Radič v šopkih, sajenje krompirja, rez oljke, trte in motokultivator


Vsebino smo pripravili v sodelovanju z Denisom Jurada, Bobnar 7 in podjetjem Unicommerce d.o.o.

KLIKNITE SPODAJ ZA OGLED VIDEA:

Denis Jurada nam je predstavil svojo njivo, vinograd in oljčni nasad

Obiskali smo družino Jurada, iz kraja Pobegi, ki se nahaja v bližini Kopra. Naš gostitelj Denis nam je pokazal kako pobira mlad radič za prodajo v šopkih. Na manjši njivi smo preverili zemljo za sajenje krompirja in testirali motokultivator, ki je podrobno predstavljen v video posnetku na začetku članka.

Z ženo Melindo in mamo pridelujejo številne sezonske vrtnine, kot je mlada čebula, česen, por, solata in ostalo zelenjavo. Na domačiji Jurada pridelujejo tudi vino refošk in malvazijo ter odlično oljčno olje.

Melinda in Denis Jurada

Melinda in Denis Jurada pridelujeta radič, sezonsko zelenjavo, vino in oljčno olje.

Radič v šopkih se nabira celo zimo in je še posebno okusen

Setev za zelo okusen mlad radič je bila opravljena po 15. avgustu (Koper). V osrednji Sloveniji sejemo od 15. junija dalje. Sezona nabiranja mladega radiča na obali traja od sredine decembra do druge polovice marca. Naš sogovornik sporoča, da domačini bolj obožujejo zelene sorte radiča (Castelfranco, …), ostali del Slovenije pa rdeče sorte (Palla rosa, Verona, …). V času našega obiska Denis počasi zaključuje z nabiranjem radiča, ki ga prodaja v šopkih.

radič šopek

Radič v šopkih se nabira celo zimo in je še posebno okusen ter cenjen.

nabiranje radiča

Denis nabira mlad radič od decembra do marca ter oskrbuje Koper z okolico.

Zaupal nam je, da ga po setvi enkrat pokosi na višino okrog 3 cm. Tako se po setvi znebi plevela. Košnjo opravi konec septembra ali v oktobru. Vse je odvisno od vegetacije radiča po setvi. Potem se radič razrašča in ga sproti nabira, ko doseže višino okrog 8 cm. Vedno nabira sočne in mlade liste, ki so brez dlačic.

Priprava zemlje za sajenje krompirja na Primorskem

Zemlja na njivi v kraju Pobegi je težka in ilovnata, zato je treba biti pri pripravi še posebno previden. Denis sporoča, da je treba biti previden pri pripravi težkih tal tudi na vrtu. Svetuje, da naprej rahljamo zgornjo plast tal, da so tla bolj zračna. Delo opravimo takrat, ko se zemlja ne oprijema stroja, obutve ali drugega vrtnarskega orodja.

V našem primeru smo za površinsko rahljanje manjše njive uporabili STIHL motokultivator MH 600, ki se je izkazal kot najboljši, saj ima zmogljiv motor za zahtevno delo na težkih tleh. Motokultivator je podrobno predstavljen v video nasvetu na začetku članka.

Zemlja je bila prekomerno vlažna, zato smo jo samo površinsko rahljali z motokultivatorjem STIHL.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup motokultivatorja STIHL MH 600, ki je primeren za pripravo manjše ali srednje njive ali vrta različne velikosti. Za dodatno varnost poskrbita dve prestavi in prilagojeno krmilo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup OSTALIH motokultivatorjev STIHL za lažje delo na večjih in manjših površinah.

Za več tehničnih informacij glede motokultivatorjev pokličite na brezplačno številko 080 88 23 ali 01 759 11 00.

Čas sajenja krompirja na parceli družine Jurada in drugje v Sloveniji

V kraju Pobegi začnejo s sajenjem krompirja v drugi polovici marca. Denis pravi, da krompir sadi 10 dni po mlaju, ko nastopi pravi čas po Luni. Na njivi nikoli ne sadi in seje v času luninega mrka. Naš gostitelj pravi, da je zaradi prehitrega sajenja krompirja pridelek samo kasnejši, saj lahko ob mrazu cima hitro pozebe.

Priporoča sajenje krompirja v topla tla s temperaturo nad 12 stopinj Celzija. Na Primorsekm se sajenje krompirja obrestuje v drugi polovici marca, če je zemlja primerna za delo. V osrednji Sloveniji in nižinah se priporoča sajenje v aprilu. V višje ležečih krajih pa ga sadimo med prvomajskimi prazniki.

sajenje krompirja

Krompir vedno sadimo v topla tla, saj se hitro sajenje ne obrestuje.

Priključek za motokultivator (plug)

Priključek za motokultivator (plug) je primeren za pripravo brazd pred sajenjem krompirja in osipavanje.

Glavne prednosti motokultivatorja STIHL MH 600 v primerjavi z ostalimi produkti

Opažamo, da je motokultivator STIHL MH 600 zelo stabilen, saj ima dobro težišče. Primeren je tudi za obdelavo tal, ki jih zaradi vlažnosti s traktorjem ni možno obdelati.

Noži za okopavanje motorni kultivator

Noži za okopavanje imajo večjo delovno moč.

prestave

Preprosto upravljanje plina je optimizirano s sistemom dveh prestav.

Moč motorja je izražena na nožih za okopavanje, kar pa ne velja za ostale motokultivatorje, ki jih ponuja trg. Tako je izkoristek stroja večji.

Delo je prijazno za uporabnika, saj je opremljen s sistemom proti vibracijam in prilagodljivim krmilom.

Varnost uporabnika in optimizacija motokultivatorja je na prvem mestu

Prestavne ročice s prvo in drugo prestavo omogočajo optimalen izkoristek stroja in plina. Zaradi prestavne ročice se poveča varnost uporabnika, saj funkcija vzvratne vožnje ni na krmilu. V našem primeru smo drugo prestavo uporabili samo za hitrejši transport.

Enostaven transport in čiščenje.

Bolj varna je vzvratna vožnja, če je to potrebno. Preprosto je upravljanje plina, ki je optimizirano s sistemom dveh prestav.

Transport v prikolici ali prtljažniku je enostaven, saj se z lahkoto sestavi. Transport vam olajša tudi sprednje preklopno kolo.

motornikultivator

Prilagodljiva višina, sistem proti vibracijam in krmilo z zamikom.

Oljka se obrezuje na način polikonične vaze, saj je pridelek boljši

Pri polikonični vazi se čas obrezovanja in obiranja plodov zmanjša, količina pridelka pa poveča. Najprej odstranimo pregoste in izrojene poganjke na posamezni ogrodni veji. Tako se oblikuje stožec oz. oblika obrnjene smreke, drevo pa je bolj zračno in svetlo. V nadaljevanju se z žago izreže še debele veje, ki senčijo krošnjo.

Pri rezi se oblikuje vrh, ki ga prikrajšamo na nižje ležečo vejo. Nekoliko ga tudi razredči, če je potrebno. Izreže tudi višje veje, ki senčijo spodnji del krošnje, ter bohotivke na deblu ter ogrodnih vejah. Denis opravi delo s tal in to s pomočjo škarij in žago s teleskopskim drogom. Za eno drevo porabi dobrih 10 minut.

oljka

Oljka še čaka na obrezovanje, ki bo opravljeno na način polikonične vaze.

Obrezovanje refoška in malvazije za domače vino

V vinogradu našega sogovornika uspeva 1100 trt. Približno polovica je refošk in polovica malvazija. Gojitvena oblika v vinogradu je dvojni guyot. Denis je opazil, da pri tej gojitveni obliki Refošk ne dozoreva dobro v mokrih letih, zato bolj priporoča enojni guyot (»gijo«). Na ta način je količina vina manjša, boljša pa je kvaliteta, manj je tudi bolezni, ker je trta bolj zračna.

obrezana trta, dva šparona

Denis obrezuje trto na dvojni guyot, ki ima dva dolga šparona in dva kratka reznika.

Pri malvaziji se vedno priporoča gojitvena rez dvojni guyot, zato je reže na dva šparona in dva reznika. Če bi rezali na en šparon in en reznik se lahko „osuje“ v času cvetenja. Vinogradnik priporoča, da je višina debla pod 1,0 m. Pri zimski rezi se iz glave debla puščata en (enojni guyot) ali dva šparona (dvojni guyot) za rodnost v tem letu in dva reznika za rodni les v naslednjem letu.

Pregled trt po rezi in priprava na čiščenje rozg.

Vino in oljčno olje se prodaja na domačem pragu našega gostitelja

Pridelek grozdja v vinogradu omogoča pridelavo 4000 l vina, od tega 2000 l malvazije in 2000 l refoška. Zarad prehoda na enojni guyot bo pridelek Refoška v naslednjih letih nekoliko manjši, boljša pa bo kakovost.

Na domačiji Jurada prodajajo tudi oljčno olje, ki je prijetnega okusa, saj pridelujejo olje, ki je mešanica sort Istrska belica in Pendolino. Pikanten okus Istrske belice se izboljša s sorto Pendolino, ki služi predvsem za opraševanje. Na drugi lokaciji goji še sorto Santa Caterina, Istrska črnica, Leccino in ostale sorte oljk.

Zeleni svet priporoča:

Motokultivatorji STIHL so primerni za okopavanje manjših in večjih površin ter pripravo zemlje na setev ali sajenje. Vedno jih uporabljamo, ko se zemlja ne oprijema orodja in obutve.

Pri izbiri motokultivatorja je treba biti pozoren na moč motorja, ki je izražena na nožih stroja, saj tako povečamo njegovo delovno moč. Pri delu pomaga tudi sistem proti vibracijam, nastavljivo krmilo po višini in z zamikom. Boljši motokultivatorji imajo več prestav in prestavno ročico, kar omogoča boljšo storilnost stroja.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup motokultivatorja STIHL MH 600, ki je primeren za pripravo manjše ali srednje njive ali vrta različne velikosti. Za dodatno varnost poskrbita dve prestavi in prilagojeno krmilo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup OSTALIH motokultivatorjev STIHL za lažje delo na večjih in manjših površinah.

Za več tehničnih informacij glede motokultivatorjev pokličite na brezplačno številko 080 88 23 ali 01 759 11 00. STIHL služba za stranke je na voljo od ponedeljka do četrtka od 8:00 do 16:00, ob petkih od 8:00 do 14:00 (razen ob praznikih).

Sponzor vsebine je podjetje Unicommerce d.o.o.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *