Kopriva v kuhinji, ljudskem zdravilstvu, naravni kozmetiki in vrtu

KLIKNITE NA VIDEO ZA KRATKO PREDSTAVITEV KNJIGE:

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS. Fotografije: Zeleni svet.

Uporaba koprive v kulinariki

Mlade liste koprive največkrat uporabljamo v kuhinji. Iz listov lahko pripravimo koprivno juho, špinačo, uporabna je tudi kot kuhana priloga in nadev. Koprive, ki smo jih porezali spomladi, ponovno poženejo mehke in uporabne liste. Nabiramo jo od maja do avgusta, ko so velike 10 do 15 cm.

kopriva za kuhanje

V kuhinji največkrat uporabljamo mlade liste.

Kopriva vsebuje vitamine A, C in K ter mnoge mikroelemente. Koprivo lahko dodajamo tudi za dodatek siru, sirnim namazom in za izdelavo koprivinega piva. Zaradi izrazite zelene barve jo uporabljamo kot naravno barvilo za živila in alkoholne pijače.

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna.
Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

📗 Knjigo si lahko ogledate in prelistate TUKAJ (PDF).

Recept za koprivno juho

Koprive prekuhamo v osoljeni vodi in jih drobno nasekljamo ali zmešamo v mešalniku. Na maslu prepražimo zdrobljen strok česna in dodamo koprive. Jed prelijemo z mlekom in nekaj vode, ki je ostala od kuhanja kopriv.

Dodamo muškatni orešček in poper. Na koncu koprivno juho zgostimo z moko, ki smo jo predhodno v manjši skodelici zmešali s hladno vodo.

Kuhamo še 5 minut in koprivna juha je pripravljena za postrežbo. Juho postrežemo s praženimi kockami kruha ali zlatimi kroglicami.

Sestavine za koprivno juho:

  • 500 g mladih kopriv
  • 60 g masla
  • strok česna
  • žlica moke
  • 0,5 l mleka
  • voda
  • poper
  • muškatni orešček
  • sol
  • prežene kocke kruha

Zdravilnost koprive v ljudskem zdravilstvu

Kopriva odvaja vodo in čisti kri. V ljudskem zdravilstvu jo uporabljamo pri vnetju ledvic in ostalih boleznih sečil. Kopriva zmanjšuje slabokrvnost in raven krvnega sladkorja. Uporabljamo jo za lajšanje revmatičnih težav, blagodejni učinek izvlečkov koprive pozitivno deluje tudi na benigno hiperplazijo prostate.

kopriva čaj

Čaj iz koprive uživamo zmerno.

Uporabljamo jo tudi proti griži, zunanjim in notranjim krvavitvam. Lajša nam težave s hemeroidi. Koprivo v ljudskem zdravilstvu največkrat uporabljamo v obliki čajev, tinktur in izvlečkov.

Kdaj ne priporočamo uporabo pripravkov iz kopriv?

Sodobne raziskave so pokazale, da se večjim odmerkom pripravkov iz kopriv izogibajo osebe, ki jemljejo nekatera zdravila za diabetes, povišan krvni tlak in depresijo. Odsvetujejo jih tudi med nosečnostjo, če bi prišlo do medsebojnega učinkovanja.

Naravna kozmetika in kopriva

kopriva lasje

Kopriva je uporabna za nego lasišča in kože.

V naravni kozmetiki uporabljamo koprivo za nego lasišča in proti prhljaju. Svež sok ali tonik iz kopriv lahko uporabite za pospeševanje rasti las.

Poparek iz kopriv uporabljamo kot tonik za večjo napetost kože ter za boljši krvni obtok kože na obrazu. Izvleček iz kopriv v kremah in tonikih globinsko čisti mastno kožo. Iz semena kopriv stiskajo tudi cenjeno maščobno olje, ki ga uporabljajo v kozmetiki.

Kje najdemo koprive v naravi?

Kopriva običajno raste na opuščenih zemljiščih, ki so bogata z dušikom. Našli jih boste skoraj na vsakem sprehodu. Največkrat raste ob poteh, posekah, grmovju, robu gozda. Najdemo jo tudi v višje ležečih krajih. V okolici hiše rastejo tudi v bližini gnojišč, kompostnih kupov in kurnikov.

kopriva naravno rastišče

Naravno rastišče koprive.

Kako gojimo koprive v vrtu?

Dobro je, da koprivi ponudite prostor tudi v domačem vrtu. Pri gojenju koprive v vrtu je treba preprečiti razraščanje kopriv v okolico. To lahko naredite z redno košnjo ali jih ogradite, da se ne razraščajo v okolico. Za preprečevanje razraščanja koprive je najbolj uporabna pregrada, ki naj sega vsaj 15 cm v tla.

Kopriva je naravno dušično gnojilo, odganja tudi uši in pršice

Kopriva je v vrtu zelo uporabna. Iz kopriv lahko pripravimo izvrstno dušično gnojilo. To naredimo tako, da pripravimo zeliščno prevrelko iz koprive. Za krepitev odpornosti rastline in odganjanje uši, pršic, pripravimo hladni izvleček ali brozgo iz koprive.

Recept za odlično domače gnojilo iz koprive si oglejte s klikom tukaj. Na omenjeni povezavi smo opisali tudi kako pripraviti pripravek iz kopriv, ki odganja uši in pršice. 

kopriva škropljenje

Škropljenje s hladnim izvlečkom, ki odganja uši in pršice.

kopriva gnojenje

Gnojenje s koprivo v domačem rastlinjaku.

Koprivna brozga je nekoliko bolj učinkovita kot hladni izvleček. Pri uporabi pazimo, da koprivno brozgo in prevrelko ustrezno redčimo z vodo. Hladnega izvlečka ni treba redčiti.

Razmnoževanje koprive v domačem vrtu

Koprivo lahko razmnožujemo s semenom ali s koreninskimi poganjki. Razmnoževanje s stranskimi poganjki najlažje opravimo zgodaj spomladi.

Za presajanje uporabimo lopato, presadimo jo tako, da del koreninske grude prenesemo v bližino komposta, grma, rob grede in jo posadimo. V ugodnih pogojih se bo kopriva hitro razraščala.

Zeleni svet priporoča:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna.
Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

📗 Knjigo si lahko ogledate in prelistate TUKAJ (PDF).

Povezane vsebine:

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Kopriva v kuhinji, ljudskem zdravilstvu, naravni kozmetiki in vrtu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *