9 največjih napak vrtičkarjev na vrtu v mesecu oktobru

Prehitro sajenje česna na vrtu se ne obrestuje

Na našem vrtu, ki se nahaja na Dolenjskem česen že leta sadimo konec oktobra ali v začetku novembra. Izkazalo se je, da se najbolj obrestuje sajenje česna v začetku novembra. Tako imamo v spomladanskem času manj težav s česnovo muho, ki bolj napada tisti česen, ki ga sadimo v začetku ali sredini oktobra.

Ste vedeli, da česen boljše uspeva, če listi pred dolgotrajnim zimskim mrazom samo pokukajo iz tal? Tla za sajenje česna pripravimo v prvi polovici oktobra, ko so tla še topla in ne škodujemo mikroorganizmom v tleh.

sajenje česna

S sajenjem česna v mesecu oktobru ne prehitevamo. ©AdobeStock

Na prazne grede še vedno sejemo in sadimo številne vrtnine

zimska solata

Še vedno lahko sejemo zimsko solato in ostale prezimne vrtnine.

Opažamo, da so številni vrtički v jesenskem času na pol zapuščeni in zaraščeni. To je res škoda in prav je, da sejemo in sadimo tudi v mesecu oktobru.

V začetku meseca sadimo čebulček za mlado čebulo, sejemo zimsko solato. Sejemo tudi motovilec, rukolo, azijsko listo zelenjavo in prezimni tolščak. Ves oktober lahko sejemo ozimno žito, da gredice niso prazne.

Do sredine novembra sejemo grah. Od sredine novembra naprej pa bob. Tako se bomo veselili zgodnjega pridelka dveh metuljnic, ki popestrita kolobar. Na bobu bo tako tudi manj uši.

Z rahljanjem težkih tal ne čakamo do pomladi

Težka, ilovnata tla obvezno rahljamo pred hujšim mrazom. Tako bomo lahko v spomladanskem času hitro sadili in sejali, saj bodo tla hitreje ogreta, manj vlažna ter zbita. Setve in sajenja na tako pripravljenih gredicah bodo v marcu in aprilu povsem enostavne.

rahljanje tal z ruskimi vilami

Težka, ilovnata tla je treba obvezno rahljati v jesenskem času.

Za rahljanje gredic na težkih, ilovnatih tleh v jesenskem času izkoristimo vsak topel in sončen dan. Gredico bomo najlažje in najhitreje pripravili z Ruskimi vilami Premium, ki so v celoti narejene v Sloveniji. Na enak način pripravimo tudi ostale prazne gredice, ki jih boste zapolnili z novimi vrtninami pred zimo.

ruske vile

Ruske vile Premium in jesenska priprava grede na težkih tleh, ki so primerno vlažna in se posledično lepo drobijo.

Ruske vile® Premium in glavne koristi za vrtičkarje:

  • delo opravimo z manj napora in 2 do 3 krat hitreje
  • manj obremenjena hrbtenica in roke
  • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …)
  • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje z motiko ali grabljami
  • kvalitetna slovenska izdelava

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile® PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Plesniv paradižnik in ostale plodovke odstranimo z gredic

plesniv paradižnik

Plesniv paradižnik na vrtu prenaša okužbe tudi v naslednje leto.

Red in higiena sta potrebna tudi na domačem vrtu. Na vrtovih po Slovenij pogosto opažamo, da se po spravilu paradižnika do zelenega dela rastline obnašamo neodgovorno.

Plesniv paradižnik, ki ostane na gredici prenaša okužbe s plesnijo v naslednje leto. Enako velja za plesnive kumare in buče.

Te vrtnine sanitarno porežemo že v avgustu ali septembru, zato jih porežite vsaj pred zimo in poskrbite za bolj zdrav vrt.

Še bolje je, če se okužene liste izreže iz rastline ob prvem pojavu okužbe s krompirjevo plesnijo, ki je najbolj nevarna bolezen paradižnika.

slaba higiena na vrtu

Vzorčni primer vrta s slabo higieno in plesnivim paradižnikom.

Zelje, radiče, listnati ohrovt, por, brstični ohrovt in ostalih vrtnin ne pospravimo pred mrazom

Ste vedeli, da hujši mraz na vrtu preživi več kot 10 vrtnin? Rdeč glavnat radič lahko nabiramo še pred decembrskimi prazniki. Prezimne sorte brez težav prezimijo.

Na vrtu brez težav prezimi tudi brstični ohrovt, listi listnatega ohrovta v mrazu postanejo še bolj okusni. Kitajsko zelje porabimo običajno do decembra. Glavnati ohrovt na vrtu ostane brez težav do januarja. Tudi zelje režemo še dolgo v zimo.

zelje

Zelje, radiči, por in številne ostale vrtnine prenesejo mraz, zato jih z grede ne odstranimo prehitro.

Na vrtu prezimijo tudi rastline, ki jih sejemo v oktobru in jih nabiramo v spomladanskem času. Prezimita tudi blitva in špinača.

Gredic ne prepuščamo plevelu, pred zimo jih očistimo

Vsi, ki vrtnarijo samo spomladi imajo zdaj povsem zaraščen in zapuščen vrt. Vrtnarjenje je žal na mnogih vrtičkih v trendu samo v spomladanskem času. Takrat se instant vrtnarjenje začne v aprilu in konča v maju. Do poletja se pobere pridelek in potem je vrt prepuščen plevelu.

Plevel se z vrta najlažje odstrani, če ga vsakih 14 dni okopavamo z Nihajno motiko Pepa, ki odstrani plevel 7 do 10 krat hitreje kot navadna motika. Več o delu z nihajno motiko so preberite tukaj.

plevel in zaraščen vrt

Plevel bo na tako zaraščenem vrtu delal težave tudi v naslednjem letu.

 

Priporočamo, da se vrtnari celo leto, saj sejemo in sadimo tudi v poletnem in jesenskem času. Tako smo z domačo zelenjavo samooskrbni celo leto. V primeru, da ne moremo vzdrževati celega vrta, ga zmanjšamo in obdelujemo toliko kot zmoremo.

Nihajna motika Pepa rezilo

Z Nihajno motiko Pepa okopavamo vsakih 14 dni in se znebimo plevela.

Okopavanje vrta z Nihajno motiko Pepa poteka v pokončni drži.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Vse o uporabi Nihajne motike Pepa na vrtu si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Zemlja na vrtu v oktobru ne sme biti gola

V oktobru lahko še vedno sejemo ozimna žita in to predvsem na tiste gredice, ki jih bomo sadili ali sejali konec pomladi.

Ajdo, ki smo jo za zeleno gnojenje sejali konec poletja, je treba pred zimo pokositi in to 14 dni po začetku cvetenja, da ne tvori semen. Facelija, grško seno, bela gorjušica in oljna redkev bodo čez zimo pomrznile in jih v spomladanske času vdelamo v tla.

ajda

Ajdo, ki odlično ustavi plevel kosimo 14 dni po začetku cvetenja, da ne tvori semen.

Težka, ilovnata tla obvezno pripravimo z Ruskimi vilami Premium in pred hujšim mrazom pokrijemo z listjem ali drugo organsko zastirko. Tako bodo do prvih setev v marcu v optimalni kondiciji, saj bomo ohranili talno življenje v tleh. Lahka peščena tla lahko pripravimo tudi v spomladanskem času. Jeseni pa jih vseeno pokrijemo z zastirko.

Pokrivanje motovilca in zimske solate v oktobru ni potrebno

Opažamo, da motovilec in zimsko solato množično pokrivate že v mesecu oktobru, kar pa ni potrebno. Pospeševanje rasti zimske solate pred zimo ni potrebno, ker najboljše prezimi solata, ki ni prevelika. Na našem vrtu je pozimi nikoli ne zaščitimo, saj najbolje prezimi, ko razvije 4 do 6 listov. V primeru ploskega pokrivanja motovilca in solate je tudi več možnosti za razvoj plesni.

Pred večjim zimskim mrazom lahko zimsko solato zaščitimo s tunelom in belo vrtno tkanino. V res hudem mrazu jo lahko zaščitimo še s smrekovimi vejami.

vrtna tkanina

Motovilcu in solati plosko pokrivanje z belo vrtno tkanino ne ugaja.

Ne pozabite na jesensko gnojenje z gnojem, ki ga opravite pred mrazom

Vsi, ki gnojite s hlevskim gnojem ne čakajte na gnojenje gredic v spomladanskem času. S hlevskim gnojem vedno gnojimo jeseni in to do sredine oktobra, ko so tla še topla in primerna za delo. Dobro preperel hlevski gnoj najlažje vdelamo v območje korenin s pomočjo Ruskih vil Premium, ki tudi rahljajo tla. Hlevski gnoj, ki ni preperel, je treba v tla vdelati z lopato, ker drugače ne gre.

Samo tako vrtnine v spomladanskem času ne bodo lačne do konca maja ali začetka junija. Gnoj se bo čez zimo ustrezno razgradil in bo v marcu že na razpolago prvim vrtninam na vrtu.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Za odstranjevanje plevela na vrtu je zelo uporabna Nihajna motika Pepa, ki omogoča delo v pokončni drži. Delo poteka 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko. Za kirurško natančno okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “9 največjih napak vrtičkarjev na vrtu v mesecu oktobru

 1. Mojca Matić

  Pozdravljeni. Imam 2vprašanja, če mi lahko svetujete. Po spravilu paprike sem mehke dele na drobno narezana in pustila na gredi da zgnije. Ali je to prav? In kompost shranjujemo v vrečah, ker imam majhen vrt in nimam prostora za kompostnik. Letos so se mi zaredili beli črvi. Ali bodo preživeli in koliko je to narobe ? Hvala za odgovor. Se opravičujem ker sem toliko napisala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mojca, najbolje, da vse kar gnije odstranite z vrta. Kompostiranje v vrečah je tudi možno. Glede belih črvov bi rabili fotografijo. Najverjetneje so to ogrci, ki jih morate uničiti.

   Reply
 2. Verica

  Pozdravljeni,
  Zanima me, kako pri rahljanju z ruskimi vilami v jeseni, vkopljem zeleni rastlinski material z gredic v zemljo, če to sploh gre, glede na to, da se ravno pomikam nazaj? Vi priporočate, da se ta material jeseni vkoplje v zemljo ali ga razporedim kar po površini grede potem, ki sem jo že obdelala z vilami, da tla niso nezaščitena čez zimo?
  Prosim vas za nasvet😀
  Lep pozdrav Verica iz MB

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ajda, facelija, grško seno in ostale neprezimne rastline za zeleno gnojenje čez zimo pomrznejo. Spomladi jih pokosimo z rotacijsko kosilnico in košaro ter raztresemo po vrtu in vdelamo v tal z Ruskimi vilami Premium. Lahko tudi jeseni odstranite plevel in sedaj poskrbite za rahljanje tal z omenjenim orodjem. Za tem pokrijte tla s slamo ali kakšno drugo zastirko, da tla niso gola čez zimo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *