Kaj sejemo in sadimo v avgustu na domačem zelenjavnem vrtu?

Plesen na paradižniku se pojavi v deževnem poletju

Krompirjeva plesen je najbolj nevarna v deževnem poletju. V avgustu imamo pogosto težave, če v juniju in juliju ne skrbimo za redno preventivno varstvo rastlin z ekološkimi pripravki.

V drugi polovici julija in v avgustu pobirate plodove paradižnika, če ste škropili z rmanovim, kamiličnim in žajbljevim čajem. Zelo uporabna je tudi soda bikarbona, ki jo mešamo s toplo vodo, jedilnim oljem in detergentom.

Pri paradižniku odstranimo liste pod plodovi in zalistnike

V primeru sušnega poletja ni težav s plesnijo na paradižniku. Tako se vsi veselimo zrelih okusnih plodov. Pri paradižniku še vedno odstranjujemo zalistnike. Če je poletje deževno tudi v avgustu skrbimo za redno varstvo z domačimi pripravki. Škropljenje opravimo po vsakem močnejšem dežju.

paradižnik zalistniki odstranjevanje

Zalistnike na paradižniku še vedno odstranjujemo.

paradižnik plod in listi

Odstranimo tudi vse liste pod območjem zrelih ali obarvanih plodov.

Odstranimo tudi vse liste pod področjem zrelih ali obarvanih plodov. Pustimo samo list tik pod zrelimi plodovi ali plodovi, ki se obarvajo.

Kako pripravimo gredice na setev in sajenje?

Vrtne gredice pripravimo brez prekopavanja. Če smo v spomladanskem času pripravili tla z Ruskimi vilami, ki tla goboko rahljajo, je sedaj čas, da odmaknemo zastirko in jih pripravimo na poletne setve ali sajenje.

V primeru, da so tla zbita zaradi padavin, jih ponovno rahljamo z Ruskimi vilami Premium. Tako bo v tleh idelano razmerje zraka, vode in trdnih delcev. Vse to pa odlično vpliva na ukoreninjanje sadik in kalitev semena. Rahla tla pod zastirko lahko obdelamo samo z Nihajno motiko Pepa in jih po setvi ali sajenu ponovno pokrijemo z zastirko.

ruske vile

Poletna priprava vrtne grede z Ruskimi vilami Premium

Tla pred obdelavo izdatno zalijemo ali počakamo na poletne padavine

Suha in zbita tla se težje drobijo v drobno grudičasto strukturo. Z Ruskimi vilami Premium jih najlažje obdelamo, če jih dan pred obdelavo zalijemo z 10 litri vode na 1 m2. Pred tem tla okopljemo z Nihajno motiko Pepa, da voda ne odteče po površini tal. Za tem zemljo pokrijemo z zastirko, da se nam v vročem vremenu ne zaskorji.

Z delom pričnemo v zgodnjih jutranjih urah, da nam pri delu ni vroče. Tla rahljamo takrat, ko se zemlja lepo drobi in ne oprijema orodja ali obutve.

Pred rahljanjem z Ruskimi vilami Premium odstranimo zastirko in izdatno zalijemo tla.

Prikaži prispevek

nihajna motika pepa

Z Nihajno motiko Pepa odstranimo plevel in rahljamo tla, da voda pri zalivanju ne odteka površinsko.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in uporabo Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Pokončna drža in delo brez bolečin v križu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Za nasvet in pomoč pri nakupu Nihajne motika Pepa ali Ruskih vil Premium pokličite na 040 669 449.

Ruske vile Premium in osnovne bonitete za vrtičkarja:

 • delo poteka 2 do 3 krat hitreje,
 • manj obremenjena hrbtenica in roke,
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …),
 • delo opravimo z manj napora,
 • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje.

Kirurško natančno okopavanje vam omogoča Rezalna motika Anka

Kirurško natančno okopavanje okrog mladih sadik in ostalih rastlin, ki jih sejemo in sadimo na vrtu v poletnem času vam omogoča Rezalna motika Anka. To NOVO orodje dopolnjuje Nihajno motiko Pepa na mestih, ki za njo niso dostopna. Med vrstami in na gredicah z več prostora uporabite Nihajno motiko Pepa. Za okopavanje ne težavnih mestih pa uporabite Rezalno motiko Anka.

Rezalna motika Anka.

Njeno podrobno uporabo si lahko ogledate s klikom tukaj. Zagotovo boste navdušeni nad novim uporabnim orodjem, ki ga uporabljajo že številni vrtičkarji v Sloveniji.

Glavne prednosti uporabe Rezalne motika Anka na vrtu

 • za kirurško natančno okopavanje in plitko kopanje
 • lahkotna uporaba na težavnih površinah
 • brez sklanjanja in bolečin v hrbtu
 • odstrani plevel, rahlja tla, drobi grude
 • priprava tal na setev in sajenje

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Odlično služijo svojemu namenu, točno tako, kot so tudi predstavljene.” – Andreja C.
“Lahko okopavam z ožjim delom v bolj gostem nasadu, ne da bi poškodoval bližnje sadike, s širokim pa posnamem plevel.” – Alojz R.
“Najbolj všeč mi je, da delo poteka sedaj mnogo hitreje in je mnogo lažje.” – Marija G.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila. Za dodaten nasvet ali pomoč pri nakupu pokličete na 040 669 449.

V avgustu sejemo poletne solate, nizek fižol in sadimo sadike endivije

sadika solate v avgustu

Solato sejemo in sadimo tudi v avgustu in to toliko kot je pojemo v naslednjem mesecu.

 

V avgustu še vedno sejemo nizek fižol. Lahko ga sejemo za krompirjem, ki smo ga z večine vrtov že pobrali. Priporoča se tudi setev za zgodnjim zeljem. Treba je paziti, da ga ne sejemo za grahom, ki smo ga tudi že pobrali z domačih gredic.

Tudi v mesecu avgustu poskrbimo za setev in sajenje poletnih solat. Mehkolistno solato ponovno sejemo v drugi polovici avgusta. Endivijo v mesecu avgustu presajamo iz sadik. To lahko opravimo do sredine avgusta.

Sadimo tudi cvetačo, brokoli in kitajski kapus

Še vedno lahko sadimo sadike cvetače in brokolija, ki bodo v jeseni dale dober pridelek. Priporočamo, da izberete sorte s krajšo vegetacijo. Cvetačo in brokoli lahko sadite v senco visokega fižola, ki je v poletnem času njun dober sosed.

Prav tako priporočamo tudi sajenje kitajskega zelja. Zadnji rok za sajenje kitajskega zelja je konec avgusta in začetek septembra.

Poskrbite za setev rdeče pese, črne redkve, podzemne kolerabe in repe

Zadnji rok za setev rdeče pese je v začetku meseca avgusta. Poletne setve rdeče pese senčimo in skrbimo, da so tla vedno dovolj vlažna. Črno redkev sejemo do sredine avgusta. Izogibamo se setvi za zgodnjim zeljem, cvetačo, brokolijem, ohrovtom in ostalimi kapusnicami, ki so v sorodu s črno redkvijo.

Črno redkev sejemo do sredine avgusta.

Podzemno kolerabo sejemo do začetka avgusta. V avgustu sejemo tudi repo, ki zagotavlja zalogo domačih vitaminov in mineralov v zimskem času.

Korenček, peteršilj in majski srebrnjak

Peteršilj sejemo tudi v avgustu.

Majski srebrnjak, ki ga boste sejali v avgustu bo bolje prezimil in manj uhjal v cvet kot iz čebulčka. Tudi korenček in peteršilj, ki ju boste sejali v avgustu bosta bolje prezimila.

V primeru vročega poletja je treba avgustovske setve senčiti. Uporabite lahko mrežo proti toči, ki jo prepognete in tako senčite tudi večje gredice.

Poletne setve špinače in motovilca

V vročem in sušnem poletju počakamo na padavine in pričnemo s setvami. Motovilcu ne ugaja sončna prireka. Motovilec lahko sejemo pod paradižnik, ki je v tem času brez listov v spodnjem delu. Tako ga listi paradižnika ščitijo in mu omogočajo optimalne pogoje za rast. Ugaja mu tudi setev pod papriko in v senco visokega fižola.

Motovilec bolje kali na svetlem, zato seme ne pokrivajte z zemljo. Če ga pokrijete, dodajte zelo malo zemlje.

Špinača naj uspeva na vsakem vrtu.

Špinačo, ki jo bomo sejali med sredino avgusta in sredino septembra, uživamo še v tekočem letu. Tudi špinačo poleti sejemo ob visok fižol in paradižnik.

Rastlinjak v avgustu

Mreža proti toči, ki smo jo postavili spomladi je odlična zaščita pred neurji in močno sončno pripeko. V mesecu avgustu je rastlinjak poln življenja. Paprika se ob opori bujno razrašča, paradižnik je zdrav in dobro rodi. Jagode še cvetijo in nas razveseljujejo s plodovi. Peteršilj, ki smo ga sejali spomladi se bogato razrašča.

Tudi jajčevci dobro rodijo. Solatne kumare in rukola sta dobra soseda. Po spravilu solate in nadzemne kolerabice se nizek fižol dobro razrašča.

rastlinjak

Rastlinjak v avgustu.

Pri paradižniku v rastlinjaku odstranimo vse spodnje liste do plodov, ki smo jih že pobrali ali so se že obarvali rdeče. Pod paradižnik lahko sadite sadike solate, endivije, posejete lahko tudi motovilec, rukolo ali špinačo.

Če je paradižnik zrasel do stropa rastlinjaka ga v vrhu porežite, saj se zdaj zalistniki ne bodo več tako hitro obraščali. Rastlinjak ponoči ne zapiramo, to naredimo samo v primeru neurja ali močnega naliva.

Visoka greda v avgustu

Na visoki gredi se v avgustu še vedno dobro počutijo balkonski paradižniki Tumbling Tom, ki je najboljši balkonski paradižnik, ki doseže višino 30 cm. Dobro se počuti tudi v obešankah in koritih.

Visoka greda je tudi v avgustu žejna, zato jo dnevno namakamo. Na 1 m2 porabimo 10 litrov ovde na dan. Količina vode in pogostost zalivanja je odvisna tudi od vremena.

visoka greda

Visoka greda.

V avgustu lahko na visoko gredo sadimo številne sadike. Če je na gredi kaj prostora posadite solato, endivijo, radič. Sejete lahko tudi nizek fižol, rukolo, azijsko listno zelenjavo, motovilec, blitvo, špinačo, peteršilj in korenček.

Ne pozabite na neprezimne rastline za zeleno gnojenje

Neprezimne rastline v vrtu ne prezimijo in prenehajo z vegetacijo ob močnejšem mrazu. Med neprezimne rastline za zeleno gnojenje uvrščamo tudi facelijo, ki jo sejemo od začetka avgusta dalje. Ta rastlina ni v sorodu z nobeno vrtnino, zato ni treba paziti na kolobar. Ajdo v poletnem času sejemo od konca julija do začetka avgusta. Tako boste vrt očistili enoletnih semenskih plevelov.

Če imate težave s strunami, sejte belo gorjušico in oljno redkev v sredini avgusta. V času cvetenja pokosite še zeleno listno maso in jo vdelajte v tla. Tako bodo sokovi rastline v kombinaciji z vodo negativno vplivali na strune. Na vrtu jih lahko pustimo premrzniti in jih ob jesenski ali spomladanski pripravi tal vdelamo v tla.

Zeleno gnojenje za paradižnik, papriko in ostale plodovke

Prezimne rastline za zeleno gnojenje na vrtu prezimijo. Med te rastline sodijo črna detelja, bela detelja, medena detelja, nokota, inkarnatka in lucerna. Omenjene rastline sejemo v vrt od konca junija do sredine avgusta. Na vrtu ostanejo do konca aprila. Potem jih vdelamo v tla. Običajno za omenjenimi rastlinami sadimo paradižnik, papriko, feferone, jajčevec, bučke, kumare, melone in lubenice.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v avgustu na domačem zelenjavnem vrtu?

 1. Nada

  Motovilec se lahko seje pred dezjem.Ko pada dez ga malo pokrije z zemljo,tako ,da je ravno prav pokrit.To je priporocilo gospe v letih in deluje.Poskusite

  Reply
 2. Avgust Babič

  Kako naj “vdelam v tla” rastline za zeleno gnojenje, če uporabljam za rahljanje zemlje pred setvijo oz. sajenjem izključno ruske vile?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Avgust, z ruskimi vilami vdelava zelene mase ne bo mogoča. Ruske vile so samo za rahljanje zemlje. Treba bo vseeno vdelati s klasično frezo.

   Reply
 3. erika

  Lepo pozdravljeni,
  zanima me, kaj gre narobe, da mi špinača in blitva, sejano spomladi, hitro gre v cvet, še 1 x je nisem uspela poprati.
  Hvala z aodgovor, lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Erika, špinača gre zadnja obdobja kaj hitro v cvet, pri špinači je tudi pomemben čas sajenja, da ni prepozno proti poletju. Blitvo je treba rezati sproti.

   Reply
 4. Ina

  Pozdravljeni,
  ali je še čas za setev Facelije konec avgusta? Kaj svetujete kot zeleno gnojenje na revnih, ilovnatih tleh (rada bi posejala potem travo)?
  Hvala.
  Lep pozdrav,
  Ina

  Reply
 5. Marjetka Stošič

  Pozdravljeni,
  A lahko sejem grah na gredo, kjet je rastla čebula? Oziroma kaj bi sledilo čebuli? Običajno se ravnam po tabeli dobrih sosedov, a ga. Miša pravi, da zo ni enaka tabela. Lp, Marjetka

  Reply
 6. Alenka

  Pozdravljeni
  Išcem vrtnico popenjavko z imenom Laguna,jo boste imeli mogoče tudi pri vas v vaši spl.trgovini?
  Hvala in lep dan,Alenka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *