Užitne divje rastline, ki jih nabiramo v marcu

Če imaš željo po učenju in spoznavanju številnih drugih divjih rastlin, se nam pridruži na brezplačnih spletnih predavanjih ali delavnicah v okviru Festivala nabiralništva. Več o njem zveš na koncu članka. Piše: Iva Hari. Vir fotografij: Iva Hari.

Česnovka (Alliaria petiolata)

Navadna česnovka.

Navadna česnovka.

Česnovka, znanstveno znana kot Alliaria petiolata, je rastlina, ki jo najdemo v gozdovih, travnikih in ob robu poti.

Listi in cvetovi česnovke imajo značilen vonj po česnu, kar jih naredi privlačne za uporabo v kulinariki. Listi se pogosto uporabljajo sveži v solatah ali pa se dodajajo jedem kot začimba.

Z dodatkom oreščkov in kakovostnega hladno stiskanega olja lahko z njo pripravite tudi zelo okusen pesto. Poleg tega česnivka vsebuje vitamine A in C ter minerala kalcij in železo.

Deveterolistna Konopnica (Cardamine enneaphyllos)

Deveterolistna konopnica, znanstveno imenovana Cardamine enneaphyllos, je zelnata rastlina, ki jo pogosto najdemo v gozdnih in vlažnih okoljih.

deveterolistna konopnica

Deveterolistna konopnica.

deveterolistna konopnica

Mladi listi te rastline so užitni in imajo nežen, rahlo grenak okus, podoben rukoli. Lahko se dodajo solatam ali pa se uporabljajo za pripravo juh in omak.

Deveterolistna konopnica je bogata s hranili, kot so vitamini A, C in K ter minerali kalcij, železo in magnezij.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Regačica (Aegopodium podagraria)

navadna regačica

Regačica.

Regačica, znanstveno znana kot Aegopodium podagraria, je razširjena divja rastlina, ki jo pogosto najdemo na travnikih, v gozdovih in ob robu gozda. Včasih pa nam predstavlja tudi nadležen plevel na našem vrtu.

Listi te rastline so užitni in imajo nežen okus po korenčku. Lahko se uporabljajo sveži na drobno narezani v solatah, kot posip namesto peteršilja ali pa jih dodate v juhe.

Regačica vsebuje vitamine A in C ter minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij.

Navadni Lapuh (Tussilago farfara)

Navadni lapuh

Navadni lapuh.

Navadni lapuh, znanstveno imenovan Tussilago farfara, je trajnica, ki jo pogosto najdemo na vlažnih tleh ob vodnih virih.

Mladi listi te rastline so užitni in imajo rahlo sladek okus. Lahko se uporabljajo v solatah ali pa se kuhajo kot zelenjava.

Navadni lapuh vsebuje vitamine A in C ter minerale, kot so kalcij, magnezij in cink.

Cvetove lahko nabirate za čaj, ki se je včasih v tradicionalni ljudski medicini uporabljal kot ekspektorans (sredstvo za izkašljevanje). Cvetovi vsebujejo toksične spojine, pirolizidinske alkaloide.

Te spojina so znane po svojih potencialnih toksičnih učinkih na jetra, zato je njihova uporaba priporočljiva le v omejenih količinah na krajši rok.

Navadni pljučnik (Pulmonaria officinalis)

Navadni pljučnik

Navadni pljučnik.

Navadni pljučnik, znanstveno imenovan Pulmonaria officinalis, je zelnata rastlina, ki jo pogosto najdemo v gozdovih in vlažnih okoljih. Cvetovi so čudovitih roza vijoličnih barv.

Mladi listi te rastline so užitni in imajo nežen okus. Lahko se dodajo solatam, lahko pa naberemo celo cvetočo zel ter jo posušimo za čaj.

V tradicionalni medicini se pljučnikov čaj uporablja za blaženje kašlja in težav z dihanjem tako pri prehladu kot tudi pri kroničnih boleznih dihal, kot je astma.

Redno uživanje čaja lahko pomaga pri sproščanju dihalnih poti in olajša izkašljevanje. Priprava čaja iz navadnega pljučnika je preprosta. Običajno se uporabljajo suhi listi te rastline.

Čaj se lahko pripravi tako, da se 1 do 2 čajni žlički suhih listov prelije z vrelo vodo in pusti 5 do 10 minut. Po tem se čaj precedi, po želji lahko ga sladkamo. Navadni pljučnik vsebuje vitamine A, C in E ter minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij.

Navadna Vodna Kreša (Nasturtium officinale)

Navadna vodna kreša

Navadna vodna kreša.

Navadna vodna kreša, znanstveno imenovana Nasturtium officinale, je rastlina, ki jo pogosto najdemo ob tekočih vodah.

Mladi listi in cvetovi te rastline so užitni in imajo pikanten okus, ki spominja na gorčico. Lahko se uporabljajo kot popestritev okusa v solatah ali se dodajo jedem kot začimba.

Navadna vodna kreša vsebuje vitamine A, C in K ter minerale, kot so kalcij, magnezij in železo.

Užine divje rastline popestrijo hrano in koristijo zdravju

Užitne divje rastline, ki jih lahko nabiramo skozi vso leto so odličen vir hranil in popestritev naše prehrane. Če jih pravilno prepoznamo in uporabimo, nam lahko nudijo raznolike okuse in koristi za zdravje.

Pri nabiranju divjih rastlin je ključnega pomena, da smo prepričani v pravilno identifikacijo in seznanjeni s strupenimi zamenjavami ter, da nabiramo le rastline, ki rastejo v čistem okolju ter na negnojenih travnikih.

2. Festival nabiralništva 🌼🌱🌿

Če te zanima še več o naših divjih rastlinah se nam pridruži na brezplačnih spletnih predavanjih ali na kateri od nabiralniških delavnic, ki jih organiziramo v okviru 2. festivala nabiralništva.

👉 KLIKNITE TUKAJ za vse teme predavanj in več informacij.

Vaša Iva Hari

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *