9 težav in rešitev na vrtu zaradi dežja in hladnega vremena

1. Zaradi dolgotrajnega dežja je najbolj ogrožen krompir

Na domačih vrtovih je zaradi dolgotrajnega dežja najbolj ogrožen krompir, ki ga bo verjetno zelo hitro napadla krompirjeva plesen. Več težav bo na gredicah, ki so pregosto posajene in niso upoštevane razdalje sajenja v vrsti in med vrstami.

Zagotovo bodo na boljšem vsi vrtičkarji, ki so to leto sadili odporne sorte krompirja na plesen. To so predvsem sort Twister, Alouette in Levante.

krompir listi in cvet

Krompir bo zaradi dežja zelo hitro napadla krompirjeva plesen.

krompirjeva plesen na listih krompirja

Prva žarišča krompirjeve plesni na vrtičkih v Ljubljani.

2. Kako preprečimo prehod krompirjeve plesni na paradižnik?

Veliko dežja, vlaga na listih in ustrezne temperature povzročajo hiter razvoj krompirjeve plesni na krompirju. Plesen bo vsekakor iz okuženega krompirja prešla na paradižnik. Manj težav bo imel paradižnik, ki je pokrit z nadstreški ali pod napuščem hiš.

Dobro jo bo odnesel tudi paradižnik v rastlinjakih, saj bo na listih manj vlage čez dan. Predlagamo, da rastlinjake redno zračite, da se na listih paradižnika ne zadržujejo kapljice vlage.

rastlinjak v mestu

Manj težav bo na paradižniku pod nadstreškom ali v rastlinjaku.

3. Posledice deževnega in hladnega vremena na sadikah paradižnikov

V primeru prezgodnjega sajenja paradižnika v maju se zgodi, da so sadike v juniju v slabem stanju. Rastline paradižnika so lahko rumene, črne, ožgane in vse to je posledica prezgodnjega sajenja v prvi polovici maja in neugodnih vremenskih razmer. Take rastline paradižnika bo zelo hitro napadla tudi krompirjeva plesen, ki se je že pojavila na krompirju.

Vsi, ki ste sadili paradižnik konec maja in v začetku junija s tem nimate težav. To leto se je obrestovalo pozno sajenje sadik paradižnikov, saj so bila prej tla hladna in neprimerna za sajenje.

sadike paradižnika plesen

Zaradi prezgodnjega sajenja bo slaboten paradižnik zelo hitro napadla plesen.

4. Preprečite zbitost tal in pomagajte rastlinam z okopavanjem

Zaradi obilnega dežja, dolgotrajnih padavin je treba poskrbeti za redno okopavanje in rahljanje tal. To je še posebej pomembno na težkih, ilovnatih tleh, da je v zemlji dovolj zraka.

Z rednim okopavanjem preprečimo tudi zaskorjenost lahkih in peščenih tal. Po dežju je treba počakati na optimalni termin in poskrbeti interventno okopavanje, saj to bolj pomaga pridelku kot gnojila in vse ostalo.

Za kirurško okopavanje okrog rastlin uporabite Rezalno motiko Anka, za hitro okopavanje v pokončni drži pa Nihajno motiko Pepa. V primeru večjih površin pa je zelo uporabna Ročna freza Mici. Z rednim okopavanjem poskrbite tudi za to, da meteorna voda ne bo odtekla po površini in odnašala zemljo.

rezalna motika

Kirurško natančno okopavanje okroga rastlin omogoča Rezalna motika Anka.

rezalna motika anka

Rezalna motika Anka.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev Rezalne motike Anka:

“Zdaj lahko okopavam tam kje prej nisem mogla.” – Cecilija K.
“Anka se lepo dopolnjuje z Nihajno motiko Pepa, ki jo že imam.” – Marija F.
“Hrbet manj trpi.” – Joži A.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
Več o uporabi Rezalne motike Anka na vrtu kliknite tukaj. Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

nihajna motika

Nihajna motika Pepa okopava 7 do 10 krat hitreje od navadne motike.

Nihajna motika Pepa rezilo

Nihajna motika Pepa.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev Nihajne motike Pepa:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 040 669 449.

5. Kaj lahko sejemo in sadimo po dežju, če smo kaj zamudili?

Še vedno lahko sadimo nizek in visok fižol. V nekaterih delih Slovenije celo visok fižol tradicionalno sadijo enkrat do konca junija. Pozne setve visokega fižola v zadnjih letih prinese celo boljšo letino kot, če ga sejemo v začetku maja. Vse kar sejemo in sadimo v maju, lahko umestimo na vrt tudi v začetku junija.

visok fižol v rasti

Še vedno lahko sejemo visok fižol in vse kar smo zamudili v maju.

Predlagamo, da na vrt umestite tudi sladki komarček, ki bo zagotovil boljši pridelek, če ga sejemo v začetku junija. Tako nam na vrtu ne bo zacvetel. Vsi, ki ste ga sejali ali sadili prehitro se bo to zagotovo zgodilo in boste razočarani nad pridelkom.

6. Ostale vrtnine, ki jih sejemo v juniju, če bo vreme ugodno in zemlja primerna za delo

S setvijo radiča in endivije v začetku junija nismo prepozni. V dolgem vremenu lahko obe vrtnini zacvetita, če ju sejemo ali sadimo prehitro. Ne pozabimo tudi na setev tržaškega solatnika in sajenje sadik solate. V prvi polovici junija sejemo črno redkev, od konca junija naprej pa repo. Kolerabo običajno sejemo od konca junija do začetka avgusta.

Pridelek bo hitrejši, če še kje najdete sadike rdeče pese. Vsi, ki ste bili neuspešni s setvijo korenčka in peteršilja poskusite sejati ponovno.

7. Vedno gledamo v kakšno zemljo sadimo in sejemo

Vrtna tla so zaradi velike količine padavin zbita, zato je treba pred setvjo, sajenjem poskrbeti za rahljanje ali okopavanje. To pomembno opravilo je treba opraviti, ko se zemlja ne oprijema orodja in še ni zaskorjena. Lahko bi rekli, da je treba čakati in delati takrat, ko je zemlja primerna za delo in ne takrat, ko to mi želimo.

Prazne gredice pred setvijo ali sajenjem najhitreje in najlažje okopljemo oz. rahljamo z Ročno frezo Mici, delo lahkotno in hitro poteka tudi s pomočjo Nihajne motike Pepa.

vrtna freza

Lahkotno okopavanje po dežju omogoča tudi Ročna freza Mici.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev Ročne freze Mici

“Zelo smo zadovoljni s frezo, nimamo pripomb. Z njo pridno pomagajo tudi otroci.” – Teja Š.

“Sem res navdušen, in če pogledate moja naročila pri vas v preteklih letih, mislim da sem jih kupil kar 5 ali 6 in jih podaril, ker je to za vrtičkarja čudovito darilo….in vsi so res zadovoljni!” – Peter K.

“Freza je bila kupljena za darilo in bo šele prišla do obdarovanca. Moja pa mi služi že tretje leto in to zelo uspešno, zato sem se tudi odločila za dodatni nakup.” – Irena R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

8. Prilagajamo se vremenu, zemlji, saj tradicionalna pravila ne veljajo več

V tem letu imamo hladne temperaturne ekstreme v spomladanskem času. Na našem podnebnem pasu se tako planet ohlaja, če bi gledali samo spomladansko obdobje. Termin setev in sajenja sadik naj bo prilagojen zemlji in vremenskim razmeram, saj tradicionalni termini v času podnebnih sprememb ne držijo vedno.

deževno vreme na vrtu

Setve in sajenja na vrtu prilagajamo vremenskim razmeram in zemlji.

Vse to pa ni ravno najbolje za vrtnine, saj veliko dežja, hladno vreme, prinese veliko težav z boleznimi v poletnem času. Ne vemo kaj lahko pričakujemo v poletnam času in upamo, da nas ne preseneti sušno poletje s točo.

9. Primerne in neprimerne zastirke na vrtu v pozno spomladanskem času

Vsi, ki ste na vrtu konec maja ali začetku junija dodali zastirko imate manj težav z zaskorjenostjo tal. Zemlja je na vrtu tudi manj zbita, saj zastirka deluje kot blažilec dežnih kapljic, ki v času nalivov, dolgotrajnih padavin neugodno vplivajo na tla. Po vsakem dežju posije sonce, ki je v poletnem času zelo močno in hitro izsuši tla.

Nove setve in sajenja je treba na vrtu zaščititi, zato jih zaščitite zastirko iz trave, slame, miskanta, gozdne listavke ali drugimi organskimi zastirkami.

postavitev zastirke na vrtu

Pred postavitvijo zastirke poskrbite za okopavanje in si olajšajte delo na vrtu.

Kompostna zastirka vam dolgoročno na vrtu prinaša več težav kot koristi

S kompostno zastirko boste na vrt privabili več bramorjev, rastline pa bodo po dežju in hladnih razmerah še bolj občutljive na bolezni, saj kompostna zastirka vsebuje veliko dušika. S takšno zastirko bo tudi več težav z dostopnostjo hranil, saj preveč dušika tej zastirki blokira dostop kalija in nekaterih mikroelementov.

Prav zato paradižnik na vrhu ploda ne dozori in ostane zelen, saj je kalij nedostopen zaradi prevelike količine dušika, ki ga vsebuje kompostna zastirka.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z  okopavanjem in vas boli hrbet? Plevel pa se prekomerno razrašča. S pomočjo Rezalne motika Anka, Nihajne motike Pepa in Ročne freze Mici  se vam ni treba več sklanjati in prenašati bolečin v križu. Rezalna motika Anka se odlično dopolnjuje z Nihajno motiko Pepa in Ročno frezo Mici.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

ruske vile premium zeleni svet

Ruske vile model Premium.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “9 težav in rešitev na vrtu zaradi dežja in hladnega vremena

 1. Lija Grošelj

  Pozdravljeni, vrtnine, predvsem plodovke(listi)bučke, paprika, blitva rumenijo ker je toliko padavin? Kaj jim primanjkuje.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, o teh težavah smo pisali v zgornjem članku. V primeru prezgodnjega sajenja paradižnika v maju se zgodi, da so sadike v juniju v slabem stanju. Rastline paradižnika so lahko rumene, črne, ožgane in vse to je posledica prezgodnjega sajenja v prvi polovici maja in neugodnih vremenskih razmer. Take rastline paradižnika bo zelo hitro napadla tudi krompirjeva plesen, ki se je že pojavila na krompirju. Vsi, ki ste sadili paradižnik konec maja in v začetku junija s tem nimate težav. To leto se je obrestovalo pozno sajenje sadik paradižnikov, saj so bila prej tla hladna in neprimerna za sajenje. Zaradi obilnega dežja, dolgotrajnih padavin je treba poskrbeti za redno okopavanje in rahljanje tal. To je še posebej pomembno na težkih, ilovnatih tleh, da je v zemlji dovolj zraka. Z rednim okopavanjem preprečimo tudi zaskorjenost lahkih in peščenih tal. Po dežju je treba počakati na optimalni termin in poskrbeti interventno okopavanje, saj to bolj pomaga pridelku kot gnojila in vse ostalo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *