Kalitev krompirja in kako ga nakalimo?

Nakaljevanje krompirja in odstranjevanje kalčkov

Spomladi so v trgovinah gomolji krompirja praviloma preveč nakaljeni. V primeru hladnega skladiščenja v domači kleti s temperaturo okrog 5 stopinj C je bolje, da krompir kupimo v februarju ali začetku marca in si zagotovimo kvaliteten semenski material za sajenje v aprilu.

Semenski krompir lahko hranimo tudi na temperaturi 2 ºC. Višja kot je temperatura, prej bo krompir pričel s kalitvijo.

Kaljenje krompirja pred sajenjem in odstranjevanje kalčkov

Če so kaliči preveliki lahko pri nekaterih sortah enkrat ali dvakrat odstranimo kaliče in ne bo nič hudega. Treba pa je opomniti, da nekatere sorte obtrgovanja kaličev ne prenašajo dobro. Pri zgodnjih sortah krompirja  kot sta Twister in La Strada kaliči hitreje poženejo.

Kalčke brez težav večkrat odstranimo pri večini sort.

Sorta Constance v januarju in februarju še nima kaličev, saj ima dolgo dormanco. Kaliči se pozno pojavijo tudi pri sorti Rudolph in Manitou. V primeru, da kaliči prehitro odženejo pri sortah Alouette in Esmee jih lahko brez težav enkrat ali dvakrat obtrgamo in jih nakalimo v idelanem času. Sorta Alouette je tudi imuna na plesen in jo lahko pridelamo povsem ekološko.

Odstranjevanje prvih kaličev v februarju.

krompir alouette

Sorta Alouette je primerna tudi za ekološko pridelavo.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na aktualne brezplačne novice.
Ob prijavi prejmete tudi darilo.

Kako preprečiti kaljenje krompirja?

Priporočljivo je odstraniti najdaljši apikalni kalič, ker samo porablja energijo. Iz tega kaliča se običajno tudi nič ne razvije. Opazimo ga na koncu gomolja. Ta kalič odstranimo, da se začnejo razvijati drugi kaliči na samem gomolju. Obraščanje novih kaličev se regulira s temperaturo.

krompir apikalni kalič

Apikalni kalič odstranimo najprej, ker samo porablja energijo.

Če krompir hranimo na 8 ºC se bodo kaliči ponovno razvili v 3 tednih. V primeru temperatur okrog 15 ºC se bodo razvili bistveno hitreje. Kalitev krompirja nadzorujemo z izborom prave sorte in regulacijo temperature.

kaliči krompirja

Kaliče krompirja lahko odstranimo 2 do 3 krat.

Kako kaliti krompir s hlajenjem krompirja?

Za upočasnitev rasti kaličev pomaga tudi ventilacija v kleti, ki hladen zrak usmerja v krompir. To naredimo tako, da klet redno zračimo ali hladen zrak usmerjamo v krompir z ventilatorjem. Hladen zrak je težji od toplega in se ga z ventilatorjem najlažje usmeri v krompir od zgoraj navzdol. Tako je učinek večji in poraba energije manjša.

Na ta način bo rast kaličev delno upočasnjena. Treba je vedeti, da kalitev krompirja preprečimo predvsem s skladiščenjem na ustrezni temperaturi.

Sajenje krompirja in nakaljevanje pred sajenjem

V času pred sajenjem je treba krompir nakaliti na svetlobi. Lahko je tudi sončna svetloba, ker ni nič hudega, če krompir postane zelen. Pazimo, da krompir s kaliči ne sadimo v tla s temperaturo okrog 6 ºC, ker takšen kalič odmre.

sajenje krompirja kalčki

V času sajenja krompirja naj bodo kalčki veliki nekaj centimetrov.

Optimalna temperatura sajenja za krompir, ki ga nakalimo je 12 ºC, to velja za temperaturo tal na globini sajenja. Minimalna temperatura je 8 ºC na globini sajenja. Gomolje krompirja nakaljujemo na svetlobi pri temperaturi 15 do 18 ºC. Kaliči naj ne bodo daljši od kakšnega cm.

Sajenje krompirja in temperatura ter čas sajenja

Treba je opomniti, da nakaljevanje gomoljev ne vpliva na zgodnejši pridelek, če jih sadimo v hladno zemljo s temperaturo pod 9 ºC. V primeru sajenja v hladna tla je vseeno, če krompir nakaljujemo ali ne. Peščena tla se spomladi ogrejejo hitreje od težjih, hladnih in mokrih tal, zato v lažjih tleh tudi prej sadimo.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na aktualne brezplačne novice.
Ob prijavi prejmete tudi darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Kalitev krompirja in kako ga nakalimo?

 1. Beta

  Spoštovani!
  Kupila sem semenski krompir kifeljčar Celtiane, ki že poganja kalčke. Zanima me ali kalčke lahko odstranim; vse ali samo največje in ali s tem ne naredim večjo škodo kot če jih ne odstranim?
  Hvala za odgovor,
  Beta

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Če so kaliči preveliki lahko pri nekaterih sortah enkrat ali dvakrat odstranimo kaliče in ne bo nič hudega. Treba pa je opomniti, da nekatere sorte obtrgovanja kaličev ne prenašajo dobro. Glede omenjene sorte je treba vprašati uvoznika, ki ga prodaja na slovenskem trgu.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *