Sivka v domačem vrtu

Sivka je zelo priljubljena pol grmasta rastlina. Vrtnarji pa so iz nje razvili veliko sort, ki se med seboj razlikujejo po listju, rasti, višini in barvi cvetja ter še po nekaterih drugih lastnostih. Sivke so uporabne  tako v okrasne namene, kot v kozmetiki in še kje. Več o sivki si preberite v nadaljevanju prispevka.

Kliknite spodaj za ogled video prispevka:

Primeren čas za sajenje sivke v vrtu

Sivka, ki je zrastla v težkih pogojih, v navadni zemlji in lokalnem slovenskem okolju je bolj trpežna kot sadike sivke, ki jih iz tujine uvažajo različna podjetja. Taka sivka je bolj trpežna, manjša in se brez težav ukorenini. Taka sadika se v vrtu brez težav ukorenini, zato jih iz lončkov v vrt presajamo celo leto.

Odpornost sivke in rastne razmere

Vse sorte prave, navadne, ozkolistne ali angleške sivke so odporne na mraz in sušo, potrebujejo čim več sonca in odcedna apnena ali nevtralna tla. Ne prenašajo kislih tal in zastajanja vode ob koreninah. Nimajo omembe vrednih bolezni in škodljivcev. Ne marajo jih polži in odganjajo komarje.

Kakšno sadiko sivke je najbolje izbrati za domači vrt?

sivka-odporne-sadike

Pri nakupu upoštevajmo posebno vrednost ponujenih sadik, ki so dobro ukoreninjene in so že v lončkih rasle v navadni vrtni prsti. Takšne, ki niso bile med vzgojo sadik pomehkužene s kemičnim gnojenjem, lahko sadimo v katerem koli letnem času.

Zlasti sajene od pomladi do poznega poletja bodo v vrtnih tleh hitro razvile korenine v globino in si same poiskale vodo in hrano. Pri pozni jesenski saditvi bodo v tleh čakale do pomladi, ko bodo začele z rastjo.

Vse opisane in ponujene sivke so gojene v Sloveniji v vrtnariji Trajnice Golob-Klančič. Rastejo v navadni vrtni zemlji, so utrjene in izpostavljene zunanjim pogojem.

  

Oglejte si tudi predstavitev vrtnarije, kjer so vzgojene pristne slovenske sadike:

Rez in nega sivke skozi leto

Sivki po cvetenju najprej porežemo ostanke cvetja. Glavno rez sivke, prikrajševanja in oblikovanje opravimo v spomladanskem času. Sadike sivke običajno ne trpijo suše, z zalivanjem jim ponavadi pomagamo samo po sajenju. Omenjene sivke v ponudbi so odporne na mraz.

Če skrbimo za redno rez bomo imeli tudi v celinski Sloveniji na sneg odporne sadike, ki se bodo lepo razraščale.

© Jožica Golob-Klančič, univ.dipl.ing.hort.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Sivka v domačem vrtu

 1. ljubomir

  Pozdravljeni,
  zanimiv prispevek. Letos sem posadil kar precej sadik sivke, ki se je , kot kaže lepo prijela. Vem, da se rez opravi v spomladanskem času, žal pa niste nič napisali koliko, na kakšno višino se jo poreže:))
  Lep pozdrav

  Reply
   • Heidi

    V oskrbo sem dobila okrasni vrt. Sivka je bila že zelo visoka, visoko olesenela, očitno nič kaj redno obrezovana. Skušam jo zadrževati vsaj na tej višini in jo bolj porežem nekje v avgustu, septembru, ko popusti močna vročina (obala) in še enkrat spomladi, ko je že močno odgnala nove vršičke. Vsako leto je lepo cvetela. Kaj mislite o obrezovanju sivke 2x letno?
    Vidim pa zdaj, vsaj na obali, da je veliko sivk napadla plesen in cele sivke ali deli rastlin odmirajo. Ali se lahko prepreči to glivično obolenje in kako ukrepati ob npr. obolelosti enega dela rastline?

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Sivko porežete spomladi, takrat ko cvetijo forzicije. Pazite, da je ne režetepregrobo v lesnati del. Osnove rezi sivke najdete TUKAJ Okužene poganjke sivke izrežite. Poizkusite najprej z naravnimi pripravki proti plesni, svetujemo pa, da nam najprej pošljete fotografije.

     Reply
 2. Nataša

  Pozdravljeni, letos je naša sivka zelo blede barve. Stara je 5 let. Jo redno obrezujemo, malo jeseni in konkretno spomladi. Ji morda kaj primanjkuje? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Natasa

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   spomladi jo dognojite s kompostom, da dobi dušik za rast. Sivka ima rada tudi sončno lego in odcedno zemljo.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *