Učinkovito nad polže v domačem vrtu

Proti polžem so delno učinkovite tudi nekatere zastirke in fizične prepreke. Veliko polžev ulovijo tudi njihovi naravni sovražniki.

Kliknite na video in si oglejte, kako se učinkovito rešimo polžev

Polže zatiramo na ekološki način

Mladi polži in poškodbe na solati.

V Sloveniji imamo na vrtovih velike težave s polži. Poleg strun je ta škodljivec največja grožnja vsem vrtičkarjemV primeru prerazmnožitve vam lahko povsem uničijo pridelek solate, fižola, zelja, cvetače in ostalih vrtnin. Med okrasnimi rastlinami obožujejo hoste, ostrožnike, zelo jim ustrezajo tudi ostale rastline, kot so jagode in maline.

Po deževnem obdobju aprila in maja se polži močno razmnožijo, zato je potrebno zatiranje, v nasprotnem primeru bomo imeli velike izgube pridelka. Polže, ki prilezejo iz zemlje, bomo vselej najlažje ustavili z enakomerno raztroseno vabo proti polžem na osnovi železovega III fosfata, ki se lahko uporablja celotno rastno dobo rastlin.

Izbira primerne vabe za zatiranje polžev

Vaba za polže na osnovi železovega III fosfata (Ferramol)

V domačem vrtu pazimo, da uporabljamo vabe proti polžem, ki niso strupene za okolje, živali in ljudi. Pri izbiri vab proti polžem izberite vabo, ki je dovoljena za uporabo v ekološki pridelavi, je učinkovita in deluje na prebavila polžev.

Takšna je vaba na osnovi železovega III fosfata (Ferramol), v obliki drobne zrnine. Odlikuje jo tudi večja obstojnost v času obilnih padavin, tako je njena učinkovitost še dodatno podaljšana. Vaba je brez varnostne čakalne dobe – karence, kar pomeni, da bomo pridelek lahko uživali takoj po raztrosu vabe. Uporabljamo jo lahko celo rastno dobo rastlin.

Pravilen odmerek učinkovite vabe proti polžem

Vaba proti polžem v obliki zrnine na osnovi železovega III fosfata (Ferramol).  Ena čajna žlica zadošča za 1 m² površine.

 

Vaba proti polžem je že pripravljena za takojšnjo uporabo. Za raztros vabe na 1 m² potrebujemo 5 g zrnc, ali eno srednje polno čajno žličko na 1 m² površine.

V času pojavljanja polžev zadošča, če raztros vabe ponovimo 4 krat v sezoni.

Vabo za zatiranje polžev enakomerno potresemo po celotni površini. Trosimo v večernem času, ko so polži najbolj aktivni. Vabo raztresemo takoj, ko se pojavijo prvi znaki prisotnosti polžev.

polži na vrtu

Invazija polžev na vrtu. ©AdobeStock.

V primeru večjega pojava polžev je smiselno sredstvo potrositi tudi po sosednjih površinah (trata, grmovje, kompostniki, tople grede, plastenjaki, tuneli, zastirke, …) in ostalih vlažnih površinah kamor bi se polži lahko umaknili.

Površine z velikimi razpokami v zemlji je potrebno pred nanosom sredstva zravnati, da se prepreči izguba sredstva v razpokah.

Način delovanja vabe za zatiranje polžev

Po zaužitju vabe v obliki zrnine na osnovi železovega III fosfata se polž najprej preneha hraniti in povzročati škodo, nato se zavleče v zemljo ali na odmaknjeno lokacijo, kjer v nekaj dneh pogine.

Raztresena vaba proti polžem v zelenjavnem vrtu.

Enakomeren raztros vabe proti polžem v okrasnem vrtu.

Morebitni ostanki vabe proti polžem se naravno razgradijo. Ostane le železo, ki ga rastline porabijo za lasten razvoj.

Vabo uporabljamo v zelenjavnem, sadnem in okrasnem vrtu

Polž lazar (Arion vulgaris). ©PhotoDune

 

Polž lazar prizadane tudi okrasne rastline, primer poškodbe na hostah.

Polži objedajo plodove malin.

Vabo za zatiranje polžev se uporablja kot kontaktni limacid v obliki gotove vabe, ki se uporablja v okolici okrasnih rastlin, vrtnin, zelišč, krompirja in sadnih rastlin za zmanjševanje številnosti populacije polžev lazarjev (Arion sp.) in slinarjev (Deroceras sp.) na prostem (vrtovi) in v zaščitenih prostorih (tuneli, rastlinjaki).

Naravni sovražniki polžev

Uporabljajmo samo ekološko sprejemljive rešitve v boju s polži. Predvsem pa pazimo, da z nevarnimi pripravki ne ogrožamo ljudi in živali. Proti polžem si lahko pomagamo tudi z naravnimi sovražniki (jež, belouška, slepec, krastača). Celo krt in kos včasih pojesta kakšnega polža, čeprav jima tako kot ostalim naravnim sovražnikom ne gre ravno v slast.

Indijske tekačice

Indijskim tekačicam polži teknejo. ©AdobeStock

Na kmetijah so zelo uporabne indijske tekačice, ki jih uvrščamo med race in pojejo samo polže, zelenjavo pa pustijo pri miru.

Fizične prepreke so zelo učinkovite

Učinkovita obramba pred polži so tudi razne fizične pregrade, kot so goste mreže proti ptičem, ki hkrati onemogočajo, da bi polži lezli na gredice od drugod.

Na robove visokih gred lahko pritrdimo tudi bakrene ali pocinkane žlebove, ki jih obrnemo navzdol. Takšna ovira se naravno naelektri zato jo polži običajno ne prelezejo.

 

Polžem nastavimo kozarce s pivom

Polže lovimo tudi v kozarce, v katere natočimo pivo. Kozarce najprej vkopljemo v zemljo do roba, v katere nato do vrha natočimo pivo.

Pasti s pivom nastavimo takoj ob prvem pojavu polžev. Tako pripravljene pasti je treba redno kontrolirati, sproti prazniti in dodajati sveže pivo.

Polže odvračamo s kavno usedlino

Polže odvračamo s kavno usedlino, ki jo naberemo pri gostincih in prijateljih. Zadostno količino kavne usedline bi v lastnem gospodinjstvu težko nabrali v kratkem času. Kavno usedlino enakomerno potresemo po gredici s ciljem odvračati polže. Polži so občutljivi na kavo in kofein.

Polže nekoliko omeji tudi kavna usedlina, ki jo potresemo po slami.

Kot zastirko, ki onemogoča premikanje polžev lahko uporabimo tudi mleto slamo kitajskih trstikovcev. Drobno mleto slamo kitajskih trstikovcev potresemo po gredicah v pred večjim pojavom polžev. Načeloma pa iz izkušenj velja, da se pod slamo polži še raje zadržujejo.

Slama bo ščitila zemljo tudi pred izsušitvijo, razraščanju plevelov in vzdrževala rahlo zemljo.

Nad polže nikoli s soljo

Soli ne trosimo po vrtu.

Soli v zelenjavnem vrtu ne uporabljamo saj ta zelo negativno vpliva ne mikroorganizme v tleh, ravno tako kot apno.

Polži, ki na vrtu prečkajo področje s soljo, najprej odložijo vsa jajčeca in se razmnožijo, kar vsekakor ni dobro. Običajno se polž, ki prečka področje s soljo močno slini, skrije in ponavadi ne pogine.

Zeleni svet priporoča:

ferramol za polže

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


20 komentarjev na “Učinkovito nad polže v domačem vrtu

 1. Majda

  Feramol za odganjanje polžev je PREGREŠNO draga stvar! Zakaj?
  Morali bi strmeti za tem, da je ceneje, da bi ljudje lažje kupili in bolj
  učinkovito zatirali te požrešne polže.

  Sicer pa hvala za ODLIČNE nasvete in da se trudite za nas.
  Pozdravček – Majda z brega Pivola

  Reply
  • Janez

   Majda, polkilske pakunge se ne splača kupovat, ker je kilska samo malenkost dražja.
   Pa počaka v vrečki za naslednje leto, če je treba.

   Sicer pa je pivo v malih lončkih zakopanih v zemljo (lahko do recimo tretine razredčeno z vodo), zelo učinkovito.
   Pa še polž se ne matra nekaj dni, da pogine.

   Reply
 2. francka

  Pozdravljeni, ali je to sredstvo prosti polžem primerno tudi proti bramorjem? Povsod svetujejo samo lončke zakopane v zemljo, vendar jih je preveč in tudi površina je prevelika. Ali obstaja kakšno sredstevo proti tem škodljivcem. Soseda npr. okoli zelenjave poliva namočen kurji gnoj. Pravi, da jim to smrdi in odganja. Ali je možno?

  Hvala za odgovor

  Reply
 3. Mojca

  Jaz za zatiranje plevela med tlakovci uporabljam alkoholni kis v pršilki. Dobro se obnese.

  Reply
 4. Jožica BREZINŠČAK

  Pozdravljeni,
  kako se najbolj učinkovito rešiti plevela med tlakovci, vendar na ekološki način?
  Jožica

  Reply
 5. Katarina

  Pozdrav, za zatiranje polžev sta dobra tudi polenta in gris. Natreseš jih v pokrov kozarcev za vlaganje in položiš med rastline. Polži obožujejo in se prenajejo.

  Reply
 6. Neva

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima kako pregnati male polžke s hišicami, na milijone jih je. Hvala LP

  Reply
 7. Majda

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, če je smiselno da uporabim za zastirko na paradižniku slamo,
  kljub temu, da imam nad paradižniki narejeno streho.
  Imam pa še eno vprašanje in sicer glede jagod. Lansko leto sem vse populila, ker so plodovi začeli plesniti, preden so dozoreli. Zemljo sem pokrila s polivinilom in pustila celo leto. Letos sem posadila nove sadike, pa so zopet začele plesniti.
  Hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Majda, pod paradižnike le dajte slamo. Jagode zastirate s slamo tik pred sušnim obdobjem, ne prej. Pri jagodah je treba upoštevati vsaj 3 letni kolobar. Na isto mesto jih ne smete saditi vsaj 3 leta. V nasprotnem primeru prenašate bolezni.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *