*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako pridelati domače seme za solato?

Solata je priljubljena vrtnina večine Slovencev

Zimska solata vegorka.

Na slehernem slovenskem dnevnem jedilniku zagotovo prevladuje solata. Poleg fižola, zelja krompirja in paradižnika je solata ena od nepogrešljivih vrtnin, ki jih gojimo na vsakem vrtu ali visoki gredi. Za celovito samooskrbo je znanje o pridelavi lastnih domačih semen še kako nujno znanje in opravilo.

Nikoli ne odbiramo hibridnih semen

Pri solati ne pobiramo semena hibridov (F1), ki smo jih sejali ali sadili na vrt v obliki sadik. Semenarimo samo z domačimi sortami in sortami, ki niso hibridi. Prav tako ne pobiramo semena pri sadikah, ki imajo oznako F1 in smo jih kupili v trgovinah.

sajenje solate

Sajenje solate, za seme je sadilna in medvrstna razdalja nekoliko večja.

 Raje se odločite za sajenje iz sadik s koreninsko grudo. Tako boste imeli bolj zdrave in krepkejše materinske rastline za pridelavo lastnih semen. Pri tem pazite, da ne sadite sadik z oznako F1. Sadike lahko vzgojite iz lastnega semena ali semena, ki ni hibrid.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak. KNJIŽNA NOVOST.

Odbiranje rastlin solate za domačo pridelavo lastnega semena

Za pridelavo kakovostnega domačega semena solate se držimo nekaj pomembnih dejstev. Na gredi ali njivi vedno pustimo najlepše in najbolj trdno sklenjene glave solat, ki so enake po barvi, obliki in velikosti. Odberemo tiste solate, ki so prve zavile glavo.

Prednost damo tudi tistim solatam, ki so bolje prezimile. Redno pregledujemo, če so solate brez bolezni in škodljivcev. Za pobiranje semena naj ostanejo tiste, ki so zacvetele najpozneje. Solata je večinoma samoprašna, zato ni nevarnosti križanja med različnimi sortami.

Kako pobiramo seme solate?

Vsa semena na rastlini ne dozorijo hkrati. Tudi vsi cvetovi se ne odprejo hkrati, zato seme dozoreva postopno in ga tako tudi pobiramo. Prva socvetja začnejo dozorevati šele 14 dni po cvetenju.

cvetenje solate

Cvetenje solate.

Seme pobiramo na rastlini v dopoldanskem času, ko je odprtih največ tako imenovanih mehurčkov, v katerih se nahaja seme. Odrežemo stebelni del rastline (semenice), kjer je veliko semen. Stebla obesimo v zračnem, zasenčenem prostoru, kamor ptice nimajo dostopa. Obešena stebla na ta način posušimo.

Kako odberemo kakovostno seme solate?

Seme zluščimo iz semenskih koškov tako, da jih mrvimo med prsti. Semena, ki se trdno držijo v koških navadno niso kaliva. Iz semen, ki odpadejo iz koškov je treba ponovno odbirati, saj je med njimi še vedno veliko puhlih in nekalivih semen in ostankov slame.

seme solate

Seme očistimo plev.

Seme selekcioniramo na gosti rešeti ali si pomagamo z blagim vetrom. Z vetrom si pomagamo tako, da iz višine spuščamo seme in primesi na pogrnjeno površino. Na površini ostane kakovostno in kalivo seme, puhla semena in primesi pa odpihne veter.

Skladiščenje semena solate za daljšo kalivost

seme solata

Seme solate.

Seme v domačih razmerah hranimo na mrzlem, temnem in suhem prostoru. Seme uspešno kali do 3 leta. Starejše je seme, slabšo kalivost ima. Kalivost se zmanjša v neugodnih okoliščinah, kot so: hladna ali vroča zemlja in premalo vlage.

Zeleni svet priporoča:

V knjigi SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme spoznamo tehnološke postopke za pridelavo semen vrtnin. Odslej bomo lahko seme za domač vrt pridelali sami, ob upoštevanju zakonskih določil pa tudi za prodajo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak. KNJIŽNA NOVOST.

Vsebina je povzeta iz knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak. Založba: KMEČKI GLAS, fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *