Sajenje paradižnika, paprike, kumar, buč in ostalih plodovk

V intervjuju z Mišo Pušenjak smo se pogovarjali o sajenju paradižnika, paprike, kumar, bučk, jajčevca in feferonov na prostem in v rastlinjaku.

Kliknite na spodnji video in prisluhnite zelo uporabnemu nasvetu.

S sajenjem paradižnika, kumar in ostalih plodovk ne hitimo!

V začetku maja ali prvi polovici maja je še nekoliko prezgodaj za sajenje paradižnika in ostalih plodovk, ki so omenjene v zvočnem posnetku. Konec aprila in v začetku maja jih lahko sadimo samo v rastlinjak, ker tla na prostem še niso dovolj ogreta.

Več o primernem času sajenja si preberite v naših predhodnih novicah. V njih smo govorili o reševanju vrtnin pred pozebo.

Kako kombiniramo paradižnik, bučke in ostale plodovke na vrtni gredi?

Jajčevec, paprika in ostale plodovke so med sabo nevtralne, zato si v medsebojni kombinaciji ne škodijo in ne koristijo. V spomladanskem obdobju jih na vrt običajno sadimo kot zadnje vrtnine.

Pri kombinacijah na skupni gredici pazimo, da paradižnik ne senči paprike, čeprav paradižnik velja za nekoliko neugodnega soseda papriki. Prav tako naj drugih plodovk ne senčijo kumarice na opori.

Upoštevajte primerno razdaljo sajenja

Pri sajenju upoštevamo primerne sadilne razdalje, ki jih najdete v naših nasvetih za paradižnik, papriko, kumare, bučke in jajčevec.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas uporabno darilo.

V rastlinjaku združimo paradižnik, papriko in jajčevec

V rastlinjaku skupaj sadimo paradižnik, papriko in jajčevec, pri tem upoštevamo, da paradižnik sadimo ob rob, tako mu poleti ne bo prevroče. Omenjene vrtnine naj zasedejo polovico rastlinjaka. Na drugi polovici sadimo kumare, bučke, blitvo, dolgo vigno, por in nekaj peteršilja. Tako tudi znotraj rastlinjaka vzdržujemo primeren kolobar.

Kaj sadimo med paradižnik, papriko in jajčevec?

paradižnik, solata in bazilika

 

Med vrste paradižnika, paprike in jajčevca spomladi običajno sadimo solato, da izkoristimo vmesni prostor. Med vse plodovke lahko sadimo tudi baziliko.

Ob jajčevec sadimo kapucinke, ki zmanjšajo prisotnost koloradskega hrošča. Na paradižniku bo manj strun, če je v bližini kapucinka.

Druge primerne kombinacije s plodovkami

Na večjih gredah med sladko koruzo  sadimo kumare ali bučke. Z bučami lahko kombiniramo nizek fižol.

Če želite izvedeti še več o primernih kombinacijah prisluhnite intervjuju z Mišo Pušenjak, ki je podan na začetku članka. Video nasvet je uporaben in poučen, zato mu prisluhnite. Posneli smo ga s priznano strokovnjakinjo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Sajenje paradižnika, paprike, kumar, buč in ostalih plodovk

 1. metka

  Kumare mislim posejati na prosto. Predlagate po 1. maju, ozir. 15 stop.
  Koliko semen v eno jamico ali žlebiček?

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni Metka, kumare lahko sedaj sejete v lončke in jih presadite po 15. maju. Na prosto jih v kontinentu sejte tudi po 15. maju

   Reply
 2. NADA

  Pozdravljeni,
  rada bi se zahvalila za pravilno zasaditev v rastlinjaku.Posadila sem po vaših navodilih,sedaj se še učim in vsak nasvet pride prav.Rada tudi prebiram vaše nasvete,so zelo koristni.Še naprej tako in veliko uspeha vam želim Nada Brili

  Reply
 3. NADA

  Pozdravljeni,
  v radstlinjaku na bučah se mi je pojavila plesen,bojim se da se ne bi prenesla na paradižnik.Prosim za vaš nasvet kaj narediti.Hvala za odgovor Nada in lep dan vam želim.

  Reply
 4. Nada

  Pozdravljena gospa z vprašanjem za buče v rastlinjaku.Meni so lansko leto zbolele za plesen in to zelo,tako , da sem zaradi preventive vse populila in jih odstranila iz rastlinjaka.Letos jih ne bom sadila v rastlinjak,Se vam tudi opravičujem , ker sem odgovorila tako pozno,ampak nisem prej opazila vašega vprašanja.Upam , da boste prebrala in vam želim veliko uspeha iz rastlinjaka lp Nada Brili

  Reply
 5. Rado Kocjančič

  prosim ,da mi posredujete informacije glede zelišč pogoji tal, nabava semena itd…

  Reply
 6. planinšič vesna

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima z čem lahko poškropim fige ,ker jih imam kar nekaj in so lani bile vse črvive.P ri muhi je nastala luknjica in tam so bili mali črvi.Kako se ji lahko rešim.
  Hvala
  Vesna

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni ga. Vesna, to vprašanje raje naslovite na kmetijsko apoteko, kjer vam pooblaščena oseba svetuje glede varstva rastlin.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *