*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zelenjavni vrt v avgustu

Plesen na paradižniku pustoši v deževnem poletju

Krompirjeva plesen je najbolj nevarna v deževnem poletju. V avgustu imamo pogosto težave, če v juniju in juliju ne skrbimo za redno preventivno varstvo rastlin z ekološkimi pripravki. V drugi polovici julija in v avgustu pobirate plodove paradižnika, če ste škropili z rmanovim, kamiličnim in žajbljevim čajem. Zelo uporabna je tudi soda bikarbona, ki jo mešamo s toplo vodo, jedilnim oljem in detergentom.

Krompirjeva plesen na paradižniku.

 

 

 

Pri paradižniku odstranimo liste pod plodovi

V primeru sušnega poletja ni težav s plesnijo na paradižniku. Tako se vsi veselimo zrelih okusnih plodov. Pri paradižniku redno odstranjujemo zalistnike, odstranimo tudi vse liste do območja zrelih plodov.

Če je poletje deževno tudi v avgustu skrbimo za redno varstvo z domačimi pripravki. Škropljenje opravimo po vsakem močnejšem dežju.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo.

V avgustu sejemo poletne solate, nizek fižol in sadimo sadike endivije

Prazne gredice zapolnimo z novimi vrtninami.

Tudi v mesecu avgustu poskrbimo za setev poletnih solat. Mehkolistno solato ponovno sejemo v drugi polovici avgusta. V avgustu še vedno sejemo nizek fižol. Lahko ga sejemo za krompirjem, ki smo ga z večine vrtov že pobrali. Priporoča se tudi setev za zgodnjim zeljem. Treba je paziti, da ga ne sejemo za grahom, ki smo ga tudi že pobrali z domačih gredic.

Endivijo v mesecu avgustu presajamo iz sadik. To lahko opravimo do sredine avgusta.

Sadimo tudi cvetačo, brokoli in kitajski kapus

Še vedno lahko sadimo sadike cvetače in brokolija, ki bodo v jeseni dale dober pridelek. Priporočamo, da izberete sorte s krajšo vegetacijo. Cvetačo in brokoli lahko sadite v senco visokega fižola, ki je v poletnem času njun dober sosed.

Prav tako priporočamo tudi sajenje kitajskega zelja. Zadnji rok za sajenje kitajskega zelja je konec avgusta in začetek septembra.

Poskrbite za setev rdeče pese, črne redkve, podzemne kolerabe in repe

Zadnji rok za setev rdeče pese je v začetku meseca avgusta. Poletne setve rdeče pese senčimo in skrbimo, da so tla vedno dovolj vlažna. Črno redkev sejemo do sredine avgusta. Izogibamo se setvi za zgodnjim zeljem, cvetačo, brokolijem, ohrovtom in ostalimi kapusnicami, ki so v sorodu s črno redkvijo.

Črno redkev sejemo do sredine avgusta.

Podzemno kolerabo sejemo do začetka avgusta. V avgustu sejemo tudi repo, ki zagotavlja zalogo domačih vitaminov in mineralov v zimskem času.

Korenček, peteršilj in majski srebrnjak

Peteršilj sejemo tudi v avgustu.

Majski srebrnjak, ki ga boste sejali v avgustu bo bolje prezimil in manj uhjal v cvet kot iz čebulčka. Tudi korenček in peteršilj, ki ju boste sejali v avgustu bosta bolje prezimila.

V primeru vročega poletja je treba avgustovske setve senčiti. Uporabite lahko mrežo proti toči, ki jo prepognete in tako senčite tudi večje gredice.

Poletne setve špinače in motovilca

V vročem in sušnem poletju počakamo na padavine in pričnemo s setvami. Motovilcu ne ugaja sončna prireka. Motovilec lahko sejemo pod paradižnik, ki je v tem času brez listov v spodnjem delu. Tako ga listi paradižnika ščitijo in mu omogočajo optimalne pogoje za rast. Ugaja mu tudi setev pod papriko in v senco visokega fižola.

Motovilec bolje kali na svetlem, zato seme ne pokrivajte z zemljo. Če ga pokrijete, dodajte zelo malo zemlje.

Špinača naj uspeva na vsakem vrtu.

Špinačo, ki jo bomo sejali med sredino avgusta in sredino septembra, uživamo še v tekočem letu. Tudi špinačo poleti sejemo ob visok fižol in paradižnik.

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

Rastlinjak v avgustu

Mreža proti toči, ki smo jo postavili spomladi je odlična zaščita pred neurji in močno sončno pripeko. V mesecu avgustu je rastlinjak poln življenja. Paprika se ob opori bujno razrašča, paradižnik je zdrav in dobro rodi. Jagode še cvetijo in nas razveseljujejo s plodovi. Peteršilj, ki smo ga sejali spomladi se bogato razrašča.

Tudi jajčevci dobro rodijo. Solatne kumare in rukola sta dobra soseda. Po spravilu solate in nadzemne kolerabice se nizek fižol dobro razrašča.

rastlinjak

Rastlinjak v avgustu.

Pri paradižniku v rastlinjaku odstranimo vse spodnje liste do plodov, ki smo jih že pobrali ali so se že obarvali rdeče. Pod paradižnik lahko sadite sadike solate, endivije, posejete lahko tudi motovilec, rukolo ali špinačo.

Če je paradižnik zrasel do stropa rastlinjaka ga v vrhu porežite, saj se zdaj zalistniki ne bodo več tako hitro obraščali. Rastlinjak ponoči ne zapiramo, to naredimo samo v primeru neurja ali močnega naliva.

Visoka greda v avgustu

Balkonski paradižnik Tumbling Tom Red (rdeč) in Tumbling Tom Yellow (rumen).

Na visoki gredi se v avgustu še vedno dobro počutijo balkonski paradižniki Tumbling Tom, ki je najboljši balkonski paradižnik, ki doseže višino 30 cm. Dobro se počuti tudi v obešankah in koritih.

Visoka greda je tudi v avgustu žejna, zato jo dnevno namakamo. Količina vode in pogostost zalivanja je odvisna tudi od vremena.

visoka greda

Visoka greda.

V avgustu lahko na visoko gredo sadimo številne sadike. Če je na gredi kaj prostora posadite solato, endivijo, radič. Sejete lahko tudi nizek fižol, rukolo, azijsko listno zelenjavo, motovilec, blitvo, špinačo, peteršilj in korenček.

Ne pozabite na neprezimne rastline za zeleno gnojenje

Neprezimne rastline v vrtu ne prezimijo in prenehajo z vegetacijo ob močnejšem mrazu. Med neprezimne rastline za zeleno gnojenje uvrščamo tudi facelijo, ki jo sejemo od začetka avgusta dalje. Ta rastlina ni v sorodu z nobeno vrtnino, zato ni treba paziti na kolobar. Ajdo v poletnem času sejemo od konca julija do začetka avgusta. Tako boste vrt očistili enoletnih semenskih plevelov.

Če imate težave s strunami, sejte belo gorjušico in oljno redkev v sredini avgusta. V času cvetenja pokosite še zeleno listno maso in jo vdelajte v tla. Tako bodo sokovi rastline v kombinaciji z vodo negativno vplivali na strune. Na vrtu jih lahko pustimo premrzniti in jih ob jesenski ali spomladanski pripravi tal vdelamo v tla.

Zeleno gnojenje za paradižnik, papriko in ostale plodovke

Prezimne rastline za zeleno gnojenje na vrtu prezimijo. Med te rastline sodijo črna detelja, bela detelja, medena detelja, nokota, inkarnatka in lucerna. Omenjene rastline sejemo v vrt od konca junija do sredine avgusta. Na vrtu ostanejo do konca aprila. Potem jih vdelamo v tla. Običajno za omenjenimi rastlinami sadimo paradižnik, papriko, feferone, jajčevec, bučke, kumare, melone in lubenice.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Zelenjavni vrt v avgustu

 1. Nada

  Motovilec se lahko seje pred dezjem.Ko pada dez ga malo pokrije z zemljo,tako ,da je ravno prav pokrit.To je priporocilo gospe v letih in deluje.Poskusite

  Reply
 2. Avgust Babič

  Kako naj “vdelam v tla” rastline za zeleno gnojenje, če uporabljam za rahljanje zemlje pred setvijo oz. sajenjem izključno ruske vile?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Avgust, z ruskimi vilami vdelava zelene mase ne bo mogoča. Ruske vile so samo za rahljanje zemlje. Treba bo vseeno vdelati s klasično frezo.

   Reply
 3. erika

  Lepo pozdravljeni,
  zanima me, kaj gre narobe, da mi špinača in blitva, sejano spomladi, hitro gre v cvet, še 1 x je nisem uspela poprati.
  Hvala z aodgovor, lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Erika, špinača gre zadnja obdobja kaj hitro v cvet, pri špinači je tudi pomemben čas sajenja, da ni prepozno proti poletju. Blitvo je treba rezati sproti.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *