*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Aktiviranje tal s humusom deževnikov, algami, zeolitom in naravnimi kislinami

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA

Humus deževnikov v aktivatorju tal je črno zlato

BIO izboljševalec tal plitko vdelamo v tla.

bio izboljševalec tal za vrt

Zrnca BIO izboljševalca tal vsebujejo humus deževnikov.

 

Deževniki organsko maso v kompostu predelajo tako, da jo pojedo in s prebavljanjem počasi kompostirajo. Tako nastane veliko iztrebkov deževnikov, ki jih imenujemo humus deževnikov.

aktivator tal

Aktivator tal s humusom deževnikov, algami, zeolitom in huminskimi kislinami.

 

To črno zlato je v vrtnarstvu zelo cenjeno gnojilo in spominja na humozno prst, ki nima neprijetnega vonja. Zdaj ga lahko kupite tudi v trgovinah po vsej Sloveniji, saj je to ena izmed štirih glavnih sestavin BIO izboljševalca tal.

Substral Naturen BIO izboljševalec tal vsebuje humus deževnikov, rdeče alge, huminske kisline in zeolit.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO izboljševalec tal, ki pozitivno vpliva na vsebnost humusa, dostopnost hranil in vode. Ugodno deluje tudi na rast in razvoj korenin.
Substral Naturen BIO izboljševalec tal poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Pozitiven vpliv alg na tla in rastline

Druga koristna sestavina aktivatorja tal so rdeče alge, ki v zemlji pospešujejo rast in razvoj korenin. Opazili smo, da ima česen bujno rast in debelejše korenine, večje je tudi število stranskih korenin. Enako smo opazili tudi na gredi s čebulo in krompirjem.

Rdeče alge v BIO izboljševalcu tal popešujejo rast in razvoj korenin.

Aktivator tal uporabimo tudi pri sajenju krompirja.

Naša izkušnja z aktivatorjem tal pri fižolu in ostalih stročnicah

Pri fižolu, grahu, bobu in ostalih stročnicah se zaradi rdečih alg tvori več koreninskih izrastkov, ki posledično vežejo več dušika iz zraka. Tako poskrbijo za boljši pridelek, hkrati se izboljšajo tla, ker del dušika ostane na razpolago tudi rastlinam, ki jih sadimo za stročnicami.

paradižnik

Vrtnine gojene na gredi, ki je bila obogatena z aktivatorjem tal.

cvetača

Tudi cvetača nas je nagradila z bogatim pridelkom.

Z uporabo aktivatorja tal se poveča rodovitnost tal, manj je težav z boleznimi, ker so rastline bolj vitalne. Izboljša se tudi delovanje mikoriznih gliv v tleh.

Huminske kisline v aktivatorju tal vežejo hranila

Tretja koristna snov v BIO izboljševalcu tal so huminske kisline, ki omogočajo boljšo in lažjo vezavo hranil. Huminske kisline so naravne organske snovi, ki vežejo lahke molekule gline in tako oblikujejo organske komplekse glin, ki bolje vežejo hranila. Koreninskim laskom so tako hranila lažje dostopna.

Huminske kisline ugodno delujejo tudi na tla v rastlinjaku.

Huminske kisline in kompleksi glin so skupaj kot mreža, ki lovi hranila in jih posreduje koreninskim laskom v črpanje.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO izboljševalec tal, ki pozitivno vpliva na vsebnost humusa, dostopnost hranil in vode. Ugodno deluje tudi na rast in razvoj korenin.
Substral Naturen BIO izboljševalec tal poščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Aktivator tal vsebuje naravni zeolit, ki veže hranilne snovi in vodo

Četrta koristna sestavina v aktivatorju tal je naravni zeolit. Zgradba zeolita je taka, da v tleh zadržuje vodo in vlago. V tleh je tako izboljšana vezava in oddajanje hranilnih snovi. Zeolit torej shrani in posreduje rastlinam hranilne snovi in vodo. Tako se dušik iz komposta ali organskih gnojil ne spira v podtalnico in globje plasti tal.

Zeolit je naravna vulkanska kamnina, ki zadržuje vodo in hranila.

Zeolit poskrbi tudi za okolju prijazno čiščenje tal, saj nase veže nitrate, težke kovine in strupene snovi. Na tla vpliva bazično in jih razkisa.

BIO izboljševalec tal in gnojenje vrta

Izboljševalec tal uporabljamo v vsakem vrtu in trati, saj se dopolnjuje z organskim gnojenjem. Najbolje, da ga uporabimo ob pripravi tal in to skupaj s konjskim gnojem v obliki pelet. Tako poskrbimo za kvalitetno gnojenje in izboljšanje vrtnih tal, ki nam bodo vračala z boljšim in kakovostnim pridelkom. Priporočamo, da aktivator tal uporabljate redno in to dvakrat na leto.

Substral Naturen BIO izboljševalec tal uporabimo skupaj s konjskim gnojem v obliki pelet.

konjski gnoj v obliki pelet

Ne pozabite na gnojenje s konjskim gnojem v obliki pelet.

 

Aktivator tal ustreza zahtevam EU za ekološko pridelavo. Eno pakiranje (10 kg) zadostuje za površino velikosti 200 m². Uporablja se za izboljšanje lastnosti tal.

Izdelek je na rastlinski osnovi z dodanim humusom deževnikov in je brez živalskih stranskih produktov. Vsebuje tudi alge, huminske kisline in zeolit.

Ostale bonitete Substral Naturen BIO izboljševalca tal:

 • zrnca brez vonja
 • enostaven raztros brez prahu
 • vsebuje naravne sestavine (humus deževnikov, rdeče alge, huminske kisline, zeolit)
 • primeren za ekološko kmetovanje
 • za vse vrtne in travnate površine

Kdaj je najbolj primeren čas za uporabo?

Substral Naturen BIO izboljševalec tal.

 

Substral Naturen BIO izboljševalec tal uporabimo 1 do 2 krat v sezoni. Najbolj primeren čas uporabe izdelka je od marca do junija in od septembra do novembra.

Ob nanosu tla ne smejo biti zamrznjena. Prav tako priporočamo nanos izdelka na suho površino, da se lažje vdela v tla ob rahljanju tal.

Zeleni svet priporoča:

Z uporabo Naturen Bio izboljševalca tal boste naredili velik korak za vaša tla, ki bodo oplemenitena s humusom deževnikov, rdečimi algami, zeolitom in huminskimi kislinami. Tako boste poskrbeli za boljši in kakovostnejši pridelek že ob pripravi vrtnih tal.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO izboljševalec tal, ki pozitivno vpliva na vsebnost humusa, dostopnost hranil in vode. Ugodno deluje tudi na rast in razvoj korenin.
Substral Naturen BIO izboljševalec tal poščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Aktiviranje tal s humusom deževnikov, algami, zeolitom in naravnimi kislinami

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Peter, kupite lahko v poslovalnicah Merkurja in drugih bolje založenih oddelkih VRT. Prej pokličite za zaloge.

   Reply
 1. Karmen Majcen

  Pozdravljeni,
  v vrtnariji sem kupila kompostiran konjski gnoj, ker niso imeli konjskega gnoja v peletih. Zanima me, ali ga vdelam v zemljo ob rahljanju tal z vilami ali sele ob sajenju prvih sadik. Kdaj priporocate sajenje jagod in drugih sadik glede na hladno vreme , ki ga imamo sedaj? Najlepsa hvala za odgovore.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Karmen, vdelajte kompostiran konjski gnoj ob rahljanju tal, sadite lahko takoj ko bodo razmere aktualne, pazite, da ne pretiravate z gnojenjem. Držite se kot piše na embalaži.

   Reply
 2. brigita

  pozdrav,
  sicer nimam komentarja,ampak vprašanje.
  prosim za vaš nasvet.ne morem se namreč znebiti bolhača,ki mi apada kapusice i rukolo.sem uporabila že vsa domače pripravke(koprive,hrenovo listje,cimet…)pa kar vztraja.
  hvala za odgovor!
  b.

  Reply
 3. MARJETA

  Pozdravljeni,
  kako se znebiti rdećih polžev , ne vem ali so to lazarji ? Lani so mi pojedli ves pridelek.
  lp Metka

  Reply
 4. Pavla

  Zelo sem zadovoljna z vašimi članki in nasveti. Vaše nasvete upoštevam že kar nekaj let. Vedno so zanimivi in vedno je kaj novega.

  Sedaj vas pa prosim za nasvet. Imam zabojnik v katere odlagam razne odpadke iz kuhinje, rastlinstvo, drobljence in travo. Zanimajo me kalifornijski deževniki. Rada bi jih kupila in z njimi izboljšala pridelavo humusa.
  Prosim za odgovor! .

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Pvla, hvala za spodbudne besede in pohvale, glede nakupa deževnikov pa žal nimamo informacij, kje bi jih lahko kupili.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *