Sajenje robid in črne maline

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.

KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Robide in črne maline smo posadili v vrsti na osončeno nagnjeno lego

Lega, ki smo jo izbrali za Robide je sončna in rahlo nagnjena. Robide imajo rade nekoliko toplejše lege kot maline, zato se izogibamo izrazitim mraziščem, kjer zastaja mrzel zrak in pihajo stalni vetrovi. Senčna lega je prav tako neprimerna, saj se plodovi ne bodo razvijali in bodo slabo zoreli.

Robide sadimo na sončno, zavetno lego, ki je hkrati dovolj zračna. Paziti je treba na sadilno in medvrstno razdaljo.

Robide imajo močne in globoke korenine, zato zemljo globoko obdelamo

S kultivatorjem smo zemljo globoko prerahljali. Zemlja je bila tudi spomladi globoko orana. Na težjih tleh je treba zemljo za robide globje obdelati. Robide imajo za razliko od malin globji koreninski sistem, zato je globoka obdelava zemlje pred sajenjem pomemben ukrep.

Če sadimo posamezne grme na vrtu, je treba izkopati širše sadilne jame kot pri malinah. Širina jame naj znaša 60 do 70 cm, globina do 40 cm.

Zemljo smo pognojili z domačim kompostom in dodali gnojilo, ki vsebuje več kalija

Gnojenje zemlje z domačim kompostom.

Na zrahljano zemljo, smo raztrosili domač kompost. S plugom smo potegnili še dva jarka na levi in desni strani. V pripravljene jarke smo raztresli gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija.

Jarki na obeh straneh grede, v katere bomo raztrosili gnojilo z večjim deležem kalija.

Dodajanje mineralnega gnojila z večjim deležem kalija.

Zemlja v našem vrtu je težja ilovnata, zato smo pred sajenjem oblikovali greben

Oblikovanje grebena z grabljami.

 

Za hitrejše odtekanje odvečne vode smo oblikovali greben. Posledično bo nevarnost razvoja koreninskih bolezni manjša.

Ker se bo v poletnem času greben hitreje sušil, bo treba urediti kapljično namkanje in zastiranje z agrotekstilom. Greben naj bo visok najmanj 20 cm.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.

KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Postavili smo lesene kole za žično oporo in napeli pocinkane žice

Leseni koli služijo za napenjanje žičnate opore

Na razdaljo 17 metra smo postavili 4 kole višine 2,5 metra. Koli za oporo naj od zemlje merijo najmanj 2 metra. Prvo žico napnemo 70 cm od zemlje, drugo 130 cm od zemlje. Zadnjo žico napnemo na višini 1,8 metra.

Za privezovanje poganjkov uporabimo pocinkano ali plastificirano žico.

Z napenjalcem žice sproti skrbimo, da bodo žice stalno dovolj napete.

Žica za privezovanje poganjkov mora biti pocinkana ali plastificirana. Če uporabimo nepocinkano žico lahko pride do odmiranja poganjkov.

Poganjkov ne vežemo grobo temveč uporabimo posebne plastične sponke ali napnemo dvojno žico med kateri vstavljamo poganjke robid. Z napenjalcem žice bomo v primeru popuščanja žice sproti skrbeli, da bodo žice stalno dovolj napete.

Posadili smo najbolj iskane in priporočene sorte robid

Novejše sorte robid imajo večji delež sladkorjev in so brez trnov. S sajenjem različnih sort robid se bomo sladkali celo poletje do jeseni. Pridelka bo dovolj tudi za predelavo v domače dobrote.

črna robida

Robida Relevant. @AdobeStock

Zelo donosna sorta robide je RELEVANT. Sorta nima trnov, zori od konca julija do septembra.

Zgodnejša je sorta DIRKSEN. Plodovi zorijo od konca Julija do sredine avgusta. Sorta nima trnov, je zelo okusna.

robida

Robida Arapaho. @AdobeStock

Robida sorte ARAPAHO je zgodnja in začne zoreti že meseca junija. Zraste do višine 1,5 metra. Sorta je brez trnov. (TRENUTNO SORTE NI V PONUDBI SPLETNE TRGOVINE)

robida

Robida Triple Crown. @AdobeStock

Sorta robide TRIPLE CROWN sodi med zgodnje sorte. Zori v začetku julija. Plodovi so izjemno sočni in okusni. Sorta je brez trnov. (TRENUTNO SORTE NI V PONUDBI SPLETNE TRGOVINE)

robida brez trnjev

Robida Thornless. @AdobeStock

Zelo priporočena sorta robide je THORNLESS EVERGREEN. Zori od začetka avgusta do konca septembra. Je brez trnov z zelo okusnimi plodovi.

robida

Robida  LochNess. @AdobeStock

Sorta LOCH NESS je odporna na mraz in bogato rodi. Čas zorenja: julij do konec oktobra. Okus velikih plodov je kislo sladek.

robida navaho

Sorta robide Navaho.

Sorta NAVAHO je ena boljših sort, pridelek je velik in jo obiramo celo poletje.

robida

Sorta robide Chester. @AdobeStock

Sorta CHESTER je odporna na mraz in sušico. Plodovi so črni, veliki in zelo okusni ter zorijo od začetka do konca julija. Odpornejša je zoper mraz in sušico. Okus velikih plodov je zelo dober, sladko kisel z dobro izraženo aromo. Pridelek je velik. (TRENUTNO SORTE NI V PONUDBI SPLETNE TRGOVINE)

robida black satin

Sorta robide Black satin.

Sorta BLACK SATIN je zelo iskana odlična sorta odporna na mraz in bogato rodi. Plodovi so črni, veliki in okusni ter zorijo od začetka do sredine avgusta. Okus velikih plodov je zelo dober, sladko kisel.

brzezina robida

Sorta robide Brzezina.

Sorta BRZEZINA je zgodnja sorta, ki ne rabi opore. Ta sorta robide je izjemna zaradi večih lastnosti skupaj. Je brez trnov, dozori zgodaj, poganjki ne potrebujejo opore, ker so dovolj močni, da jo gojimo kot samostojen grm, plodovi so izredno okusni.

ČRNA MALINA sorta Black jewel je posebnost z veliko zdravilnimi učinkovinami. Črna malina sorta Bristol je redka sorta s črnimi plodovi, ki so poleg ostalih mineralov in vitaminov bogati tudi z antociani.
Primerna je za svežo, desertno pridelavo in predelavo. Rodi začetek julija do sredine avgusta sladke črne plodove. Poganjki so močni in gosto posejani s trni.

Tayberry je križanec med malino in robido. Sorta BUCKINGHAM je posebna zato, ker nima trnov in se lepo razrašča. Tako kot maline in robide obvezno rabi oporo, zato smo ga umestili v vrsto med robide na skrajni konec sadilne vrste poleg črnih malin.

Sadili smo ga na sadilno razdaljo 80 cm.  Zori julija in avgusta. Plodovi so sladko-kisli, srednje veliki in rdeče barve.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik maline.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.

KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Kako pravilno posadimo robide in črne maline?

Robide sadimo na 1 do 1,5 metra (največ 2 metra odvisno od bujnosti sort) v sadilni vrsti. Medvrstna razdalja pa naj v vrtu znaša 2,5 do 3 metre od ostalih rastlin. Črne maline sadimo na razdaljo 70 do 80 cm v sadilni vrsti.

Robide smo posadili 5 cm globje, da se bodo bolje ukoreninile. Zemlja se bo po sajenju tudi nekoliko posedla. Sadike pred sajenjem namočimo v vedro vode. Po sajenju smo robide izdatno zalili, da suha zemlja ne bo osušila sadik.

Sadike smo posadili v pripravljen jarek in zasuli z zemljo. Sadike so za vrtičkarje gojene v dvoliterskih lončkih.

Jesensko sajenje ima prednost

Po sajenju greben s sadikami tudi izdatno zalijemo.

Robide in črne maline raje sadimo jeseni, da se do pomladi dobro vrastejo. Če jih sadimo spomladi, sajenje opravimo marca in aprila. Sadike pred sajenjem namočimo v vedro vode. Po sajenju smo maline zalili, da suha zemlja ne bo osušila sadik.

Zemljo kamor smo sadili robide smo prekrili z agrotekstilom

Za zastiranje zemlje smo uporabili agrotekstil. Odrezali smo 5,50 m kose agrotekstila, kar je nekaj več kot znaša dolžina dveh kolov. V odrezan kos agrotekstila smo križno izrezali odprtine za sadike.

V odrezan kos agrotekstila smo križno izrezali odprtine za sadike. Agrotekstil ščiti robide in črne maline pred razraščanjem plevelov in zadržuje vlago.

Krajše kose agrotekstila smo lažje namestili na že posajene sadike robid. Skozi izrezane odprtine smo previdno potegnili poganjke malin, da smo agrotekstil namestili na zemljo.

Agrotekstil je propusten za vodo in jo hkrati zadržuje, onemogoča razraščanje plevelov in omejuje lezenje polžev. Nad zemljo bomo napeljali kapljični sistem namakanja. Sadik nikoli ne pustimo, da se izsušijo. Zaliti je treba tudi v zimskem času, če ni dežja ali snega.

Prvi in zadnji kol v vrsti smo močno zasidrali

Sidranje prvega in zadnjega kola.

 

Za sidranje smo uporabili krajši kol in nerjavečo pletenico debeline 4 mm.

Pletenico smo v zgornjem delu kola in količku spodaj privili z objemkami.

Spomladi sadike prikrajšamo do zemlje

Sadike po koncu zime prikrajšamo do zemlje. Spomladi bodo odgnali močni poganjki iz osnove koreninskega sistema. Poganjki izraščajo iz brstov na sami koreniki ali podzemnem steblu.

Robide po sajenju prikrajšamo.

Mlade poganjke, ki odženejo v spomladanskem času dodatno podpiramo z bambusovimi ali drugimi trdnimi palicami, ker so zelo lomljivi. Na bambusove opore jih privezujemo dokler ne prerastejo prve žice na opori.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek jagodičja, ki ga lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi jagodičja imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so priporočeni v vsakodnevni prehrani.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *