gnojenje, …

S setvijo solate v jesenskem času zapolnimo gredice, da ne ostanejo prazne. Tako vzgojimo doma pridelano solato, ki vsebuje veliko več vitaminov in mineralov. Z malo truda in dobre volje boste z jesensko setvijo ali sajenjem pridelali odlično prvo spomladansko solato.

Čas setve solate, presajanje, redčenje, okopavanje

Zimsko solato lahko sejete več terminih od sredine septembra, do konca septembra. Včasih je uspešna tudi kasnejša setev. Zagotovo boste uspešni, če krhkolistne sorte sejete v sredini septembra in prvem tednu oktobra, mehkolistne pa konec septembra in v sredini oktobra.

V oktobru priporočamo, da zimsko solato sadite s pomočjo sadik. Izbirate lahko med več sortami. Sajenje opravite v suhem vremenu in pred močnejšim jesenskim mrazom. Spremljajte tudi dolgoročno vremensko napoved in prilagaodite setve vremenu.

Solato ponavadi sejete povprek, če jo boste sejali vrste naj bodo le te 30 cm narazen, tako jo boste spomladi lažje okopali in razredčili. To storite, ko so tla primerna za obdelavo, takrat jo tudi presadimo. Po redčenju naj bo razdalja v vrsti cca. 30 cm. Če prezimne sorte solate ne boste sejali jeseni jih lahko tudi spomladi do začetka aprila.

Solata in dobri sosedje

Dobri sosedje solate so špinača, por, repa, blitva, čebula, zelje, cvetača, ohrovt, črna redkev, drobnjak, jagode, meta, korenček, beluši, sladki komarček, zelena in pastinak.

Solate ne sejemo poleg peteršilja.

Zimska solata potrebuje redno gnojenje

Gredice kjer bo uspevala solata ali druga listna zelenjava zmerno obogatite s kompostom (1 L/m2) ali  organskim gnojilom, ki ga lahko kupite v trgovini. Če slabo raste ji dodajte nekaj komposta. Gredice kjer gojite solato ne gnojite s hlevskim gnojem. Včasih je dovolj, če tla samo okopljemo in razrahljamo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Bolezni in škodljivci solate

Težav z boleznimi (solatno plesen) ne bo, če ne boste sejali in sadili pregosto. Pazite tudi, da jo ne gnojite preveč.

Koreninske uši in pogosto gnitje solate so znak, da na vrtu gnojimo preveč. Če imamo težavo s polži tla okoli solate obdajte z zastirko iz listov bezga, gozdne praproti in pokošene bele gorjušice. Težave na solati lahko povzročajo tudi strune in voluhar.

Spravilo, shranjevanje in zimska zaščita

Zimske krhkolistne sorte, v toplejših krajih prezimijo brez težav, v hladnejših krajih bolje prezimijo, če jih zaščitite. Pobiramo jih, ko oblikujejo lepe glave.

Zgodaj spomladi pridelamo tudi velike, čvrste glavice, zimske krhkolistne ali mehkolistne solate. Da bo solata bolje prezimila jo čez zimo prekrijemo z belo vrtno tkanino, zaščitimo s tunelom, če je res hudo lahko zaščito izboljšamo še s smrekovimi vejami.

Če zimske solate ne pojemo dovolj hitro bo spomladi, ko se dan daljša hitro ušla v cvet.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


20 komentarjev na “Zimska solata in nasveti za setev, dobre sosede, gnojenje, …

 1. janez gerkman

  Prosim,če navedete še imena zimskih salat,katere so najbolj “hvaležne” za pridelavo in jedi

  Hvala lepa !!

  Lp J.G.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   mi imamo najraje Vegorko in Zimsko rjavko, zelo dobra pa je mehkolistna Nansen, so tudi druge, kot so: Posavka, Zimska rjavka in Bistra.

   Reply
 2. Stane

  Kaj moram napisat pod zahtevek”napiši naslom email” dejansk email ali postni naslov.Ko napišem poslji mi odgovori z rdecim”napačni email”.LP!

  Reply
 3. Jana

  Pozdravljeni,
  Za boljšo prezimitev se solato direktno pokrije s kopreno, in preko tega da še tunel prekrit s pvc ali je dovilj da je zimska koprena na tunelu? In po potrebi še smrečje.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jana zimske solete ni treba prekrivati. Če jo gojite v rastlinjakih za jesensko-zimsko pobiranje lahko prekrijete dvojno kakor omenjate.

   Reply
 4. Darinka

  Pozdravljeni! Katero solato lahko sejem februarja v rastlinjak. Najbrž je prepozno za zimsko solato. Ali bi bila bolje berivka in ledenka ali je za njiju še prezgodaj? Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Darinka, sejete spomladanske solate, sorte vam bodo ponudili na semenskih oddelkih v kmetijskih trgovinah, sejete tudi solato berivko. Zagotoviti je treba le optimalne temperature za kaljenje semen.

   Reply
 5. Jože

  Pozdravljeni,
  Naredil sem visoko gredo in tudi tunel za gor, tako da je hkrati topla greda. Od zgodnje pomladi do sedaj smo imeli izvrstno solato, tržaški radič pa se vedno lepo raste in ga režemo. Kdaj in kaj posejem in posadim, da bo solata tudi jeseni in pozimi.
  Lep, pozdrav,
  Jože

  Reply
 6. JOSIP

  Spoštovani,
  hvala za odlična vrtnarska navodila.
  Mene pa zanima, zakaj mi je POSAVKA že sedaj (2 tedna po presaditvi) “pobegnila” v cvetno deblo? Sicer mi je prejšnja leta tudi, toda nikoli tako masovno in tako hitro.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav JOSIP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Josip, hvala za spodbudne besede, posavka je bila nekoliko prezgodaj sajena, bilo je tudi zelo vroče, zato je šla v cvet. Zdaj je najbolje solato pojesti in ponovno saditi.

   Reply
 7. Maja

  Pozdravljeni. Zanima me, ali lahko solate, kot sta posavka, endivja, in radič nabiramo postopoma, tako da obtrgujem zunanje liste. Ali so to tiste vrste solat, ki bi jim to škodilo pri oblikovanju glav. Hvala za odgovor. Maja

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *