Majaron na vrtu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

Gojenje majarona na domačem vrtu

Majaron je bil nekoč sestavni del vsakega slovenskega vrta. Danes ga vse več gojimo na balkonih, visokih gredah in zeliščnih vrtovih. Rastlina ni velika in doseže velikost 20 do 40 cm. Dobro uspeva na tleh, ki so prepustna za vodo in niso kisla. Za rastišče majarona izberemo sončni del vrta, balkona ali terase, ki rastlino oskrbi z dovolj toplote.

V Sloveniji majaron ne prezimi in ga gojimo kot enoletno rastlino. To pomeni, da je treba vsako leto poskrbeti za setev ali sajenje rastin.

majaron

Majaron več gojimo na balkonih, visokih gredah in zeliščnih vrtovih. Foto©AdobeStock

Kdaj sejemo majaron na vrt in v zavarovan prostor?

Majaron sejemo na prosto v drugi polovici maja, ko ni več nevarnosti za pozebo. Sejemo ga za paradižnikom in po ledenih možeh. Seme pokrijemo s 0,5 cm zemlje in zalijemo celotno gredo, da omogočimo boljši stik s podlago in kalitev. V primeru setve v vrste naj bo razdalja med dvema vrstama 30 cm.

Setev majarona v ogrevanem rastlinjaku opravimo v februarju. Setev lahko opravimo tudi v toplo gredo in prepikiramo sadike, ko so velike nekaj centimetrov. V marcu in aprilu ga lahko sejemo tudi na okenske police.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Majaron in presajanje sadik na zeliščni vrt, visoko gredo, posode ter korita

Sadike majarona lahko kupimo v vsaki bolje založeni vrtnariji, če nismo poskrbeli za setev domačih sadik. Na zeliščni vrt ga sadimo v drugi polovici maja, da ne utrpi poškodbe zaradi mraza. Rastlina ni velike rasti in jo sadimo na razdaljo 20 cm v vrsti in 40 cm med dvama vrstama.

Vse več urbanih vrtičkarjev sadi majaron v zeliščna korita, ki odišavijo številne sončne balkone. V tem primeru ga kombiniramo z rožmarinom, žajbljem, timijanom, origanom in ostalimi zelišči. Dobro se počuti tudi v večji posodi. Zelo priljubljene so tudi zeliščne visoke grede, ki  omogočajo dober pridelek zelišč na domači terasi, večjem sončnem balkonu ali vrtu.

Kdaj porežemo majaron za domačo uporabo?

Z rezjo zelišč je dobro nekoliko počakati. Zlasti neučakani so urbani vrtičkarji, ki praviloma režejo prehitro. Treba je počakati, da se rastlina razraste in pričeti z rezjo tik pred cvetenjem. Po prvi rezi je treba majaron prikrajšati 5 cm nad tlemi. Potem počakamo, da se rastlina razraste in opravimo še drugo rez. V ugodnih letih ga včasih režemo tudi trikrat.

majaron rez

Majaron običajno režemo dvakrat na leto. Foto©AdobeStock

Najpogostejša uporaba majarona v domači kuhinji

V Sloveniji si domačih krvavic ne predstavljamo brez majarona. Prav tako ga dodajamo v mesni burek, ki smo ga posvojili od naših južnih sosedov in drugim mesnim jedem iz drobovine. Majaron uporabljamo za začimbo pri juhah, prikuhah in mesnih jedeh. Uporaben je tudi pri izboljšanju okusa svinjskih pečenk ter perutnine.

Majaron dodajamo jedem iz fižola in leče. V tem primeru ga kombiniramo s timijanom. Dodajamo ga tudi zimskim enolončnicam iz kolerabe, repe in zelja. Ščepec majarona se prileže tudi juham iz različnih vrst gob. Zelišče vedno dodajamo pred koncem kuhanja ali v zadnji tretjini priprave jedi.

Uporaba zelišča v ljudski medicini in zdravilstvu

V ljudskem zdravilstvu ga uporabljamo za pospeševanje prebave, pri prehladih prebavil, lajšanju težav z dihali, kašljem, astmo, pri bolečinah ob menstruaciji. Zelišče rahlo pomirja, lajša migreno, razkužuje prebavila, pomaga pri izkašljevanju. Majaron blagodejno vpliva na jetra, vranico, mehur, ledvice in pljuča, saj poživlja njihovo delovanje. Pospešuje znojenje in odvajanje vode ter rahlo znižuje krvni tlak, ureja delovanje želodca. Doječe matere imajo ob uživanju majarona več mleka.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Majaron uporabljamo v obliki čaja, inhalacij in obkladkov

Čaj iz majarona, ki ga pijemo pomaga pri nespečnosti, živčnem bitju srca, tesnobi, krčih in vseh živčnih motnjah. V primeru nespečnosti spijemo skodelico čaja v večernih urah. Obkladek iz majaronovega čaja uporabljajo revmatični bolniki, ki ga dodajajo na obolela mesta.

V obliki inhalacij ga uporabljamo pri težavah z astmo, nahodu (seneni, navadni) in bronhitisu. V primeru nosnega vnetja vato namočimo v čaj in vtaknemo v nos. Z grgranjem čaja iz majarona razkužimo celotno ustno votlino in grlo.

majaron cvet

Majaron je vsestransko uporaben v ljudskem zdravilstvu. Foto©AdobeStock

Priprava mazila iz majarona in domača uporaba

Majaron počasi cvremo na masti ali maslu, precedimo in nalijemo v posode. Mazilo uporabljamo pri senenem ali navadnem nahodu. Nos namažemo z mazilom znotraj in zunaj. Mazilo je uporabno tudi pri mazanju ran, revmi, zvinih in izpahih. V primeru bolečih menstruacij namažemo spodnji del trebuha.

Ostala uporaba majarona in naravna kozmetika

Eterično olje majarona je uporabno v aromaterapiji in homeopatiji. Ste vedeli, da aromo majarona uporabljamo pri pripravi domačih mil? Cvetoče zelišče zelo rade obiskujejo čebele. Tako jih otroci lahko opazujejo v zeliščnih koritih, ki krasijo sončne balkone v Ljubljani in ostalih mestih. Vonj zelišč je najbolj izrazit v vročih poletnih dneh. V tem času se ob dišečih zeliščih sproščamo na številnih terasah in balkonih.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Majaron na vrtu in uporaba v kuhinji ter ljudskem zdravilstvu

 1. MAJDA BENČINA

  Spoštovani,
  pri nas (Kranj )imamo majaron na vrtu,ki prezimi (že 20 let).

  Lep pozdrav
  Majda Benčina

  Reply
 2. peter

  Doma vzgojen majaron je bolj aromatičen kot kupljen za koline (krvavice), zato ga priporočam domačega. Peter Podblica

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *