7 največjih napak na zelenjavnem vrtu v mesecu maju

1. Ne prehitevajte s sajenjem paradižnika, jajčevcev, paprike in ostalih plodovk

Paradižnik bo v prvi polovici maja brez težav uspeval samo v rastlinjaku. V primeru, da so nočne temperature višje od 10 do 12 stopinj C, lahko sadite paradižnik na prosto. V toplih letih lahko sadimo tudi prej.

Na mraz so zelo občutljive paprike in jajčevci, ki ju prehitro sajenje v hladna tla »zablokira« v rasti. Lahko se zgodi, da bo jajčevec cvetel komaj avgusta. Paradižnik je zaradi mraza pod stresom in ima lahko kasneje več težav z boleznimi.

Paradižnik v začetku maja uspeva samo rastlinjaku in toplejših področjih Slovenije.

Meseca maja vedno spremljamo dolgoročne napovedi in ne hitimo s sajenjem na prosto, če je vreme hladno. Zemlja se mora ogreti na 15 do 18 stopinj C. Stanje in temperaturo tal v vaši bližini spremljajte tukaj in ne prehitevajte s sajenjem.

2. Težave zaradi mraza v mesecu maju imajo tudi buče in ostale vrtnine

bučke cvet

Bučke zaradi mraza v maju ne nastavljajo plodov in ženskih cvetov v juniju. Foto: AdobeStock

Vse jedilne buče so občutljive na mraz ob direktni setvi v hladno zemljo. Bučke zaradi hladnega maja pogosto tvorijo samo moške cvetove v juniju, ženskih cvetov, ki rodijo pa ni nikjer. Plodovi sadik hibridov  se „sušijo in propadajo“. Zato ne prehitevajte s sajenjem ali setvami v hladna tla ne obrestuje.

Sadike buč, ki jih sadimo na vrt sadimo pod enakimi talnimi pogoji kot paradižnik, papriko in jajčevec.

V toplem maju jih lahko sejemo v začetku meseca, v hladnem pa počakamo, da se zemlja ogreje, saj v hladni zemlji kalijo počasi, izgubljajo veliko energije in imajo več težav z boleznimi.

Enako velja za kumare, ki jih v maju direktno sejemo na vrtne grede. Pred setvijo in sajenjem najhitreje odstranimo plevel z Nihajno motiko Pepa, ki plevel odstrani 7 do 10 krat hitreje kot navadna motika.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

nihajna motika pepa

Nihajna motika Pepa omogoča hitro odstranjevanje plevela v pokončni drži in je še posebno primerna za starejše vrtnarje.

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 040 669 449.

3. Prekopavanje vrta in obračanje zemlje pred sajenjem neugodno vpliva na tla

Vrtno gredo v prvi polovici maja pripravimo z globokim rahljanjem, da ne obračamo zemlje. Tako pazimo na mikroorganizme, ki nam razgradijo kompost, gnoj in ostala organska gnojila v rastlinam dostopno obliko. Tla so živa in predstavljajo osnovno orodje vsakega vrtičkarja, zato pazimo, da jih ne vznemirjamo.

prekopavanje tal

Prekopavanje tal in obračanje z lopato neugodno vpliva na tla in rastline, zato jih samo globoko rahljamo.

delo v rastlinjaku z ruskimi vilami

Globoko rahljanje tal z Ruskimi vilami Premium in enostavna vdelava komposta v rastlinjaku.

 

Predlagamo, da tal na vrtu v maju ne prekopavamo in jih samo globoko rahljamo z Ruskimi vilami Premium. Tako poskrbimo za mikroorganizme in ostale talne drobnoživke. Ta živa bitja v tleh so prava nevidna tovarna hrane za naše rastline, zato jim namenimo posebno skrb.

“Imam jih. In to je eno najboljših vrtnarskih orodij, ki sem jih kdajkoli imela. Končno me pri prekopavanju več ne boli križ, pa tudi utrujena nisem.” – Pia Jakopic/ Maribor

“Ruske vile Premium so zakon jih uporabljam že drugo leto in ni boljšega, razen da kdo drug dela namesto tebe 😉 – Matej Kranjc / Ljubljana

“Moja mama ima težjo zemljo, ki smo jo na vrtu deloma izboljšali in so vile odlične. Lažje je delati, primerne so tudi za težjo zemljo. Sama jih priporočam.” – Miša Pušenjak / Ptuj

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

4. V hladna tla ne sadimo tudi kumar, feferonov, čilija, sladkega krompirja, …

Temperatura tal za vse plodovke ob sajenju naj bo 15 stopinj Celzija ali več. Tako se bodo sadike dobro ukoreninile, hitro napredovale v rasti in imele manj težav z boleznimi v času vegetacije. Med toplotno zahtevne vrtnine torej uvrščamo še kumare, feferone, čilije, sladek krompir, melone in lubenice.

delo na vrtni gredi

Tudi kumare, čiliji, sladek krompir in ostale plodovke obožujejo topla tla. Foto: AdobeStock

Slednje vrtnine v osrednjem delu Slovenije in nižjih področjih vedno sadimo v drugi polovici maja. Vse nasvete za gojenje več kot 40 vrtnin na domačem vrtu si oglejte s klikom tukaj.

5. Pazimo, da ne prehitevamo s setvijo leče, čičerike, dolge vigne in ostalih stročnic

čičerika in leča

Čičerika in leča odlično prenašata sušo, zato ju sejemo v drugi polovici maja.

S setvijo leče in čičerike pričnemo šele v drugi polovici maja. To sta toploljubni vrtnini, ki dobro prenašata poletno vročino in uspešno nadomeščata fižol. Ste vedeli, da so naši predniki uživali lečo in čičeriko veliko prej kot fižol?

Po ledenih možeh in otoplitvah sejemo tudi dolgo vigno in lima fižol in to na najbolj sončna mesta na vrtu.

V drugi polovici maja sejemo tudi sojo, saj ji ustrezajo topla tla in višje temperature. Ste vedeli, da pri nas uspevajo samo zgodnje sorte te rastline?

Od sredine maja dalje presajamo sadike arašidov na prosto. Prehitro sajenje ali setve stročnic, ki so občutljive na mraz se ne obrestuje in je bolje, da počakamo na toplo vreme.

6. Meseca maja ne sejemo več graha, boba, cvetače, … ker imamo več težav kot koristi

V mesecu maju se izogibamo setvi graha in boba, ki ljubita hladno vreme in ju vedno sejemo kot prvi vrtnini na vrtu. Prav tako ne sejemo več rukole in azijske listne zelenjave, ker jih zelo radi napadejo bolhači. Izogibamo se tudi sajenju cvetače in brokolija, saj v poletni vročini ti dve vrtnini ne uspevata dobro.

sajenje v maju

V maju ne sadimo ali sejemo rastline hladnega in kratkega dneva. Foto: AdobeStock

Ne sejemo ali sadimo tudi vrtnin, ki v dolgem dnevu ne uspevajo. To so predvsem podzemna koleraba, repa in črna redkev, saj v dolgem dnevu hitro zacvetijo in jih praviloma sejemo od junija naprej.

7. Na nevarne vrtne škodljivce smo pozorni že v mesecu maju

Čebulo in kapusnice naj bodo v maju še vedo pokrite s protiinsektno mrežo ali vrtno tkanino, ki jo napnemo na loke. V primeru, da zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in ostalih kapusnic ne pokrivamo, jih vsaj enkrat na teden zalijemo s čajem iz pelina, ki odvrača škodljive muhe.

Proti škodljivim insektom pomaga čaj iz listov rabarbare, ki jim odstranimo pecelj. Listi so strupeni za ljudi, odlično pa delujejo proti ušem in ostalim škodljivcem, ki grizejo ali sesajo. Učinkovit domač insekticid je tudi čaj iz vratiča, ki ravno tako deluje na vse grizoče ali sesajoče žuželke. Recept za domač insekticid iz vratiča si oglejte s klikom tukaj.

Čebula in kapusnice naj bodo v maju še vedo pokrite s protiinsektno mrežo ali vrtno tkanino.

Predlog za presajanje in zmanjšanje stresa paradižnika in ostalih plodovk

Sadike paradižnika, jajčevcev, paprike in ostalih plodovk lahko v začetku maja presadite v večje lončke in čez dan izpostavite soncu. V nočnem času pa jih prestavite v rastlinjak, klet, garažo ali drug zaščiten prostor. Tako bodo hitro napredovale v rasti, razvile dober koreninski sistem in imele malo stresa. Na našem vrtu, ki se nahaja na Dolenjskem, smo imeli najboljše rezultate, če smo plodovke presajali na vrtne grede po 20. maju.

Sadike, ki jih kupite v vrtnariji je dobro en dan pred sajenjem zaliti z algami, da se bolje ukoreninijo, zmanjša se tudi stres. V hladnem vremenu pomaga tudi domač pripravek iz baldrijana.

Po sajenju vse sadike plodovk in ostalih vrtnin poškropite s pripravkom Foliomax, ki je povsem ekološki ter zagotavlja večji, zgodnejši in kakovostnejši pridelek. Rastline tako okrepite na povsem naraven način.

Andrej priporoča:

Andrej meni, da so njegove Ruske vile Premium pristen izdelek, ki ponuja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Odsvetuje nakup cenejših “imitacij” iz različnih spletnih virov, saj morda ne ustrezajo želenim standardom, ki jih pričakujete. Andrej predlaga, da izberete njegove Ruske vile Premium, ki so skrbno izdelane v njegovi delavnici in zagotavljajo vrhunsko kakovost.

Obrtniški mojster Andrej in Ruske vile

Andrej je izurjen obrtnik iz okolice Žužemberka, ki izdeluje Ruske vile Premium.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in dražji materiali. PREMIUM IZBIRA.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Hobi, ki so iz osnovnih materialov in izdelane v tujini. Izdelava je bolj preprosta in enostavna, uporabljeni so cenejši materiali. OSNOVNA IZBIRA.

✨ PRIPOROČAMO TUDI:
KLIKNITE TUKAJ za Nihajno motiko Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “7 največjih napak na zelenjavnem vrtu v mesecu maju

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, veseli nas, da ste z Ruskimi vilami zadovoljni. Prav tako se veselimo, da že več let skupaj vrtnarimo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 1. Božo Verbič

  Kot velik skeptik takih in podobnih nakupov, priznam, da sem tudi sam zelo zadovoljen s Premium tipom ruskih vil. Moti pa me, ker jih je težko shranjevati. Odločno previsoka je (že znižana!) cena, predvsem pa prepričevanje kupcev o ugodnem nakupu glede na zelo pretirano in umetno napihnjeno osnovno ceno.

  Božo Verbič

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   veseli nas, da ste z Ruskimi vilami Premium zadovoljni. Vsak izdelek je natančno izdelan, ročno pregledan, uporabljeni so kakovostni materiali. Spodnje rahljalne vilice so iz obogatenega jekla in se ne zvijajo. Iz dražjega in kvalitetnega materiala so tudi zgornje drobilne vilice, ki so testirane na večje obremenitve. Z nakupom Ruskih vil Premium podpirate okolje in domače podjetje, saj orodje ni uvoženo iz držav tretjega sveta, kjer veljajo nižji okoljski in delovni standardi. Ruske vile Premium so ročno delo obrtniškega mojstra Andreja iz okolice Žužemberka.

   Treba je vedeti, da izdelek ni narejen na Kitajskem ampak v Sloveniji. Cena je nizka in delamo z minimalno maržo, saj je cena dela in materiala zelo visoka povsod v Evropi. Država od izdelka pobere 22 % in to je DDV, ki ga plačate, da imate ceste, zdravstvo, šolstvo in ostale zadeve, ki nas držijo v razvitem svetu. V zadnjem letu se je zaradi avanture naših politikov na vzhodu, podražil tudi material za 250 % %, občutno tudi energija za izdelavo (elektrika za varjenje). Prav tako imamo inflacijo, ki je bila samo v letu 2022 več kot 10 %. Cene nismo spremeni že 3 leta in jo bomo morali v letu 2023 in to navzgor, ker drugače jih ne bomo mogli več proizvajati.

   Podražila se je tudi elektrika za varjenje in tako stroški samo rastejo, ker inflacija natiskanega denarja pobira denar in denarnic državljanov v Sloveniji. Pri ceni izdelka je treba upoštevati tudi strošek transporta, embalaže, ki se ravno tako draži, nastanejo tudi stroški za marketing in tako najmanj ostane tistemu, ki dela in prodaja. Za rastoče cene in manj denarja v denarnici niso krive Ruske vile Premium ampak razmere v geopolitičnem sektorju ter globalnih gospodarskih razmerah, ki so deleč kot rožnate. Cena je žal prenizka in jih bomo v naslednjih mesecih podražili, saj drugače ne bomo pokrili stroškov pri novi nabavi materiala in pokrili ceno dela v Sloveniji.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *