Recept za domačo vegeto

Kaj rabimo za domačo vegeto?

Osnovne sestavine za domačo vegeto.

Osnovne sestavine za domačo vegeto najdemo v vsakem zelenjavnem vrtu. Če ne gre drugače jo najdemo pri kmetu na lokalni tržnici. Tako je tudi zelenjava lokanega porekla. Za domačo vegeto potrebujemo korenje, čebulo, por, gomoljno zeleno, česen, peteršilj in malo luštreka.

Sestavine za domačo vegeto:

 • 1kg rdečega korenja
 • 1 kg čebule
 • 0,5 kg pora
 • 1 kg gomoljna zelena z listi
 • 1 kg česna
 • 1 kg peteršilja (korenine in listi)
 • luštrek (slaba pest)
 • 200 do 25 0 g soli

Z luštrekom ne pretiravamo, saj ima močan okus in ga dodamo po okusu. Za navedene količine ga dodamo slabo pest.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Očiščeno zelenjavo drobno sesekljamo

Zelenjavo, ki smo jo očistili najprej stehtamo in drobno sesekljamo. Že ob njeni obdelavi nas bo prevzel prijeten vonj, ki obogati okus različnim jedem.

Zelenjavo drobno sesekljamo.

Ste vedeli, da vrtnine uvrščamo med bazično hrano? Ker vežejo odvečne kisline, ki so nastale po uživanju mesne hrane in na ta način uravnavajo kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.

Sestavine za domačo vegeto pred dodajanjem soli.

Ne pozabimo na dodatek soli

 

Konzerviranje hrane s soljo so poznali že naši predniki. V sodobnem ritmu življenja smo na ta način shranjevanja nekoliko pozabili.

Sol deluje na principu odvzemanja vode živilom. Na ta način ustvarimo neugodne pogoje za razvoj škodljivih mikroorganizmov.

Ne pozabimo na dodatek soli.

Kozarec napolnimo in zapremo

Po dodajanju soli drobno sesekljano zelenjavo dobro premešamo, da se sol enakomerno razporedi.

vegeta kozarec

Polnjenje kozarca z zelenjavo.

Kozarec napolnimo skoraj do vrha in zapremo. Tako bo konzervirana domača zelenjava ohranila svežino in okus celo leto.

Kako hranimo in uporabljamo domačo vegeto?

Zelenjavo, ki smo jo konzervirali s soljo hranimo v temnem in hladnem prostoru. Najbolje, da si rezerviramo polico v hladilniku. Lahko jo hranimo tudi v hladni kleti.

domača vegeta

Domačo vegeto hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Med letom jo uporabljamo kot dodatek različnim jedem. Hrana bo ob dodatku domače vegete oplemenitena z nadvse prijetnim okusom. Odlična je kot jušna zelenjava, dodamo jo lahko tudi enolončnicam in marinadi mesa. Tako mesne in zelenjavne jedi obogatimo z dodatnimi aromami, ki so brez škodljivih dodatkov.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


21 komentarjev na “Recept za domačo vegeto

 1. marjetka

  Pozdravljeni.
  Letos sem prvič pripravljala domačo vegeto. Recept je zelo podoben. Več je soli in veliko manj česna. A lahko preverite ali je dejansko kg česna v tej mešanici? Skoraj nemogoče. Prav tako je premalo soli za konzerviranje toliko kilogramov zelenjave.

  Na iste količine zelenjave, na 1 kg soli, sem po receptu dala 0,4 kg česna in je to česnova vegeta. Res hudo močno izstopa česen, kar je včasih malo moteče.
  Potem so mi povedali, da gre za napako in, da v to količino zelenjave spada
  jo 4 glave česna.

  Hvala za ves vaš trud, dobro voljo, nasvete in pomoč v letu 2017. Priporočam se za naslednje leto. Vse dobro v 2018 vam želim. Marjetka iz Maribora

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Hvala tudi vam, ker nam sledite, vesel božič vse dobro v prihajajočem letu. Omenjeni recept za vegeto pripravljamo že dolgo, vsekakor pa je vedno mogoče zmanjšati katero od sestavin, če je za posameznika moteče.

   Reply
  • Jana Jakič

   vegeto delam že dvajset let: sestavine:
   rumeno in rdeče korenje, peteršilj, zelena, luštrek, por, česen, čebula, koleraba, sol, na kilažo zelenjave, cca 15 % soli, delam jo poleti v hudi vročini, razprostrem po peki papirju, obložim, da jo veter ne odnese in postavim na sonce, v treh dneh se poleti posuši. taka, zdrobljena je najboljša. drugače jo pa hranim v kleti, ko je kozarček odprt v hladilniku.

   Reply
 2. Marko

  Se strinjam z Marjetko, da je količina česna bržčas pretirana. Česen je v shrankih še izrazitejši kot luštrek. Verjetno se bomo odločili za 4 velike stroke ‘garlica’, tudi 4 cele glavice na slabih 5 kg zna biti preveč.
  Naš receprt za tak tip shranka je podoben, a brez uporabe multipraktika in uporabo obeh vrste korenja, ker je rumeno okusnejše. Čebule v naši recepturi ni. Zelenjavo zrežemo na večje koščke, zmešamo s soljo, zmes 24 ur počiva, nato v kozarčke. Le-te na vrhu zalijemo z domačo mastjo (svinjska ali perutninska), kar prepreči dostop zraka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Marko, hvala tudi za vaše predloge. Količina česna ni moteča, lahko se jo po potrebi zmanjša. Predvsem je treba paziti na količino luštreka ali zelene. Če z njima pretiravamo, pa je okus moteč.

   Reply
 3. Viktorh

  Takšno “ozimnico” pripravljava s soprogo že več kot 50 let. Po starem receptu je bilo v njej 20% soli, kar je zagotavljalo zanesljivo hrambo.Bilo pa je slano kot p..
  Pred nekaj leti pa mi je prijatelj, sicer živilski tehnolog predlagal le 5% soli s tem, da sem potem kozarce pasteriziral. Vsebina je po dveh letih še popolnoma enaka. Ni spremenila barve, okusa… Shranjena pa je v pravi kleti v zemlji…
  Ne dodajava pa čebule, ne česna, ker ju imava ločeno shranjena celo zimo, dodava pa bistveno več pora…., previdna pa sva pri listih zelene.
  Hvala Vam, dobri ste

  Reply
 4. Nada

  Pozdravljeni,tudi jaz delam vegeto,dodam se pastinak in rumeno kolerabo.Vsi jo uporabljamo ,tudi hcere in so zelo zadovoljne.Lep januarski pozdrav,komaj cakamo pomlad.Nada

  Reply
 5. Ivan

  Kot prvo bi lahko namesto vegeta, uporabljali domač izraz začinka, kot drugo pa jaz vso to zelenjavo sušim in je izdelek veliko bolši.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Začinka res zveni bolj slovensko, vendar je ljudem vseeno bližje izraz vegeta. Tako vsi vedo na kater izdelek se nasvet nanaša. Obstaja recept tudi za sušenje zelenjave.

   Reply
 6. štefan hrupec

  vse je ok. ampak mi se zdi to velika količina .to je skoraj 6 kg.mase ki zadostuje za celo leto.nisem prepričan da bi zdržala tako dolgo.čez zimo je to preveč a poleti je vsega svežega zadosti.

  Reply
 7. Jana Jakič

  Vegeto delava z možem že več let. Damo: peteršilj, zelena, luštrek, čebulo, česen, rumeno in rdeče korenje, pastinak, kolerabo, sol. V multipraktiku zmiksamo zelenjavo, dodamo sol. S prtičem pokrito posodo postavimo na sonce za tri dni, občasno premešamo, da se okusi prepojijo. Del mešanice nadevamo v kozarčke. Ko je odprt, ga hranimo v hladilniku. Del vegete pa pomažemo na peki papir v globoke pladnje ali gajbice, da se na soncu posušijo. Poleti je čez 50 stopinj Celzija in se v treh dneh posuši. Le-to zdrobimo in damo v kozarce. Še boljša in okusnejša kot sveža.

  Reply
 8. Ema

  Vegeto pripravljam brez česna z zelo malo čebule in z več pora. Dodam še malo sveže rdeče paprike, nato naložim vso zmes v velike pekače, dam v malo priprto pečico na150 C in večkrat premešam, približno dve uri. Ohlajeno naložim v kozarce. V temni kleti se ohrani do druge sezone.

  Reply
 9. Fani Sešek

  Jaz dodajam se paradižnik in papriko, pa par vejic majarona, timijana , drobnjaka in par žličk popra, ki tudi konzervira. Česna pa res le 4 glavice, ne 1 kg! Vse zmeljem na ročno mašinco za mletje mesa, zmešam s soljo in pustim 24 ur da se prepoji in nato nadevam v kozarčke. Hranim v shrambi in sicet ne dve leti, ker jo vedno porabimo pred sezono. Je obvezni dodatek juham, omakam.

  Reply
 10. Katarina

  Hvala! Točno to sem iskala. In hvala vsem komentarjem, jih je dobro prebrati! 🙂
  Lp vsem

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *