*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Obiranje sadja

Obiranje

Še preden se lotimo obiranja naših plodov jablan, hrušk, moramo vedeti katero sorto imamo posajeno na vrtu in kdaj je ta sorta zrela. Okvirni čas zrelosti izvemo iz sadjarske literature ali iz opisov sort priznanih sadnih drevesnic, ki jih najdemo na spletu. V kolikor nismo sigurni kdaj je določena sorta primerno zrela, lahko povprašamo bližnje sadjarje v regiji, ki nam za vsako sorto svetujejo najbolj optimalen čas obiranja.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Sorte jabolk in hrušk, ki zorijo v začetku do sredine septembra so večinoma namenjene takojšnji porabi, krajšemu skladiščenju ali predelavi.

Tri leta staro drevo sorte Gala, lepo obloženo s plodovi.

Tri leta staro drevo sorte Gala, lepo obloženo s plodovi.

 

Sorte, ki jih obiramo v začetku septembra so: Gala, Elstar (prvo obiranje), kosmači idr. V sredini septembra obiramo: Jonagold, Gloster, Zlati delišes, Ecolette, Lonjon, Majda, Carjevič idr. Kasneje proti koncu septembra in v oktobru jim sledijo še sorte, ki prezimijo do pomladi, to so: Idared, Novejše sorte Fuji idr.

Septembra zorijo tudi pozne sorte sliv, leska in jagodičje, kot so: jesenske maline, aronija in pozne ameriške borovnice. Za več informacij kdaj in kako obiramo posamezne sadne vrste kliknite na tabelo sadne vrste od A-Ž.

Vsako leto se lahko zrelost tudi zamakne zaradi vremenskih razmer in je lahko določena sorta zrela teden prej, ali teden kasneje. Na primorskem se zorenje začne precej prej, kot na višje ležečih predelih. Na dozorevanje vpliva tudi lega nasada ali vrta.

Kako pravilno obiramo jabolka?

jabolka v gajbici

Plodove zlagamo v klasične lesene gajbice, ki jih obložimo z lepenko ali kakšnim drugim materialom (papir, brisača), da plodov ne poškodujemo na ostrih delih. Obiramo lahko tudi v košare, ki jih obešamo na veje. Plodov nikoli ne pretresamo, temveč jih previdno zlagamo. Nekateri plodovi so bolj drugi manj odporni na odtiske. Pazimo, da plodov ne poškodujemo.

kosara za obiranje

Plodove obiramo tako, da jih rahlo zasukamo, preden jih odtrgamo. Pazimo da jih pri tem ne odrgnemo. Tudi daljši nohti lahko plod poškodujejo. Vsaka najmanjša poškodba hitro povzroči gnitje.

Pri obiranju jabolk in ostalega sadja si lahko pomagamo tudi s priključkom za obiranje sadja, ki je še posebej uporaben pri visokih krošnjah.

Obiramo vedno s pecljem. Kako se peclji ločijo od tkiva na drevesu je tudi znak dozorelosti. Za ozimnico ali krajše skladiščenje odberemo samo zdrave plodove (brez vidnih znakov bolezni, napada škodljivcev in drugih fizioloških motenj). Plodove obiramo v ustrezni zrelosti, ki je vezana na način uporabe.

Kdaj plodove obiramo?

dolocanje-zrelosti-peckah-2

V domačem vrtu se ravnamo najlažje po barvi pečk, če jabolko prerežemo na polovico. Pečke morajo biti rjave barve, plod mora imeti tudi značilno barvo in aromo. Tudi z okušanjem plodov bomo hitro spoznali, ali je vsebnost sladkorjev dovolj izražena.

Izjema so zgodnje poletne sorte, kjer pa so rjave pečke znak prezrelih plodov.

Poškodbe na plodovih zaradi napada škodljivcev, glivičnih okužb in vremenskih neprilik

Plodovi, ki so črvivi, zaradi gosenic jabolčnega zavijača se prisilno predčasno obarvajo in odpadejo. Takšni plodovi začnejo gniti že na drevesu, zato jih čim prej odstranimo.

Po napadu jabolčnega zavijača se često pojavi navadna sadna gniloba, ki jo prepoznamo po koncentričnih krogih.

Tudi močno sonce lahko plodove ožge in nas lahko obarvanost zavede, da plodove prezgodaj oberemo. Takšni plodovi tudi niso ustrezni za skladiščenje.

  

V sadovnjakih so ta čas zorenja aktivne ose in sršeni. Polovimo jih lahko v vabe, ki jih izdelamo sami. V plastenke natočimo pivo in jih obesimo na veje. Za vabe ne uporabljamo sladkorja, medu in sladkih pijač, kar privablja tudi čebele.

  

Škodo lahko povzročijo tudi ptice, ki kljuvajo v zrele plodove.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Obiranje sadja

 1. mirica

  Pozdravljeni!

  Redno prebiram vaše novice , ob branju tega članka sem pomislila na jabolka z domačega vrta, ki mi vsako leto skoraj vsa odpadejo zaradi jabolčnega zavijača.
  Izredno pohvalni članki glede obrezovanja jabolk, redčenja plodov, nisem pa zasledila napotkov o ekološkem varstvu jabolk z ciljem pridelave zdravih plodov, po možnosti z čim manj strupi. Na moji jablani sem izvedla zimsko škropljenje in nato še dvakrat škropila z neem tonikom.. rezultat črvivi plodovi.

  Za prihodnjo sezono bi vam bila zelo hvaležna za napotke glede škropljenja.
  Želim vam uspešno delo še naprej .

  Mirica Luin

  Reply
  • Zdravko

   Jaz že par let škropim jablane, hruške in slive z Madex maxom proti zavijačem in sem več kot zadovoljen z rezultatom. Breskve in nektarina pa z Lepinox plus. Prva dva škropljena po cvetenju še opravim z klasičnimi preparati, potem pa preidem na ekološke (Myco sin, Vitisan, Labicuper, Lepinox plus, Madex max, Neem azal i.t.d.). Res pa je, da takšen sistem zaščite zahteva več časa in truda.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni obstajajo vabe in feromonski motilci za zavijače, nekatere sorte, ki imajo tršo lupino jih zavijači manj napadajo.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, obstajajo vabe in feromonski motilci za zavijače, nekatere sorte, ki imajo tršo lupino jih zavijači manj napadajo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *