Hrušice ali grozdki

Kakšne vrste in sorte poznamo nam bo razkril strokovnjak za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

V tem rodu je 30 vrst čebulnic, ki izvirajo iz sredozemskega območja in jugovzhodne Azije. V naravi rastejo na različnih rastiščih od nižin do subalpinskega pasu. Večina ima trakaste, nekoliko mesnate zelene liste, ki pri mnogih poženejo že jeseni, spomladi pa se okronajo še s cvetjem.

Cvetovi so majhni, največkrat cevasti ali zvončasti ter se razvijajo v gostih socvetjih, ki spominjajo na grozdje, od tod tudi eno od slovenskih imen. Cvetijo spomladi predvsem v temno modri barvi, nekaj pa je tudi belih, rožnatih in rumenih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Kje jih sadimo?

Muscari armeniacum

Hrušice ali grozdke sadimo tudi na bolj težavna mesta.

 

 

Ker so zelo trpežne, hrušice niso primerne le za zasaditve v gredah, pač pa tudi za bolj težavna mesta, kot so suha tla pod drevesi ali puste brežine.

Če lahko del trate spomladi pustimo malce dlje nepokošene, se krasno podajo tudi med travne bilke.

Če si na balkonu ali okenski polici zaželimo nekaj spomladanske sveže modrine, nikar ne odlašajmo in jeseni nekaj čebulic posadimo skupaj z jesenskimi lepoticami, med katerimi bodo naslednje leto bogato zacvetele.

Mnoge vrste so primerne tudi za skalnjake, kjer jih posadimo v goste šope. Tam se moramo izogibati le vrsti Muscari armeniacum, saj se ta lahko preveč zaseje.

Katere vrste in sorte naj izberemo?

Poleg 30 vrst, ki uspevajo v naravi, obstaja še mnogo sort. V prodaji se dobi predvsem 5 vrst. Najpogosteje sadimo armenijsko hrušico M. armeniacum, pogosto pa se v trgovinah dobi tudi širokolistno hrušico M. latifolium, azurno hrušico M. azureum, M. botrioides, M. comosum in M. macrocarpum.

Pregled lastnosti po vrstah in sortah:

hrusice-grozdki-tabelaprenesi tabelo PDF

 

©Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *