Navadni vratič v domačem vrtu in uporaba v slovenskem ljudskem zdravilstvu

Kdaj cveti vratič in kako ga nabiramo?

Vratič cveti od junija do septembra, zato cvetove nabiramo v poletnem času. Uporabni so tudi mladi listi, ki jih nabiramo meseca maja naprej. Najlažje ga nabiramo s škarjami, ki jih uporabljamo tudi za rez ostalih zelišč.

navadni vratič

Cvetove vratiča nabiramo poleti in jih posušimo. Foto: AdobeStock

Cvetovi so najmočnejši takrat, ko se popolnoma odprejo. Listi in nadzemni deli vsebujejo največ učinkovin tik pred cvetenjem. Uporabljamo torej mlade liste in cvetove.

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Tla in primerna lega za gojenje vratiča v vrtu

Navadni vratič ni občutljiv glede rastlišča. Ustrezajo mu skoraj vsaka tla. Tudi glede lege ni občutljiv. Pri izbiri prostora za gojenje smo pozorni predvsem na to, da ga ne sadimo na prostor s stoječo vodo.

Kako razmnožujemo vratič v vrtu?

Razmnoževanje vratiča v domačem vrtu je povsem nezahtevno, ker se razrašča s pomočjo korenin. Najlažje ga razmnožimo tako, da z lopato razdelimo stare rastline in ga presadimo z delno koreninsko grudo. Presajamo lahko tudi mlade rastline, ki so se razvile iz koreninic. Presajamo ga lahko spomladi ali jeseni.

vratič

Vratič najlažje razmnožujemo z delitvijo stare rastline. Foto: AdobeStock

Razmnožujemo ga lahko tudi s semena. V pomladanskem času sejemo za sadike in ga do meseca maja presadimo v vrt. Razdalja sajenja med rastlinami naj bo vsaj 40 cm, ker se vratič močno razraste.

Uporaba vratiča v ekološkem vrtnarjenju

Prevrelka, brozga, čaj iz vratiča deluje insekticidno in zatira večino žuželk. Čaj iz vratiča pripravimo tako, da pest zeli prelijemo z 1 litrom vode in dodamo malo soli. Pripravek ohladimo in ne redčimo z vodo ter škropimo po rastlinah.

Brozga, ki je pomešana s presličnim čajem in dodatkom jedilne soli krepi paradižnik pred pegavostjo. V takšni kombinaciji vratič krepi rastline tudi pred rjo in plesnimi.

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Ostale kombinacije in uporaba vratiča v domačem vrtu

Vratič sadimo tudi v bližino sadnih rastlin, da odganjamo škodljivce. To zelo uporabno zelišče vsebuje tudi veliko kalija, zato ga vrtičkarji poleg gabeza dodajajo koprivni prevrelki, ki je bogata predvsem z dušikom.

Vratič je cenjen v slovenskem ljudskem zdravilstvu

Navadni vratič odganja gliste, rahlo odvaja vodo iz telesa in pospešuje potenje. Po domače ga imenujemo tudi glistnica, črevesnik, povratič. V ljudskem zdravilstvu se uporablja tudi za uravnavanje zaostale menstruacije. Uporablja se tudi v mešanici čajev pri boleznih jeter, žolčnika, želodca in črevesja.

čaj vratič

Čaj iz vratiča je v ljudskem zdravilstvu zelo uporaben. Foto: AdobeStock

Priporoča se tudi za masaže in vtiranje pri protinu in revmatizmu. V obliki obkladkov se polaga na rane, odrgnine in zvine.

Uporaba vratiča v kuhinji in naravni kozmetiki

Vratič dodajamo pečenemu mesu, klobasam in jajčnim jedem. Njegov okus spominja na ingver ali muškatni oreh. V naravni kozmetiki se vratič uporablja za nego kože in zmanjšanje bledice. Uporabljamo ga v obliki prevretka ali soparne kopeli.

Zeleni svet priporoča:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Knjiga Zeliščni vrt domača lekarna je zelo uporabna. S knjigo si boste pomagali pri poznavanju zelišč, njihovih lastnostih, učinkovin in uporabni vrednosti. DOPOLNJENA IZDAJA priročnika omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in uporabo.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Navadni vratič v domačem vrtu in uporaba v slovenskem ljudskem zdravilstvu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *