Kako pravilno režemo jablano?

Kliknite na video za ogled rezi jablane.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo in ogled visokorodnih sadik jablane.
KLIKNITE TUKAJ za vse sadike sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kako smo opravili rez jablane?

Rez smo opravili na najbolj pogostem tipu jablane, ki je cepljena na podlago MM 106. Z rezjo smo pričeli v vrhu krošnje in nadaljevali v spodnje etaže. Veje v krošnji smo odvedli na položen poganjek. Tako smo umirili rast in osvetlili spodnji del krošnje.

Izrezali smo tudi vse pokončne poganjke (bohotivke), ki drevesu odžirajo hrano in senčijo krošnjo. Tako bo več energije ostalo za oblikovanje rodnega dela krošnje, ki bo rodil v tem in prihodnjem letu.

Odvajanje vej.

Izrezovanje divjakov, bohotivk pri osnovi.

Vrh je treba temeljito redčiti in upogibati

Veje v vrhu je treba močno izrezati. To je najtežje opravilo za vsakega sadjarja. V primeru, da vej v vrhu ne izrezujemo se vrh gosto razraste in senči spodnji del krošnje. Tako lepo rodi samo zgornja tretjina drevesa. Če vrh redno redčimo in upogibamo je lepo razvita cela krošnja.

Tudi vrh bo potrebno razredčiti.

Zakaj režemo na čep in prstan?

Rez na prstan izvajamo, ko želimo vzpodbuditi novo rast poganjkov pod večjim kotom. Nov poganjek se bo razvil na spodnjem delu čepa in tako tvoril mlad rodni les za prihodnja leta. Na čep režemo takrat, ko želimo vzpodbuditi razraščanje novih mladih poganjkov v krošnji.

Rez na prstan.

Rez na čep.

Spodrezovanje na primerno vejo

Spodnje veje pomladimo tako, da jih režemo na primeren mlajši poganjek. Tako bomo delno pomladili spodnji del krošnje. Izrežemo tudi vse veje, ki se dotikajo tal ali so preveč zasenčene.

Spodrezujemo na primerno vejo.

Ukrepi po rezi

Po rezi jablane smo poskrbeli za upogibanje vej v zgornjem delu krošnje, ki smo jih z vrvico privezali v vodoravni položaj. Tako smo umirili rast in poskrbeli , da se bodo med letom obrasli s kratkimi poganjki (brstiči, brstike), ki bodo rodili v prihodnjem letu.

Privezovanje vej v vodoravno lego.

Privezovanje vej v vodoravno lego.

Večje rane (več kot 2 cm) zamažemo še s cepilno smolo. Po rezi sadnega drevja je treba poskrbeti še za predspomladansko škropljenje, ki ga praviloma opravimo pred olistanjem.

Kje rodi jablana?

Jablana tvori cvetne brste  na enoletnih poganjkih, ki izraščajo iz dvoletnega lesa. Najbolj kakovostni so kratki cvetni poganjki imenovani brstiči. Plodove razvije tudi na rodnih pogačah in brstikah. Rodne pogače in zverižen rodni les izrežemo, ker je manj kakovosten.

Rodni les krošnje je obrasel z brstiči, brstikami in rodnimi šibami.

Poganjkov jablane praviloma ne krajšamo na koncu. V krošnji ohranjamo brstiče, brstike in rodne šibe. Najbolj izrazito rez opravimo v zgornjem delu krošnje. S pravilno rezjo uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo. Rez prilagodimo tudi posamezni sadni vrsti in podlagi.

Brstiči.

Brstika.

Vrtičkarji včasih izrazito režejo jablano, ki je cepljena na bujno podlago. S tem ukrepom želijo umiriti rast in potem nimajo uspeha pri rodnosti, saj izrežejo rodni les, ki bi rodil v prihodnjih letih. V tem primeru je bolje saditi drevo, ki je cepljeno na šibkejšo podlago in ima bolj umirjeno rast. Tako bo jablana tudi redno in bogato rodila.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo in ogled visokorodnih sadik jablane.
KLIKNITE TUKAJ za vse sadike sadnega drevja.
***
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

S kleščami smo izrezali debelejše veje na jablani

S teleskopskimi kleščami smo izrezali debelejše veje pri rezi jablane. Uporabili smo jih za vse veje, ki so bile debelejše od palca. Klešče uporabimo tudi takrat, ko izrezujemo večje poganjke pri osnovi grmov (ribez, josta, robida, …).

Sadjarske klešče so lahke in nam olajšajo delo, tako so vrtnarska opravila lažja in prijetna za delo. V domačem sadovnjaku smo jih uporabili tudi za redčenje leskovih grmov, rezi forzicije in metuljnika.

Kako smo uporabili sadjarsko žago?

Sadjarska žaga je bila priročna za zarezovanje nad spečimi brsti, kjer smo želeli vzpodbuditi rast novih poganjkov. Uporabili smo jo tudi za izrezovanje debelejših ogrodnih vej, ki jih ni bilo mogoče izrezati s kleščami.

Priročna je tudi za rez večjih travniških dreves, ko se je treba povzpeti v krošnjo drevesa. Z njo z lahkoto režemo veje, ki so debeline zapestja.

Zarezovanje nad spečim brstom.

Zarezovanje nad spečim brstom.

S sadjarsko žago smo naredili fini rez. Pri rezi debelejše veje se lubje in skorja dreves se ni natrgala, kot se sicer pogosto zgodi pri uporabi navadnih žag. Dobro je, da je sadjarska žaga serijsko opremljena s priročno sponko za pas, kar nam omogoča varno delo.

Pravilno vzdrževanje orodja za rez

Orodje za rez je treba redno čistiti in fino nabrusiti pred vsako rezjo. Prav tako je pomembno čiščenje in mazanje gibljivih delov.  Za učinkovito vzdrževanje orodja uporabljamo komplet za vzdrževanje, ki ga lahko kupimo v vsaki bolj založeni vrtnarski trgovini. Ta preprost komplet vam omogoča ostrenje rezil in mazanje vseh prepogibajočih se delov.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo in ogled visokorodnih sadik jablane.
KLIKNITE TUKAJ za vse sadike sadnega drevja.
***
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


39 komentarjev na “Kako pravilno režemo jablano?

 1. mirica

  Pozdravljeni !

  Zelo nazoren prikaz obrezovanja jablane, primeren tudi za začetnike.

  Vsa pohvala!!!

  Reply
 2. andrej

  Pozdravljeni.
  Me veseli da delite nasvete ki so zelo nazorno prikazani tudi za popolne začetnike kot sem sam.ZELO POHVALNO.

  Lep pozdrav.

  Reply
 3. Nikola

  Lepo predstavljeno, je pa res, da se dobi kar nekaj posnetkov reza jablane, kar bi pa rad videl in ne dobim nikjer je rez in vzgoja mlade češnje…lepo bi bilo še kaj tega…

  Reply
 4. nada

  Pozdravleni,
  zelo lepo povedano in prikazano.Jaz si ogledam vse vaše prispevke in priporočila in jih tudi poskušam uporabiti.Hvala in tako naprej lp Nada

  Reply
 5. PAVR

  redno spremljam dogodke na portalu ZELENI SVET. Rad bi nasvet ali smem porezati marelico, ki je bila vsajena lani spomladi, oziroma kdaj je čas za obrezovanje marelic
  Hvala in lp
  Vinko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri marelici je rez omejena na najnujnejše. Če je nujno obrežite v suhem vremenu in rane takoj premažite s smolo. Prvo leto jo samo prikrajšajte na želeni višini, da se obraste nato poganjke samo usmerjajte. Izrežite suhe veje ali poškodovane v suhem vremenu. Poganjkov ne krajšajte tako kot pri jablanah.

   Reply
 6. MILENA

  POZDRAVLJENI!

  ZELO LEPO PRIKAZANO REZ JABLANE,VENDAR MENE PA ZANIMA ,KER SEM ZAČETNIK IN SEM POSADILA NEKAJ SADNEGA DREVJA, KDAJ PA JE POTREBNO ŠPRICAT SADJE. IMAM NAMREČ HRUŠKO JUNIJSKA LEPOTICA,ČEŠNJE ,VIŠNJE IN JABLANO.
  HVALA ,LP MILENA

  Reply
 7. Branko

  zelo se trudite z odličnimi nasveti,prav rad gledam in obiskujem zeleni svet-hvala vam-Branko!

  Reply
 8. Jasna Naia Ox Ix

  jaz bi pa rada videla kako pomladit staro in zelo visoko češnjo, ki pa obilno rodi

  hvalaa

  Reply
  • jože

   Pozdravljena

   Češnjo pomlajujete z močnim rezom in na takšnem mestu veje, kjer je kakšna izboklina in ta naj ostane s štrcljem veje, ki jo morate zamazat s cepilno smolo. Dobro pa je, da ob obiranju češenj veje lomite in na tleh obirate sadeže. Veja, ki je odlomljena se bo zelo dobro obrastla in pomladila.
   LP Jože

   Reply
 9. Ivan Skok

  Zanimiv in poučen prikaz rezi predvsem za nas ljubiteljske sadjarje.Upam,da bom ujel še kakšno tako poučno razlago.

  Reply
 10. marija

  Pozdravljeni, hvala za vse videno in nasvete. Morda sem zgrešila. Kako obrezovati nizkodebelno jablano. Ali drži m109?

  Reply
 11. janez drev

  yes5.3.2017
  Ja tudi knjiga ti da neko znanje , ampak slika je nekaj čisto drugega in zraven še razlaga , super. Hvala ker delite vaše znanje z nami. Bi pa prosil za odgovor na naslednje ,namreč tega še nisem nikjer zasledil.
  Imamo več jablan višine 3-4met. , ki vsako leto poženejo ogromno navpično rastočih šib -bohotivk tako, da je to izrezovanje zamudno in težko.lani sem obrezoval 20 .3., vej ne prikrajšujem na konceh je to morda povezano z sorto ali pa z časom rezi. sorte so; bobovec r. delišes, carjevič, mošančka , topas, kanada.
  brau burn( mendaje prav napisano). Lepo prosim , za vašo razlago, kerje verjetno še več takšnih “sadjarjev”, ki pa tega ne znamo rešiti. Hvala in Lep pozdrav. yes

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, divjake oz. bohotivke je potrebno izrezovati pri osnovi. V kolikor so drevesa prebujne rasti postopno izrezujte divjake tudi poleti in jeseni v septembru, da rast umirite.

   Reply
 12. Lucija

  Najlepša hvala ekipi zeleni svet, da deli svoje bogato znanje z nami ljubiteljskimi sadjarji in vrtičkarji, ki nimamo toliko znanja in se pač znajdemo kakor se vemo in znamo…včasih tudi na škodo naših dreves… Res najlepša hvala vaši prispevki so zelo poučni. Vse dobro vam želim.

  Reply
 13. stopl

  Zelo poučen video. Sem obrezal eno jablano, ki do zdaj ni bila najboljše negovana. Ata, ki se na te stvari spozna, pravi da sem jo dobro zrihtal :). Potem pa sem se lotil še ene breskve, tudi s pomočjo vašega prispevka za breskve, in tudi tam sem bil uspešen 🙂
  Najlepša hvala za takšne prispevke. Čakam še na češnjo, slivo, hruško

  l.p.
  Andrej

  Reply
 14. Andrej

  Tudi meni je letos zelo uspelo s pomočjo videa in nasvetov. Obrezal sem jabolka in breskve po navodilih…uspešno in zelo sem zadovoljen.

  Reply
 15. Edo

  Na deblu marelice mi je pri zemlji pognal nov poganjek. Zanima me če se da ta poganjek kako oddtraniti in presaditi. Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najverjetneje to ni marelica, temveč podlaga, na katero se cepijo marelice, slive idr. Če boste skopali in cepili, ohranite kar se da veliko korenin.

   Reply
 16. mija g.

  zelo nazorno prikazana rez jablane.,vzamem vrtne škarje in se lotim obrezovanja jablane, hvala za nazrni prikaz. l.p. mija .

  Reply
 17. Ema Štrumbelj

  Super ste, hvala vam. Težko čakam nasvet za obrezovanje mlade češnje in breskve- vinogradniške. Lp Ema

  Reply
 18. Ivan Skok

  Čeprav sem že v letih sem do sedaj pač obrezoval sadno drevje po sistemu,ki so me ga naučili mnogo starejši od mene.Seveda ni nobenega več.Zdaj bom drugo leto poskusil po vaših navodilih.Hvala za vse koristne nasvete.

  Reply
 19. Majda

  Kdaj lahko obrežemo češnjo? Mi koga priporočate za to delo, ker sama ne znam in ne morem.
  Lep pozdrav,
  Majda

  Reply
 20. Robert

  Super prikaz rezi asimine
  Imam PRIMA asimino, pa me zanima razmnoževanje z semeni-peškami.
  Verjetno je potrebno potem mladiko cepiti( na kakšen način)
  Hvala za odgovor
  Robert

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, žal je razmnoževanje s semeni neuspešno in je treba kupiti cepljeno sadiko, ker jo znajo cepiti samo drevesničarji. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *