*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zelena, gojenje in vzgoja

Specifičen okus zeleni daje visoka vsebnost eteričnih olj, bogata je tudi z vitamini, minerali, v listih ima tudi veliko vitamina C. Vsestransko je uporabna tudi v prehrani.

Vzgoja sadik in čas sajenja zelene

Pri zeleni si običajno vzgojimo sadike, lahko jih tudi kupimo v trgovini. Sejemo jo od januarja do marca v setvenico, kasneje jo pikiramo v gredo ali lončke, pri tem pazimo, da je ne sadimo globje kot je rasla prej. Sadika raste počasi, za vzgojo rabimo slaba dva meseca. Sadike zelene sadimo od aprila do junija.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Zelena, sadilna razdalja in globina sajenja

Zeleno sadimo na razdaljo slabih 30 cm med rastlinami in slabih 40 cm med vrstami. Gomoljno zeleno ne sadimo globje kot je rasla sadika, le tako se bo gomolj optimalno razvil.

Gnojenje zelene in druga vrtna opravila

Če za gnojenje uporabljamo hlevski gnoj ga na 10 m2 dodamo 30 do 40 kg, kompost uporabimo v odmerku 3 l/m2. Za dober pridelek dodamo gnojimo še 70 g dušika/ 10 m2, 100 g fosforja/10m2 in do 200 g kalija/10m2.

Ob sajenju dodamo slabo četrtino dodatnih hranil, ostalo dodamo slaba dva meseca pred spravilom, saj zelena takrat potrebuje največ hranil. Po potrebi dodajamo tudi magnezij (Mg) in bor (B).

Ukrepi za uspešno gojenje zelene

Med letom skrbimo za okopavanje, namakanje, zastiranje tal, dognojevanje, skrbimo tudi za varstvo pred boleznimi in škodljivci. Pazimo, da ne pretiravamo z dušičnimi gnojili.

Bolezni, škodljivci in fiziološke motnje zelene

Bor dodajamo (preko listov), da preprečimo trohnenje gomoljev. Votli gomolji so posledica prehitre rasti.

Med boleznimi lahko opazimo listno pegavosti, sivo plesen, rjo, bakterijsko gnilobo in razne viroze.

Med škodljivci jo obiščejo tudi uši, strune, nematode, zelenina muha in ličinke metuljev.

Kam sadimo zeleno?

Najbolje jo je saditi med zelje, ohrovt, cvetačo, brokoli, kolerabico in ostale kapusnice. Dobro se počuti tudi med fižolom, soalto, kumarami, porom, paradižnikom, papriko in grahom.

Zeleno ne sadimo ob korenček in peteršilj.

Spravilo pridelka

Listno zeleno obtrgavamo od meseca julija in vse do zime. Belušno zeleno na prostem pospravljamo od septembra dalje. Gomoljno zeleno pa, ko so gomolji dobro razviti (jesen). 

Belušna zelena

Belušna, stebelna zelena.

Gomoljna zelena

Gomoljna zelena.

Skladiščenje zelene

V hladnih in vlažnih kleteh jo hranimo v pesku, gomolje zelene lahko skladiščimo tudi v zasipnicah, prekrite v vlažnim peskom ali z zemljo. Če jo zaščitimo z zastirko jo lahko hranimo tudi na vrtu. Gomoljno zeleno lahko jo tudi zamrznemo in sušimo.

Zelena in uporaba v prehrani

Listno zeleno uporabljamo kot začimbo (sveža ali posušena). Uporabljamo jo tudi kot dodatek juham oz. kot kuhano zelenjavo.

Gomolje lahko kisamo tudi kot naribano kislo repo. Gomoljno največkrat uporabljamo za kuhanje, pečenje in pripravo solat. Sveže in posušeno listje gomoljne zelene lahko uporabimo tudi kot začimbo.

Obeljene listne peclje belušne zelene uporabljamo podobno kot šparglje. Za solato jih lahko uporabimo tudi sveže, dobri so tudi kuhani, pečeni ali dušeni. Stiskamo lahko tudi sok.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


3 komentarjev na “Zelena, gojenje in vzgoja

  1. RENA

    Pri shrambi v mivko se koreninice odstrani-poreže? Pri repi, kolerabi jih , pri rdeči pesi pa ne.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *