*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Servis motornega kultivatorja ali vrtne freze

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

1. Najprej odklopimo kapico vžigalne svečke

Z odklopom kapice vžigalne svečke preprečimo zagon motorja med servisom. Tako delo poteka varno in lahko nadaljujemo z menjavo zračnega filtra.

Odklop kapice vžigalne svečke.

KLIKNITE TUKAJ za nasvet in servis vrtne kosilnice. Servisira in svetuje Miha Perpar,  MŽ AGROMARKET d.o.o. www.mz-agro.si, Hrastovec 26, 1236 Trzin. Za  dodatne informacije pokličite na 041 633 364.

2. Zračni filter redno menjamo

Pri menjavi zračnega filtra odvijemo krilno mapo in odstranimo predfilter. Pred menjavo zračnega filtra pregledamo nosilec zračnega filtra in preverimo, če je na njem prisotna umazanija. V primeru, da je na njem veliko umazanije in motor nepravilno deluje, obiščemo serviserja.

Pod krilno mapo se nahaja zračni filter.

Star zračni filter in predfilter zamenjamo z novim.

Zračni filter in predfilter zamenjamo z novim in se posvetimo menjavi motornega olja.

3. Olje motornega kultivatorja izčrpamo z vakuumsko črpalko

Črpanje olja z vakuumsko črpalko.

 

Olje v motorju je treba redno menjati. Z motorja ga črpamo s pomočjo vakuumske črpalke. Olja z motorja črpamo tako dolgo, da se v cevi začnejo pojavljati zračni mehurčki. Hobi črpalke za olje je možno kupiti tudi v pooblaščenih servisih.

Pred menajvo olja se prepričamo, če je olje primereno za vaš tip motorja na motornem kulitvatorju. Pri dolivanju olja v motor pazimo, da najprej dodamo samo polovico embalaže. Dolivanje olja v motor ustavite, ko dosežete optimalen nivo olja.

Prepričajte se, da je olje primereno za vaš tip motorja.

Preverjanje nivoja olja z merilno šipko.

 

Z merilno šipko večkrat preverite, če ste dozirali ustrezno količino olja. V primeru, da je v motorju preveč olja lahko pride do okvare motorja.

4. Menjava vžigalne svečke pri motornem kultivatorju

Pri rednem vzdrževalnem servisu motornega kultivatorja ali vrtne freze zamenjamo vžigalno svečko. To je zadnji korak pri vzdrževanju motornega dela kultivatorja. Po menjavi vžigalne svečke je treba na svečko nasaditi vžigalno kapico. Tako je delo na motorju končano in se posvetimo pregledu nožev in varovalnih sornikov.

Menjava vžigalne svečke.

5. Pregled nožev in varovalnih sornikov

Pri pregledu nožev najprej preverimo rezilni rob. V primeru poškodb nožev je treba opraviti brušenje s kotno brusilko ali ploščato pilo.

Največkrat pride do obrabe varovalnih sornikov, ker so najšibkejši člen v pogonskem sklopu. Zato jih pri vzdrževalnem servisu običajno zamenjamo. Očistimo tudi prisotno umazanijo in pregledamo ostale dele pogonskega skopa.

Rezilni rob nožev po potrebi nabrusimo.

Obrabljene varovalne sornike zamenjamo.

 

6. V zadnji fazi pregeledamo pletenice, motor in gorivo

Ob zaključku vzdrževalnega servisa preverite tudi pletenice. Če so poškodovane jih je treba zamenjati.

Pregledamo tudi pletenice.

Gorivo v motorju naj ne bo starejše od dveh mesecev. Ob zaključnem čiščenju preverimo tudi možne razrahljane dele motroja (vijaki). V primeru korozije na kovinskih delih je treba opraviti zaščito.

Zeleni svet priporoča:

Za vzdrževalni servis motornega kultivatorja potrebujemo: olje za zračno hlajene 4T motorje (SAE 30), vžigalno svečko, predfilter in filter zraka. Priskrbimo si tudi vakuumsko črpalko za olje, posodo za staro olje, dolgi nasadni ključ, ročko za nasadni ključ, kotno brusilko ali ploščato pilo.

KLIKNITE TUKAJ za nasvet in servis vrtne kosilnice. Servisira in svetuje Miha Perpar,  MŽ AGROMARKET d.o.o. www.mz-agro.si, Hrastovec 26, 1236 Trzin. Za  dodatne informacije pokličite na 041 633 364.

Miha Perpar, MŽ AGROMARKET d.o.o.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *