Vzgoja sadik zelenjave

Upoštevajte osnovna navodila in vzgojili boste sadike, ki so cenejše od kupljenih. Februar in začetek marca je ravno pravi čas, da pričnete z delom.

Pripomočki za setev

Za vzgojo lastnih sadik izberite ekološko seme. Ekološko seme je vaš prvi korak k zdravi prehrani in ohranjanju zdravih tal, ker semena niso tretirana z kemičnimi sredstvi. Za gnojenje uporabljajte kakovostna gnojila na naravni osnovi.

Za setev izberite plastične ali stiroporne setvene platoje, zemljo za setev, vermikulit in pršilko z vodo.

Setvene platoje napolnite z zemljo za setev in pikiranje. Seme rahlo vtisnite v podlago in na posejano površino potresite vermikulit, ki zadržuje vlago. Na koncu ne pozabite na pršenje z vodo, ki ga opravite kar s pršilko. Semena morajo vselej imeti stik z vlago, da zadovoljivo kalijo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Setev jajčevca in paprike

Z setvijo jajčevca in paprike pričnite od začetka do sredine februarja, najkasneje pa v začetku marca. Za razvoj v optimalnih razmerah potrebujeta približno 80 dni. V kolikor je temperatura prenizka (pod 20ºC), se kalitev premakne za 14 dni in več. Sadike paprike in paradižnika pikirajte, ko se razvijejo prvi listi.

Paradižnik sejte nekoliko kasneje

Paradižnik za razvoj od setve do sadike za presajanje potrebuje 60 do 70 dni. V domačih razmerah ga sejete konec februarja do najkasneje sredine marca. Paradižnik pikirajte, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj.

Da se korenine bolje razvijejo sejančke spikirajte nekoliko globje.  Za svežo porabo poleti zadoščajo dve do štiri rastline na družinskega člana.

Vzgoja sadik zelenjave je pogojena z primerno temperaturo vzgajališča

Domača vzgoja sadik paprike.

Domača vzgoja sadik paprike.

 

Pri vzgoji lastnih sadik bodite pozorni na temperaturo ob vzniku. Semena paprike, jajčevca in paradižnika najbolje kalijo pri temperaturi okrog  25°C (nad radiatorjem). Ko se oblikuje prvi pravi list sadike premaknite na okensko polico, kjer naj bo temperatura okrog 20°C. Pri drugem in tretjem listu se sadike najbolje razvijajo v sobi pri temperaturi med 16 in 18°C.

Tako boste vedno vzgojili nepretegnjene kompaktne sadike. Ob presajanju naj imajo 6-8 listov in vsaj za svinčnik debelo steblo.

Setev solate

Vzgojimo prve sadike solate že marca. Solata naj kali pri temperaturi med 16 in 18°C. Ko razvije 2 do 3 liste jo postavite v hladen prostor s temperaturo med 8 in 12°C.  Solata potrebuje za ustrezen razvoj kvalitetne sadike 30 do 40 dni.

Proti pozebi jo zaščitite z vrtno kopreno. Solato presadite  tako, da je nivo zemlje okoli korenin enak tistemu pred presajanjem.

Vzgoja sadik solate

Vzgoja sadik solate v kultipaku.

 

 

Zeleni svet priporoča:

Setev prvih vrtnin opravite februarja.  Tako boste prej pričeli s sajenjem lastnih sadik, pridelek bo tako tudi zgodnejši.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.

Čaka vas tudi uporabno darilo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Vzgoja sadik zelenjave

 1. Pejo

  Pozdravljeni!
  Zanima me koja je dobra veličina (ili zapremina) posude u koju se presađuju sadike paradižnika? Jesu li dobre obične čašice od jogurta?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, načeloma lahko pikirate v jogurtove lončke, na dnu lončkov poskrbite, da zvrtate luknje. Najbolje pa je pikirati v lončke premera 10 ali 12 cm.

   Veliko uspeha.

   Reply
 2. Pejo

  Pozdravljeni,
  Možemo li za pikiranje upotrijebiti običnu vrtnu zemlju, i kada treba početi sa gnojenjem pikiranih sadika paprike

  Reply
 3. Sandra

  Pozdravljeni,
  že večkrat sem si poskušala sama vzgojiti sadike za vrt, vendar vsako leto neuspešno…sadike rastejo samo v zrak in imajo čisto tanko steblo, potem pa enostavno padejo. Poskušala sem v različno toplih prostorih, presajanjem v večje posode…vendaj je zmeraj enako. Pa naj bo to seme paradižnika, paprike, solate… Zanima me kje je težava.
  Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, problem je premalo svetlobe, pretoplo in morebiti tudi neustrezna oskrba. Kakovostne sadike dobite tako, da seme najprej kali na ustrezni temperaturi nato prepikiramo sejančke, kjer je to potrebno. Kasneje pa je treba zagotoviti dovolj svetlobe, nižjo temperaturo in redno zalivanje ter dodajanje alg za krepitev in rast korenin. Spomladi, ko se tempereture dvignejo jih imamo v rastlinjaku, topli gredi, zimskem vrtu itd ( premalo svetlobe in pretoplo posledično vpliva na pretegnjenost in te sadike niso uporabne).

   Reply
 4. nevenka

  zanima me kle se dobijo za kupit posodice za pikirat sadiketake pokupimo sadike v njih.

  Reply
 5. Katja

  Kako ja je z vzgojo pora iz semena. Pri kateri temperaturi? Posejala sem ga in dala prvo na temen prostor. Ko.je vzklil je kar padel doli in se posušil.

  Hvala

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *