Ribez

V domači samooskrbi sta najbolj razširjena rdeči in črni ribez. Beli ribez je mutant rdečega ribeza. Načeloma so vsi ribezi samooplodni, le pri črnih ribezih je prisotna delna samooplodnost. Pridelek se dokazano poveča in plodovi so boljše kakovosti, če sadimo več različnih sort.

Raznolikost sortnega izbora na vrtu je pomembna tudi zaradi časa dozorevanja posameznih sort in namena njihove uporabe.

Plodovi ribeza so v grozd združene jagode, zato ga imenujemo tudi grozdičje. Jagode vsebujejo veliko vitamina C, ter drugih mineralov. Črni ribez je bogat z antociani. Junija si zato privoščimo očiščevalno kuro z ribezom, jagodami in češnjami.

👉 KLIKNITE TUKAJ za sadike ribeza.
👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).
**
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Rdeči ribez, beli ribez in črni ribez

rdeči ribez

 

Rdeči ribez

Sorte rdečega ribeza zorijo meseca junija takoj za belimi sortami ribezov. Jagode so bolj ali manj sladko kislega okusa. Obiramo navadno takrat, ko jagode v grozdu v celoti dozorijo.

Selekcija sort za ljubiteljsko pridelavo je usmerjena predvsem namenu za svežo uporabo. Predelamo ga v marmelade, džeme, sokove in sirupe. Najbolj razširjene in priporočene sorte so: Jonkher van tets, Red lake in Rovanda.

beli ribez

 

Beli ribez

Beli ribez je mutant rdečega ribeza. Navadno začnejo sorte belih ribezov zoreti pred rdečimi. Beli ribez uživamo kot sveže jagode. Okus je harmonično sladko – kisel. Pridelujemo ga tudi v sok, marmelado in sirup.

črni ribez

Črni ribez

Črni ribez je po krivici zapostavljen, predvsem na račun starejših manj kakovostnih sort. Nekatere od teh sort rodijo izrazito trpke in kisle plodove, ki so povrh vsega neprivlačne arome.

Selekcionirane novejše sorte črnega ribeza so bolj aromatične, vsebnost sladkorjev je večja. Večji so tudi grozdi in debelina jagod. Črni ribez zlahka ločimo od rdečega ribeza po vonju lesa, brstov in listov.

Sorte črnega ribeza navadno zorijo kasneje kot sorte belega in rdečega ribeza, čeprav se lahko tudi prekrivajo najbolj zgodnje črne sorte s poznimi rdečimi. Črni ribez uživamo kot sveže jagode, pridelujemo ga v sokove, marmelade in likerje.

Sajenje in vzgoja ribeza

Ribez zahteva globoko, odcedno, rodovitno in nekoliko kiselkasto zemljo. Pred sajenjem večjega nasada z kultivatorjem obdelamo zemljo, kateri primešamo kompost, lahko tudi nekaj šote. Posebno za rdeči ribez dodamo zemlji nekoliko več gnojil. Ribez pognojimo s sadjarskimi NPK gnojili. Pomembna hranilo je predvsem kalij za bolj kakovostne plodove.

Sadike posadimo 5 cm globje, kot so bile vzgajane. Z globjim sajenjem spodbudimo boljšo razrast mladih poganjkov in tako močnejše razraščen grm. Puljenim sadikam brez koreninske grude prikrajšamo korenine in skrajšamo poganjke na 3 – 5 brstov.

Po sajenju uporabimo organske zastirke (lubje, žaganje, slamo) za boljšo zadrževanje vlage v tleh, vzdrževanje rahle zemlje, boljše razraščanje grmov iz osnove in onemogočanje rasti plevelov.

Ribez se zelo rad ukorenini s potaknjenci. Posebno pri črnem ribezu je rezultat ukoreninjenja zelo dober.

Oskrba ribeza v času vegetacije

Pred brstenjem v času mirovanja izvedemo gojitveno in glavno rez.

V spomladanskem času grme tudi dognojimo z ustreznimi sadjarskimi gnojili za jagodičevje.

Obstoječe grme ogrnemo v spodnjem delu z zemljo, da spodbudimo novo rast iz osnove.

Skrbimo za varstvo pred boleznimi in škodljivci in pregledujemo grme. Ekološki ukrep je izrezovanje obolelih poganjkov in sežig. Za uši, ki so na vrtovih najbolj pogoste uporabimo doma narejena ali kupljena ekološka sredstva za zatiranje.

V času dozorevanja jagod ne izvajajmo varstva pred boleznimi in škodljivci s kemičnimi sredstvi. Uporabimo ekološke pripravke in pazimo na karenco.

Po obiranju skrbimo za varstvo pred boleznimi in škodljivci.

Zakaj se ribez osipa?

Jagode se osipajo predvsem zaradi mraza v času cvetenja. Ribez cveti aprila v obdobju dveh tednov. Odprte cvetove lahko v tem času poškoduje mraz, zato še zelene jagode kasneje odpadejo.

Gojitvene oblike ribeza

grmi ribeza

Ribeze gojimo v obliki grma. V času polne rodnosti naj bi grmi imeli 9 – 12 ogrodnih vej.  Skrbimo za pomlajevanje grmov. Grm naj bi vsako leto odgnal nekaj novih poganjkov, pustimo poganjke iz prejšnjega leta in še največ dve in tri letni les.

Rez rdečega in rez črnega ribeza

Kliknite na video za ogled rezi rdečega ribeza:

Rdeči ribez režemo tako, da prikrajšujemo enoletne poganjke na tri do štiri brste. Odvajamo in izrezujemo stare, suhe in poškodovane veje.  Spodbujamo razraščanje z rodnim lesom. Pridelek bo zato boljše kakovosti in grozdi bodo večji. Rdeči in beli ribezi so velikokrat preobloženi s pridelkom, zato kakovost jagod ni zadovoljiva.

Kliknite na video za ogled rezi ribeza na steblu:

Črni ribez nikoli ne krajšamo. Starejše veje izrežemo pri osnovi. Vzrok zakaj tega ne počnemo je tveganje napada ribezove steklokrilke. Ta škodljivec odloži jajčeca v rane in gosenica rije po sredini poganjka, zaradi česar se poganjki sušijo.

Kliknite na video za ogled rezi črnega ribeza:

Ribez, bolezni in škodljivci

Na vrtovih se najpogosteje pojavijo listne uši. Listne uši zatiramo takoj, ko se pojavijo. Pri rdečem ribezu opazimo mehurjaste rdeče tvorbe pod katerimi opazimo rumene ribezove uši.

Pojavijo se tudi pršice. Pri črnem ribezu lahko škodo povzroči steklokrilka, zato pazimo kako ga obrezujemo. Opazimo lahko brstno pršico. Brsti so napihnjeni. Ribezova rja je najpogostejša bolezen. Vmesni gostitelj je zeleni bor. Pojavijo se razne pegavosti in siva plesen (Botritis) na jagodah.

V poletnem času lahko liste ožge sonce (toplotni udar). To ni bolezen, zato ni potrebno škropljenje in uporaba fungicidov.

ribezova uš

Na spodnji strani listov se nahajajo rumene ribezove uši.

ribezova uš

Mehurjaste tvorbe na listih zaradi uši na spodnji strani listov.

Bolezni in škodljivce lahko zatiramo in preprečujemo na naravni način z uporabo ekoloških pripravkov, izrezovanjem okuženih vej in pravilnimi gojitvenimi ukrepi (rez, primerna razdalja sajenja, prehrana – gnojenje in sajenje odpornejših sort.

Zorenje in obiranje ribeza

Z mrežo ščitimo jagode pred ptiči.

Z mrežo ščitimo jagode pred ptiči.

Ribez obiramo, ko so vse jagode v grozdu značilno obarvane. Izjemoma tiste sorte, ki neenakomerno zorijo in se zrele jagode osipavajo.

Črne ribeze obiramo naenkrat. Sorte rdečih ribezov po navadi obiramo v zaporedju dveh obiranj.

obiranje ribeza s pecljem

Ribez obiramo s pecljem. Pazimo, da ne poškodujemo brstov.

 

Pomembno je da grozde obiramo s pecljem. Pazimo da ob odtrganju peclja ne poškodujemo brstov, ker tam drugo leto ne bo več priraščanja in grmi bodo neobraščeni.

Za obiranje lahko uporabimo sadjarske škarje, da preprečimo poškodbe brstov.

Ribezove jagode lahko zamrznemo za daljše obdobje. V hladilniku se ohranijo krajši čas.

Zeleni svet priporoča:

👉 KLIKNITE TUKAJ za sadike ribeza.
👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).
**
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

 

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Ribez

  • Vlado Prebilič

   Tudi jaz gojim črni ribez na vrtu. Vesel sem vaših napotkov in če jih boste še kaj napisali nam bodo zelo prav prišli! Hvala lepa!

   Reply
 1. Tilen

  Črni in rdeči ribez spadata med naravna superživila. Sam plodove najraje posušim ter jih uporabljam za krepitev imunskega sistema v hladnejših obdobjih leta. Posušene jagode zelo dobro orabijo okus ter svežino. Zvrhana čajna žlica plodov 1x dnevno je odlična preventiva pred okužbo dihal ter podobnimi nevšečnostmi.

  Reply
  • Blaž

   Kako pa se suši ribez? Ali lahko v električnem sušilniku? Kaj pa zamrznjen – ali gre tudi? Lp, Blaž

   Reply
 2. marja

  pozdravljeni,

  kako bi zatrli zel v ribezu. Zel ima zelo močne bele korenine, ki so razpredene po celem nasadu. Sedaj je začela odganjati in ima kasneje liste v obliki javorjevega lista in velikosti cca 5-7 cm. Širi se s koreninami, ki se kar širijo in iz njih ženejo novi listi. Na cca 10 m2 je za celo samokolnico izkopanih korenin. Le te vsako leto 2 x izkopavamo s štihanjem in ne moremo ustaviti razmnoževanja. Imate kak nasvet?

  Reply
  • tatjana

   Pozdravljeni, verjetno je govora o regačici, bo kar pravi način kako ste se je lotili. Jaz sem se je tako znebila, je pa res, da lahko ta način traja nekaj let. Torej uspešen boj in lep pozdrav. Tatjana

   Reply
 3. Polde Mavec

  Kaj se zgodi, če ribeza ne oberemo s peclji, ampak ga osmukamo???? Če ne, zakaj ne?Nastabe škoda? Se ta pojavi naslednje leto?

  Reply
 4. Rehberger Daniela

  Pozdravljeni! Rada bi imela odpornejšo in sladkejšo vrsto rdečega ribeza. Prosim za nasvet in kje bi jo lahko dobila?

  Reply
 5. KATJA

  Zdravo, kupila sem majhni sadiki črnega ribeza in robide in bi ju rada posadila kar v večji lonec dokler se ne okrepita. Zanima me kakšno zemljo potrebujeta oziroma ali je primerna tudi zemlja za borovnice?
  Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, uporabite vrtno zemljo, ki jo mešajte z zemljo za rože ter dodajte 1/5 kisle šote za borovnice. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *