Ni vsak med ekološki. Spoznajte povsem EKO način pridelave medu.

Med je naraven do trenutka, ko  čebele nektar ne prinesejo v panj. V panju lahko čebelar s svojimi dejanji, da ohrani čebele pri življenju, kontaminira med z akaricidnimi sredstvi in med ni več ekološki. Fotografije Medeni Studenec, ekološko čebelarstvo.

Od cveta do panja

Čebele so divje živali, čeprav čebelar za njih skrbi že več stoletij. Čebel res ne moremo imeti pod povsem pod kontrolo, da bi jih dopovedali, kako naj se obnašajo, na katero cvetje naj letijo. Ekološko ni mogoče čebelariti v bližini  deponij smetišč, jedrskih reaktorjev, mestnih središč, avtocest in močno onesnaženih področjih.

Za ekološki med slovenskega porekla kontaktirajte osebo v spodnjem kontaktu:
GSM (Miha): 040 570 933
e-mail: info@ms-carnica-queens.eu

Čebele iz konvencionalnega panja ali iz ekološkega res letijo na isto cvetje, tako je v čebelji medeni golši poponoma enaka sladka tekočina, vse dokler pašna čebela ne preda nektarja panjski čebeli. Panjska čebela nektar odloži v voščenih celicah, ki so prva posoda medu in tu se že pojavi prva razlika med konvencionalnem in ekološkim medom.

Različne paše in določanje vrste medu

Ob dobri in konstantni paši, pašne čebele pridno prinašajo sveži nektar, panjske čebele ga zgostijo, mu dodajo encime in ga shranijo v celice, ki tvorijo satje. Ko je med, za čebele dovolj zrel ga pokrijejo z voščenimi pokrovci in tako shranjen med, čaka čebelarja, da ga čebelam odvzame in iztoči.

Kolikokrat se med odvzame čebelam in iztoči je odvisno od mnogih dejavnikov (vremenske razmere, pašni pogoji v katerih se nahaja čebelnjak, možnost premika čebelnjaka na paše, moč čebelje družine, tehnika in tehnologija čebelarjenja, itd.)

Cvetlični ali kostanjev med? Mogoče raje gozdni?

Vrsto medu čebelarji na grobo ločimo glede na čas točenja in kaj je v časovnem obdobju pred točenjem cvetelo. Prvi spomladanski med je običajno cvetlični. Glede na zaporedje medov je odvisno tudi od regije oz. lokacije čebelnjaka. Seveda poznamo še druge medove nektarnega izvora: akacijev med, lipov med, med oljne ogrščice, kostanjev med, ajdovmed, itd..

Medovi maninega izvora pa so: gozdni med, smrekov med in hojev med. Včasih narava preseneti tudi še tako izkušenega čebelarja, ki se lahko zmoti o vrsti medu, za to se za določanje vrste medu uporablja tudi električna prevodnost, katero ima vsak vrstni med različno.

Akacijev med

Akacijev med.

Akacijev med 400 in 900 g.

 

Akacijevemu medu bi lahko rekli tudi damski med. Že cvetovi rastline so zelo privlačni, nežni in prijetnega vonja, zato ne preseneča da je zanj značilna precej svetla, prosojna barva z nežnimi odtenki slamnato rumene. Nežno sladki okus in vonj se skladata z njegovo barvo. Akacijev med ne skristalizira.

 

Cvetlični med

Cvetlični med je zelo raznovrsten in ga je zelo težko opisati kakšen je njegov okus in vonj. Veliko je odvisno od kraja in letnega časa, ko čebele nabirajo med. Na splošno lahko rečemo, da je med polnega okusa, zelo do srenje sladek in zaradi tega pušča pekoč občutek po grlu. Cvetlični med skristalizira.

Kostanjev med

Kostanjev med je med s karakterjem. Ima izrazito trpek in grenak vonj, se nam dobro vtisne v spomin. Okus je temu primeren, s svojo grenčino in intenzivnostjo ne bo preveč navdušil sladokusce.

Barva je temno rjava ali jantarna, z rdečim odtenkom. Kostanjev med lahko skristalizira, ni pa nujno, odvisno od prisotnosti še kakega drugega nektarja.

Za ekološki med slovenskega porekla kontaktirajte osebo v spodnjem kontaktu:
GSM (Miha): 040 570 933
e-mail: info@ms-carnica-queens.eu

Boj s parazitom

medu končana, čebelarje čaka še vojna z varoo. Varoa destructor je pršica, ki izvira iz Azije in se hrani z maščobnim tkivom čebel.

Pri azijskih čebelah ta pršica nima tako uničujočega učinka, kot pri evropskih vrstah, še več, tam živijo skupaj s čebelami v nekakšnem sožitju.

Pri evropskih vrstah pa pršica pokaže vso svojo uničujočo moč in čebele parazitira do te mere, da niso več sposobne preživetja. S konstantnim prebadanjem že ličink čebele, varoa prenaša viruse in mnogo čebel je že v svoji zgodnji fazi življenja obsojena na propad. Varoa se tudi izredno hitro razmnožuje in kaj hitro se zgodi, da je lahko v panju več varoe kot čebel.

Sintetični akaricidi puščajo sledi

Da čebelar prepreči razvoj varoe, se lahko poslužuje sintetičnih akaricidov, ki niso dovoljeni v ekološkem čebelarstvu. Ob pravilni uporabi so dobro učinkoviti, predvsem pa je delo z njimi enostavno in hitro. Slaba lastnost teh je, da puščajo ostanke v vosku, iz voska akaricidi prehajajo v ostale čebelje pridelke.

Potrebno je omeniti, da ob pravilni uporabi teh sredstev, so ostanki pod določenimi vrednostmi in je med še vedno varno živilo.

Ekološki pristop

Lahko pa se čebelar odloči za sonaravna sredstva, ki temeljijo na eteričnih oljih in organskih kislinah. Ta sredstva ne puščajo nobenih ostankov v medu, so dovoljena v ekološkem čebelarstvu, so manj učinkovita, zahtevajo veliko dela predvsem pa izkušnje čebelarja.

Ekološki čebelarji pa se borimo proti varoi z apitehničnimi ukrepi, izdelavo rezervnih družin, izrezovanjem trotovine, prekinitev zaleganja, itd. Vsi ti ukrepi so dovoljeni in pripomorejo, da tekom leta pršici onemogočamo nemoteno razmnoževanje.

Če si EKO tudi kupuj EKO

Ekološko čebelarstvo pa se ne razlikuje le v uporabi sonaravnih sredstev za zatiranje varoe. Kupiti ali izdelati moramo satnice izdelane iz ekološkega voska, kar pomeni, da ne sme biti ostankov akaricidov. Take satnice so skoraj trikrat dražje od konvencionalnih.

Za krmljenje čebeljih družin eko čebelarji uporabljamo ekološki sladkor, ki je ravno tako vsaj trikrat dražji od običajnega.

Za ekološki med slovenskega porekla kontaktirajte osebo v spodnjem kontaktu:
GSM (Miha): 040 570 933
e-mail: info@ms-carnica-queens.eu

Kontrolna organizacija bedi nad pridelavo in prodajo

Na prvi pogled se zdi, da vse skupaj visi v zraku in je goljufanje enostavno, vseeno, pa to ni tako preprosto, ko kontrolna organizacija stalno bedi na dejanji. Organizacija preveri vse potrebne račune, porabo sladkorja, voska, sredstev za zatiranje varoe,… Prav tako popiše ves pridelek in zahteva stalen popis zaloge.

Z nenapovedanimi kontrolami lahko kadarkoli preveri zaloge in če pride do odstopanja, na primer, da je medu več kot pred enim mesecem, se pojavi vprašanje, ali je ta med res ekološki, oz. ali ga čebelar morebiti preprodaja od kakega drugega čebelarja.

Da kontrolna organizacija izda ekološki certifikat, naredijo tudi analizo na ostanke akaricidov v vosku in v kolikor se v vosku kaj najde, ekološki čebelarji izgubijo certifikat. Izguba certifikata čebelarja drago stane, ne samo v finančnem smislu, tudi njegova ekološka zgodba okrog katere je gradil svojo prepoznavnost je naenkrat pod vprašanjem.

Kaj je kvaliteta medu, je odvisno od kriterijev vsakega posameznika

Kljub temu, da se zdi čebelarstvo samo po sebi zelo ekološko usmerjeno, je razlika med konvencionalnim čebelarstvom in ekološkim zelo velika.

Ali je kvaliteta medu pri ekološkem čebelarju potem boljša? Če gledamo, kot kakovostni parameter le vlago v medu, to ni nujno. Je pa sigurno ekološki med brez kakršnih koli ostankov akaricidov s katerimi se zatira parazita čebel. In ta parameter bi moral postati znak kakovosti. Seveda pa je to odločitev vsakega posameznika.

”Delam vse tako kot ekološki, samo certifikata nimam”

Čebelarji s svojimi izjavami pogosto zavajajo svoje kupce z izjavami, da je njihov med ravno tako ekološki, da delajo vse tako kot je treba itd. Prav tako se opaža, da potrošniki istovetijo domačo, lokalno pridelavo z ekološko, kar je velika zmota.

Preverjeni ekološki med je certificiran.

Dejstvo je, da v kolikor je čebelar ali kmet, ekološki, vam lahko pokaže certifikat in le tega bo vsak certificiran pridelovalec z velikim veseljem pokazal svojim strankam. V kolikor ekološkega certifikata nimajo, niso ekološki pridelovalci, so pa domači, lokalni.

Pri ekološki pridelavi je zadeva povsem jasna ali si certificiran, ali pa nisi, vmesnega ni in vse ostalo je zavajanje potrošnikov.

Ekološki med Medenega studenca

 

V ekološkem čebelarstvu MEDENI STUDENEC, smo opustili sintetične akaricide leta 2011. Vendar samo govoriti, da smo opustili konvencionalna sredstva in da ”čebelarimo ekološko” ni dovolj. Leta 2015 smo po dveh letih prehodnega obdobja pridobili ekološki certifikat.

Posebnost našega čebelarstva je tudi v tem, da medu iz različnih lokacij ne zmešamo skupaj in tako dobimo en lot. Želimo predstaviti, kako so lahko okusi narave različni že na kratki razdalji.

Za ekološki med slovenskega porekla kontaktirajte osebo v spodnjem kontaktu:
GSM (Miha): 040 570 933
e-mail: info@ms-carnica-queens.eu

Miha Metelko, dipl. inž. agronomije (UN)

MEDENI STUDENEC, ekološko čebelarstvo

Profesionalno se ukvarja z ekološkim čebelarstvom. Prideluje tudi matični mleček. Je predsednik Čebelarskega društva Sevnica.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Ni vsak med ekološki. Spoznajte povsem EKO način pridelave medu.

  1. Barbara

    Zanima me kje lahko kupim vaš ekološki med.Sem iz Domžal.Ga v Ljubljani,Kamniku prodaja kakšna trgovina?

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *