Kako sadimo, režemo, gnojimo in obiramo domače maline?

Maline so bile v vrtovih zastopane že v obdobju antike. Danes poznamo veliko vrst, sort in medvrstnih križancev. Najbolj prepoznavne so rdeče maline, poznamo pa tudi črne, rumene, škrlatno vijolične in oranžne maline.

Poleg plodov so pri malinah uporabni tudi mladi listi, ki jih lahko uporabljamo kot čajni nadomestek. Maline uživamo sveže ali jih predelamo v marmelade, sok in malinovec.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in opise sort malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Enkrat in dvakrat rodne maline

V osnovi jih ločimo na enkrat in dvakrat rodne sorte. Največkrat posežemo po dvakrat rodnih sortah, ki so tudi zelo priporočljive in enostavne za ljubiteljsko gojenje na vrtovih. Po obiranju se poganjki malin začnejo sušiti, zato jih izrežemo iz nasada.

ENKRAT RODNE MALINE

Sorte enkrat rodnih malin nastavijo cvetne zasnove na poganjkih, ki so zrasli v tekočem letu. Drugo leto zacvetijo in rodijo. Ločimo poletne in jesenske sorte.

Poznamo tudi sorte enkrat rodnih malin, ki jih spomladi porežemo do osnove in rodijo že isto leto jeseni na rozgah, ki so zrasle v tekočem letu.

DVAKRAT RODNE MALINE

Dvakrat rodne maline gojimo tudi v vrtovih tako, da jih že jeseni, porežemo do tal. Drugo leto spomladi odženejo močne rozge, ki začnejo zoreti julija ter zorijo do jeseni.

Lahko pa imamo prvo obiranje junija, ter drugo obiranje od avgusta dalje. V tem primeru pustimo v nasadu nekaj najdebelejših rozg, na katerih spomladi odženejo rodni poganjki. Rozge razredčimo na 8 – 10 rozg na dolžinski meter.

Sorte malin

Sorte malin ločimo po barvi plodov, po času zorenja, sorte s trnastimi rozgami in sorte brez trnov. Najbolj prepoznavne so rdeče maline. Teh poznamo mnogo sort. Rumene maline so mutanti rdečih in črnih vrst. Črne maline so avtohtone v Severni Ameriki. So zelo bujne rasti in poženejo dolge poganjke. Črne maline vsebujejo veliko antocianov. Vijolične maline so križane med črnimi in rdečimi sortami. Oranžne maline so zastopane v manjšem številu. Opise vseh sort malin si oglejte s klikom tukaj.

Rez malin

Za ohranjanje dobre rodnosti, zdravstvenega stanja in daljše življenjske dobe nasadov malin je pravilna rez zelo pomemben ukrep. Malina tvori rodni les na poganjkih tekočega leta ali na enoletnih rozgah (poganjkih).

rozge in rez dvakrat rodne maline

Rozge malin režemo do osnove in ne puščamo štrcljev. Na sliki so rozge tekočega leta dvakrat rodnih malin.

Maline režemo lahko jeseni, še bolje pa spomladi, ko lažje določimo, kateri poganjki so suhi, poškodovani ali celo pozebli.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED VSEBIN (rez enkrat in dvakrat rodnih malin):

Enkrat rodne maline tvorijo plodove navadno na lanskoletnih rozgah. Izjemoma so tudi sorte, ki rodijo v tekočem letu jeseni (autumn best, autumn first). Po zorenju se cvetne vejice posušijo, zato jih izrežemo. Prav tako je potrebno redčenje prevelikega števila poganjkov, ki izraščajo iz osnove in delajo gnečo v nasadu. Ko jeseni odrežemo rozge, ne puščamo čepov ali štrcljev, temveč izrežemo vse do osnove. Iz štrcljev dobimo metlasto razrast – preveč šibkih poganjkov.

Dvakrat rodne maline gojimo tako, da jih spomladi ali jeseni porežemo do tal. Na novo zrasli poganjki bodo močnejši in bolj rodni. Obiramo jih od julija dalje vse do jeseni.

Maline in gojitvene oblike

Nasad malin na žični opori

Nasad malin na žični opori.

Poganjki malin ali rozge živijo največ dve leti. Zato je potrebno ločiti starost poganjkov. Po tem času se posušijo, zato je upoštevanje vsakoletne rezi in čiščenja nasada nujno. Maline najlažje gojimo na sistemu pocinkanih debelejših žic, ki jih pričvrstimo ob kostanjeve ali akacijeve kole. Lahko so tudi kovinski ali betonski stebri, ki so trajnejši.

Prva žica naj se nahaja na višini 60 – 80 cm od tal, druga 160 – 180 cm, odvisno od bujnosti sort. Rozge privezujemo ob žice z natezljivo vrvico ali posebno sponko. Na tako armaturo lahko pritrdimo tudi namakalni sistem, ki je pri malinah nujen.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in opise sort malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Sajenje maline

Maline sadimo spomladi ali jeseni. Sadimo jih nekoliko globje (5 cm), da se bolje obrastejo z močnejšimi rozgami. Po sajenju jih porežemo do osnove.

Sadike so lahko brez koreninske grude – puljene ali gojene v lončkih.

Sadike malin si lahko vzgojimo tudi sami. Maline tvorijo številne koreninske odganjke, ki jih jeseni uporabimo kot mlade sadike. Zelo uporaben je način grobanja. Rozgo v času mirovanja jeseni pritrdimo v plitev jarek in zasujemo z zemljo. Odgnala bo številne korenine in poganjke, katere drugo leto razrežemo in razsadimo. Lahko jih razmnožujemo tudi s potaknjenci.

Klimatske in talne zahteve malin

Maline so rastline gozdnih sončnih robov. Ne sadimo jih v polsenco ali senco, saj bodo plodovi slabši in rodnost precej klavrna.

Izberemo jim sončen in dobro zračen prostor. So poplnoma zimotrdne in prenesejo mraz v naših zimah tudi na višjih nadmorskih višinah.

maline živa meja

Malinova živa meja.

Rade imajo humusno zemljo, zato jih sadimo na dobro pripravljena vrtna tla. Pred sajenjem dodamo zrel kompost in tudi nekaj šote. Vsako leto jih dognojujemo z ustreznimi sadjarskimi gnojili v priporočenih odmerkih.

Maline moramo namakati. Zorijo v poletno – jesenskem času zato je kapljični sistem namakanja in uporaba organske zastirke (slama, žaganje, lubje) nujna. Maline slabo prenašajo visoko podtalno vodo, kar je za njih skoraj vedno usodno. V tem primeru jih sadimo na grebene, da onemogočimo gnitje korenin.

Opraševanje malin

Maline so medonosne rastline.

Maline so medonosne rastline.

 

Maline so samooplodne. Priporočljivo pa je saditi različne sorte zaradi navzkrižne oprašitve, kar poveča pridelek.

Maline oprašujejo čmrlji in čebele. Sodijo med medonosne rastline, zato so tudi koristne čebelarjem.

Maline, bolezni in škodljivci

Pri boleznih velja omeniti sušico malin. Ta glivična okužba prizadene malinove grme še pred zorenjem, zato je najbolje okužene rozge odstraniti iz nasada in sežgati.

Na plodovih se pojavi siva plesen, na listih opazimo v določenih letih tudi rjo. Prisotne so tudi okužbe raznih bolezni odmiranja in venenja malin.

Pogosti škodljivci malin so malinar, pojavijo se tudi uši, pršice in gosenice. Zelo nadležne so stenice, saj puščajo značilen vonj na plodovih, ki zaradi slabega vonja niso uporabni.

Obiranje in skladiščenje malin

Maline lahko tudi zamrznemo in jih porabimo kasneje.

Maline obiramo zjutraj in jih nemudoma shranimo na hladno (2 ºC), da so plodovi obstojnejši. Maline uživamo največkrat sveže ali jih predelamo v sokove, marmelade ali malinovec.

Lahko jih tudi zamrznemo za kasnejše obdobje. Zamrzujemo posamezne plodove na pladnju in jih šele zamrznjene vstavimo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in opise sort malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


37 komentarjev na “Kako sadimo, režemo, gnojimo in obiramo domače maline?

 1. Mirjana

  Lepo bi bilo, da posnamete video posnetek obrezovanja malin. Da nam ki nimamo pojma o tem obrazložite kaj je to rez do osnove in ostale pomembne stvari.Videi o obrezovanju sadnega drevja so zelo koristni, tako bi bili tudi o obrezovanju malin.
  Lep pozdrav

  Reply
 2. Tamara

  Spoštovani,

  v polsenčni prostor (do višine 1 m je senca, višje je sončno od poldneva naprej), bi želeli posaditi maline čimbolj odporne na sušico (super bi bilo, če ne bi imela trnov). Katero sorto nam priporočate?
  Naj povem, da nam na enaki legi uspešno rastejo robide.

  Vnaprej hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, predlagamo sorto Autumn Bliss, dvakrat rodna malina. Z njo imamo dobre izkušnje. Po zadnjem obiranju septembra, v mesecu oktobru rozge porežete do zemlje. Spomladi bodo odgnale nove in maline bodo rodile od julija do septembra. Tako se boste rešili tudi sušice. Žal nobena sorta nam znana, katero smo sadili nima neke posebne odpornosti, je pa zelo pomembno pravočasno rezati, saj s tem omejite pojav te bolezni. Prav tako nasadov malin ne puščamo zanemarjenih. Rozge privezujemo na žico, redčimo 5 – 8 na mesto iz kjer izraščajo, nato pa gnojenje, namakanje zastiranje s slamo, za obilen pridelek.

   Reply
 3. Ana

  Imam 1.5 m2 malin ki rastejo v obliki grmičevja. Zanima me, ali jih lahko presadim tako, da bi bile v vrsti ob ograji, ali je nevarnost poškodbe korenin in posledično ne bi rodile ali se celo osušile. Lani so dobro rodile, vendar so posajene nepraktično za obiranje.
  Hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ob presajanju morate skopati iz zemlje čim več korenin. Nato porežite nadzemni del do tal. Tako boste zopet dobili močne poganjke. Ne pozabite na gnojenje z gnojilom za jagodičevje.

   Reply
 4. Nada Šegel

  Imamo nasad različnih sort malim. Letos so vse rodne veje sicer kar polne vendar se mi zdi, da niso zdrave. Vsi listi na rodnih vejah so zelo svetle rumeno zelene barve in se sušijo.Novi poganjki so lepo zeleni in zdravi. Ne vem, kaj je vzrok. Prosim vas za nasvet, kaj storiti.Lep pozdrav!

  Reply
 5. Ivan Skok

  Kako dolgo je lahko sadika maline na istem mestu.Naše so že cca 40 let.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 6. Majda

  Pozdravljeni,
  pripravljam gredo za maline in sicer ob betonski škarfi na sončni legi. zanimata me dve sorti in sicer polana in erika. ali bi bili primerni. prosim še za navodilo, kako jih režem. hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, bili bi primerni. Raje vzemite Eriko in Polko. spomladi ju lahko porežete do tal. Rodile bosta na istoletnih poganjkih.

   Reply
 7. Rajko

  Na hrbtni strani listov sem opazil crni prah kot da so saje.Nikjer nisem zasledil kaksna bolezen je to in zato sprasujem kaj ukreniti.Maline mi sedaj rodijo na konceh in so precej debele.Spomladi jim porezem vrhove in se razvejajo ter obilno rodijo.Ali kaj delam narobe,gnojim jih samo z gnojilom za robidovje .

  Reply
 8. Sonja

  Pozdravljeni.
  Na listih dvakrat rodnih malin,sem opazila oranžne pike.kaj je to in kaj lahko storim?
  Hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Sonja, najverjetneje gre za rjo pri malinah. Prosimo za fotko, da lažje potrdimo. rjo na listih zatirate s priporočenimi pripravki proti boleznim.

   Reply
 9. Manca

  Lep pozdrav.

  Mene pa zanima, kaj pomenijo rumenkaste bulice na steblih rumenih (pa tudi nekaterih rdečih malin). Vse sicer normalno rastejo in cvetijo.
  Zanima me tudi, če imam lahko jagodno malino zraven rdeče in kako dolgo rabi, da zacveti. Posadila sem jo letos marca, po tem, ko sem jo lani 3x presadila. Zelena je, ampak cvetov pa še nima.
  Veliko malin, ki bodo zdaj ponovno rodile, je izjemno visokih, nad 2 m. Ali porežem vrhove ali jih pustim?

  Najlepsa hvala za odgovore.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za rumene bulice bi morali videti fotko, prosim pošljite jo na info@zelenisvet.com. Jagodno malino sadite posebej, ne skupaj z ostalimi malinami, ker jo boste tako lažje obrezovali. Malin, ki bodo rodile ne krajšajte, ker boste izrezali plodove.

   Reply
 10. Manca

  Se popravljam – bule na rumeni malini so rjave barve, ko pa sem jih zdajle od blizu pogledala, so vse nekam črnkaste. Ali je to od uši in kako le-te izgledajo?
  Hvala še enkrat.

  Reply
 11. majda

  Na malinah imam sušico. letos jih bom do tal porezala. Ali jih naj spomladi škropim?
  S čim?
  Drugi problem je na plodovih – ko zorijo se na njih pojavi plesen in gniloba. Kako jo preprečiti?
  LP

  Reply
 12. Georgi Radevski

  mam nasad več vrst malin cca 10 sadik 5 lanskih in 5 nasajene spomladi.Dobro so se razrasle ,okrog vstran od sadike so iznikle več novih poganjkov.Prosom za nasvet:: Pognjke porežem ali jih pustim rast..

  Reply
 13. Zdenka

  Pozdravljeni!
  Pred kratkim (4tedne nazaj)smo zasadili 4 sadike malin. Ker jih imamo prvič me pa zanima ali jih je zdaj potrebno porezati do tal

  Reply
 14. Marko

  Vsem, ki se ukvarjate z gojenjem malin, zelo priporočam najskrbneje podrobno preučiti odlične strokovne nasvete ekipe Zeleni svet in vaš pridelek bo zanesljivo obilen. Meni je žal “uspelo” zapostaviti nasvet o namakanju in zastirki za rozge malin, zato mi je letošnje sušno ter nadpovprečno vroče vreme v času zorenja malin zelo oklestilo pridelek, večina rozg se je posušila, novi poganjki so klavrni.

  Reply
 15. FILOMENA MONIKA

  VOLIMO IH MI ZENSKE I DJECA JAKO ALI ONE VOLU KADI JE HLADOVINA PO STRANI HIZE ZASTITJENO !

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *