Poletna rez, redčenje in obiranje prvih plodov

Zakaj izvajamo poletno ali zeleno rez sadnega drevja?

Poletna rez.

Z zeleno rezjo osvetlimo notranjost krošnje, povečamo zračnost, zmanjšamo pojav bolezni in škodljivcev, izboljšamo kakovost plodov, osončimo notranjost krošnje. Našteti ukrepi omogočijo boljše dozorevanje in kakovostne plodove. Poletna zelena rez omogoča, da les do zime dobro dozori.

VIDEO: Kliknite na video za ogled zelene rezi

Z zeleno rezjo izrezujemo navpično rastoče bohotivke oz. vodne poganjke, pogovorno ´divjake´. Rezi v poletnem času se lotimo postopoma, saj pregroba rez izzove ponovno intenzivno rast, kar pa ni namen omenjene rezi.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ponudbo sadik sadnega drevja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za knjigo MOJ SADOVNJAK.
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Prepogibanje letošnjih poganjkov spodbuja večjo rodnost

Pravilno upognjeni in privezani poganjki v vodoraven položaj.

Poganjki v vodoravnem položaju spodbujajo boljši razvoj rodnih brstov.

Letošnje poganjke prepogibamo in privezujemo v vodoravno lego. Poganjki raščeni pod kotom 90 º, vplivajo na boljše formiranje cvetnih (rodnih) brstov.

Poletno rez izvajamo postopoma

Pred rezjo.

Po rezi.

V kolikor sadno drevje odganja zelo bujno so vsa zelena dela nujna. Vsak teden porežemo le manjši del odvečnih poganjkov. Režemo v obdobju napovedi suhega vremena, saj se izognemo okužbam preko ran, ki nastanejo pri rezi. Drevesa tako zaviramo v prekomerni rasti, ker jim z rezjo odvzamemo hranila in energijo. Tako skrbimo za bolj umirjeno rast in boljši ter kakovosten pridelek.

Več o poletni zeleni rezi in opravilih meseca julija si oglejte v članku na povezavi TUKAJ.

Rez malin in češenj in sliv po obiranju

Poganjke drugega rodu dvakrat rodnih malin režemo v začetku julija, ker se poganjki po obiranju začnejo sušiti. Prvi rod dvakrat rodnih malin, pričakujemo na letošnjih poganjkih, ki so zrasli iz zemlje.

Poganjke malin drugega rodu izrežemo v celoti do tal.

Rez enkrat rodnih malin izvajamo navadno konec julija ali v začetku avgusta. Po obiranju se poganjki, ki so rodili začnejo sušiti, zato jih izrežemo.

KLIKNITE TUKAJ za sadike malin.
KLIKNITE TUKAJ za sadike češenj.
KLIKNITE TUKAJ za sadike sliv.
**
KLIKNITE TUKAJ za knjigo MOJ SADOVNJAK.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Po obiranju redčimo poganjke poznih sort češenj in zgodnjih sort sliv

Pri rezi sadik priporočamo uporabo kvalitetnih vrtnih škarij.

Ko julija oberemo še zadnje pozne sorte češenj opravimo še rez pregostih poganjkov. Tudi pri češnjah se držimo pravila, da režemo v daljšem obdobju suhega vremena.

Julija obiramo zgodnje sorte sliv. Po rezi opravimo tudi rez slive. Poganjke sliv privezujemo v vodoravni položaj ali celo pod večjim kotom, da spodbudimo razvoj rodnih brstov za drugo leto.

Redčimo plodove jabolk in hrušk

VIDEO: Kliknite na video za ogled redčenja plodov hrušk.

V kolikor smo optimalen termin za redčenje plodov na poznejših jablanah in hruškah zamudili, to lahko storimo tudi v juliju. Z redčenjem plodov dosežemo boljšo kakovost pridelka in zmanjšamo pojav zavijačev, ki se radi naselijo med stikajočimi se plodovi. Optimalen termin redčenja plodov je začetek junija.

KLIKNITE TUKAJ za ponudbo sadik jablan.
KLIKNITE TUKAJ za ponudbo sadik hrušk.
**
KLIKNITE TUKAJ za knjigo MOJ SADOVNJAK.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Obiramo sorte malin, ameriških borovnic, josto in kosmuljo

Obrani plodovi maline.

Plodovi ameriške borovnice na grmu.

Na grmih jagodičja obiramo enkrat rodne poletne sorte malin, prvi rod dvakrat rodnih malin, pozne sorte rdečega in črnega ribeza, zgodnje sorte robid, kosmuljo, josto in ameriške borovnice.

KLIKNITE TUKAJ za sadike joste.

Spoznajte zgodnje sorte jabolk, hrušk, sliv, marelic in breskev

Obiranja se lotimo tudi na sadnem drevju. Obiramo zgodnje sorte jabolk, hrušk, marelice, zgodnje sorte sliv in breskev.

Jablana sorta Beličnik

Jablana sorta Beličnik (vir Kartuzija Pleterje)

Ena najbolj zgodnjih sort jabolk je beličnik, izjemno sočnih plodov, osvežilno kiselkastega okusa. Julija obiramo sorte jabolk mantet in julyred in visa bella.

Zgodnje sorte jabolk so bolj primerne za svežo porabo. Skladiščijo se slabše v hladilniku le dobrih 10 dni.

KLIKNITE TUKAJ za sadike jablan.

Poletne sorte hrušk

Junijska lepotica. Fotografije hrušk: Matjaž Maležič.

 

Nepogrešljiva sorta hruške za vrt je junijska lepotica. Manjši plodovi so na voljo tudi na tržnicah in trgovinah. Junijska lepotica je sočna in okusna julijska sorta.

Nekoliko manj znana in prav tako sočna je sorta junijska pisanka. Poletno sočnost okusimo tudi pri sorti hruške zgodnja morettinijeva in trevuški.

Zgodnja Morettinijeva.

Trevuška.

KLIKNITE TUKAJ za sadike hrušk.

Zgodnje sorte sliv

V juliju obiramo zgodnje sorte sliv. Ena pomembnejših lastnosti sliv je kako se meso loči od koščice. Sortam, pri katerih se meso loči od koščice rečemo cepke. Takšna je sorta ruth gerstetter, ki nam postreže z sladko-kislim okusom srednje velikih plodov.

Sliva Bliska rana. Foto: Matjaž Maležič.

Ringlo Morettini 355. Foto: Matjaž Maležič.

Obiramo tudi druge sorte sliv, kot so morettini 355 ali rdeči ringlo, zelo zgodnjo sorto slive bilska rana in california blue. Slive porabimo za svežo porabo, predelavo v marmelade, džeme, sušenje in žganje.

KLIKNITE TUKAJ za sadike sliv.

Poletne sorte marelic

Marelicam se iz izkušenj žal ne piše več svetla prihodnost. Veliko dreves hitro propade. Lepo uspevajo na toplih in zelo zračnih legah. Najbolje je da jo sadimo na vzhodne, celo severne stene pod napuščem hiš, kjer bodo varne pred zgodnjo zimsko-spomladansko pozebo zaradi zgodnjega odganjanja in posledično pozebe.

Marelica Ogrska. Fotografije marelic: Matjaž Maležič.

Pod napuščem so tudi varnejše pred cvetno monilijo. Žal jih veliko propade posledično zaradi kapi. Kdor ima dobre pogoje za uspevanje marelic je vsekakor odlična sorta madžarska ali ogrska.

Marelica Goldrich.

Marelica Orange red.

KLIKNITE TUKAJ za sadike marelic.

Obiramo tudi julijske sorte breskev, to so: maycrest, springcrest, spring lady in fairheaven.
Kako pravilno obiramo plodove sadnega drevja si oglejte v članku na povezavi TUKAJ.

Tabela: Seznam zgodnjih sort jabolk, hrušk, breskev, marelic in sliv glede na čas zorenja

prenesi tabelo PDF

 

Po obiranju poskrbimo za pravilno shranjevanje ribeza, malin in ameriških borovnic

Zamrznjeni plodovi ribeza.

 

Maline, ribez, ameriške borovnice in ostale plodove jagodičja obiramo zjutraj in jih nemudoma shranimo v hladilnik ali zamrznemo. Uživamo največkrat sveže plodove ali jih predelamo v sokove, marmelade, malinovec in druge domače izdelke.

 

Večkrat jih tudi zamrznemo za kasnejše obdobje. Po odmrzovanju so primerne za predelavo, za smutije in sadne kupe.

Zamrzujemo posamezne plodove na pladnju in jih šele zamrznjene vstavimo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili.

Zamrznjeni plodovi malin.

KLIKNITE TUKAJ za sadike malin.
KLIKNITE TUKAJ za sadike ribeza.
KLIKNITE TUKAJ za sadike ameriških borovnic.
**
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Bolezni in škodljivci tudi poleti ne počivajo

Kontroliramo predvsem napad listnih uši, zavijačev in drugih škodljivcev na mladih poganjkih, saj nam ti zavirajo rast, lahko prenašajo viruse in deformirajo listno površino in plodove. Jagodičje, kot so: aronija, ameriške borovnice, jagode zaščitimo z mrežo proti ptičem. Pozorni smo na orehovo muho, zavijače, listne uši, kaparje.

Listne uši na jablani.

Letošnje poletno vreme je zelo deževno, zato redno uporabljajte pripravke za krepitev rastlin in uporabite eko pripravke proti boleznim. Na jablanah se pojavlja škrlup. Na listih češenj, sliv in breskev opašamo večji pojav pegavosti in liknjičavosti. Tudi siva plesen je zelo pogosta na plodovih.

Več o varstvu jagodičastega sadja si preberite v članku TUKAJ.

Ohranjamo koristne žuželke, kot so: polonice, trepetavke in tenčičarice.

Pasti za plodovo vinsko mušico naredimo iz plastenk

Plodova vinska mušica je v zadnjih letih močno prisotna tudi v vrtovih. Škodljivec nima naravnega sovražnika, zato je treba poskrbeti za nastavljanje zadostnega števila vab v vrtove in nasade. Z vabo bomo polovili veliko mušic, ki bi sicer povzročile precejšnjo škodo na plodovih. Plodovi imajo po napadu slab okus in niso uporabni.

Vaba v plastenki za plodovo vinsko mušico.

Plodove vinske mušice polovimo v plastenke. Plastenko na zgornji tretjini najprej ovijemo z rdečim trakom. Nato v rdeči pas okoli plastenke zvrtamo od 2 do 4 mm debele luknjice. Luknjice naj ne bodo večje od 4 mm, saj bi nam mušice lahko pobegnile. V plastenko nato natočimo mešanico kisa, vode, soka in vina. Tej mešanici dodamo še močilo, da zmanjšamo površinsko napetost raztopine.

Vabo z vsebino v obliki raztopine kisa, vode, soka in vina menjamo na 1 do 2 tedna. Vsebine – vabe, ne zlivamo na vrt ali nasad temveč jo zlijemo in zakopljemo izven vrta. Na 8 do 10 metrov, na vrtu lahko tudi bolj na gosto razobesimo vabe za vinsko mušico v plastenki.

Voluharji so dejavni tudi poleti

Poškodbe na drevesu, ki jih naredi voluhar.

 

Voluharje preganjamo preko celega leta. Nastavljamo učinkovito past za voluharja. V vrt in sadovnjak spuščamo tudi mačke in pse, ki so naši izvrstni pomagači pri lovu na voluharje.

KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

V poletnem času ne pozabimo na zastirko in namakanje

Zastirka in namakalna cev.

Za daljše zadrževanje vlage v zemlji tekom poletja in preprečevanje zapleveljenosti, ohranjanje dobre strukture tal priporočamo uporabo različnih zastirk. V domačem nasadu največkrat uporablajmo slamo, lahko tudi lesne sekance. Ameriške borovnice zastiramo z žaganjem iglavcev.

Zastirke preprečujejo prekomerno izpiranje hranil. Sadne rastline moramo v primeru suše namakati. V poletnem času je namakanje nujno. Priporočljiv je kapljični sistem namakanja. Bodimo pa pozorni na prekomerno zastajanje vode v slabo propustnih tleh. V težkih slabo propustnih tleh sadimo jagodičasto sadje kot so maline, jagode, ameriške borovnice na dvignjene grebene.

Zeleni svet priporoča:

Sadne rastline bodo v vrtu obrodile okusne in zdrave plodove ob upoštevanju strokovnih nasvetov. Redno kontrolirajte morebiten pojav bolezni in škodljivcev in izbirajte kakovostne sorte sadnega drevja in jagodičja.

KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo sadnih sadik.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
👉
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Poletna rez, redčenje in obiranje prvih plodov

  1. iIvanka

    zanima me koliko časa je invazivna vinska mušica?Imam nasad ameriških borovnic ,uporabila sem za vabo plastenke s kisom,vendar imam mehke plodove.Kaj mi svetujete?

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *