Najboljša domača zelenjava iz semena

Katero sorto semena izbrati?

Nima vsak paradižnik dobrega okusa. Tudi vsaka solata ni enaka. Treba je vedeti, da vseh najboljših sort tudi ni možno kupiti v obliki sadik. Zato je treba že v januarju in februarju razmišljati kaj bomo sejali v tem letu. Resnično okusna zelenjava je dobra samo iz domačega zelenjavnega vrta, zato izbirajte med najboljšimi sortami.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Največ veselja nam predstavlja domač paradižnik

S setvijo paradižnika za sadike je v osrednji Sloveniji najbolj pričeti v prvi polovici marca. Tako si v domačem vrtu zagotovite najbolj priljubljene sorte, ki jih aprila in maja ni mogoče poiskati med sadikami. Predlagamo, da polovico sadik kupite v trgovinah in jih sadite po 15. maju. Drugo polovico sadik pa vzgojite iz semena.

Pridelek paradižnika je kasnejši

Nasvet za vse navdušence paprik

Za domače sadike paprik je najbolje sejati konec februarja in v začetku marca. Priporočamo, da papriko za sadike sejete dober teden pred paradižnikom, saj kali dalj časa. V času do kalitve naj bo na stiroporu, ki je nad radiatorjem. Če boste ogrevanje ponoči izključili se bo podaljšal tudi čas kalitve. Po vzniku papriko postavite na okensko polico in jo podložite s stiroporjem, da ji ne bo hladno.

Solato lahko sejemo od januarja naprej

Solato v vrtu sejemo za česnom in čebulčkom. Priporočamo, da pred solato sejete tudi bob in grah. V zgodnje pomladanskem času jo lahko sejete tudi v tople grede. Če vreme dopušča lahko v tople grede sejete že meseca januarja. Tudi v neogrevane rastlinjake lahko s setvijo krhkolistnih sort solate pričnemo že v mesecu januarju in februarju.

September v zelenjavnem vrtu

Solato lahko sejete in sadite v mesečnih presledkih. Tako si zagotovite odlično domačo solato čez celo leto. Zgodaj spomladi je za hitrejši pridelek bolje saditi iz sadik. Vsekakor predlagamo, da opravite tudi setev iz semena.

Domači čiliji in feferoni iz semena

Optimalen termin za setev feferonov in čilijev je konec februarja. Ta termin se ujema tudi s setvami za sadike paprik. Čiliji in feferoni naj bodo do kalitve na temperaturi okrog 25 stopinj Celzija. Nič ni narobe, če je v sobi tudi kakšna stopinja manj. Po vzniku pa jim ugaja temperatura okrog 20 stopinj Celzija.

Kdaj sejemo redkvico, solato, špinačo, zelje in ostale osnovne vrtnine?

Redkvico v zgodnje pomladanskem času sejte med solato, saj sta te vrtnini dobri sosedi. Za dobro kalitev solate spomladi uporabite sveže seme. Za vzgojo domačih sadik solate sejemo od začetka febraurja dalje. V marcu lahko sejemo tudi endivijo. V februarju sejemo tudi za sadike špinače, zelja, cvetače in brokolija. S setvijo rdeče pese pričnemo v začetku aprila. Tudi korenček je najbolje sejati v sredini aprila, ko se zemlja ža ogreje.

spomladanska solata

Solata in redkvica

S setvijo nizkega fižola pričnite ob koncu aprila. Visok fižol sejemo od začetka maja do sredine junija, ko se tla primerno ogrejejo. Tudi kumare in bučke na prosto sejemo po 1. maju. Za domače sadike jih sejemo od začetka aprila naprej.

Izbirate lahko tudi med ekološkimi semeni

Če ste povsem ekološki predlagamo, da za vzgojo sadik in direktno setev izbirate med ekološko pridelanimi semeni. V ponudbi, ki vam jo predstavljamo boste našli semena vrtnin, ki jih najdemo skoraj na vsakem vrtu.

Domača hrana z vrta je najboljša

Hrano je priporočljivo pripravljati iz osnovnih surovin. Zato je treba že sedaj misliti kaj bomo v domač vrt sadil in sejali v tem letu. Obroke je najbolje pripraviti iz svežih živil, tako imamo na mizi polnovreden obrok.

Starši in otroci naj raje očistijo in pripravijo svežo domačo zelenjavo. Zamrznjena hrana iz trgovin je dejansko „mrtva“ hrana, ki je samo lepo zapakirana in enostavna za uporabo.

Če uživamo veliko sveže zelenjave z domačega vrta je to največje darilo za zdravje vsake družine. Zato priporočamo, da semena vaših najljubših vrtnin izberete že v zimskih mesecih. V vrtu poskrbite tudi za koristne cvetlice in različna zelišča.

Zeleni svet priporoča:

V branje priporočamo vseh 6-ih knjig priznane avtorice Miše Pušenjak. Zelo uporabna je nova knjiga Naravno varstvo rastlin (NOVO!). Prelistajte tudi knjigo Visoke grede in vrtički v posodah, ter knjigo Rastlinjaki v vrtu. Najobširnejša in celovita je knjiga Zelenjavni vrt, uporabna je tudi knjiga Moj EKO vrt. Praktičen in uporaben je tudi priročnik Vodnik po vrtu.

Za ogled knjig Miše Pušenjak KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

Naravno varstvo rastlin (NOVO!)
Visoke grede in vrtički v posodah
Zelenjavni vrt
Moj EKO vrt
Vodnik po vrtu

S setvami za domače sadike boste popestrili bogasto okusov domače zelenjave, saj vseh sort ni mogoče kupiti v obliki sadik. Vsekakor priporočamo tudi setev iz semena na prosto, tople grede, tunele in neogrevane rastlinjake.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Najboljša domača zelenjava iz semena

 1. miro

  to ne velja za bližino morja, če bi se držal teh datumov bi bil brez pridelka, lani sem dal paradižnik v zemljo že 15/4 in ta se je najbolj izkazal, pozneje je prevroče in nekatere rastline odmirajo ali gredo prisiljeno v seme, drugače pa imate koristne nasvete. Lp Miro

  Reply
 2. Franc NOVAKFranc

  niste odgovorili na vprašanje,če lahko pride tudi na dom obrezat sadike ,breskve hruške črešnje,proti plačilu.???

  lp Novak Frenk Vransko 49

  5 do 6 sadik,,ura dve dela

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *