Robide, sorte, rez in vzgoja

V vrtu največkrat posežemo po sortah brez trnov. Te sorte so tudi najbolj razširjene in priporočene. Robide so trajni polgrmi. Poganjki živijo največ dve leti, zato jih je potrebno letno nadomeščati. Za razliko od malin se robide ne razraščajo s podzemnimi stebli.

Robide so izjemo bujne rasti, zato jih je potrebno tudi skozi leto dobro redčiti sicer vzgojimo ogromno nepotrebnih rozg.

Cvet robide

Cvet robide.

 

Robide so v glavnem samooplodne, navzkrižna oploditev med različnimi sortami poveča pridelek.

Življenska doba robide je lahko v vrtovih z primerno oskrbo in vitalnostjo tudi preko 20 let. Posamezna rastlina pa v polni rodnosti lahko obrodi tudi do 10 kg plodov.

Sorte robid

Najbolj priporočljive so breztrnate sorte. Te tudi največ sadimo. Priporočene sorte so: Navaho, Loch Ness, Black satin in Thornless evergreen, ki je zimzelena.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort robid brez trnov.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Rez robide

Kliknite na video za ogled rezi robide:

Robide režemo lahko že jeseni po obiranju, ker se rodni poganjki sušijo. Prednost dajemo predvsem spomladanski rezi, ko izrežemo suhe, šibke in poškodovane poganjke. V enem grmu pustimo do pet poganjkov. Rodni so poganjki prejšnjega leta.

Poganjke režemo do tal, da vzpodbujamo novo rast iz brstov pod zemljo  na koreniki. Poganjke krajšamo na 2 – 2,5 metra. Stranske vejice na poganjku krajšamo na 50 cm. Tako omogočimo enakomerno dozorevanje plodov.

Pri robidah izvajamo tudi poletno zeleno rez. Poganjke krajšamo, da zaviramo prebujno rast in krajšamo stranske poganjke na 3 – 5 brstov. Redčimo tudi poganjke, ki izraščajo iz zemlje in pustimo le toliko poganjkov za nadomeščanje rodnega lesa.

Gojitvena oblika robid

Gojenje robid na žičnati opori.

Robide vzgajamo ob stenah, zidovih na sistemu žic podobno kot maline, ali pa si postavimo leseni okvir.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort robid brez trnov.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Sajenje robid

Robide sadimo spomladi ali jeseni. Ustreza jim povsem sončna in proti mrazu manj izpostavljena območja. Niso tako trpežne kot maline. Ob sajenju robidam dodamo kompost ter gnojila za jagodičevje. Pomembna je dobra založenost tal z kalijem in fosforjem.

Robide sadimo 1,5 metrov narazen. Pri sajenju upoštevajmo, da bomo morali postaviti žičnato oporo, ki se tudi najbolj obnese. Razmnožujemo jih z koreninskimi odganjki, potaknjenci in grebenicami.

Robide sadimo nekoliko globje kot so gojene v lončku.

Robide je v sušnih poletjih potrebno namakati. Ustreza jim organska zastirka iz slame ali lubja. Lahko jih sadimo tudi na tkaninaste prekrivke. Sicer pa robida precej bolje prenaša tudi kratkotrajne suše kot malina.

Bolezni in škodljivci robid

siva plesen robida

Siva plesen na plodovih.

V vrtovih nam v deževnih poletjih zagode siva plesen na plodovih. Takšne plodove sproti odstranjujmo, da glive ne raznašamo naprej na sosednje plodove.

Na listih lahko opazimo razne rje. Rja se pojavi lahko tudi na poganjkih. Tu in tam opazimo tudi pršico in listne uši, ki pa ne povzročijo velike škode.

Obiranje in skladiščenje robid

Robide dozorevajo postopoma. Povsem zrele so takrat ko jih z lahkoto odtrgamo. Pobiramo jih zjutraj in nemudoma pospravimo na hladno. Lahko jih tudi zamrznemo. Pri zamrzovanju pazimo, da zamrzujemo najprej posamezne jagode na pladnju, sicer bomo dobili veliko zamrznjeno gmoto, ki jo bomo kasneje težko ločili.

nabiranje robid

Robide obiramo celo poletje. Foto: AdobeStock

Predelamo jih lahko v sokove, marmelade, džem in sirup.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort robid brez trnov.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Robide, sorte, rez in vzgoja

 1. Janez

  Spoštovani
  Robida se mi vedno začne sušiti, ko začne dozorevati, čeprav jo poleti zalivam. Kaj delam narobe oz. kako naj to sušenje preprečim? Suši se deblo, listi in sadeži, ki so praktično neužitni.
  V rasnem času je lepo zelena in lepo cveti.
  Sem že razmišljal, da jo odstranim iz vrta in nadomestim z drugo rastlino.
  Maline mi delajo zelo dobro in so v bližini robid.
  Hvala za odgovor.

  Reply
 2. Alojz

  Pozdravljeni. Enkrat sem že spraševal pa moram še enkrat, namreč posadil sem tri maline tri robide in slivo. Seveda sem se držal vaših navodil. Sedaj pa imam par vprašanj, robido in malino sem prikrajšal na 15 CM ali jih je treba spomladi porezati do zemlje, in ali je treba sadike kaj zaščititi proti zmrzali, in še koliko časa mora biti zaščitena mreža na slivi. Najlepša hvala za odgovor. Lp.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g Alojz, maline spomladi porežete do tal, zaščitna mreža ostane v zemlji nekaj let, da se korenine in drevo razvije, robid in malin ni treba zaščititi pred zmrzaljo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *