*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Figa, ki dobro rodi tudi v notranjosti Slovenije

Kakšne fige rodijo v notranjosti Slovenije?

Na Dolenjskem, Štajerskem, Prekmurju, Gorenjskem, Prlekiji, Beli krajini in ostalih področjih Slovenije je treba saditi žlahtne sorte, ki razvijejo okusne plodove brez oploditve.

Izbirajte med sortami Termenjača, San Pietro / Dalmatie, Noire de Ballone in Gentil Bianco. Izbiramo sorte fig, ki prenesejo temperature okrog – 15 °C. Žlahtne sorte fig bodo dobro rodile tudi na Primorskem.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort in naročilo odličnih fig, ki rodijo v Sloveniji.

Razvoj plodov na figi.

V primeru, da v vrtu posadite divjo figo, ki je samonikla v obalnem področju Istre in obalnega zaledja Slovenije, ne boste obirali plodov v notranjosti Slovenije. Enako se bo zgodilo, če boste z dopusta prinesli divjo figo iz Hrvaške.

V hladnejših področjih Slovenije ni prisotne ose ježarice, ki oprašuje divje fige v njihovem naravnem okolju. Zato je pomembno, da v vrt sadite žlahtne sorte, ki razvijejo plodove brez oploditve.

Tabela: Priporočene sorte dvakrat rodnih fig za celinska območja Slovenije

Ime sorte Čas zorenja Barva in okus plodov
Gentil Bianco Prvi rod zori meseca julija, drugi rod od septembra dalje. Plodovi rumeno-zelene barve, zelo sladki, okusni.
Noire de Ballone Prvi rod zori med junijem in julijem, drugi rod od septembra do oktobra. Plodovi so črne barve, sladki in zelo sočni.
San Pietro / Dalmatie Prvi rod zori v začetku poletja, drugi rod meseca septembra. Zoper mraz odpornejša. Plodovi prvega rodu so veliki, sočni, sladki. Plodovi so rumeno-zelene barve.
Termenjača Prvi rod zori konec junija, drugi rod v začetku avgusta. Plodovi so zelo sladki. Plod je debel, sočen in bele barve.
KLIKNITE TUKAJ za opise sort in naročilo odličnih fig, ki rodijo v Sloveniji.
figa tremenjača

Plod fige, sorta Tremenjača.

Figa San Pietro Dalmatie

Figa sorta San Pietro / Dalmatie.

Figa ali smokva sorta Noire De Bellone

Figa ali smokva sorta Noire De Bellone.

Figa sorta Gentil Bianco

Figa sorta Gentil Bianco.

Figa, izbor sadik in obrezovanje po sajenju

Predlagamo, da kupite enoletne sadike, ki so dolžine okrog 1 m in jih v notranjem pasu začnete vzgajati tako, da vrh prikrajšate na 80 cm. Prvi močnejši poganjki se bodo začeli razraščati iz brstov pod mestom rezi.

Vrh prikrajšate tako, da zarežete poševno v nasprotni smeri izraščanja zgornjega brsta. Tako se bo iz zgornjega brsta razvil vrh, v spodnjem delu pa se bodo že prvo leto lepo razvili poganjki, ki omogočajo piramidalno rast krošnje. Tako jih gojimo kot drevo.

V obalnih področjih kjer ni snega gojimo figo v kotlasti gojitveni obliki. Tako v toplejših krajih gojimo tudi breskev. Na hladnejših legah ne izrezujemo koreninskih poganjkov pri tleh, saj se najbolje razrašča in rodi v grmasti obliki.

Obrezovanje fige v rodnosti

Pri rezi upoštevamo to, da prvi rod fig rodi v začetku poletja in to na poganjkih lanskega leta. Drugi rod rodi na poganjkih tekočega leta in ga pobiramo ob koncu poletja.

Figa v času rodnosti ne prenaša grobe rezi. V notranjosti Slovenije opravimo rez fige v mesecu marcu, ko mine nevarnost pozeb. V primeru slabšega razraščanja poganjkov prikrajšamo kakšen šibek poganjek, da pridobimo novo rast poganjkov v predelu, ki ni obraščen.

Če jo gojimo v piramidalni obliki, ki je značilna za jablano, skrbimo predvsem za drevesasto obliko krošnje.

Sajenje fige v notranjosti Slovenije in izbor lege

Figo hladnejših področjih Slovenije sadimo v pomladanskem času. Tako se rastlina do zime dobro utrdi in bolje preživi prvo zimo. Les primerno dozori in tako nimamo težav z zimsko pozebo.

Figa se bo zelo dobro počutila na vinogradniških legah. Zelo dobro bo uspevala tudi na JZ legah, ki so zaščitene pred močnimi vetrovi. Najbolje se bo počutila v tleh, ki so dobro prepustna za vodo.

V višjih področjih in hladnejših legah jo gojimo kot posodovko in jo prezimimo v hladnejši svetli kleti, garaži ali vetrolovu. Tako ne figa bo pozebla in bo v poletnem času v okolici doma pričarala utrinek Mediterana.

Figa in prvo obiranje plodov

Prvi rod zori v začetku poletja. V primeru, da prvi rod fig v notranjosti Slovenije pozebe, bo zagotovo rodil drugi rod konec poletja, začetek jeseni. Tretje leto po sajenju fige lahko pričakujemo prve plodove. Zagotovo boste zadovoljni, če boste sadili dvakrat rodne sorte Termenjača, San Pietro / Dalmatie, Noire de Ballone, Gentil Bianco.

Zeleni svet priporoča:

V notranjosti Slovenije sadimo fige, ki so dvakrat rodne. Tako si zagotovimo plodove tudi, če nam prvi rod fig pobere spomladanski mraz ali zimska pozeba. Zagotovo bomo pobirali drugi rod fig ob koncu poletja, ki rodi na enoletnih poganjkih.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort in naročilo odličnih fig, ki rodijo v Sloveniji.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *