20 uporabnih zelišč, dišavnic in zdravilnih rastlin

Stoletna čebula, drobnjak, čemaž, navadni slez in drobnjak

Pri stoletni čebuli je uporabna je cela rastlina, čebulice s steblom in zelenjem. Uživamo jo spomladi, poleti in jeseni.

Drobnjak z belim cvetjem.

Čemaž.

Kitajski drobnjak.

Navadni slez ali ajbiš.

Stoletna čebula.

Drobnjak z belim cvetjem (Allium schoenoprassum ‘Album’) Čemaž poleti počiva in odvrže listje, spomladanskem času pa ga uporabljamo za krepitev telesa. Ta rastlina odlično čisti kri, črevesje, želodec in pljuča. Ima tudi številne druge zdravilne lastnosti.

Navadni slez ali ajbiš zraste čez 1 m visoko in potrebuje veliko prostora.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Zdravilni ameriški slamnik, navadni komarček, šentjanževka in ameriška arnika

Niso vsi ameriški slamniki zdravilni zato priporočamo, da v vrtu posadite zdravilni ameriški slamnik (Echinacea purpurea).

Ameriški slamnik.

Navadni komarček.

Šentjanževka.

Navadni komarček zraste več kot 1 m visoko. Komarčkovi sokovi vsebujejo eterična olja, ki dajejo jedem prijeten vonj. Zmleto seme dodano jedem zmanjšuje napenajnje.

Olje šentjanževke uporabljamo opekline (mast, olje,sončne opekline), rane, pike žuželk, otekline, oparine, razjede in odrgnine.

 Ameriška arnika dobro prenaša našo klimo in naša vrtna tla.

Luštrek, melisa, poprova meta, ožepek in sivka

Korenina luštreka pospešuje izločanje seča, sluzi, menstruacijo, zbuja tek in blaži krče, zato to rastlino vsekakor posadite v domačem vrtu.

ožepek

Ožepek.

Luštrek.

Melisa, citronska melisa ali srčno zelje pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce, razkužuje in celi rane, pomirja migrene in motnje v prebavi. Nabiramo samo liste in to preden cveti.

Poprova meta odganja polže, uši in komarje, se močno razrašča. Če jo žvečimo nas hladi. Pri zadahu iz ust grgramo metin čaj pomešan z jabolčnim kisom.

Uporabni rastlini sta tudi ožepek in sivka.

Melisa.

Poprova meta.

Dobra misel ali origano,  žajbelj, šetraj, timijan in hermelika

Origano najpogosteje uporabljamo v suhem stanju. V kuhinji je najbolj uporaben zmlet ali drobno zdrobljen, shranjujemo ga lahko tudi v olju. deluje proti prebavnim težavam, glavobolu, kašlju, utrujenosti in menstrualnih težavah.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Šetraj.

Timijan.

žajbelj

Žajbelj.

origano

Origano.

Posušeni listi žajblja delujejo razkuževalno pri ljudeh in rastlinah. Žajbljev čaj uporabljamo za izpiranje ust in grla, saj deluje dezinfekcijsko. V kuhinji ga uporabljamo kot začimbo za mesne jedi.

Čaj iz šetraja zdravi driske, ki nastanejo zaradi gnilobnega vrenja, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenajnju in draženju na bruhanje.

Čaj iz timijana je dober blagodejno deluje na bolezni dihal, astmo, pljučnico in oslovski kašelj. Zdravi tudi bolezni želodca in črevesja. Za lepoto vašega vrta bo poskrbela tudi trdoživa trajnica hermelika.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “20 uporabnih zelišč, dišavnic in zdravilnih rastlin

 1. Milena

  N imam komentarja, pač pa vprašanje.č Kaera rastlina je popl. To je domači ičzčrazč. Baje je zelo dobra za vneto grlo in glasilke
  Lep pozdrav

  Reply
 2. Breda Arnejšek

  Zanima me kako na pogled locimo timijan od šetraja. V vrtu imam več grmičkov za katere sem mislila, da vem kaj so, a sem potem na podlagi debate na forumu Vrtičkarji začela dvomiti da ločim ti dve dišavnici.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, timijan diši po timijanu in šetraj po šetraju. Primer obe rastlin si oglejte v vrtnarijah. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 3. Viktorh

  Lani sem zaključil z zelenjavnim vrtom zaradi starosti in slabega uspeha zaradi vremena.
  Že sedaj imam nekaj dišavnic, zelišč v večjih loncih.
  A boste imeli v ponudbi lončke s posameznimi rastlinami ali le seme?
  Z veseljem bi to naročil.

  Verjetno pa je še ena možnost. Tovrstne rastline, predvsem trajne, pogosto delimo na manjše in presajamo. Če to počenjate tudi vi, bi se z veseljem oglasil pri vas, ko bo za to primeren čas. Priznam vzgoja iz semen je zahtevna – primeren prostor, pikiranje, presajanje…
  S spoštovanjem
  Viktor Hajsinger

  Reply
 4. Viktorh

  Dober dan.
  Zjutraj sem napisal komentar, z prošnjo za pojasnila. Bilo je objavljeno. Ker sedaj ni več teksta, domnevam, da še ni vnešen.
  S spoštovanjem Viktor Hajsinger

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na komentarje v člankih odgovarjamo enkrat na dan in to ob koncu delavnika. Lažje je, če nam pišete na mail in prejmete odgovor v nekaj urah. V tem primeru pišite na info@zelenisvet.com Lep dan, ekipa Zelen svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *