*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Viseča robida je odlična za posode, visoke grede in obešanke

KLIKNITE NA VIDEO ZA PREDSTAVITEV VISEČE ROBIDE:

Za sajenje izberite obešanke, korita ali lonce

Viseča robida v obešanki.

Zaradi majhnosti grma je primerna za sajenje v cvetlične lonce, posode, večje viseče košare in visoke grede. Sorta je izredno zanimiva tudi za vaše otroke in vnuke! Njenih plodov bodo zelo veseli otroci, ki v urbanih naseljih običajno nimajo stika z robido.

Viseča robida je okusna in posebna po načinu rasti. V vrtovih smo navajeni, da robide razvijejo dolge poganjke, ki potrebujejo oporo. Viseča robida je v primerjavi z navadno robido njeno pravo nasprotje in jo lahko sadimo na balkone, terase.

Kako presajamo visečo robido?

Sadimo jo na enako višino kot smo jo kupili v transportnem loncu. Presadimo jo takoj po nakupu, da se korenine čim prej razrastejo v posodo. Za presajanje izberite primerno veliko posodo,  ki je od lončka v katerem ste kupili sadiko širša za 3 do 4 prste. Tako se bo robida tekom jeseni dobro vrasla. Brez težav ji boste dodali tudi dovolj dobre zemlje. Večja viseča robida se bo najbolje počutila v večji cvetlični posodi z volumnom vsaj 5 litrov.

Viseča robida rodi julija in avgusta

Sladke plodove viseče robide obiramo poleti.

 

Viseča robida sorta sorta robide `Black cascade` zori meseca julija in avgusta. Robide so zelo zdrave, zato je vsak plod, ki dozori zelo dobrodošel. Sorta robide ‘Black Cascade‘ je kompaktna in razvije zelo kratke 30 cm poganjke, ki se nekoliko usločijo. Na njih se razvijejo plodovi, ki so sladki in črne barve.

Ne pozabite na redno zalivanje in gnojenje

Priporočamo, da med cvetenjem in dozorevanjem plodov poskrbite, da bo substrat vedno vlažen, tako boste pridelali okusen, domač pridelek viseče robide. V pokritem atriju, balkonu poskrbimo za redno zalivanje, tako se sadika ne bo izsušila tudi v zimskem času. Skrbno jo zalivamo tudi v pomladanskem, poletnem in jesenskem obdobju.

Dognojujete lahko s s kompostom in drugimi organskimi gnojili, ki jih dodajate po vrhu zemlje v obešanki ali koritu. Tudi nizka viseča sorta robide `Black cascade`, ki požene poganjke v dolžino le 30 cm bo dobro uspevala ob optimalni oskrbi.

Redno izrezujte poganjke, ki so rodili

Poganjki, ki v tekočem letu obrodijo jih po obiranju jeseni ali spomladi izrežite. Tako boste pustili dovolj prostora za rast novih poganjkov. Pustite pa tiste, ki so zrasli na novo, saj bodo v naslednjem letu rodili.  Tako puščamo na rastlini samo eno leto stare poganjke in z rednim izrezovanjem poganjkov, ki so v tekočem letu rodili pomlajujemo grmiček.

Poganjki, ki so rodili se bodo posušili, zato jih pred pomladjo izrežemo.

Pred zimo jo primerno zaščitite

Jeseni, ko listje odpade in pritisne prvi mraz obešanke in lonce pospravite v zaveten prostor, kjer ne zmrzuje in je varen pred snegom, ledom in hudim mrazom. Tak prostor je lahko zavetrn vogal hiše, atrija, balkona, vetrolov ali hladen neogrevan rastlinjak. Pod posodo lahko položite tudi stiropor.

Nikakor ne pospravljajte robide v ogrevane notranje prostore. V toplem prostoru bi robida odgnala, kar pa je vsekakor nezaželeno, saj je to zunanja rastlina in potrebuje hladen zimski počitek.

Zeleni svet priporoča:

Ljubitelji jagodičja bodo prišli na svoj račun, saj se je bogatemu naboru različnih sort robid pridružila najnovejša iznajdba, ki preseneča z obliko rasti. Zagotovo so tudi lončne robide primerne za urbane vrtičkarje. Treba je izbirati med robidami, ki so v trgovinah deklarirane kot okrasne rastline.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *