*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Ruske vile in ročna freza za vrt brez prekopavanja

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Delo z velikimi ruskimi vilami je resnično lahko

Ugotovili smo, da je delo z velikimi ruskimi vilami hitrejše in lažje, kot z drugimi vrtnimi orodji. Z njimi smo brez trežav pripravili zbita in normalna vrtna tla. Brez napora smo pripravili več kot 100 m² gredic. Velike Ruske vile uporabimo za vrt do velikosti 250 m². Lahko tudi večji, če tla pripravljamo več dni. Primerne so tudi za manjše vrtove.

velike ruske vile

Velike Ruske vile imajo večjo delovno širino.

velike ruske vile rahljanje zemlje

Velike Ruske vile za enostavno rahljanje težkih zbitih tal.

Delo poteka 4 do 5 krat hitreje kot z drugim vrtnim orodjem. Ruske vile uporabljamo tudi pri poletni in jesenski pripravi gredic, saj zemlje ne obračamo. Tako je orodje uporabno celo leto. Vrtnine posledično veliko bolje uspevajo, ker so tla dobro pripravljena.

obdelamo zemljo

Brez napora obdelamo več kot 100 m² vrta.

KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Lažje delo omogočata dva ročaja in kolesi. Priporočamo za vrt velik do 250 m².

Lažje delo in premikanje omogočata dva ročaja in kolesi

Velike Ruske vile priporočamo vsem, ki imate težave z hrbtom in vam priprava tal v vrtu predstavlja veliko breme. Dva ročaja omogočata, da delate s polovično silo. Premikanje vil po vrtu vam olajšajo tudi kolesa. Tudi vile brez težav pripeljete do vrta. Delo z velikimi ruskimi vilami vam bo zagotovo v užitek.

velike ruske vile dva ročaja

Dva ročaja za delo s polovično silo.

kolesa ruske vile

Vile s pomočjo koles premikamo brez napora.

Male Ruske vile in pravilno rahljanje brez napora

Male Ruske vile zadoščajo za površino do 60 m², tako tla brez težav pripravimo v nekaj urah. Delo namreč poteka 2 do 3 krat hitreje kot z drugim vrtnim orodjem. Z njimi delamo tako, da jih postavimo v položaj za začetek dela in jih z nogo potisnemo v tla.

Brez težav pripravimo tudi težka zbita tla, če delamo takrat, ko je zemlja primerno vlažna. Nikoli ne obdelujemo suhih, zbitih tal in tal, ki so preveč nasičene z vodo. Peščena tal pripravimo že kakšen dan po dežju.

male ruske vile položaj

1. Male Ruske vile postavimo v položaj za začetek dela.

ruske vile potisnemo v tla

2. Z nogo jih potisnemo v težka, zbita tla.

ruske vile ročaj

3. Lesen ročaj za lopato potisnemo navzdol.

ruske vile povlečemo proti sebi

4. Ruske vile povlečemo nazaj (ne dvigujemo) in ponovimo postopek.

Malih Ruskih vil pri delu ne dvigujemo in delamo vzvratno

Lesen ročaj za lopato z roko potisnemo nazaj iz zdrobimo težke, zbite grude. Z lahkoto priravimo tudi lahka peščena tla. Mi smo jih preizkusili v ekstremno zbitih tleh in delujejo brez težav, ker smo počakali, da se je zemlja po dežju primerno osušila in drobila.

Malih Ruskih vil ni treba dvigovati, ker jih vedno vlečemo nazaj. Postopek rahljanja tal ponovimo do konca gredice in se vrnemo na začetek. Vile lahko ves čas vlečemo za ročaj in jih ne dvigujemo, z njimi vedno delamo vzvratno.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Priporočamo jih za vrt velik do 60 m².

Gredico dokončamo z veliko ročno frezo

Velika ročna freza je idealno orodje za zaključno pripravo tal v drobno grudičasto strukturo. Rezilo je primerno tudi za odstranjevanje plevela med letom, če vrtnine sadimo na večje medvrstne razdalje.

Veliko ročno frezo lahko uporabimo tudi za spodrezovanje plevela v medvrstnem prostoru v sadovnjaku. Spodrežemo lahko tudi plevel na vrtnih poteh.

velika ročna freza

Drobljenje zemlje z veliko ročno frezo.

KLIKNITE TUKAJ za veliko ročno frezo, ki zemljo najlažje zdrobi v drobno grudičasto strukturo. Primerna je tudi za spodrezovanje plevela na vrtnih poteh in gredah v začetku rasti.
KLIKNITE TUKAJ za malo ročno frezo, ki je primerna za spodrezovanje plevela na vrtni gredi. Uporabljamo jo za redno rahljanje tal po dežju, ker uspešno nadomešča motiko.

ročna freza za gredico

Pripravljena gredica brez lopate in grabelj.

Vrtno gredo smo brez napora pripravili s pomočjo Ruskih vil in velike ročne freze. S frezo smo zdrobili še manjše grude, ki so na površini tal ostale po globokem rahljanju. Vrt je zdaj pripravljen na setve in sajenje.

V vrtu uporabljamo tudi malo ročno frezo

Malo ročno frezo uporabljamo predvsem za spodrezovanje plevela na vrtnih gredah. Največkrat jo uporabljamo, ker uspešno nadomešča motiko. Z malo frezo priporočamo redno rahljanje tal vsakih 14 dni. Tako tla ne bodo zbita tudi po močnejših poletnih nevihtah.

Zeleni svet svetuje:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet in zemljo v vrtu pripravite brez prekopavanja. V pomoč vam bodo velike in male Ruske vile ter velika ali mala ročna freza. Delo z ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Primerne so za vrt velik do 60 m².
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
Lažje delo omogočata dva ročaja in kolesi. Priporočamo za vrt velik do 250 m².
KLIKNITE TUKAJ za veliko ročno frezo, ki zemljo najlažje zdrobi v drobno grudičasto strukturo. Primerna je tudi za spodrezovanje pelevela v vrtu in sadovanjku.
KLIKNITE TUKAJ za malo ročno frezo, ki je zelo primerna za spodrezovanje plevela na vrtni gredi. Uporabljamo jo tudi za redno rahljanje tal po dežju, ker uspešno nadomešča motiko.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Ruske vile in ročna freza za vrt brez prekopavanja

 1. Tomaž

  Ruske vile so zakon jih uporabljam že drugo leto in ni boljšega.(razn da kdo drug dela namesto tebe 😀)

  Reply
 2. Mojca Torkar

  Imam vprašanje, kaj je boljše ali kakšna je razlika te ruske vile ali na tv ponujana Tornadica za starega človeka??
  Hvala za odgovor!!!

  Reply
 3. Stanislav

  Te vile so za obdelavo njive(polja). Mene pa zanima naprava s katero bi zrahljal travnik, kjer je zemlja preveč zbita, da še trava komaj raste. Morda veste za kakšno tako?
  Lp, Stane

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *