Redčenje plodov na sadnem drevju

Matjaž Maležič svetuje zakaj in kako redčimo plodove in kdaj je optimalen čas redčenja plodov. Za ohranjanje redne rodnosti pri jablanah in primerne kakovosti plodov, je redčenje plodov vsakoletno nujno opravilo.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED POSNETKA:

Kdaj plodove redčimo?

V letih, ko vegetacija nekoliko prehitevala je bilo to opravilo potrebno opraviti v zadnji dekadi maja. Načeloma pa se ročno redčenje plodov opravi od začetka do polovice junija, po naravnem redčenju plodičev. Zato je prispevek napisan in posnet v optimalnem času omenjenega opravila.

KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Vsako leto posebej pa bomo ljubiteljske vrtičkarje in sadjarje pravočasno opomnili, kdaj je primeren čas za redčenje plodov.

Redčenje plodov jablan

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Redčenje plodov hrušk

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Redčenje plodov breskev

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Zakaj plodove redčimo?

Eden izmed najpomembnejših ciljev redčenja je ohranjanje rednevsakoletne rodnosti. V letih, ko je na drevesu obilen cvetni nastavek in tudi dobra oprašitev ter oplodnja, drevo nastavi preveč plodov. Za ohranjanje primernega ravnovesja med letošnjo rodnostjo in nastavkom cvetnih brstov za naslednje leto je potrebno plodove redčiti.

Preveč plodov odvzame drevesu preveč hranil, da nastavi in razvije tekom poletja cvetne brste za naslednjo pomlad.

V plodove naj bi se razvilo na drevesu 10 – 15 % cvetov.

Z redčenjem in primerno razporeditvijo plodov pridelamo debelejše in lepše plodove, pri poznih sortah jablan se takšni plodovi tudi bolje skladiščijo in bodo dlje časa obdržali svoje lastnosti. Enakomerno razporejeni plodovi se ne bodo medsebojno izrivali in posledično odpadali.

Omejujemo pojav bolezni in škodljivcev. Jabolčni zavijač (gosenica metulja, ki povzroča črvivost plodov) se ponavadi seli iz ploda v plod, kjer se plodovi stikajo. Širjenje okužbe z navadno sadno gnilobo je prav tako izrazit pojav pri preveliki gneči v deževni sezoni.

Kako redčimo plodove?

Plodove v manjših sadovnjakih in vrtovih redčimo ročno. Pazimo, da ne odtrgamo tudi brstov. Tam kjer je bil cvetni šop in kasneje plodiči pustimo samo en plodič, da se razvije v zavidanja vreden plod. Uporabimo lahko tudi škarje, da opravilo lažje in hitreje izvedemo in posledično ne napravimo škode z zatrgavanjem.

Plodiči jablane pred redčenjem.

Plodiči jablane pred redčenjem.

Po redčenju pustimo samo en plodič.

Po redčenju pustimo samo en plodič.

Redčenje poškodovanih plodičev.

Redčenje zaradi pozebe poškodovanih plodov.

Redčenje plodov breskev

Razdalja po redčenju breskev.

Redčenje plodov hrušk.

Redčenje plodov hrušk.

Neoplojene češnje

Neoplojene češnje v primerjavi z oplojeno.

Votla koščica pri neoplojeni češnji

Votla koščica pri neoplojeni češnji.

Katere plodove odstranimo z redčenjem?

Odstranimo zaradi pozebe poškodovane plodove, z boleznimi okužene in od škodljivcev napadene plodove, nesimetrične plodove, plodove na vejah v notranjosti krošnje, ki so slabo osvetljeni in plodove na povešenih vejah, ki se dotikajo tal.

Poškodba na plodiču zaradi pozebe.

Poškodba na plodiču zaradi pozebe.

Takšne veje v tem času tudi prikrajšamo ali odrežemo. Prav tako odstranimo kakšno bohotivko (pokončno vejo, ali domače divjak), ki senči plodove.

Omenjeni plodovi se bodo slabše razvili, zato jih raje odstranimo, da ne jemljejo potrebnih hranil ostalim plodovom, ki se bodo normalno razvili in dozoreli.

Kako do novih aktualnih novic in osebnega arhiva?

KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


16 komentarjev na “Redčenje plodov na sadnem drevju

 1. Ivan

  Spoštovani ,Zeleni Svet!
  lepo prosim za nasvet,
  Vse posajeno v koritah na Terasi, ,Hruška,jablan,Črešnja,Sliva,Breskva,in Papežova Marelica.Hruška .Jablan in Papežova Marelica so zelo lepo za cvetele ,po končano cvetenje pa so tudi plodovi odpadli kod,dajih veter odnesel.Sliva,in črešnja Carmen,3,letne, ampak do sedaj še ni bilo plodov ,drevesa z listi so zelo lepe in zdrave.Prosim Odgovor?V naprej Hvala.Ivan.

  Reply
 2. ivica

  Spoštovani imam dva oreha stara 30 let,zelo rodna sploh lansko leto je bilo ogromno orehov,letos pa sta ob kot bi se posušila eden bolj drugi malo manj,ogromno suhih vej,če bi hotela vse porezati od oreha ne bi ostalo skoraj nič.kaj narediti in pa še vprašanje ali lahko vrhove oreha skrajšamo,ker raste v višino smo pa zelo v urbanem naselju.hvala za odgovor .ivica

  Reply
 3. katarina

  Ali pri redčenju jabolk pustiš plod s kratkim in debelim pecljem ali tistega, ki ima tanjši in daljši pecelj? Ali je res treba odrezati kratke olistane poganjke,,ki izraščajo iz šopa plodov? Hvala in lep pozdrav.

  Reply
 4. Antonija Žener

  Hvala, za tako lepe nasvete. Imam pa vprašanje, moja magnolija naredi samo nekaj cvetov, res je stara. Kaj lahko naredim. Hvala in lep pozdrav,

  Reply
 5. Melita Zupančič

  imam še dodatno vprašanje in sicer glede gozdnih in sibirskih borovnic in pa pri nas novi sadež ŠISANDRA ! vse troje mi ne rodi, je le tu in tam kaki sadež na sibirski borovnici in šisandri, gozdna pa samo bogato cveti nato odvrže sadeže,raste pa pod (pred) ameriškimi borovnicami – ima kislo zemljo in je pognojena skupaj z ameriškimi borovnicami. Šisandro i sibirsko borovnico imam posajeno posebej v navadni vrtni zemlji, so pognojene z bio gnojilom za jagodičevje – kupila sem 2 letne rastline (vsake 2 sadiki, kot je bilo priporočeno ! ) in imam jih že 3 ali 4 leta . Prosim povejte ali svetujte mi kaj naj naredim, da bodo tako bogato rodile kot cvetijo , – da NE odvržejo cvetov/plodov !!! zaradi NEPLODNOSTI sem že zavrgla GOJI jagodo in ne bi rada še teh !

  Reply
 6. Sinja

  kako in kdaj se redčijo plodovi kakija? Lani jih je bilo veliko, pa drobni, letos bi pa malo razredčili. Hvala za odgovor.

  Reply
 7. Zeleni Svet Avtor

  Pozdravljeni kaki se navadno kar sam razredči tekom sezone. Če ga je pa resnično preveč pa ga nekoliko razredčite sami. Držite se enakih pravil kot pri breskvi.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *