*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zimska zelenjava iz domačega rastlinjaka in okenske police

Rastlinjak naj ne ostane prazen

V zimskem času v rastlinjaku uspeva zimska solata, motovilec, blitva in špinača. V rastlinjaku se podaljša življenjska doba tudi radiču, zelju, kitajskemu zelju, glavnatemu ohrovtu, ki ga lahko z vrta prestavite v rastlinjak. Omenjene vrtnine v rastlinjak prestavimo, ko se nočne temperature spustijo pod ledišče. Lahko jih tudi sejemo ali sadimo ob koncu poletja.

Zimska solata v rastlinjaku

Zimska solata v rastlinjaku.

 

Z vrta tako v rastlinjak shranimo samo povsem dozorele vrtnine. Delo opravimo v suhem vremenu. Rastline izkopljemo s koreninsko grudo in jih tako presadimo.

V primeru zelo mrzle zime rastline pokrijemo še s slamo. Tako bodo vrtnine v rastlinjaku ostale sveže vsaj slaba dva meseca. Če ste ob koncu avgusta ob rob rastlinjaka pod paradižnik posejali dovolj peteršilja, vas bo s pridelkom razveseljeval celo zimo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vrtnarskih knjig. Odlični priročniki priznanih avtorjev.

Kaj je treba sejati v prazen rastlinjak?

Če del rastlinjaka ostane prazen je bilo treba do konca oktobra ali celo v začetku novembra poskrbeti za ozelenitev tal, ki postanejo oaza za koristne organizme. Če je površina majhna ste lahko sejali božično žito, ki je pakirano v manjših embalažah.

V rastlinjaku si uredite zasipnico

V zasipnici, ki jo izkopljemo v rastlinjaku lahko hranimo različne korenovke in gomoljnice. Jamo za zasipnico ni treba kopati pregloboko. Zadostuje že globina 30 cm, širina naj bo največ 1,5 m.

Dolžino jame izkopljemo glede na potrebo za skladiščenje pridelka. Dno zasipnice obložimo s smrečjem, da glodavcem otežimo dostop do pridelka.

Zasipnico lahko izkopljemo v rastlinjaku.

Zasipnico lahko izkopljemo v rastlinjaku.

Kako pokrijemo zasipnico?

Zasipnico je najbolje prekriti s smrečjem ali koruznico. Za lažje izkopavanje pridelka jo prekrijmo kar s propustno folijo, ki jo najdemo v vsaki gradbeni trgovini.

V primeru zelo hude zime povečamo plast smrečja ali na vrhu dodamo nekoliko zemlje. Tako si v zimskem času olajšamo izkop pridelka, saj v rastlinjaku ni snega.

Pravilen izkop korenovk, gomoljnic in kolobar z zasipnico

Če smo zasipnico za korenje, kolerabo, repo, črno redkev, rdečo peso izkopali v suhem vremenu in z vrtnin nismo odstranjevali zemlje, ali jih poškodovali, se bo pridelek dobro skladiščil. Treba je bilo odstraniti tudi listje in to tako, da smo pustili dober centimeter peclja in nismo ranili korena ali gomolja.

Podzemna koleraba

Izkop kolerabe.

Priporočamo, da je zasipnica vsako leto na drugem koncu rastlinjaka. Če z zasipnico tako kolobarite bo manj dovzetna za razne gnilobe, ki so lahko bolj izrazite, kot če jo imamo vsako leto na istem mestu. 

Azijski vitamini z okenske police?

Azijska listna zelenjava uspeva na okenski polici v jesenskem, zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko primanjkuje svežih vitaminov z domačega vrta. S setvijo azijske listne zelenjave lahko poizkusite v pozno jesenskem in zimskem času. Sejete jo lahko v korita ali posebaj pripravljene sete za mikro zelenjavo.

Rastline režete večkrat, ko dosežejo 10 cm višine. Če so listi preveliki lahko grenijo. Priporoča se rezanje na višini listov 6 do 8 cm.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vrtnarskih knjig. Odlični priročniki priznanih avtorjev.

Na okenski polici lahko gojimo tudi rukolo in vrtno krešo

Vrtno krešo lahko sejemo na okenski polici od decembra do februarja. Sejemo jo lahko v različne nizke posode in korita. Posoda ali podstavek naj ima premer približno 20 cm, globina pa med 3 in 5 cm.

Vrtna kreša

Vrtna kreša.

Setve na okenski polici ponavljamo na dober teden, zemljo v posodi redno menjavamo. Da preprečimo pretegnjenost rastlin, posodo, krožnik, korito ali podstavek dnevno obračamo.

Skrbimo tudi za redno zalivanje, da se zemlja ne presuši. Rukolo jeseni in pozimi sejemo v plitve posode. Kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Zeleni svet priporoča:

V rastlinjaku lahko pridelamo praktično vse vrtnine. Tako si zagotovimo samooskrbo za domačo zelenjavo skozi celo leto. Domač rastlinjak je postavljen v enem dnevu. Investicija se bo obrestovala že v 5 letih.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vrtnarskih knjig. Odlični priročniki priznanih avtorjev.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *