*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

20 uporabnih zelišč, dišavnic in zdravilnih rastlin

Stoletna čebula, drobnjak, čemaž, navadni slez in drobnjak

Pri stoletni čebuli je uporabna je cela rastlina, čebulice s steblom in zelenjem. Uživamo jo spomladi, poleti in jeseni.

Drobnjak z belim cvetjem (Allium schoenoprassum ‘Album’) Čemaž poleti počiva in odvrže listje, spomladanskem času pa ga uporabljamo za krepitev telesa. Ta rastlina odlično čisti kri, črevesje, želodec in pljuča. Ima tudi številne druge zdravilne lastnosti.

Navadni slez ali ajbiš zraste čez 1 m visoko in potrebuje veliko prostora.

  

Zdravilni ameriški slamnik, navadni komarček, šentjanževka in ameriška arnika

Niso vsi ameriški slamniki zdravilni zato priporočamo, da v vrtu posadite zdravilni ameriški slamnik (Echinacea purpurea).

Navadni komarček zraste več kot 1 m visoko. Komarčkovi sokovi vsebujejo eterična olja, ki dajejo jedem prijeten vonj. Zmleto seme dodano jedem zmanjšuje napenajnje.

Olje šentjanževke uporabljamo opekline (mast, olje,sončne opekline), rane, pike žuželk, otekline, oparine, razjede in odrgnine.

 Ameriška arnik dobro prenaša našo klimo in naša vrtna tla.

  

Luštrek, melisa, poprova meta, ožepek in sivka

Korenina luštreka pospešuje izločanje seča, sluzi, menstruacijo, zbuja tek in blaži krče, zato to rastlino vsekakor posadite v domačem vrtu.

Melisa, citronska melisa ali srčno zelje pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce, razkužuje in celi rane, pomirja migrene in motnje v prebavi. Nabiramo samo liste in to preden cveti.

Poprova meta odganja polže, uši in komarje, se močno razrašča. Če jo žvečimo nas hladi. Pri zadahu iz ust grgramo metin čaj pomešan z jabolčnim kisom.

Uporabni rastlini sta tudi ožepek in sivka.

  

Dobra misel ali origano,  žajbelj, šetraj, timijan in hermelika

Origano najpogosteje uporabljamo v suhem stanju. V kuhinji je najbolj uporaben zmlet ali drobno zdrobljen, shranjujemo ga lahko tudi v olju. deluje proti prebavnim težavam, glavobolu, kašlju, utrujenosti in menstrualnih težavah.

Posušeni listi žajblja delujejo razkuževalno pri ljudeh in rastlinah. Žajbljev čaj uporabljamo za izpiranje ust in grla, saj deluje dezinfekcijsko. V kuhinji ga uporabljamo kot začimbo za mesne jedi.

Čaj iz šetraja zdravi driske, ki nastanejo zaradi gnilobnega vrenja, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenajnju in draženju na bruhanje.

Čaj iz timijana je dober blagodejno deluje na bolezni dihal, astmo, pljučnico in oslovski kašelj. Zdravi tudi bolezni želodca in črevesja. Za lepoto vašega vrta bo poskrbela tudi trdoživa trajnica hermelika.

  

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.