Ruske vile in pravilen postopek globokega rahljanja na domačem vrtu

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Orodje za rahljanje tal uporabljamo večkrat na leto

Vrtičkarji največkrat uporabljajo ruske vile za rahljanje tal v marcu in aprilu, ko pripravljamo zemljo za spomladanske setve in sajenje vrtnin. Priporočamo jih tudi za poletno rahljanje težkih ilovnatih tal, ki so največkrat zbita zaradi poletnih neviht in zalivanja z vrtno zalivalko. Tretjič jih rahljamo v jesenskem času, ko sejemo zimsko solato, motovilec, špinačo, blitvo, redkvico in ostale rastline.

Ruske vile Premium omogočajo lahkotno delo brez bolečin v križu, hrbtenici in rokah.

Ruske vile uporabljamo tudi za poletno in jesensko rahljanje tal.

 

Pri jesenskem rahljanju tal, ki ga največkrat opravimo konec septembra, v začetku ali sredini oktobra lahko odstranimo zgornje drobilne vilice in večje grude prepustimo zimskemu mrazu, ki jih zdrobi v drobno grudičasto strukturo.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Ruske vile so še posebej primerne za ženske, starejše vrtnarje in upokojence

ruske vile za rahljanje tal ženska

Ruske vile Premium najraje uporabljajo ženske, starejši vrtnarji in upokojenci.

 

Rahljanje tal na vrtu največkrat predstavlja težko breme za ženske in starejše vrtnarje. Ruske vile so prava rešitev za vse, ki imate težave s hrbtenico. Orodja ni treba dvigniti, ker ga preprosto vlečemo po gredici vzvratno. Tako je priprava tal enostavna in hitra.

Orodje je še posebej primerno za upokojence in vse, ki vam težka vrtna dela predstavljajo večje breme. Primerne so za obdelavo manjših, srednjih in večjih vrtov.

Osnovne bonitete za uporabnika:

 • delo opravimo z manj napora in 2 do 3 krat hitreje
 • manj obremenjena hrbtenica in roke
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …)
 • ­ni potrebno dodatno drobljenje zemlje

Tabela 1: Primerjava Ruskih vil in ostalega vrtnega orodja za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
Plevel
(slak, osat, pirnica, regačica …)
Manj plevela Več plevela Manj plevela Največ plevela
Hitrost dela Zelo hitro Hitro Hitreje Najhitreje
Obremenitev hrbtenice in rok Majhna Velika Srednja Zelo majhna
Obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
Struktura tal po obdelavi Drobno grudičasta struktura tal Večje in manjše grude Manjše grude do drobno grudičasta struktura tal Drobno grudičasta struktura tal

Kakšna zemlja je primerna za delo z Ruskimi vilami?

Na domačem vrtu najlažje obdelujemo lahka peščena tla. Trdo ilovnato zemljo obdelujemo po padavinah, ker se takrat najlažje drobi v drobno grudičasto strukturo. Pri delu počakamo, da se zemlja ne oprijema orodja in obutve. V primeru, da so težja tla zbita in je zemlja suha, je treba pred delom izdatno namočiti tla in počakati, da so primerna za delo.

Težka ilovnata tla naj bodo pred obdelavo primerno vlažna.

Delamo samo takrat, ko se zemlja drobi in pri delu ne nastajajo večje grude. Tako bomo tla najhitreje in najlažje obdelali. Zemlja se mora drobiti v drobno grudičasto strukturo, kar omogočajo samo primerno vlažna tla.

Zakaj globoko rahljamo z Ruskimi vilami?

Rastline se bolje ukoreninijo in kalijo.

Globoko rahljanje z Ruskimi vilami je zelo koristno za rastline, tla in mikroorganizme. Zemlja je naše osnovno orodje in prav je, da tla redno rahljamo. Tako zagotovimo rastlinam, ki jih sejemo in sadimo najboljše pogoje za začetek rasti. Vrt nas za skrbno pripravljena tla nagradi z boljšim in kakovostnim pridelkom.

Osnovne bonitete za rastline:

 • rastlinam izboljšamo dostopnost hranil, zraka in vode (manj stresa)
 • izboljša se struktura tal (boljše ukoreninjenje in kalitev)
 • ohranimo talne mikroorganizme (ne obračamo tal)
 • boljša rast in kakovostnejši pridelek (optimalno pripravljena tla)

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Ruske vile ter pravilen postopek dela na vrtu

Ruskih vil nikoli ne dvigujemo, temveč delamo vzvratno in jih vlečemo v smeri dela.

 

Orodje prinesemo na vrt samostojno ali pa ga pripeljemo s samokolnico.

Spodnje rahljalne vilice postavimo pravokotno glede na tla. Z nogo potisnemo pohodni del v tla in povlečemo leseno držalo nazaj. Ruskih vil nikoli ne dvigamo, ker delamo vzvratno in jih preprosto vlečemo v smeri dela.

Zgornje rahljalne vilice drobijo tla v drobno grudičasto strukturo. Tako nam zemlje ni treba dodatno drobiti z motiko. Dovolj je, če delo zaključimo z veliko ročno frezo, ki ustrezno pripravi tla na setev ali sajenje rastlin.

Kdaj je uporaba Ruskih vil neprimerna in jih ne uporabljamo?

Pri delu z Ruskimi vilami smo previdni pri delu v močno skeletnih (kamnitih) tleh. Prav tako jih ne uporabljamo za ruvanje ali premikanje večjih skal na vrtu. Pri kamnitih tleh ne „premikamo“ skal in ne delamo na silo, ker lahko tako skrivimo spodnje rahljalne vilice ali poškodujemo držalo.

Nikoli ne obdelujemo zbite in trde travne ruše, ker lahko zvijemo zgornje rahljalne vilice. Orodja prav tako ne uporabljamo za preoblikovanje trate v zelenjavni vrt.

Zeleni svet priporoča:

Vrtne gredice za setev in sajenje vrtnin najlažje pripravite s pomočjo Ruskih vil. Primerno vlažna tla tako obdelate brez večjega napora in 2 do 3 krat hitreje. V optimalno pripravljenih tleh, ki so naše osnovno orodje rastline boljše kalijo in se ukoreninijo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Ruske vile in pravilen postopek globokega rahljanja na domačem vrtu

 1. Vasja Jesenšek

  Vile sem kupil pred dvema letoma. Letos se mi je odlomil zunanji zob – špica, pri vrhu.
  Kaj lahko naredim?

  Vnaprej hvala za odgovor.
  Lep pozdrav
  Vasja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Vasja, prosimo kontaktirajte spletno trgovino Zeleni svet 031 848 038, med 9 in 13 uro. bo g. Brezovec svetoval kaj narediti.

   Reply
 2. Sonj

  Ruske vile vsaj te vecje niso primerne za zenske. Ker so tezke in jih ze tezko prineses na vrt. Svi ninamo toliko vrta, da bi ga rahljali, ker je do pozne jeseni posajen. Prav tako ninamo ilivnato zemljo. Zame so popolnona neuporabne, tudi moski del ni navdusen nad njimi. Taksne so nase izkunje.
  Rada bi jih prodala za pol cene. Ce jih kdo zeli kupiti.
  Sonja

  Reply
 3. Sonja

  Imate prav ko sem se pogovarjala za nakup sva se z gospodom kar veliko pogovarjala in moj prvi nanen je bil kupiti manjse vile. No kupila velike moja napaka… no sedaj ne bom kupila se enih. Hvala. ker ste vkljucili moj komentar, ceprav negativen.

  Reply
 4. luka

  ali se lahko uporablja te vile glede na to da so ruske? sprašujem za prijatelja..ker sedaj je vse rusko prepovedano

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Luka, lahko jih uporabite, namenjene so rahljanju zemlje, Ruske vile je blagovna znamka, ustanovljena pred tremi leti in ni v nobeni povezavi z vojno.

   Reply
 5. Judita

  Dobro jutro,
  sem samooskrbna vrtickarica, sprasujem, ce lahko sejem v platoju v ko post, ki je ulezan da 3 leta. Sejala bom paprika, feferone, paradiznik, bucke, kumarice,malancane, andsko jagodo pa se kaj.
  Hvala za odgovor. Lep Judita

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *