Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica in oljna redkev ustavijo plevel ter izboljšajo tla

Zakaj sejemo koristne rastline na domač vrt?

Grško seno, facelijo, ajdo, belo gorjušico in oljno redkev je priporočljivo sejati, če na vrtu uporabljamo samo kupljena gnojila. Setev opravimo v mesecu avgustu in prvi polovici septembra. Briketirana (peletirana) organska gnojila ne ustvarjajo dovolj trajnega humusa v tleh. To je zagotovo dober razlog, da sejemo grško seno, facelijo, ajdo in ostale rastline za zeleno gnojenje.

Rodovitna zemlja nujno potrebuje pravo organsko snov, da so vrtna tla v dobri kondiciji, zato ne pozabite na setev omenjenih rastlin. Ste vedeli, da rastline, ki jih sejemo za zeleno gnojenje zelo učinkovito ustavijo semenski plevel? Nekatere omejijo tudi število talnih škodljivcev.

Facelija najbolje kali, če jo sejemo konec poletja

S setvijo facelije v vročem in suhem avgustu ne prehitevamo, ker je občutljiva na sušo. Najbolje se bo počutila, če jo sejemo konec avgusta in do sredine septembra.

V primeru, da smo v spomladanskem času tla pripravili s pomočjo Ruskih vil Premium globoko rahljanje ni potrebno. Pred setvijo je treba poskrbeti za okopavanje tal z Nihajno motiko Pepa, saj se tako najlažje znebimo plevela, ki kali. Na ta način ga spodrežemo in ne tekmuje z rastlinami, ki jih sejemo na prazne grede.

nihajna motika pepa za vrt

Tla pred setvijo facelije in ostalih rastlin plitko okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

Inovativno orodje za vrt in ročna freza.

Za lahkotno rahljanje tal pred setvijo, sajenjem uporabimo Ročno frezo Mici, Nihajno motiko Pepa ali Rezalno motiko Anka.

 

Za rahljanje tal pred setvijo je zelo uporabna tudi Ročna freza Mici 12 alli Ročna freza Mici 20, ki ima širšo delovno širino. Suha in zbita tla najlažje rahljate po dežju ali izdatnem zalivanju celotne grede.

Tako bo kalitev semena bolj uspešna. To zelo koristno delo lahko opravite tudi z Rezalno motiko Anka.

 

Facelija, ki jo uporabljamo za zeleno gnojenje ni v sorodu z nobeno vrtnino, zato jo lahko sejemo na vse gredice, saj ne vpliva na kolobar.

facelija

Facelija pozno poleti in jeseni zelo hitro prekrije vrtna tla.

Facelija ustvari gosto zeleno preprogo, ki pokrije in rahlja vrtna tla ter ustavi plevel.

Sejemo jo na težka ilovnata in tudi peščena tla. Pred zimo tako naredi veliko organske mase, ki pomrzne in jo spomladi vdelamo v tla z Ruskimi vilami Premium.

delo z ruskimi vilami vdelamo facelijo

Facelijo najlažje vdelamo v tla v spomladanskem času in to s pomočjo Ruskih vil Premium.

Zakaj je tla konec poletja najbolje pripraviti z Nihajno motiko Pepa?

S kopanjem in obračanjem zemlje naredimo več škode kot koristi. Ste vedeli, da pred vsako novo setvijo ali sajenjem tal ni treba prekopati? Pred setvijo ali sajenjem ob koncu poletja, je treba tla samo površinsko okopati z Nihajno motiko Pepa.

nihajna motika

Nihajna motika Pepa ohrani talni živi svet in vlago v tleh.

V primeru suhega vremena naj bo obdelava tal z Nihajno motiko Pepa čim bolj plitka. Tako boste ohranili talni živi svet in vlago v tleh nedotaknjeno.

Po setvi poskrbite za zalivanje celotne grede. Gnojenje ni potrebno, če med letom gnojite s kompostom ali gnojem.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup in podroben nasvet o globokem rahljanju tal z Ruskimi vilami Premium.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Grško seno je koristna in manj znana rastlina, ki obogati zemljo

Grško seno imenujemo tudi sabljasti triplat in ga uvrščamo med metuljnice. Grško seno je bujna rastlina, ki hitro raste, zato jo uporabljamo za povečanje organske mase v tleh in izboljšanje tal. Grško seno za zeleno gnojenje sejemo tudi v avgustu in začetku septembra. Pred setvijo je seme čez noč priporočljivo namakati v vodi, da izboljšamo kalitev.

grško seno

Grško seno poveča organsko maso in izboljša vrtna tla.

Za zeleno gnojenje ga sejemo po celi gredici in poskrbimo, da tla v jeseni in pozimi niso gola. Ta neprezimna rastlina raste še pozno jeseni, nato jo mraz uniči in poskrbi, da listje pokrije vrtna tla. Organsko maso vdelamo v tla ob spomladanski pripravi vrtnih gred.

Grško seno za zeleno gnojenje sejemo do začetka septembra (foto Kristina Škrbec).

Ajda je odlična rastlina, ki ustavi plevel in izboljša tla

Ajda v jesenskem času naredi veliko organske mase, ki med zimo razpade in jo s spomladansko pripravo tal z lahkoto vdelamo v tla. Ajda je odlična rastlina, če se želimo znebiti semenskega plevela, saj hitro kali, raste in odlično prekrije tla.

ajda list

Ajda je prava izbira, če se želimo znebiti semenskega plevela.

 

Ajda ima tudi dober koreninski sistem, ki poskrbi za zračenje tal in hkrati zagotavlja veliko organske mase za vrtna tla. Ta rastlina ni v sorodu z vrtninami v vrtu zato ni moteča za kolobar.

Optimalni termin setve za ajdo, ki jo uporabljamo za zeleno gnojenje

V primeru, da se padavine pojavijo v avgustu jo sejemo do sredine avgusta. Zadnji rok za setev ajde v pozno poletnem času je začetek septembra. Tako bo pred zimo razvila še dovolj organske mase, ki jo spomladi vdelamo v tla.

Kako preprečimo semenitev ajde na vrtu?

V primeru, da ajdo sejemo za zeleno gnojenje je treba poskrbeti, da jo 14 dni po začetku cvetenja pokosimo ali vdelamo v tla. Tako seme ajde ne bo dozorelo in v naslednjem letu ne bo predstavljala plevela na vrtu. Organsko maso lahko pustimo na vrtni gredi čez zimo in jo spomladi vdelamo v tla.

Kdaj sejemo belo gorjušico, oljno redkev in kako zmanjšamo ogorčice?

Belo gorjušico in oljno redkev lahko konec poletja sejemo vse do sredine septembra. Tako naredijo dovolj zelenega nadzemnega dela še pred jesenskim mrazom in ohladitvami.

Ti dve rastlini za zeleno gnojenje imata globoke korenine in zrahljajo tla bolje od vsakega vrtnega orodja. Ste vedeli, da sta obe rastlini odlični za izboljšanje težkih, ilovnatih tal.

Bela gorjušica in oljna redkev

Bela gorjušica in oljna redkev zelo izboljšata težka tla.

Obe rastlini zmanjšujeta število talnih škodljivcev, predvsem ogorčic. Priporočamo setve na grede kjer bomo v naslednjem letu sadili krompir ali korenovke. V zimskem času nadzemni deli deli razpadejo in jih vdelamo v tla ob pripravi tal v spomladanskem času.

Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica, oljna redkev in pravilen kolobar

Belo gorjušico in oljno redkev v kolobarju ne kombiniramo z zeljem, ohrovtom, cvetačo, repo, kolerabo, redkvico in ostalimi križnicami. Zaradi velikega števila sorodnikov ju na vrtne grede nekoliko težje uvrščamo.

Facelija in ajda ne vplivata na kolobar in jih sejemo na vse gredice. Pri rastlinah, ki izboljšajo tla in poskrbijo za zeleno gnojenje pazimo tudi na to, da jih med sabo kombiniramo in se ne ponavljajo vsako leto na isti gredici. Grško seno ali sabljasti triplat ne kombiniramo s fižolom, grahom, bobom, lečo, čičeriko in ostalimi stročnicami.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica in oljna redkev ustavijo plevel ter izboljšajo tla

 1. Jana

  Imam eno vprašanje glede zelenega gnojenja. Na njivi, ki je obdelana po tradicionalnem postopku, se je razvilo zelo veliko plevela.
  Ce bi posejali ajdo ali grško seno, je v redu da najprej preorjemo njivo in nato posejemo eno od rastlin in jo pustimo preko zime? Zanima me, na kaksen nacin potem vdelamo v zemljo (strojno), ker gre za vecjo povrsino in rocno ni mozno? Rabimo spomladi mulcer ali zadosca brana? Hvala vam za informacijo.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, 
   pri nas na vrtu pred setvijo grškega sena samo plitko rahljamo tla in potem pred dežjem rahlo vdelamo z grabljami ali ročno frezo. 
   Sejemo lahko  (povprek ali v vrste, ki so med seboj oddaljene 15 cm) na prazne gredice od pomladi do jeseni. 
   Na njivi ga za zeleno gnojenje 2 tedna pred setvijo, sajenjem drugih rastlin vdelamo v tla. 
   To najlažje naredite z mulčerjem, ker mislimo, da se bi za brane preveč “lovila” organska snov in jo je težko vdelati. Vse je odvisno kako je pomrznilo med zimo. 
   Pri nas na vrtu spomladi uporabimo rotacijsko kosilnico in potem z ročno frezo vdelamo v tla. 
   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 2. Vikica

  Danes sem posejala ajdo in mešanico za zeleno gnojenje.Upam da malo namoči če ne sledi zalivanje🌧🍀

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, običajno tako, da manj gnojimo s kompostom ali gnojem ter ostalimi organskimi gnojili. Pomaga tudi ohlajen čaj iz pelina, rabarbare, gozdne praproti ali vratiča. S čajem zalijemo rastline. Pomaga tudi, če okrog rastlin posipamo cimet. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 3. Alenka

  Pozdravljeni, mene pa zanima, ali je možno, da se ti med rastlinami za zeleno gnojenje naselijo rdeči polži? Lansko zimo sem imela na vrtu blitvo in posledično je bilo spomladi tam kar nekaj teh polžev.
  Hvala za odgovor in lep dan želim.

  Reply
 4. Aleksandra

  Pozdravljeni!
  od 4.8. sem bolj poredko za računalnikom, saj sem doma iz precej osiromašenega Letuša v Savinjski dolini, zato sem mogoče kakšno objavo že spregledala. Po poplavi mi je na površinah ostal mulj, ki smo ga ponekod strojno, ponekod ročno odstranili. Sedaj sem zelenice že pripravila na ponovno setev, čakam na dež, ostal pa mi je vrt. Površine so bile ekološke, kar mi sedaj zopet nekaj let ne bo uspevalo. Poleg tega smo na produ in je velik del zemlje odneslo, na površinah je ostal mulj, ki so ga odstranili. Zanima me, katera od rastlin najbolj vleče nase strupene in težke kovine. Namesto podor bom seveda kosila in odstranila vrhnji del. S čim se lotiti razstrupljanja zemlje in koliko časa bo minilo, preden bodo moje sadike vsaj približno za uživanje.
  Hvala za vaš odgovor, Aleksandra

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   pri nas za veliko organske mase in globoko rahljanje tal sejemo belo gorjušico. Tlom, za katera sumimo, da so onesnažena, je priporočljivo dodati vulkansko kamnino zeolit ali bio oglje. Značilnost obeh materialov je veliko elektronskih vezi, s katerimi vežejo težke kovine nase. Te sicer ostanejo v zemlji, vendar rastlinam niso dostopne. Skratka, najprej poskrbimo za odstranitev vrhnje plasti, naplavin, mulja. Potem oživimo tla s kompostom, sejemo za zeleno gnojenje ter dodamo zeolit ali bio oglje. Predlagamo, da si preberete tudi prispevek o reševanju poplavljenih območij. Več tukaj https://zelenisvet.com/poplava-na-vrtu/

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *