Odlični domači čili iz sadik

Čili sadite pravočasno in izberite primerno pikantno sorto, da bo veselje ob pobiranju pridelka zagotovljeno. Zdravilna moč čilija je veliko večja kakor pri papriki, zato posadite nekaj sadik in uživajte v svetu čilija.

Pikantnost določa Scovillova lestvica

Blag in nepekoč čili Jalapeño brez težav uživajo tudi otroci. Na sedmem mestu Scovillove lestvice zasledimo čili Habanero. Za otroke ni primeren, ker je preveč pekoč.

čili jalapeno

Čili Jalapeño lahko uživajo tudi otroci.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

Habanero naj uživajo predvsem izkušeni ljubitelji čilija. Na sam vrh Scovillove lestvice, ki ima 10 stopenj uvrščamo čili  Trinidad Scorpion. Čili Trinidad Scorpion  ima neverjetnih 2 000 000  Scovillov in ga obožujejo predvsem oboževalci čilijev.

čili habanero

Izkušene ljubitelje čilija navdušuje čili Habanero.

Čili Trinidad Scorpion

Čili Trinidad Scorpion ima neverjetnih 2 000 000  Scovillov.

V vrtnarijah smo opazili tudi sadike čilija Red cherry small in kajenski poper, ki ga ravno tako uvrščamo med pikantne čilije.

Katere sadike čilija so najboljše?

Za sajenje čilija smo izbrali kakovostne sadike čilija domačih vrtnarjev. Kakovostne sadike več vrst čilijev lahko kupite v slovenskih vrtnarijah.

Pridelovanje čilija je najbolj enostvno, če jih sadite iz sadik, ki jih kupite od priznanih vrtnarjev. Take sadike so tudi najbolj kakovostne. Prednost naj imajo sadike slovenskih proizvajalcev. Če ste v februarju sejali za domače sadike, ste jih lahko vzgojili tudi sami.

Čili, sajenje v vrt in posode

V primeru, da čili sadimo v posode pazimo, da je posoda primerno velika in ima volumen večji od 30 litrov. V vročem in suhem poletju je treba skrbeti tudi za primerno in enakomerno oskrbo z vodo.

Posodo kamor smo posadili čili dnevno zalivamo, če opazimo, da se substrat v posodi hitro izsuši. Za manjšo potrebo po vodi poskrbijo tudi zelene kocke, ki jih vmešamo v zemljo ob sajenju.

Za manj zalivanja poleti poskrbijo Zelene kocke.

 

Čili v vrtu sadimo na podobno razdaljo kot papriko. Pri tem pazimo, da ga v vrtu sadimo na razdajo 40 cm, ki je priporočena tudi za čili.

Kdaj je primeren čas za presajanje čilija v posode in vrt?

Čili, ki ga gojimo v posodah na balkonu lahko sadimo takrat, ko se dnevne temperature ustalijo pri 20 °C. Treba je paziti tudi na to, da nočne temperature ne padejo pod 8 °C. To velja, če balkon ni zastekljen.

Vsekakor upoštevamo tudi dolgoročno vremensko napoved in dejstvo, da čilija ne izpostavljamo minimalnim nočnim temperaturam. V primeru močnejših ohladitev lahko čili v posodi interventno premaknemo v notranje prostore.

V primeru, da imamo balkon zaščiten pred vplivi hladnega vremena ga sadimo v podobnem terminu kot v rastlinjak. To obdobje se v osrednji Sloveniji ujema s sredino aprila ali koncem aprila. Čili v vrt praviloma presajamo v drugi polovici maja.  To je toploljubna rastlina, zato s sajenjem v vrt in balkon ne prehitevamo.

Čili gnojenje

V času sajenja uporabimo organsko gnojilo, ki ga zmešamo z zemljo.

Vrtičkarji gojijo čilije s pomočjo organskih gnojil, ki jih dodajo v zemljo ob sajenju. V času zorenja je priporočljivo uporabljati tudi tekoča gnojila s kalcijem, ki preprečuje nekroze (črnoba) na dnu plodov.

S kalcijem škropimo po listih vsakih 10 do 14 dni. To je še posebno pomembno v vročem in suhem poletju. Če v organskem  gnojilu ni dovolj kalija, ga v poletnem času dodamo s škropljenjem skozi liste.

Ne pozabimo na alge in visokokoncentrirane aminokislne.

Takoj po sajenju sadike zalijemo z algami, čez 10 dni uporabimo tudi aminokisline. Alge in aminokisline izmenično uporabljamo tudi v vročem in suhem poletju. Tako bo stres za rastline manjši, pridelek pa bolj bogat.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

Čili, dobri in slabi sosedje

Med dobre sosede čilija uvrščamo baziliko, ki jo sadimo na rob grede. Prav tako priporočamo, da na rob grede sadimo kapucinko.

Med vrste kjer raste čili sadimo solato, redkvico ali ognjič. V bližini čilija se bo dobro počutijo tudi rabarbara, drobnjak, špargelj, zelena in kolerabica.

Čili botanično uvrščamo v rod paprik, zato ga ne sadimo v njeno bližino. Izogibamo se tudi bližini krompirja in paradižnika. Sorodniki čilija so tudi andska jagoda, jajčevec in feferoni.

Ste vedeli, da je čili odličen v boju proti škodljivcem?

Sušene in mlete čilije namočimo v vodi in z njimi škropimo rastline, ki so jih napadle uši in ostali škodljivci. To je najbolj učinkovito na mladih rastlinah. Tudi polžem ne ugaja mlada solata, zelje in ostale vrtnine, ki jo poškropimo s čilijem.

sušeni čili

Sušene, mlete čilije namočimo v vodi in škropimo proti škodljivcem.

Pri rastlinah, ki so pred spravilom je treba vedeti, da bodo v primeru uporabe čilija pekoče. Na to je treba še posebno paziti pri jagodah, ki jih imajo najraje otroci.

Kako odbiramo domače seme?

V primeru, da se odločimo za domačo pridelavo semena, je treba paziti, da čili in paprika rasteta na dveh ločenih vrtovih ali vsaj 100 m narazen. Tako se paprika in čili ne bosta križala. V primeru, da tega ne naredimo bomo naslednje leto iz semena pridelali samo pekoče paprike.

Za domače sadike čilija sejemo od začetka februarja do najkasneje sredine marca. Čili za domače sadike praviloma sejemo 10 dni pred paradižnikom.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Odlični domači čili iz sadik

  1. Irena

    Zanima me, če v bližino čilija lahko sadim jagode in visoki fižol.
    Hvala in pozdrav, Irena

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *