*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Figa, ki dobro rodi tudi v notranjosti Slovenije

Kakšne fige rodijo v notranjosti Slovenije?

Na Dolenjskem, Štajerskem, Prekmurju, Gorenjskem, Prlekiji, Beli krajini in ostalih področjih Slovenije je treba saditi žlahtne sorte, ki razvijejo okusne plodove brez oploditve.

Izbirajte med sortami: Dalmatie, Brown Turkey, Osborn´s Prolific, Sultane Izbiramo sorte fig, ki prenesejo temperature okrog – 15 °C. Žlahtne sorte fig bodo dobro rodile tudi na Primorskem.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik odličnih sort fig.

Razvoj plodov na figi.

V primeru, da v vrtu posadite divjo figo, ki je samonikla v obalnem področju Istre in obalnega zaledja Slovenije, ne boste obirali plodov v notranjosti Slovenije. Enako se bo zgodilo, če boste z dopusta prinesli divjo figo iz Hrvaške.

V hladnejših področjih Slovenije ni prisotne ose ježarice, ki oprašuje divje fige v njihovem naravnem okolju. Zato je pomembno, da v vrt sadite žlahtne sorte, ki razvijejo plodove brez oploditve.

Tabela: Priporočene sorte dvakrat rodnih fig za celinska območja Slovenije

Ime sorte Čas zorenja Barva in okus plodov
Brown Turkey Glavna letina je konec septembra in je občutno večja. Plodovi so rjavo rdečkaste barve, hruškaste oblike srednje veliki teže 45-50 gramov.
Osborn´s Prolific Prvi rod se pojavi v juliju, drugi pa konec avgusta vse do oktobra. Plodovi so zeleno-rjavo.rdečkasti, srednje veliki plodovi, teže cca 50g.
 Dalmatie Prvi rod zori v začetku poletja, drugi rod meseca septembra. Zoper mraz odpornejša. Plodovi prvega rodu so veliki, sočni, sladki. Plodovi so rumeno-zelene barve.
Sultane Prvi rod v juliju, drugi rod od sredine avgusta do septembra. Jesenske fige so nekoliko manjše 40 – 45g in imajo svetlejšo kožico. Fige so temno modre do vijolične, okrogle oblike, zelo sočne sladke in aromatičnega okusa.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik odličnih sort fig.
figa

Figa sorta Osborn´s Prolific (dvakrat rodna). Foto: AdobeStock

figa

Figa sorta Dalmatie (dvakrat rodna). Foto: AdobeStock

figa

Figa sorta ‘Brown Turkey’ (dvakrat rodna). Foto: AdobeStock

Figa sorta Sultane (dvakrat rodna). Foto: AdobeStock

Figa, izbor sadik in obrezovanje po sajenju

Predlagamo, da kupite enoletne sadike, ki so dolžine okrog 40 cm in jih v notranjem pasu začnete vzgajati tako, da vrh prikrajšate tik pod vrhom. Prvi močnejši poganjki se bodo začeli razraščati iz brstov pod mestom rezi.

Vrh prikrajšate tako, da zarežete poševno v nasprotni smeri izraščanja zgornjega brsta. Tako se bo iz zgornjega brsta razvil vrh, v spodnjem delu pa se bodo že prvo leto lepo razvili poganjki, ki omogočajo piramidalno rast krošnje. Tako jih gojimo kot drevo.

V obalnih področjih kjer ni snega gojimo figo v kotlasti gojitveni obliki. Tako v toplejših krajih gojimo tudi breskev. Na hladnejših legah ne izrezujemo koreninskih poganjkov pri tleh, saj se najbolje razrašča in rodi v grmasti obliki.

Obrezovanje fige v rodnosti

Pri rezi upoštevamo to, da prvi rod fig rodi v začetku poletja in to na poganjkih lanskega leta. Drugi rod rodi na poganjkih tekočega leta in ga pobiramo ob koncu poletja.

Figa v času rodnosti ne prenaša grobe rezi. V notranjosti Slovenije opravimo rez fige v mesecu marcu, ko mine nevarnost pozeb. V primeru slabšega razraščanja poganjkov prikrajšamo kakšen šibek poganjek, da pridobimo novo rast poganjkov v predelu, ki ni obraščen.

Če jo gojimo v piramidalni obliki, ki je značilna za jablano, skrbimo predvsem za drevesasto obliko krošnje.

Sajenje fige v notranjosti Slovenije in izbor lege

Figo hladnejših področjih Slovenije sadimo v pomladanskem času. Tako se rastlina do zime dobro utrdi in bolje preživi prvo zimo. Les primerno dozori in tako nimamo težav z zimsko pozebo.

Figa se bo zelo dobro počutila na vinogradniških legah. Zelo dobro bo uspevala tudi na JZ legah, ki so zaščitene pred močnimi vetrovi. Najbolje se bo počutila v tleh, ki so dobro prepustna za vodo.

V višjih področjih in hladnejših legah jo gojimo kot posodovko in jo prezimimo v hladnejši svetli kleti, garaži ali vetrolovu. Tako ne figa bo pozebla in bo v poletnem času v okolici doma pričarala utrinek Mediterana.

Figa in prvo obiranje plodov

Prvi rod zori v začetku poletja. V primeru, da prvi rod fig v notranjosti Slovenije pozebe, bo zagotovo rodil drugi rod konec poletja, začetek jeseni.

figa in zrele fige

Zrele fige.

Tretje leto po sajenju fige lahko pričakujemo prve plodove. Zagotovo boste zadovoljni, če boste sadili dvakrat rodne sorte Dalmatie, Brown Turkey, Osborn´s Prolific, Sultane.

Zeleni svet priporoča:

V notranjosti Slovenije sadimo fige, ki so dvakrat rodne. Tako si zagotovimo plodove tudi, če nam prvi rod fig pobere spomladanski mraz ali zimska pozeba. Zagotovo bomo pobirali drugi rod fig ob koncu poletja, ki rodi na enoletnih poganjkih.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik odličnih sort fig.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Figa, ki dobro rodi tudi v notranjosti Slovenije

 1. Stanislav Rous

  Imam figo zelo lepo in veliko, prvi rod je imel zelo lepe sadeže do časa zorenja,nato pa so postale zakrknjene ,svetlo rumene in so začele nedozorjene in trde odpadati.ko si jo prerezal je bil na sredi fige votel prostor (nedozorjena figa).Od vseh sadežev so ostale le tri fige ki so dozorele vseh ostalih 50 pa je odpadlo.Kaj bi bilo to ?
  takoj zatem je nastajal drugi sadež ta je sedaj v fazi rasta in je zelo lep.Listje na figi je bilo videti vedno zelo zdravo tu pa tam je bil le kaki rumeni list.Posajena je v zavetju na južni strani.Sem iz Pomurja.Hvala za odgovor in lep pozdrav. Stanko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Stanislav, opažamo, da letos fige na celini ne zorijo, kot ostala leta. Težava je najverjetneje nihanje temperatur (visoke in zelo nizke temperature). Figa je južno sadje in zahteva topla in bolj suha poletja. Bomo videli, kako se bo nadaljevalo tekom poletja na jesen. Težava z nedozorevanjem in odpadanjem velja za celinsko območje.

   Reply
 2. MIŠO

  Pozdravljen,
  Ker sem iz Gorenjske bi figo posadil v lonec. Kakšen je najboljši izbor lonca.. Glinen, plastičen ali lesen in kašna mora biti velikost lonca.. Sam se nagibam k lesenem z ročaji za lažje prenašanje.. Katero sorto priporočate za saditev v lonec..
  Hvala za odgovor

  Reply
 3. MIŠO

  Pozdravljeni,

  Naročil, bi figo iz vaše ponudbe in sicer Dalmatie. Posadil bi jo v lonec in me zanima koliko mora biti lonec velik..omenjate oznako lonec C3…in kakšen lonec je primeren iz kakšnega materiala. Sam se nagibam, da bi kupil plastičnega z ročajem za lažje prenašanje pozimi v notranji prostor.

  Hvala za odgovor

  Reply
 4. Helena

  Pozdravljeni!
  Imamo figo, ki dobro prezimi in je letos zelo bogato obrodila. Smo pa bili zelo žalostni, ko smo pri dozorevanju prvega dela rodnosti ugotovili, da so vsi sadeži črvivi. V vsaki figi je bilo večje število črvičkov (tudi do 8), ki jih je bilo sprva težko opaziti v sami strukturi zrele fige. Prav vse fige so bile črvive. Nikjer ni bilo nobene luknjice. Kaj bo sedaj z drugim delom rodnosti, ne vemo. Kako naj postopamo, da se to ne bi dogajalo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Helena, letos je bilo veliko muhe, ličinke te muhe pa povzročajo škodo. Glede varstva vam bodo svetovali v kmetijskih apotekah.

   Reply
  • Anita

   Tudi pri nas je bilo 90 % črvivih fig. Nato smo nalepili rumene lepljive plošče in so vi le v 3 dnem čisto polne samih muh. Naslednje leto bomo plošče že dali spomladi. Muha ličinke odloži spodaj pri muhi fige.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *