Viseča robida je odlična za posode, visoke grede in vrt

Zakaj izbrati sorto viseče robide ‘Coolaris Cascata Black’?

Viseča robida ‘Coolaris Cascata Black’ je kompaktna sorta robide brez trnja, ki daje bogat pridelek velikih, aromatičnih plodov. Ste vedeli, da je viseča robida je dobila ime zaradi svojih kaskadnih stebel brez trnja? Njena posebnost so kratki in viseči poganjki, ki v dolžino dosežejo 30 do 40 cm. Ta sorta bujno cveti od junija do avgusta, sladke črne plodove pa obiramo od julija do septembra.

Glavne značilnosti viseče robide :

  • odlična za lonce in posode
  • poganjki brez trnja
  • rodi na poganjkih lanskega leta
  • obožujejo jo opraševalci
  • trpežna rastlina
  • najbolje uspeva na polnem soncu

Sadimo jo lahko v obešanke na balkonih visoke grede in škarpe na vrtovih

viseča robida v loncu

Viseča robida v obešanki.

To sorto robide sadimo v viseče košare, cvetlične lonce in druge cvetlične posode na terasah in balkonih. Sadimo jo lahko tudi na visoke grede, dvignjene grede na pobočjih, ker se v tem primeru poganjki najlažje prevešajo.  Sadimo jo lahko tudi v sadni del vrta.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.

Kako presajamo visečo robido v posodo ali obešanko?

Sadimo jo na enako višino kot smo jo kupili v transportnem loncu. Presadimo jo takoj po nakupu, da se korenine čim prej razrastejo v posodo. Za presajanje izberite primerno veliko posodo,  ki je od lončka v katerem ste kupili sadiko širša za 3 do 4 prste. Tako se bo robida tekom jeseni dobro vrasla. Brez težav ji boste dodali tudi dovolj dobre zemlje. Večja viseča robida se bo najbolje počutila v večji cvetlični posodi z volumnom vsaj 5 litrov.

V vrtu ji izberimo primeren prostor za lepo rast poganjkov

Visečo robido lahko sadimo tudi na manjši vrt ali v atrij. Pred sajenjem poskrbimo za to, da je zemlja rahla, odstranimo tudi vse plevele in dodamo organsko gnojilo, ki ga vdelamo v tla. Rastline v vrtu sadimo na razdaljo 1 m.

V primeru gojenja na vrtu priporočamo, da poganjke rasprostrete po agrotekstilu, da izboljšate dozorevanje plodov. Sadimo jo na sončno lego.

Viseča robida zori od julija do septembra

robida plod

Sladke plodove viseče robide obiramo od julija do septembra.

 

Viseča robida ‘Coolaris Cascata Black’ zori meseca julija do septembra. Robide so zelo zdrave, zato je vsak plod, ki dozori zelo dobrodošel. Plodove obiramo v jutranjih urah, ko so ohlajeni.  Plodovi so dozoreli, ko se zlahka odtrgajo.

Po obiranju je najbolje, da jih čimprej shranimo v hladilnik na temperaturo 5° C. Uživamo sveže plodove ali kot dodatek slaščicam. Plodovi so srednje veliki, sladki, sočni in bleščeče črne barve.

Ne pozabite na redno zalivanje in gnojenje

Priporočamo, da med cvetenjem in dozorevanjem plodov poskrbite, da bo substrat vedno vlažen, tako boste pridelali okusen, domač pridelek viseče robide. V pokritem atriju, balkonu poskrbimo za redno zalivanje, tako se sadika ne bo izsušila tudi v zimskem času. Skrbno jo zalivamo tudi v pomladanskem, poletnem in jesenskem obdobju.

Dognojujete lahko s s kompostom in drugimi organskimi gnojili, ki jih dodajate po vrhu zemlje v obešanki ali koritu. Tudi nizka viseča sorta robide ‘Coolaris Cascata Black’ , ki požene poganjke v dolžino 30 do 40 cm bo dobro uspevala ob optimalni oskrbi.

Redno izrezujte poganjke, ki so rodili

Viseča robida ‘Coolaris Cascata Black’ cveti na enoletnem lesu, zato je treba nove poganjke ločiti od starih. Po obiranju porežemo poganjke, ki so rodili in ohranite nove, ki so zrasli v tekočem letu. Ti poganjki bodo nosilci plodov v prihodnjem letu in jih v spomladanskem času ne smemo rezati. Plodove namreč razvije na lesu lanskega leta.

Poganjki, ki so rodili se bodo posušili, zato jih pred pomladjo izrežemo.

Pred zimo jo primerno zaščitite

Jeseni, ko listje odpade in pritisne prvi mraz obešanke in lonce pospravite v zaveten prostor, kjer ne zmrzuje in je varen pred snegom, ledom in hudim mrazom. Tak prostor je lahko zavetrn vogal hiše, atrija, balkona, vetrolov ali hladen neogrevan rastlinjak. Pod posodo lahko položite tudi stiropor.

Nikakor ne pospravljajte robide v ogrevane notranje prostore. V toplem prostoru bi robida odgnala, kar pa je vsekakor nezaželeno, saj je to zunanja rastlina in potrebuje hladen zimski počitek.

Zeleni svet priporoča:

Robide so zdrave in imajo dvakrat boljši okus, če jih poberemo sveže z lastnega atrija, vrta, terase ali balkona.  Viseča robida Coolaris Cascata Black’ zagotovo prinaša sladke sanje tudi na vaš balkon ali teraso. Če jo sadimo v jesenskem času se bo bolje ukoreninila in ob koncu zime že začela z rastjo.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *