Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica in oljna redkev ustavijo plevel ter izboljšajo tla

Zakaj sejemo koristne rastline na domač vrt?

Grško seno, facelijo, ajdo, belo gorjušico in oljno redkev je priporočljivo sejati, če na vrtu uporabljamo samo kupljena gnojila. Setev opravimo v mesecu avgustu in prvi polovici septembra. Briketirana (peletirana) organska gnojila ne ustvarjajo dovolj trajnega humusa v tleh. To je zagotovo dober razlog, da sejemo grško seno, facelijo, ajdo in ostale rastline za zeleno gnojenje.

Rodovitna zemlja nujno potrebuje pravo organsko snov, da so vrtna tla v dobri kondiciji, zato ne pozabite na setev omenjenih rastlin.

Ste vedeli, da rastline, ki jih sejemo za zeleno gnojenje zelo učinkovito ustavijo semenski plevel? Nekatere omejijo tudi število talnih škodljivcev.

Facelija najbolje kali, če jo sejemo konec poletja

S setvijo facelije v vročem in suhem avgustu ne prehitevamo, ker je občutljiva na sušo. Najbolje se bo počutila, če jo sejemo konec avgusta in do sredine septembra.

V primeru, da smo v spomladanskem času tla pripravili s pomočjo Ruskih vil Premium globoko rahljanje ni potrebno. Pred setvijo je treba poskrbeti za okopavanje tal z Nihajno motiko Pepa. Suha in zbita tla najlažje rahljate po dežju ali izdatnem zalivanju celotne grede. Tako bo kalitev semena bolj uspešna.

nihajna motika pepa za vrt

Tla pred setvijo facelije in ostalih rastlin plitko okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

facelija

Facelija pozno poleti in jeseni zelo hitro prekrije vrtna tla.

Facelija, ki jo uporabljamo za zeleno gnojenje ni v sorodu z nobeno vrtnino, zato jo lahko sejemo na vse gredice, saj ne vpliva na kolobar.

Facelija ustvari gosto zeleno preprogo, ki pokrije in rahlja vrtna tla ter ustavi plevel. Sejemo jo na težka ilovnata in tudi peščena tla. Pred zimo tako naredi veliko organske mase, ki pomrzne in jo spomladi vdelamo v tla z Ruskimi vilami Premium.

delo z ruskimi vilami vdelamo facelijo

Facelijo najlažje vdelamo v tla v spomladanskem času in to s pomočjo Ruskih vil Premium.

Zakaj je tla konec poletja najbolje pripraviti z Nihajno motiko Pepa?

S kopanjem in obračanjem zemlje naredimo več škode kot koristi. Ste vedeli, da pred vsako novo setvijo ali sajenjem tal ni treba prekopati? Pred setvijo ali sajenjem ob koncu poletja, je treba tla samo površinsko okopati z Nihajno motiko Pepa.

nihajna motika

Nihajna motika Pepa ohrani talni živi svet in vlago v tleh.

V primeru suhega vremena naj bo obdelava tal z Nihajno motiko Pepa čim bolj plitka. Tako boste ohranili talni živi svet in vlago v tleh nedotaknjeno.

Po setvi poskrbite za zalivanje celotne grede. Gnojenje ni potrebno, če med letom gnojite s kompostom ali gnojem.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup in podroben nasvet o globokem rahljanju tal z Ruskimi vilami Premium.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Grško seno je koristna in manj znana rastlina, ki obogati zemljo

Grško seno imenujemo tudi sabljasti triplat in ga uvrščamo med metuljnice. Grško seno je bujna rastlina, ki hitro raste, zato jo uporabljamo za povečanje organske mase v tleh in izboljšanje tal. Grško seno za zeleno gnojeje sejemo tudi v avgustu in začetku septembra. Pred setvijo je seme čez noč priporočljivo namakati v vodi, da izboljšamo kalitev.

grško seno

Grško seno poveča organsko maso in izboljša vrtna tla.

Za zeleno gnojenje ga sejemo po celi gredici in poskrbimo, da tla v jeseni in pozimi niso gola. Ta neprezimna rastlina raste še pozno jeseni, nato jo mraz uniči in poskrbi, da listje pokrije vrtna tla. Organsko maso vdelamo v tla ob spomladanski pripravi vrtnih gred.

Grško seno za zeleno gnojenje sejemo do začetka septembra (foto Kristina Škrbec).

Ajda je odlična rastlina, ki ustavi plevel in izboljša tla

Ajda v jesenskem času naredi veliko organske mase, ki med zimo razpade in jo s spomladansko pripravo tal z lahkoto vdelamo v tla. Ajda je odlična rastlina, če se želimo znebiti semenskega plevela, saj hitro kali, raste in odlično prekrije tla.

ajda list

Ajda je prava izbira, če se želimo znebiti semenskega plevela.

 

Ajda ima tudi dober koreninski sistem, ki poskrbi za zračenje tal in hkrati zagotavlja veliko organske mase za vrtna tla. Ta rastlina ni v sorodu z vrtninami v vrtu zato ni moteča za kolobar.

Optimalni termin setve za ajdo, ki jo uporabljamo za zeleno gnojenje

V primeru, da se padavine pojavijo v avgustu jo sejemo do sredine avgusta. Zadnji rok za setev ajde v pozno poletnem času je začetek septembra. Tako bo pred zimo razvila še dovolj organske mase, ki jo spomladi vdelamo v tla.

Kako preprečimo semenitev ajde na vrtu?

V primeru, da ajdo sejemo za zeleno gnojenje je treba poskrbeti, da jo 14 dni po začetku cvetenja pokosimo ali vdelamo v tla. Tako seme ajde ne bo dozorelo in v naslednjem letu ne bo predstavljala plevela na vrtu. Organsko maso lahko pustimo na vrtni gredi čez zimo in jo spomladi vdelamo v tla.

Kdaj sejemo belo gorjušico, oljno redkev in kako zmanjšamo ogorčice?

Belo gorjušico in oljno redkev lahko konec poletja sejemo vse do sredine septembra. Tako naredijo dovolj zelenega nadzemnega dela še pred jesenskim mrazom in ohladitvami.

Ti dve rastlini za zeleno gnojenje imata globoke korenine in zrahljajo tla bolje od vsakega vrtnega orodja. Ste vedeli, da sta obe rastlini odlični za izboljšanje težkih, ilovnatih tal.

Bela gorjušica in oljna redkev

Bela gorjušica in oljna redkev zelo izboljšata težka tla.

Obe rastlini zmanjšujeta število talnih škodljivcev, predvsem ogorčic. Priporočamo setve na grede kjer bomo v naslednjem letu sadili krompir ali korenovke. V zimskem času nadzemni deli deli razpadejo in jih vdelamo v tla ob pripravi tal v spomladanskem času.

Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica, oljna redkev in pravilen kolobar

Belo gorjušico in oljno redkev v kolobarju ne kombiniramo z zeljem, ohrovtom, cvetačo, repo, kolerabo, redkvico in ostalimi križnicami. Zaradi velikega števila sorodnikov ju na vrtne grede nekoliko težje uvrščamo.

Facelija in ajda ne vplivata na klobar in jih sejemo na vse gredice. Pri rastlinah, ki izboljšajo tla in poskrbijo za zeleno gnojenje pazimo tudi na to, da jih med sabo kombiniramo in se ne ponavljajo vsako leto na isti gredici. Grško seno ali sabljasti triplat ne kombiniramo s fižolom, grahom, bobom, lečo, čičeriko in ostalimi stročnicami.

Zeleni svet priporoča:

Pred setvijo ajde, facelije, grškega sena in ostalih rastlin za zeleno gnojenje, vrtno gredo plitko okopljemo z Nihajno motiko Pepa. Tako boste ohranili talni živi svet in vlago v tleh nedotaknjeno.

Po setvi in pripravi tal je treba gredico izdatno zaliti 💦💦 ali počakati na padavine. Za spomladansko vdelavo facelije, grškega sena in ostalih rastlin v tla je najbolje uporabiti Ruske vile Premium.

nihajna motika

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in podroben nasvet o globokem rahljanju tal z Ruskimi vilami Premium.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Grško seno, facelija, ajda, bela gorjušica in oljna redkev ustavijo plevel ter izboljšajo tla

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *