Peščena češnja, nizke sorte malin, robid in ostale posebnosti

V članku svetujem o gojenju nizkih sort malin, robid, peščene češnje in ameriške borovnice, ki jih brez težav gojite v loncih, koritih in posodah. Tako bodo vaše terase, balkoni in atriji še bolj privlačni.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik ameriških borovnic.
**
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja.

Z malinami na balkonih bomo najbolj razveselili otroke

Malina ‘Yummy’ posajena v lonec.

Otroci bodo zagotovo veseli nizkih malin, ki uspevajo v loncih na terasah, atrijih in balkonih. Predlagam, da že jeseni posadite posebnosti s področja kompaktnih sort jagodičja. Izbirate lahko med preverjeno in odlično nizko sorto maline ‘Ruby Beauty‘, ki zraste do enega metra in novo še nižjo sorto maline ‘Yummy‘, ki v višino zraste samo 45 cm.

Najnižja sorta maline ‘Yummy’ rodi na poganjkih tekočega leta

Plodovi maline ‘Yummy’.

 

Nizko sorto malin ‘Yummy’ odlikuje lastnost, da je najnižja sorta maline, kar smo jih videli, hkrati pa je njena največja prednost, da obrodi že na enoletnem poganjku.

Slednje nam omogoča, da jo brez skrbi jeseni ali zgodaj spomladi porežemo do tal. Tako se v poletnih mesecih brez strokovnega znanja rezi sladkamo z okusnimi rdečimi malinami.

Poleg pritlikavih malin obiramo tudi pritlikave kompaktne robide

Robida ‘Purple Opal’ posajena v lonec.

Plodovi robide ‘Purple Opal’.

 

Poleg nizkih kompaktnih sort malin, se veselimo tudi posebne zelo nizke sorte robide. To je sorta ‘Purple Opal’, ki zraste do višine 0,7 metra in je zaradi svoje nizke rasti prav tako primerna za sajenje v cvetlične lonce in korita.

Predlagam, da jo postavimo na balkon, teraso, atrij, ki je vsaj pol dneva obsijan s soncem.

Tako se tudi v mestu veselimo domačega pridelka nizke lončne robide. Sorta ‘Purple Opal’ ima bleščeče črne plodove, ki se jih zelo veselijo otroci, kot tudi ostali člani družine. Tudi obiski pri babicah in dedkih bodo bolj okusni.

Pisanolistna ameriška borovnica bo polepšala balkon tudi kot okrasna rastlina

Ameriška borovnica ‘Flamingo’ posajena v lonec.

Poleg okusnih plodov in dobre rodnosti bo lonce na balkonih krasila prav posebna sorta ameriške borovnice sorta ‘Flamingo’®. Mladi listi so sprva rožnati, kasneje postanejo zeleno-beli. Ker je eden od staršev tega križanca priljubljena sorta ‘Bluecrop’, tudi ta bogato obrodi. Potrebuje kisla tla in ker je nizka (1 m), jo lahko gojimo tudi v večjem loncu.

bluecrop

Za sajenje ameriške borovnice v lonec izberemo kislo zemljo. Zalivati je treba s postano vodo ali še bolje z deževnico. Za gnojenje je nujno izbrati tudi posebna gnojila za ameriške borovnice.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik ameriških borovnic.
**
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja.

Kako velike lonce izberemo za nizke sorte malin, ameriških borovnic in robid?

Pomembno je, da že pred sajenjem izberemo primerno veliko posodo. Predlagam, da izberete posodo, ki je od lončka v katerem ste kupili sadiko širša za 3 do 4 prste. Tako se bosta malini ‘Ruby Beauty‘ in ‘Yummy‘, robida ‘Purple Opal’ ter pisanolistna ameriška borovnica ‘Flamingo’® brez težav razraščale.

Kdaj presajamo maline, robide in ameriške borovnice v večji lonec?

Rastline v naslednjih letih po potrebi presadimo v večji lonec. Na nizke maline in robide pozitivno vpliva tudi dognojevanje med rastjo.

Maline, robide in ameriške borovnice v loncih redno zalivajte in gnojite

Zalivanje loncev.

Priporočam, da med cvetenjem in dozorevanjem plodov poskrbite, da bo substrat vedno vlažen, tako boste pridelali bogat domač pridelek nizkih sort malin.

Dognojujete lahko s s kompostom in drugimi organskimi gnojili, ki jih dodajate na vrhu lonca ali korita. Tudi nizka sorta robide ‘Purple Opal’, ki zraste do višine 0,5 m bo dobro uspevala.

Plazečo peščeno češnjo posadimo v lonec in poskrbimo za užiten in cvetoč okras

Plazeča peščena češnja posajena v lonec.

Še čisto za konec naj omenim eno redkost in posebnost z užitnimi plodovi. To je plazeč oziroma delno povešav grmiček, ki je soroden s češnjo in mu rečemo plazeča peščena češnja. Gre za redko okrasno in užitno rastlino. Spomladi pripravi preproge drobnih belih cvetov, iz katerih se razvijejo drobni, češnjam podobni užitni plodovi.

peščena češnja plazeča

Plazeča peščena češnja je zelo nezahtevna rastlina in jo lahko sadimo tudi v slabša, peščena ali kamnita tla, dobro se spopada tudi s sušo.

V večjih posodah bo lepo pokrila robove in poganjke spustila navzdol. Uporabna je tudi za prekrivanje škarp, brežin in robnikov.

Zeleni svet priporoča:

Jesen je čas za sajenje in ureditev vrta, kot tudi posod na terasah in balkonih. Predstavljamo vam izbor preverjenih novosti in posebnosti na področju sadnih, užitnih in okrasnih rastlin .

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik robid.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik ameriških borovnic.
**
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Peščena češnja, nizke sorte malin, robid in ostale posebnosti

 1. inge

  Pozdravljeni
  Želela bi imeti najnižjo lončno malino – za balkon. Posadila bi jo sedaj, ne vem pa, kje jo naj prezimim.
  Hvala za odgovor

  Reply
 2. Marjana

  Ali res porežem Yummy čist do tal? Bolje jeseni ali spomladi?
  Kaj pa Ruby Beauty? Kdaj in koliko? Mislim da nima novih poganjkov ali pač ne ločim?!?Ima tri,zelo goste z listjem, vrhove 50-60cm.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marjana malino Yummi porežete do zemlje spomladi, pri malini Ruby Beauty samo razredčite poganjke, tako, da izrežete spomladi tiste, ki so rodili. Spomladi nam lahko pošljete sliko in vam pomagamo po sliki. Suhe poganjke lahko izrežete že zdaj, v kolikor so.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *