Kako je treba hraniti domače ali kupljeno seme, da bo dobro kalilo?

Neprimeren prostor za shranjevanje domačega ali kupljenega semena

Vsak vesten vrtnar skrbi, da je seme primerno shranjeno in pospravljeno. Semena nikoli ne shranjujemo v garaži, kuhinji, kleti, kopalnici ali vrtni lopi. Izogibamo se vlažnim prostorom, saj seme v stiku z vlago pospešeno diha in lahko začne izgubljati hranila v kalčku, ki so namenjena za mlado rastlino.

Seme vedno hranimo v suhem, hladnem in popolnoma temnem prostoru.

Neprimerni so tudi prostori z velikim temperaturnim nihanjem, ker ta dejavnik ravno tako poslabša kalivost semena.

Seme vedno hranimo v suhem, hladnem in popolnoma temnem prostoru, saj tudi svetloba spodbuja kalitev. Nikakor ga ne hranimo na sončni okenski polici ali v svetlem prostoru.

Katero seme je bolj občutljivo na vlago v neprimernem prostoru?

Miša Pušenjak sporoča, da je vlaga največji „sovražnik“ odprtega domačega semena.

 

Originalne semenske vrečke, ki so kupljene so neprodušno zaprte in ne spuščajo v embalažo nepotrebne vlage. Treba je vedeti, da je vlaga največji „sovražnik“ semena, ki ga želimo čim dalj časa ohraniti v dobri kondiciji. To seveda velja samo za neodprto embalažo.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Semenarstvo, ki jo je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak. Zahvaljujoč tej knjigi boste lahko pridelali vrhunsko domače seme za svoj vrt, ter prenašali izkušnje med druge ljubitelje vrtnarjenja in naslednje generacije.

👉 Knjigo Semenarstvo lahko prelistate, če kliknete TUKAJ (PDF).

Primerni prostori za shranjevanje semena pri vrtičkarjih

Za shranjevanje semena so bolj priročne hiše, ki imajo praviloma hladnejše prostore kot stanovanja. V stanovanju jih shranjujemo temnem predalu in prostoru, ki je najbolj hladen. Največkrat je to spalnica, ki je ne ogrevamo. V hiši ni večjih težav s primernim prostorom, saj ima skoraj vsaka hiša hladno, suho in temno shrambo, kjer se seme najbolje počuti.

Nič ni narobe, če se seme zmrzne in ga spravimo v zamrzovalnik. Seme brez težav zdrži – 30 stopinj in več in kali brez težav. Na takšen način pri nas več let hranimo seme fižola, saj vsako leto ni optimalnega semena za semenarjenje.

Seme fižola

Seme fižola lahko zamrznemo in ga ohranimo tudi v neprimernih letih za semenarjenje.

Na kupljeni semenski vrečki preverimo uporabnost semena

Pri letnem čiščenju semena vedno preverimo kalivost semena in do kdaj je uporabno. To si ogledamo na zadnji strani semenske vrečke.

Semena ne kupujemo na zalogo, da potem nimamo preveč dela s pospravljanjem ter skladiščenjem. V primeru, da semenu, ki je kupljeno poteče rok uporabe in kalivost v tekočem letu je to skrajni rok uporabe, saj je tako seme staro že nekaj let.

Res je škoda, da na semenski vrečki ni zapisano kdaj je seme pridelano, saj samo tako zagotovo vemo ali je seme sveže ali staro. V sodobnem času ima žal denar prednsot pred kakovostjo in se dogaja, da je v semenskih vrečkah pakirano tudi staro seme, ki mu hitreje poteče uporaba.

Samo zdravo seme, ki ima dobro energijo kalivosti zagotavlja bogat pridelek.

Katero seme naj konča v smeteh in ni več uporabno?

V košu za smeti naj konča vse seme, ki je odprto v letu 2023 in ima rok uporabe do leta 2025. Prav tako zavržemo vse seme, ki je starejše od 3 let. Neodprte vrečke ne zavržemo in predhodno preverimo kalivost s kalilnim testom.

V primeru, da seme več let hranimo v zamrzovalniku, ga ne zavržemo, saj se v njem kalivost ohranje veliko več kot samo 3 leta.

seme rok trajanja

V košu za smeti naj konča vse seme, ki je odprto v letu 2023 in ima rok uporabe do leta 2025.

Semena čebule, lukovk in zelišč hranimo samo kratek čas

Semena čebule, pora, drobnjaka in ostalih čebulnic (lukovke) slabo kali že po enem letu. Zato ga ne shranjujemo dolgoročno, saj s kalitvijo ne bomo zadovoljni, če je seme staro. Seme sivke, timijana in nekaterih trajnih zelišč tudi nima ravno dolge kalivosti.

sivka

Kratek rok trajanja imajo, sivka, timijan in ostala zelišča.

 

Kratek rok trajanja imajo tudi vsa semena, ki dišijo, zato jih na hranimo predolgo. Vsa omenjene semena hranimo največ eno leto ali izjemoma dve leti.

Dve do tri leta hranimo seme solate, radičev in ostalih vrtnin

Peteršilj in korenček sta uporabna za semenarjenje samo dve leti. Seme radiča, solate hranimo v zaprti embalaži dve do tri leta. Tri leta je uporabno tudi seme zelja in ostalih kapusnic. Brez težav lahko sejemo tudi 3 leta staro seme špinače, kreše, redkvice, rdeče pese in večino ostalih vrtnin.

Seme paradižnika ima dobro kalivost tudi, če je starejše od treh let

Ste vedeli, da ima seme paradižnika in paprike izredno dolgo kalivost semena in ga lahko uporabimo tudi po 10-ih letih? Dolgo lahko hranimo tudi seme fižola, koruze, graha in ostalo seme, ki je debelo. Pred setvijo debelega semena preverimo kalivost s kalilnim testom.

Vsako seme s starostjo izgublja na kalivosti, saj v njem slabi kalček. Energija kalivosti pa se zmanjša, če ne upoštevamo še ostalih pogojev za skladiščenje v domačem okolju.

semeparadižnika

Miša Pušenjak svetuje, da je zaprto seme paradižnika lahko uporabimo tudi po 10-ih letih.

Zeleni svet priporoča:

Miša Pušenjak

Knjigo Semenarstvo je napisala Miša Pušenjak, da lahko svoje bogate izkušnje deli z vami.

Pred vami je knjiga Semenarstvo, ki je plod dolgoletnih sanj njene avtorice. Ta knjiga je vaš ključ do zdravega pridelovanja rastlin, ki se začne z zdravim in kakovostnim semenom. Z vztrajnostjo in natančnostjo bodo sorte iz leta v leto boljše, ekološki način pridelave zelenjave pa bo postal lahkoten.

Odkrijte vse postopke za pridelavo domačega semena vrtnin. S pomočjo knjige Semenarstvo boste lahko pridelali seme za svoj domač vrt, ki bo obrodil zdravo in okusno zelenjavo. Ta knjiga je vaša pot do samozadostnosti in zdravega življenjskega sloga.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Semenarstvo, ki jo je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak. Zahvaljujoč tej knjigi boste lahko pridelali vrhunsko domače seme za svoj vrt, ter prenašali izkušnje med druge ljubitelje vrtnarjenja in naslednje generacije.

👉 Knjigo Semenarstvo lahko prelistate, če kliknete TUKAJ (PDF).

 

📗 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Vrtnarimo z Mišo Pušenjak.

**
📗📕📙 KLIKNITE TUKAJ za ostale knjige, ki jih je napisala Miša Pušenjak in se naučite ekološkega vrtnarjenja na domačem zelenjavnem vrtu!

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *