*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zelenjavni vrt v juliju. Kaj sejemo in sadimo v mesecu juliju?

Poskrbite tudi za zeleno gnojenje in ponovne setve priljubljenih vrtnin. Delo vas čaka tudi na visokih gredah in v rastlinjaku.

Julija je čas za poletne sorte solat

Solato lahko kombiniramo skoraj z vsemi vrtninami.

Poletne sorte solat sejemo vse do sredine julija. V poletni vročini priporočamo sajenje solate iz sadik, ki jih redno zalivamo in zastremo z zastirko.
Sorta Exquise je krhkolistna solata primerna za celoletno pridelavo na prostem. Tudi solata Eole je v tipu ljubljanske ledenke in jo sadimo v poletnem času. Poletno vročino zelo dobro prenaša tudi sorta Great lakes. V vrt lahko sadite in sejete tudi sorti Dalmatinska ledenka in Unicum.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

V juliju sejemo črno redkev, repo in podzemno kolerabo

Poleti sejemo črno redkev.

V mesecu juliju sejemo črno redkev, repo in podzemno kolerabo. Črno redkev poleti sejemo od začetka julija do sredine avgusta. Pri tem se izogibamo setvam na gredice za zgodnjim zeljem, cvetačo, ohrovtom in brokolijem.

Repo lahko sejemo v juliju in avgustu. Podzemno kolerabo v poletnem času sejemo od konca junija do začetka avgusta. Najbolj ugoden termin za setev je začetek julija, ko je v tleh še dovolj vlage.

Ne pozabite tudi na kitajsko zelje in endivijo

Kitajsko zelje sejemo zadnja dva tedna v juliju in prva dva tedna v avgustu. V juliju, avgustu in začetku septembra kitajsko zelje presajamo tudi iz sadik. Endivijo lahko sejete vse do sredine julija.

V juliju jo največkrat presajamo iz sadik. Zadnji rok za presajanje sadik je sredina avgusta. Sadike po sajenju redno zalivamo, senčimo, tla pa zastremo z zastirko.

Zelje, listnati ohrovt, brstični ohrovt in nizek fižol

Vsi, ki boste krompir izkopali v juliju je dobro, da za krompirjem sadite brstični ohrovt, listnati ohrovt in zelje. Za krompirjem lahko na prosto gredico umestite tudi radič in endivijo.

Za krompirjem sadimo kapusnice, radič ali endivijo.

Glede na to, da so kapusnice in fižol dobri sosedje jih lahko sejete in sadite na isto gredico. V juliju sejemo tudi nizek fižol. S setvami nizkega fižola zaključimo konec avgusta.

Poskrbite za setev in sajenje radiča

Radič, ki ga imamo za pozno jesensko in zimsko uporabo sadimo iz sadik v mesecu juliju. Priporočamo, da sadike redno zalivate. Takoj po sajenju tla zastremo z zastirko. V začetku julija sejemo tudi prezimne sorte radiča in radič za siljenje.

Sajenje radiča

Sajenje radiča.

Priporočamo, da na skupno gredico sejete deteljo in prezimne sorte radiča (Verona, Treviški). Tako boste poskrbeli za zeleno gnojenje in pridelek radiča v zgodnje spomladanskem času. V poletnem času tako gredico kosimo. Zeleno maso po košnji uporabimo za zastirko drugih rastlin ali prehrano domačih živali.

Hitro in enostavno sajenje brez sklanjanja

V našem vrtu hitro in enostavno sadimo z ročnim sadilcem, ki je primeren za vse z bolečinami v križu. Tako hrbtenica ne bo trpela ob sajenju krompirja, solate, zelja, paradižnika, ohrovta in ostalih sadik. Z inovativnim ročnim sadilcem se vam pri sajenju sadik zelenjave ni treba sklanjati.

Celoten postopek saditve opravite v stoječem položaju, brez bolečin v križu in napora. Delo poteka 2 do 3 krat hitreje kot v primeru klečanja ali sklanjanja.

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec za sadike.

Ponovna setev korenčka, peteršilja, blitve, rdeče pese

Vse do konca julija lahko sejete tudi korenček. Ponovno lahko opravite tudi setve peteršilja. Tudi v tem primeru je treba setev opraviti do konca meseca julija. Ne pozabite na ponovno setev blitve. V začetku julija je še dovolj vlage v tleh in so setve uspešnejše. Vse do konca julija lahko sejemo tudi rdečo peso.

Ponovno lahko sejemo tudi rdečo peso.

Ponovno sadimo tudi kumare in bučke

Takoj, ko opazite prve rumene liste kumaric je čas za setev novih sadik.

V mesecu juliju kumare in bučke pogosto napadejo bolezni in škodljivci. Svetujemo, da ob prvih rumenih listih kumaric in bučk poskrbite za nove sadike.

V jogurtove lončke, ki ste jih napolnili z zemljo posejte nekaj semen. Tako boste nove sadike vzgojili v slabem mesecu. Sadike posadite med propadajoče sadike, ki jih kasneje odstranite. V pridelku kumaric in buč boste tako uživali tudi v poznem poletju, jeseni.

Na prazne poletne gredice sejemo tudi rastline za zeleno gnojenje

V poletnih mesecih se sprostijo gredice s krompirjem in ostalimi vrtninami, ki smo jih sadili in sejali spomladi. Na prazne gredice lahko že v juliju sejete rastline za zeleno gnojenje. Tako vrtna tla ne bodo izpostavljena vročini, manj bo tudi plevela. Tla boste tudi rahljali in ohranjali trajni humus.

facelija

Poskrbite za zeleno gnojenje. Facelija.

V juliju sejemo neprezimne rastline za zeleno gnojenje. Priporočamo setev facelije, bele gorjušice, oljne redkve, aleksandrijska detelja in ajde. V vrt lahko sejete tudi prezimne rastline za zeleno gnojenje. Črno deteljo, medeno deteljo, belo deteljo, inkarnatko, nokoto in lucerno sejemo v vrt od konca junija do sredine avgusta.

Reševanje poletnih težav s točo in neurji

Takoj po toči poškropimo rastline s pripravki na osnovi alg in aminokislin. Škropljenje opravimo takoj, ko se rastline posušijo. Zelo uporaben je tudi čaj iz rmana, ki ga uporabljajo biodinamiki. Pomagate si lahko tudi s čajem iz žajblja in sodo bikarbono.

Po škropljenu pregledamo škodo in odstranimo poškodovane plodove, ki bi v vrtu gnili. Odstranimo tudi vse močno poškodovane rastline. Tla tudi pognojimo z namočenimi koprivami ali kompostom in jih prerahljamo. Tako si bodo rastline hitreje opomogle.

Visoka greda v mesecu juliju

Visoka greda je v mesecu julijo zelo žejna, zato jo dnevno namakamo. Visoko gredo, ki je velika 1 m2 namakamo z 10 do 15 litrov vode na dan. Nizke grmičaste sorte paradižnikov se na visoki gredi lepo razraščajo. Prve plodove boste obirali že v juliju. V poletnem času visoke grede najpogosteje zapolniko paprike, paradižniki in kumarice na opori.

Visoka greda v juliju. Balkonski paradižnik Tumbling Tom.

Vmesni prostor je zapolnjen s hitro rastočimi vrtninami. Dobro je, da po spravilu solate in drugih vrtnin redno zapolnite prazne prostore. Svetujemo, da večkrat obiščete vrtnarije. Tako boste redno založeni s sadikami, visoka grada pa vedno polna.

Rastlinjak v juliju

Rastlinjak je v juliju odprt dan in noč. Zapremo ga samo v pred neurjem, da ga ne poškoduje veter. Ob koncu neurja ga takoj odpremo, da se prezrači.

Rastlinjak v juliju.

Priporočamo, da v rastlinjaku postavite oporo za papriko. Tako se sadike ne bodo polomile ob teži plodov. Paradižnik, kumare in papriko oskrbite s kalcijevim listnim gnojilom, da preprečite nekroze na plodovih. V rastlinjaku poskrbite tudi za redno namakanje in zastiranje tal.

Na prazna mesta lahko v rastlinjaku sejete solato, endivijo, nizek fižol in ostale vrtnine. Poizkusite lahko tudi z blitvo, peteršiljem, korenčkom. Ob koncu meseca julija lahko pod paradižnik sejemo tudi movilec ali špinačo.

Zeleni svet priporoča:

Za setve uporabite kakovostno in preverjeno seme priznanih proizvajalcev. 

 

Olajšajte si delo v vrtu in pozabite na težave v križu, hrbtenici. Sajenje je najlažje opraviti v stoječem položaju. V pomoč vam bo ročni sadilec, ki vam omogoči, da delo opravite 2 do 3 krat hitreje kot na klasični način.

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec za sadike.

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Zelenjavni vrt v juliju. Kaj sejemo in sadimo v mesecu juliju?

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Leonida, hvala tudi vam, ker nam sledite. Zagotovo vam lahko pomagamo z nasveti. Kar je pri nas dobra praksa, radi delimo naprej.

   Reply
 1. Mirjam

  Kako in kdaj zaščitimo papriko pred koruzno veščo? Lansko leto je bilo napadene več kot eno tretjino plodov, čeprav koruze ni nikjer v bližini . Najlepša hvala za nasvet.

  Reply
 2. Mojca

  Pozdravljeni, v prvem tednu avgusta je kumarice napadla plesen. Poskusila sem jih rešiti takoj ob prvih znakih bolezni (odstranjevanje obolelih listov, škropljenje …), vendar kaže, da mi ne bo uspelo. V članku omenjate možnosti ponovne setve. Ali je sedaj še smiselna ponovna setev in ali lahko nove sadike posadim v bližino oz. na mesto okuženih kumar saj drugega prostora na vrtu nimam. Hvala za odgovor in vso znanje, ki ga delite.

  Reply
 3. Jasna

  Pozdravljeni, julija posejane koleraba, endivija in radič so vzklili. Gredo imam še pokrito s koprenko. Ali sedaj koprenko odstranim? Greda je večji del dneva izpostavljena soncu. Hvala vnaprej za vaš odgovor. Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jasna, koprenko umaknite, za senčenje uporabite mrežo proti toči. Tako ščitite pridelek proti toči, soncu, ptičem in drugim nepridipravom.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *