Rez in redčenje poganjkov malin, robid in drugega jagodičja

S prvim pridelkom bo treba še počakati. Maline, robide, haskap jagode, aronije rodijo večinoma drugo leto po sajenju. Bavarski in sibirski kivi bo rodil šele četrto leto. Prvo leto po sajenju je priporočljivo pobrati vse cvetove, saj bi tako rastline pretirano izčrpali.

Po sajenju malinam porežemo vse poganjke do zemlje

Sadike malin smo sadili jeseni. Spomladi (marca) smo jih porezali do zemlje.

Spomladi smo vsem sadikam izrezali poganjke do zemlje. V času od jesenskega sajenja do pomladi so se sadike dobro ukoreninile. Občasno je bilo treba zalivati tudi pozimi, zaradi manj padavin.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik jagodičja.
📗
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, dr. Darinka Koron (ponatis).

Poganjke malin redčimo, pustimo enega ali dva najmočnejša

Z redčenjem šibkih poganjkov spodbujamo nadaljno rast močnih poganjkov in kakovosten prvi pridelek. Letošnji pridelek malin pričakujemo na dvakrat rodnih sortah, kot so: Polana, Polka, Erika, Two timer sugana idr.

Pri enkrat rodnih sortah, ki bodo rodile naslednje leto so primerno močni poganjki osnova za dober pridelek.

Mladi poganjki malin meseca maja pred redčenjem. Sadike so bile sajene jeseni.

Pregoste poganjke malin moramo redčiti do druge polovice meseca maja. Na eno rastlino novo sajene maline pustimo le dva do tri najmočnejše poganjke, ki izraščajo neposredno iz zemlje. Šibke poganjke izrežemo tik pri tleh, ker gostijo grm in jemljejo energijo.  Redčenje poganjkov vpliva na zmanjšan pojav bolezni, vitalnejšo rast in kakovosten pridelek.

Redčenje poganjkov robid

Razredčeni poganjki malin. Pustimo enega ali dva močna poganjka.

Robide po sajenju režemo do zemlje

Sadike robid smo posadili jeseni. Spomladi (marca) smo poganjke robid porezali do zemlje.

Robide sajene jeseni so spomladi odgnale več poganjkov. Šibke poganjke robid redčimo do druge polovice meseca maja. Pustimo samo enega ali dva močna poganjka.

Robidam pustimo enega ali dva močna poganjka

Robide redčimo podobno kot maline. Jeseni sajene sadike so odgnale več poganjkov iz podzemnih brstov. Robide redčimo na enega do dva močna poganjka. Tako bomo tekom leta vzgojili močnejše poganjke, ki bodo rodni v naslednjem letu.

Enako kot pri malinah tudi pri robidah na ta način pričakujemo kakovosten pridelek na primerno močnih poganjkih v naslednjem letu.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik jagodičja.
📗
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, dr. Darinka Koron (ponatis).

Redčenje poganjkov haskap jagode (sibirska borovnica)

Spomladansko redčenje šibkih poganjkov po jesenskem sajenju.

Haskap jagode oz. užitno modro kosteničje vzgajamo v kolikor se da močno rastoč grm. Vsaka sorta haskap jagode ima že po naravi zelo različen način rasti. Nekatere sorte so šibkejše rasti, druge močnejše, nekatere rastejo izrazito pokončno, druge se nekoliko polegajo.

Meseca maja redčimo pregoste mlade šibke poganjke, da spodbujamo močno rast poganjkov, ki jih pustimo za kasneje.

Razredčimo pregoste poganjke, ki izraščajo iz zemlje. Na močnih enoletnih poganjkih pričakujemo naslednje leto boljši in kakovostnejši pridelek. Enoletnih poganjkov nikoli ne krajšamo. Grmi haskap jagode dobro prenašajo tudi močno pomlajevanje izrojenih vej in se dobro obraščajo po rezi.

Bavarski in sibirski kivi spomladi krajšamo

Prva leta pri kivijih vzgajamo ogrodje rastline, na katerih kasnejša leta gojimo rodne poganjke (šparone) in čepe.

Od samega začetka kivi vzgajamo podobno kot trto. V domačem vrtu največkrat v obliki brajde, T opor, ob ograjah, špalirju idr. Jeseni sajene sadike bavarskega in sibirskega kivija smo marca prikrajšali na 3 do 5 brstov, ki so nato močneje odgnali.

Spomladanska rez bavarskega kivija.  Sadike sajene jeseni spomladi krajšamo na 3 do 5 brstov.

Maja meseca, ko mine nevarnost pozeb, pustimo 1 do 2 poganjka, ki nadaljujeta rast.

Bavarski in sibirski kivi redčimo na 1 do 2 poganjka

Šibkejše poganjke spomladi povsem izrežemo in pustimo 1 do 2 najmočnejša poganjka, ki nadaljujejeta rast.

Upoštevati je treba spomladanske pozebe, ki mlade zelene poganjke poškodujejo. V tem primeru pustimo kakšen poganjek več in posamezne rastline zaščitimo s kopreno.

Jagodam odstranjujemo živice

Jagode poleg cvetov odženejo tudi živice, s katerimi se razmnožujejo. Živice sproti odstranjujemo in pustimo, da rastline tvorijo cvetove.

Z sprotnim odstranjevanjem živic pri grmičastih jagodah na gredah spodbujamo nastavek cvetov. Živic ne odstranjujemo na tistih sortah jagod, ki plodove nastavljajo na dolgih živicah.

Jagodam sproti odstranjujemo živice.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik jagodičja.
📗
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, dr. Darinka Koron (ponatis).

Zemljo v medvrstnem prostoru redno rahljamo

Zemljo v medvrstnem prostoru redno okopavamo in rahljamo. Okopavamo in rahljamo enkrat tedensko ali na 10 dni. Močni nalivi zemljo preveč zbijejo. Z okopavanjem in rahljanjem zemljo zračimo, onemogočamo prehitro izhlapevanje vode, zaskorjenost zemlje, sproti odstranjujemo plevele in motimo voluharja.

Okopavanje zemlje v medvrstnem prostoru z večjo motiko.

Lahko si pomagamo tudi s kultivatorji in spodrezovalci plevela.

Na težjih ilovnatih tleh obvezno uporabimo večjo motiko, s katero okopljemo do primerne globine. Pomagamo si tudi s kultivatorji, spodrezovalniki plevela in drugimi ročnimi kultivatorji.

Redno škropite po listih z algami, po potrebi uporabite aminokisline

Rastline na vrtu tedensko škropite s kakovostnimi naravnimi pripravki na osnovi alg in aminokislin, ki pospešujejo rast novih listov in celijo morebitne poškodbe zelenih delov (stebla, listi) po morebitni toči, neurjih, suši in poškodbah škodljivcev.

Poškodba na listu jagode po toči. Rastline krepimo z algami in aminokislinami.

Pozorni smo na bolezni in škodljivce na jagodičju

Pozorni smo na sesajoče in grizoče škodljivce na prvih mladih poganjkih in listih. Veliko škodo povzročajo predvsem listne uši, polži, hrošči, gosenice in druge žuželke. Redno motimo voluharja in smo pozorni na morebiten pojav bolezni na listih in steblih.

ribezova uš

Mehurjaste tvorbe na listih zaradi uši na spodnji strani listov.

ribezova uš

Na spodnji strani listov se nahajajo rumene ribezove uši.

Zeleni svet priporoča:

Z redno oskrbo nasada, varstvom pred boleznimi in škodljivci boste zagotovo pridelali dovolj visok in kakovosten pridelek malin, robid, aronije ter ostalega jagodičja. Več o varstvu jagodičja v času rasti si preberite TUKAJ. V pomoč vam bodo tudi nasveti v sadjarskih knjigah in priročnikih.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik jagodičja.

gojenje jagodičja

📗 KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, dr. Darinka Koron (ponatis).
📗 KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarsko svetovalne knjige.
**
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Povezane vsebine:

natisni članek

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Rez in redčenje poganjkov malin, robid in drugega jagodičja

 1. POŽENEL Irena

  Pozdravljeni, lani sem posadila večkrat rodno malino. Letos sem opazila, da se koreninsko širi in širi. Malina je bila porezana do zemlje , potem pa je eksplodirala. Kaj naj sedaj naredim . Jo vzdržujem in pazim da mi ne uide , ali pri vsakem grmičku porežem in pustim samo po en vrh. Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena pustite 3 do 4 močne poganjke, ostalo redčite. Če uide kak poganjek dlje od grma lahko skopljete in presadite.

   Reply
 2. lea

  Spostovani
  zanima ne ali redciti poganjke tudi japonski malini… jaz jeseni porezem rjave poganje(ki so odrodili) do zemlje … tiste ki so novi pustim za naslednjo sezono in jih 1/3 prikrajsam.
  Hvala za vase krasne nasvete in lp,
  Lea

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni Lea, da treba bo redčiti poganjke, kot je opisano v članku, tudi pri japonski vinski malini. Enako kot 1 krat rodne maline.

   Reply
 3. Marjeta

  Naslednji teden bom še posadils jagode, pa me zanima, če moram te prve cvetove potrgati ali jih pustim? Hvala za odgovor. Marjeta

  Reply
 4. Bojan

  Pri nas so maline še od prejšnjega sneženja, in še po teh ta novih, pokrite z 10 do 20 cm snega. Ali naj sneg odmečem z roko ter jih porežem ali naj vseeno počakam, da se sneg stopi?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, nasvet je univerzalen za celo Slovenijo in v nižinah ter obalnem področju ni snega. Z delom boste pričeli takoj, ko sneg skopni. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *